Bitcoin vrea sa fie milionar - Trade Talk 27 februarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Daca nu coboara la zero va urca la 1,000,000 de dolari, spune despre Bitcoin o minte sclipitoare pe nume Michael Saylor. Tot ce-ar trebui sa se-ntample, crede fondatorul MicroStrategy, e ca BTC sa aspire chiar si-un procent minuscul din banii care circula in lumea larga.

Azi nu coboara la zero, ci trece de 57,000 USD. In dupa-amiaza asta, Bitcoin se tranzactioneaza la cele mai ridicate cotatii de la final de 2021 incoace. 

1. Cati de 0 dupa 1?

2024 a adus, pe bursa americana, primele ETF-uri cu expunere directa pe spot Bitcoin. La o luna si-un pic de la debut, interesul e asa-si-asa.

Contrar asteptarilor generale, lansarea ETF-urilor a fost mai degraba un bun prilej de vanzare a activului-suport. O fi fost blestemul traditional al vestilor bune sau altceva ce ne scapa dar in mai putin de doua saptamani, BTC a plonjat cu peste 20%. Pe final de ianuarie, pretul spot coborase sub 40,000 USD.

Ne uitam, totusi, la un firicel microscopic al istoriei. Va fi cerere pentru aceste ETF-uri timp de-un intreg deceniu, e de parere Saylor. Atractia acestei clase de active e pur si simplu coplesitoare: e noua, digitala, globala, unica... neavand nicio corelatie semnificativa cu vreo tara, moneda sau companie. BTC nu-i legat de rezultate financiare trimestriale, lanturi de distributie, cicluri de produs sau concurenta corporativa.

Utilitatea BTC e-n dezbateri aprinse inca de la aparitia manifestului nascocit de Satoshi Nakamoto. Insa valoarea de colectie e tot mai dificil de contestat. BTC e-un brand care-a rezistat cu brio timp de 15 ani. Va ajunge la 150,000 USD chiar anul asta, zice Tom Lee, analistul care face previziuni contra consensului cu cea mai calma voce din lume.

Apropo, cine-i MicroStrategy? Gandita initial ca un business de software B2B, creatia lui Michael Saylor a fost in august 2020 prima companie listata care-a achizitionat Bitcoin pentru propriul bilant.

Valoarea primei investitii? 250 mil. USD, adica toate resursele financiare disponibile la acel moment. Pana de Craciun, in acelasi an, portofoliul BTC a urcat la peste 1 mld. USD.

Cea mai recenta achizitie a fost dezvaluita chiar ieri: 3,000 BTC, care-au costat circa 155 mil. USD. Bilantul numara acum in jur de 193,000 BTC, in valoare totala de aproximativ 10 mld. USD, de 40x mai mare decat la debut.

Costul mediu de achizitie e pe la 31,000 USD. De la startul achizitiilor incoace, BTC s-a apreciat cu 460%. N-avem niciun motiv sa ne vindem calul castigator, le-a spus Michael Saylor celor de la Bloomberg saptamana trecuta.

2. Dar daca Bitcoin ar fi o actiune?

Adica fix titlul unui TradeTalk special scris pe la mijloc de ianuarie. Michael Saylor avea sa mai astepte, caci luna trecuta am pus toate reflectoarele pe minerii BTC. Pe Marathon Digital Holdings, in particular... adica cel mai important nume nord-american pe segmentul asta.

De la 10 USD in noiembrie, actiunile Marathon Digital au explodat la 31 USD spre final de decembrie. Iar asta cu rulaje zilnice peste cele vazute de Tesla, Apple sau Amazon. La 31 USD erau si azi in pre-deschidere... insa ca perspectiva, se tranzactionau la 80 USD in noiembrie 2021, cand BTC a atins ultimul varf istoric.

Cand BTC creste, minerii fac de regula un salt de cateva ori mai mare. BTC s-a apreciat cu 160% anul trecut... insa Marathon Digital a sarit cu 600%, Iris Energy cu 531%, iar Riot Platforms si CleanSpark, cu 350%. Atentie, regula se pastreaza si pe scadere.

Injumatatirea e urmatorul eveniment crucial pentru Bitcoin... mai sunt (doar) vreo 50 de zile pana atunci. Incepand din aprilie, pentru aceeasi unitate de efort, cei care mineaza BTC vor primi doar jumatate din rezultatul de pana-acum.

E pentru a treia oara cand se-ntampla in istoria criptomonedei. Programat sa se repete o data la fiecare (aproximativ) patru ani, evenimentul e destinat limitarii graduale a ofertei disponibile.

Circa 89% din totalul celor 21 de milioane BTC care pot exista vreodata au fost deja creati. Aproximativ 900 BTC noi sunt minati zilnic. Injumatatirile ne-aduc tot mai aproape de grandiosul final: ultimul BTC se va naste in jurul anului 2140.

