BVB si TTS - Top performerii bursei in ultimele 12 luni - 31 mai 2023

In ultimele 12 luni, actiunile Bursei de Valori Bucuresti S.A., operatorul pietei locale de capital, a inregistrat cea mai mare crestere dintre companiile care compun indicele de referinta BET, respectiv de 64%, inregistrand tranzactii in valoare de 31 mil. RON. Indicele BET, pe de alta parte, a inregistrat o performanta negativa, in aceeasi perioada, de –0.8%. Actiunile BVB au fost top performer si in 2022, marcand o crestere de 38.4%, fata de un declin de 11% inregistrat de indicele BET. A doua cea mai performanta actiune din ultimele 12 luni este Transport Trade Services (TTS), care a inregistrat o crestere de 44.3% pe un rulaj de 78 mil. RON, urmat de actiunile Sphera Franchise Group (SFG): +35.3%, pe tranzactii de 24.5 mil. RON (Sursa: ZF)

Deficitul bugetar se adanceste in primele patru luni din 2023Modificare

In primele patru luni din 2023, deficitul bugetar a urcat la 1.72% din PIB, ajungand la o valoare de 27.35 mld. RON, pe fondul cresterii cu 58% a volumului de investitii fata de perioada similara a anului precedent. Acestora li s-au adaugat compensarea facturilor aferente consumului de energie electrica si gaze naturale (in valoare de 3.57 mld. RON), volumul mai mare de decontari de bunuri si servicii pentru medicamente, incetinirea ritmului de incasare a veniturilor la buget, precum si influentele implementarii celei de-a doua etape a Programului Sprijin pentru Romania, dupa cum precizeaza Ministerul Finantelor. Veniturile totale au insumat 158.41 mld. RON, cu 9.7% peste nivelul incasat in perioada similara a anului trecut, in timp ce cheltuielile totale au fost de 185.77 mld. RON, inregistrand o crestere nominala de 15.6%. Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile au inregistrat o crestere cu 0.3 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului 2022, de la 11.4% la 11.7% din PIB. (Sursa: Economica.net)

Tot mai scump la supermarketModificare

Inflatia preturilor din magazinele britanice a crescut in aceasta luna, atingand cea mai mare rata din 2005, de cand au fost inregistrate primele valori. Preturile din supermarketuri si lanturile de magazine au crescut cu 9% comparativ cu anul trecut. In ciuda acestor cresteri, exista si o veste buna pentru consumatorii britanici: inflatia preturilor la alimente, masurata de British Retail Consortium a inregistrat o scadere de 0.3% fata de luna precedenta, dar ramane la un nivel ridicat de 15.4%. Aceasta incetinire a inflatiei produselor alimentare s-a datorat costurilor mai mici cu energia electrica si materiile prime, lucru care s-a reflectat si in scaderea preturilor la unele produse de baza, precum untul, laptele si fructele. (Surse: Reuters (1); Reuters (2))

Japonia, din nou in prim planModificare

Companiile japoneze au revenit in voga in randul investitorilor internationali, iar acest lucru ar putea duce la o crestere a indicilor de referinta niponi conform celor de la Goldman Sachs. Indicele Topix care a marcat noi maxime in ultimele doua saptamani a atins cel mai ridicat nivel din iulie 1990. De la inceputul anului si pana in prezent, indicele s-a apreciat cu 14%. Totodata, celalalt indice de referinta, Nikkei 225, a crescut cu aproximativ 20% in primele 5 luni ale anului curent. In ciuda acestor cresteri, pozitionarea investitorilor internationali pe actiunile nipone ramane inca sub nivelul obisnuit. (Sursa: Reuters)

BONAS Import Export SA (BONA)Modificare

Producatorul de lactate Bonas, a raportat in T1 2023 venituri totale in crestere cu 73% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, datorita atat preturilor ridicate cat si a cresterii cantitatii vandute. De asemenea, vanzarile din hypermarketuri au crescut cu 165%, datorita listarii unor produse suplimentare in magazinele Kaufland. In ceea ce priveste vanzarile din magazinele proprii, diversificarea produselor si relocarea magazinelor cu vanzari slabe s-au reflectat intr-o majorare cu 48% a vanzarilor in T1 2023 fata de T1 2022. La finalul primelor trei luni, compania a inregistrat un profit net de 117,305 RON, spre deosebire de pierderea neta din T1 2022, compania estimand ca va indeplini obiectivele propuse in BVC. (Sursa: Raport companie)

