Bing Bang si alphabetul miliardelor - Trade Talk 25 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

In 2022, tema dominanta in Big Tech au fost concedierile in masa. Acum e AI, adica perspectiva concedierilor in (aproape) toate celelalte sectoare. Dar nu-i graba, America inca ofera in jur de 10 milioane de joburi pentru oameni.

Indicele S&P 500 s-a apropiat la numai 5% de ultimul maxim record atins in ianuarie anul trecut. In seara asta vor raporta Microsoft si Alphabet, iar maine seara, Meta Platforms. Apropo de performanta bursei americane: actiunile General Electric, companie care nu-i chiar sinonima cu tehnologia sau AI, s-au apreciat cu 108% in ultimele 12 luni, de peste 3x mai mult decat Microsoft (si de peste 20x peste Alphabet). 

1. Microsoft[edit | ]

Pe Wall Street, Microsoft e mai sus cu doar 44% in acest an. Un sfert din avans s-a intamplat la final de aprilie, cand compania a indicat rezultate trimestriale peste asteptari, anticipand ca AI va avea un rol esential in cresterea veniturilor.

Pentru trimestrul 2, cel care-i pe radar in seara asta, Microsoft se asteapta la un salt de circa 7% al veniturilor totale (fata de aceeasi perioada din 2022). In trimestrul precedent, procentul de crestere a fost similar, aducand totalul incasarilor la aproximativ 53 mld. USD.

Peste cateva ore, atentia se va concentra asupra cifrelor care definesc un ecosistem de servicii si aplicatii fertil pentru AI. La finalul primului trimestru, Microsoft Teams numara mai bine de 300 de milioane de utilizatori activi lunar. Motorul de cautare Bing avea peste 100 de milioane de utilizatori activi zilnic. Incasarile din subscriptii de jocuri s-au apropiat de 1 mld. USD (apropo, Netflix abia daca si-a mentionat propriul business de gaming in intalnirea cu analistii de saptamana trecuta). In primul trimestru, veniturile generate de Azure au crescut cu numai 27%, decelerand de la 31% in ultimele trei luni din 2022. Vanzarile de licente Windows au picat cu 28%, procent aproape identic celui cu care au alunecat livrarile globale de PC-uri.

Pe termen scurt, Azure ramane piesa esentiala in angrenaj. Microsoft Copilot e prima incercare serioasa de-a monetiza capabilitatile AI, dar impactul va fi deocamdata modest atat in privinta incasarilor, cat si a profitabilitatii. AI e viitorul, Azure e prezentul... insa ramane de vazut cat de clar mai poate fi facuta distinctia asta, intr-un mediu de piata tot mai efervescent.

2. Alphabet[edit | ]

In primul trimestru, Alphabet ne-a surprins cu venituri generale in crestere fata de aceeasi perioada din 2022. Google Cloud a reusit sa aduca primul (mic) profit dupa lansarea din 2008. Dar si-aici, AI a fost invitatul special expresia fiind mentionata de aproape 60 de ori in intalnirea cu analistii.

Despre AI se va vorbi intens si-n seara asta, data fiind cursa de recuperare in care s-a angajat Alphabet din momentul aparitiei ChatGPT. Dar sunt si alte cateva detalii asupra carora multi ochi intrebatori vor fi atintiti.

YouTube, de exemplu: aici, in ultimele trei luni din 2022, incasarile s-au contractat in premiera. La aproape 2%, procentul declinului n-a fost dramatic... doar ca, in primul trimestru din acest an, scaderea a recidivat. YouTube Shorts a mobilizat 50 de miliarde de vizualizari zilnice, de aproape 2x mai multe fata de inceputul anului trecut, insa n-a fost suficient. In 2022, YouTube avea 2.6 miliarde de utilizatori si numai 80 de milioane de abonati YouTube Premium, adica putin peste 3% din baza totala. Din publicitate, Alphabet a colectat anul trecut in jur de 224 mld. USD, de 71x mai multi bani decat in anul listarii 2004. Tot aici sunt vulnerabilitatile si uzurpatorii. La Apple, serviciile genereaza deja mai bine de jumatate din totalul veniturilor: aici, publicitatea ar putea deveni un business de vreo 30 mld. USD pana in 2026, echivalent tuturor vanzarilor iPad de anul trecut. La Amazon, care-i deja #3 in lume pe acest segment (dupa Alphabet si Meta Platforms), incasarile din publicitate cresc mai rapid decat cele generate de cloud. Chiar si-n termeni absoluti, cifrele sunt remarcabile: in 2022, Amazon a vandut publicitate de aproximativ 40 mld. USD, cu profituri operationale care-s banuite a fi similare celor obtinute la AWS.

In 2004, Larry Page si Sergey Brin le scriau investitorilor ca Google nu-i o companie conventionala si nici nu intentioneaza sa devina vreuna. Insa cu timpul, simtul confortului si al invincibilitatii s-au instalat victorioase la Alphabet. Inovatia curajoasa, nealterata de birocratie si filtre rigide, s-a pierdut undeva pe drum in schimb, atentia publica a fost acaparata de beneficiile incredibile, uneori de-a dreptul ridicole, acordate angajatilor.

In 2023, Alphabet e mai sus cu 36% pe bursa americana, circa 2/3 din aceasta apreciere sosind pana la mijlocul lunii aprilie. Tot din aprilie, compania are un nou program de rascumparari de actiuni proprii, in valoare de 70 mld. USD. Anul trecut, Alphabet a fost numele de pe Wall Street cu cele mai mari buybacks dupa Apple. 