Aprecierile BTC pe seama precedentelor trei injumatatiri au fost cu totul remarcabile: 50,000% dupa evenimentul din 2012, 11,100% dupa cel din 2016 si 2,200% dupa cel din 2020.

De fiecare data, insa, minerii BTC au fost afectati. Motivul e simplu: resursele tehnice trebuie dublate pentru a mentine ritmul productiei. De ce-ar fi diferit de data asta?

Intrebarea nu-i retorica. Segmentul minerilor BTC s-a consolidat enorm in ultimii cativa ani... in special dupa 2021, cand Beijingul a impus sistarea completa a operatiunilor de natura asta, reducand cu pana la 80% capacitatea globala de productie.

Pentru cine-i tentat sa se alature abia acum industriei, injumatatirea din aprilie va ingrosa si mai tare barierele de intrare. Investitiile in echipamente de ultima generatie s-au ridicat anul trecut la 1.3 mld. USD... jumatate din banii astia fiind cheltuiti in decembrie.

Vrem sa ne extindem substantial in 2024 si 2025... vom fi o forta de consolidare a industriei, a declarat Fred Thiel, CEO-ul Marathon Digital, intr-un interviu de final de an pentru Bloomberg. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Energie: Hidroelectrica a realizat in 2023 un profit net record de 6.3 mld. RON, mai mare cu 42% fata de anul precedent... in special pe seama cresterii productiei. Compania are de recuperat facturi restante in valoare cumulativa de-aproape 1/2 din rezultatul istoric obtinut anul trecut.

Banci: Profitul net consolidat al grupului Banca Transilvania a crescut cu 20% in 2023 (vs anul precedent), pana la aproape 3 mld. RON... in timp ce rezultatul net al bancii, de 2.5 mld. RON, a reprezentat o majorare de 14%. Banca are peste 3.7 milioane de clienti unici digitalizati, adica 89% din clientii activi.

Imobiliare: One United Properties si-a majorat cu 9% profitul net in 2023 (vs anul precedent), excluzand castigul unic din achizitia negociata a Bucur Obor, recunoscut in anul de comparatie. Afacerile consolidate s-au ridicat la 1.5 mld. RON, marcand o crestere de 30%. In baza contractelor semnate pana la final de an, ONE estimeaza incasari suplimentare de 295 mil. EUR pana-n 2025.

Solar: Simtel Team, lider national in aria energiei regenerabile, a inregistrat venituri consolidate de peste 2x mai mari in 2023 (vs anul anterior)... iar la peste 27 mil. RON, profitul net s-a dublat la randul sau. 2024 se anunta cel putin la fel de intens, de vreme ce tocmai am devenit si furnizor de energie prin obtinerea licentei aferente, a declarat cu ocazia publicarii cifrelor Mihai Tudor, CEO-ul companiei.

Software: Softbinator Technologies a trecut pe pierderi in 2023... la o cifra de afaceri consolidata de circa 32 mil. RON, aproape similara celei inregistrate in anul anterior. Compania isi propune intensificarea prezentei in SUA, de unde vin peste 90% din incasari.

IT: AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listata la BVB, semneaza a zecea tranzactie in doar trei ani... prin preluarea grupului Infobest, dezvoltator de solutii software cu birouri in Romania si Germania si afaceri estimate la aproape 5 mil. EUR in 2023.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Bitcoin: Cu 16% a sarit ieri MicroStrategy, dupa dezvaluirea celei mai recente achizitii BTC in valoare de circa 155 mil. USD. Marathon Digital Holdings a fost chiar mai saltareata, castigand 22%... cel mai important miner BTC din America de Nord va raporta maine dupa inchiderea sedintei de la Nasdaq rezultatele pentru ultimul trimestru din 2023.

Media: La Zoom Video Communications, toti indicatorii financiari importanti au batut asteptarile pentru cel mai recent trimestru fiscal incheiat la 31 ianuarie. Rezultatul net a fost cu plus in fata, circa 299 mil. USD... comparativ cu o pierdere de 104 mil. USD inregistrata cu un an in urma.

GRANOLAS: Asta-i abrevierea unui grup exclusivist de 11 companii europene... adica GSK, Roche, ASML, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, L'Oreal, LVMH, AstraZeneca, SAP si Sanofi. Impreuna, numele astea inseamna deja 1/4 din capitalizarea totala a indicelui pan-european Stoxx Europe 600, care s-a tranzactionat vineri la un nou top istoric.

Aparare: Potrivit unui draft vazut de Bloomberg, Uniunea Europeana vrea ca cel putin 1/2 din achizitiile militare ale statelor membre sa vina din interiorul blocului comunitar pana-n 2035. Anul trecut, noua din cele 29 de state europene membre NATO au cheltuit pentru aparare cel putin 2% din produsul intern brut (inclusiv Romania)... in 2014, erau numai doua. 

STIAI CA?[edit | ]

La finalul celui de-al treilea trimestru din 2023, cash-ul disponbil si detinerile BTC ale Marathon Digital Holdings depaseau in premiera datoria totala a companiei.