VISUAL FAN S.A. - ALLVIEW (ALW)Modificare

Grupul Visual Fan, detinatorul brandului Allview, a raportat o cifra de afaceri cosolidata in scadere cu 17.3%, in timp ce profitul net s-a diminuat cu peste 57%. Scaderile se datoreaza in principal situatiei macroeconomice la nivelul industriei IT, care se confrunta cu cresterea costurilor de transport cat si cu criza de semiconductoare. In ceea ce priveste cheltuielile din exploatare, acestea s-au diminuat cu 13.2%, pe fondul incetinirii activitatii. In ciuda unor conditii economice incerte, compania a inregistrat un prim trimestru in concordanta cu bugetul previzionat pentru anul 2023, tinand cont de asemenea de sezonalitatea sectorului IT&C. (Sursa: Raport companie )

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS SA (SIF5)Modificare

Conducerea SIF Oltenia a anuntat piata cu privire la intentia de a-si vinde participatia de 27.45% in Turism Lotus Felix S.A. In acest sens, societatea de investitii urmareste sa vanda un numar de 347.8 mil. actiuni la pretul de 0.11 RON/actiune, din care ar rezulta suma de 38.3 mil. RON. Documentele licitatiei vor fi publicate pe data de 02.06.2023. (Sursa: BVB)

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)Modificare

Actiunile One United Properties (ONE) vor fi incluse, de la 1 iunie 2023, in indicii MSCI Frontier Markets Small Cap si MSCI Romania Small Cap. Indicele MSCI Romania este conceput pentru a masura performanta actiunilor companiilor cu capitalizare mare si medie ale pietei romanesti, in timp ce MSCI Frontier Markets Small Cap contine companii cu capitalizare mica din 28 de tari ale caror piete de capital sunt fie prea mici, fie au lichiditate prea redusa pentru a fi incluse in categoria "Emerging Markets". (Surse: ZF)

Toyota Motor Corporation (US.TM)Modificare

In luna aprilie 2023, vanzarile Toyota, la nivel global, au crescut cu aproximativ 5% fata de luna similara a anului precedent, fiind stimulate de cererea in crestere pentru masinile pe benzina si cele de tip hibrid. Astfel, in aprilie, compania a vandut 800,863 de vehicule la nivel global, incluzand si marca sa de lux, Lexus. De asemenea, producatorul japonez a raportat vanzari in crestere pentru vehiculele electrice pe pietele internationale. (Surse: Reuters)

Siemens Energy AG (DE.ENR)Modificare

Siemens Energy ia in considerare infiintarea unei unitati de productie in SUA pentru a contribui la modernizarea retelei electrice a tarii. Astfel, in contextul Legii privind Reducerea Inflatiei (“Inflation Reduction Act”) din SUA, compania urmareste sa obtina o parte din contractele ce urmeaza a fi atribuite. Siemens Energy vizeaza sa-si extinda pozitia pe piata din SUA, acolo unde realizeaza 15% din vanzarile sale totale, in conditiile in care reglementarile devin tot mai favorabile specificului companiei. (Surse: Reuters)

Ford Motor Company (US.F)Modificare

Pretul actiunilor producatorului auto din Detroit a crescut cu peste 2% in sedinta de pre-market de pe Wall Street. Cresterea s-a datorat unui raport publicat de analistii de la Jefferies, care considera ca Ford are un management suficient de abil si un plan bine pus la punct pentru a reduce din ecartul fata de rivalii din zona de vehicule electrice. De asemenea, cei de la Jefferies si-au majorat tinta de pret pentru urmatoarele 12 luni, ceea ce implica o crestere cu peste 30% fata de pretul actual. (Sursa: CNBC)

NVIDIA Corp. (US.NVDA)Modificare

Pretul actiunilor Nvidia a inregistrat o crestere de aproape 4% in sedinta de pre-market de pe Wall Street, ceea ce a adus compania aproape de o borna importanta: depasirea pragului de 1,000 mld. (1 trilion) USD a capitalizarii bursiere. Meta Platforms evaluata in prezent la 670 mld. USD a fost ultima care a depasit acest prag in 2021, inainte de o scadere consistenta a pretului actiunii. In prezent, singurele companii care au reusit sa se pastreze peste aceast nivel al capitalizarii bursiere sunt Apple, Microsoft, Amazon si Alphabet. (Sursa: Reuters)