3. Meta Platforms[edit | ]

Spre final de octombrie, cand a fost scoasa la tabla in ultimul sezon de raportari din 2022, Meta Platforms a plonjat instant 24%. Compania se tranzactiona dintr-odata la preturi vazute ultima oara in 2016. Sase luni mai tarziu, Meta isi lua revansa.

Dar si-aici e cu cantec: Meta a trecut rapid de la metaverse la taieri draconice de costuri si, ulterior, la AI. In numai 5 luni, actiunile au saltat cu 170%, desi incasarile aproape ca nu s-au miscat. Primul trimestru din acest an a adus o crestere anuala de 3% a vanzarilor, dar asta dupa trei trimestre consecutive de scaderi. Maine seara, atentia va fi (din nou) pe Reels. Deocamdata, segmentul asta e monetizat ceva mai modest decat feed-ul clasic de stiri sau Stories... dar ambitiile sunt mari pentru a doua jumatate a anului. Si despre metaverse vrem sa aflam chestii noi, caci de-aici au tot venit minusurile. In primul trimestru, Meta a pierdut aproape 4 mld. USD pe seama diviziei Reality Labs, la vanzari de numai 339 mil. USD. Rezultatul net negativ de anul trecut s-a ridicat la circa 14 mld. USD, iar compania crede ca cifra nefasta va fi chiar mai mare in 2023.

In ansamblu, Meta estimeaza vanzari totale de pana la 32 mld. USD in trimestrul de raportare (comparativ cu aproape 29 mld. USD in perioada precedenta), insa vizibilitatea in privinta profiturilor nu-i grozava. Pentru intregul an, compania se asteapta la costuri totale care-ar putea atinge 90 mld. USD... 1/3 din acest cuantum reprezentand investitii in AI, dar si-n produse traditionale precum Reels. 

TOP TRENDING[edit | ]

TradeVille: Daca ati ajuns pana aici in TradeTalk-ul de azi, sigur aveti o pasiune pentru burse. Bun, si noi avem... asa ca haideti sa ne intalnim si sa lucram impreuna. Fii urmatorul broker de succes la TradeVille, CLICK AICI si afla toate detaliile despre aceasta oportunitate.

Energie: La finalul primului trimestru, Hidroelectrica a devenit cel mai mare furnizor de energie din sectorul concurential... avand o cota de piata de peste 16%. In top, Electrica Furnizare a alunecat pe locul 3. La BVB, ieri a fost prima zi pe minus pentru Hidroelectrica dupa debutul din 12 iulie, actiunile coborand cu aproape 1% pe fondul unor tranzactii de 23 mil. RON, adica 1/5 din lichiditatea totala inregistrata pe segmentul de actiuni.

Industrie: Roca Industry si-a anuntat intentia de achizitie a unei participatii la Workshop Doors, unul dintre principalii jucatori locali din piata usilor de interior... negocierile sunt avansate, deal-ul urmand sa fie facut prin intermediul companiei Eco Euro Doors, parte a holdingului. In prezent, piata producatorilor locali e extrem de fragmentata (si dominata in proportie de 70% de importuri, in special din China). Despre Roca Industry, listata din ianuarie anul trecut pe piata AeRO a BVB, am scris recent in TradeTalk.

BVB: TeraPlast a deschis azi noul sezon de raportari pe bursa noastra... compania a incheiat primul semestru cu o cifra de afaceri consolidata de circa 320 mil. RON, in scadere cu 14% fata de aceeasi perioada din 2022, si pierderi de aproape 1 mil. RON. Totusi, trimestrul 2 a readus TeraPlast pe profit net, dupa trei trimestre consecutive pe minus, iar compania anticipeaza o crestere substantiala a cererii in a doua jumatate a anului. Apropo de TeraPlast: compania si-a aniversat luna aceasta 15 ani de la debutul pe bursa, perioada in care capitalizarea a crescut de 4x. Din indicele BET, OMV Petrom va raporta vineri, iar BRD - Groupe Socit Gnrale pe 3 august. Cea mai aglomerata sesiune e cea din 25 august... cu Banca Transilvania, Electrica si MedLife. Hidroelectrica, Sphera Franchise Group si Fondul Proprietatea vor inchide sezonul la finalul acestei luni (30 si 31 august).

Wall Street: Indicele DJIA s-a apreciat ieri pentru a 11-a zi consecutiv, ceva ce s-a vazut doar de 6 ori din 1945 incoace. Indicele S&P 500 a sarit si el cu aproape jumatate de punct procentual, energia inregistrand cea mai buna performanta sectoriala dupa aparitia rezultatelor trimestriale preliminare peste asteptari la Chevron. Reprezentativ pentru segmentul companiilor cu capitalizare mica, indicele Russell 2000 a incheiat ieri deasupra mediei mobile aferente ultimelor 200 de zile. Luna aceasta, au inregistrat cele mai mari randamente fix sectoarele care suferisera cele mai severe deprecieri in prima jumatate a anului... adica utilitatile, sanatatea, energia si bancile.

Rezultate: Unilever a raportat vanzari trimestriale peste asteptarile analistilor... focusul companiei urmand sa fie pe cresterea volumelor. GM si-a imbunatatit estimarile financiare pentru intregul an, inclusiv pe seama unor reduceri mai pronuntate a costurilor. Pe bursa americana, saptamana asta aduce rezultate de la companii care inseamna 30% din capitalizarea S&P 500 (si 40% din DJIA)... inclusiv Visa, Microsoft si Alphabet azi, Meta Platforms maine, AbbVie joi, Procter & Gamble, Chevron si ExxonMobil vineri. 

STIAI CA?[edit | ]

In primul trimestru, Microsoft a cheltuit 9.7 mld. USD pentru recompensarea actionarilor via buybacks si dividende... adica peste 1/2 din profitul net obtinut in aceeasi perioada.