Black Friday de primavara - Trade Talk 10 martie 2025
Doua statistici surprind binisor cat de intensa e agitatia pe Wall Street zilele astea. Prima: vanzarile fondurilor speculative sunt mai mari acum decat in 2022, cand Fed-ul majora agresiv dobanzile.
A doua: indicele S&P 500 s-a miscat cu peste 1% in fiecare dintre ultimele 6 sedinte de tranzactionare, marcand astfel cea mai sustinuta perioada de volatilitate dupa noiembrie 2020.
Tesla, pe minus de 7 saptamani
Dar pentru inceput: intreaga bursa americana a incheiat vineri cea mai rosie saptamana din septembrie incoace.
Indicii S&P 500 si Nasdaq Composite au pierdut in jur de 3%. Sunt pe minus 2%, respectiv 6% fata de inceputul anului.
Indicele DJIA a piscat vineri media mobila a ultimelor 200 de zile, prima oara dupa noiembrie 2023. Apropo, acelasi indicator tehnic e testat acum si de Bitcoin.
Pentru tot mai multe companii, scaderile se-aduna pe zi ce trece. Pe grafice, Nvidia e -16% pana acum in 2025 (si cu numai 31% mai sus fata de anul trecut pe vremea asta).
Palantir e -30% de la final de februarie incoace. Compania tocmai a livrat Pentagonului primele doua sisteme AI, ca parte a unui contract important castigat cu un an in urma.
Goldman Sachs e -17% in aceleasi cateva saptamani scurte, chiar daca profitul trimestrial al bancii s-a dublat la final de 2024.
Tesla a picat in fiecare dintre cele 7 saptamani care-au trecut de la instalarea lui Donald Trump la Casa Alba. Asa ceva nu s-a mai vazut in cei 15 ani de cand compania e listata.
Actiunile au inchis vineri la 263 USD, cu 45% mai jos fata de maximul istoric vazut la mijlocul lunii decembrie. In perioada asta, Tesla a pierdut mai bine de 800 mld. USD din capitalizare.
Pentru Elon Musk, asocierea politica e parte a problemei, cel putin deocamdata: doar 7% din americani ar mai cumpara o masina Tesla, procent similar celor care prefera branduri precum Lincoln sau Dodge, comparativ cu 22% in 2022.
Nu-s doar intentiile de achizitie, ci si livrarile efective. In primele doua luni din 2025, potrivit unei estimari, vanzarile Tesla au scazut cu 2% in SUA (vs aceeasi perioada din 2024). In Germania si Franta, februarie a adus livrari mai mici cu 76%, respectiv 26% (si minus 49% in China).
N-am avut chiar rosu pe linie, insa. Broadcom a saltat cu 9% vineri, dupa aparitia unor rezultate trimestriale excelente. McDonald's si Yum! Brands s-au tranzactionat la cele mai ridicate cotatii dupa IPO-urile din 1965, respectiv 1997. Pana si Gilead Sciences, un nume important din biotehnologie, a urcat la valori vazute ultima oara in urma cu-aproape un deceniu.
De ce scade bursa americana?
Economia SUA arata inca bine, socoteste Jay Powell, seful Fed-ului. In traducere libera: nu-i vreo recesiune la orizont, asadar nici nevoia imediata de-a taia dobanzile.
Trump e de-acord cu Powell, macar vizavi de subiectul asta. La fel Scott Bessent, secretarul Trezoreriei. Primul vorbeste despre o simpla perioada de tranzitie, in timp ce al doilea admite ideea unei foarte usoare alunecari. Nu va fi nicio recesiune in America, afirma si Howard Lutnick, secretarul Departamentului de Comert.
Insa piata titlurilor de stat pariaza pe directia contrara, presand in jos dobanzile. Via Polymarket, sansa unei recesiuni in 2025 a urcat in doar cateva zile la 38%.
Cifrele economice nu (mai) arata grozav. In februarie, increderea consumatorilor a plonjat cel mai sever din ultimii 3 ani si jumatate, iar consumul ajustat cu inflatia, mai rau ca oricand dupa inceputul lui 2021. Pana si Walmart avertizeaza ca 2025 va fi un an dificil.
Conform unei masuratori in timp real, economia SUA scade cu peste 2% in trimestrul curent. Insa parte din acest declin ar putea fi justificata prin devansarea unor importuri masive, inclusiv de aur, fortate inaintea noilor taxe vamale anuntate de administratia Trump.
STIATI CA?
Mai e de-asteptat: abia pe 18 iunie, Fed-ul ar putea reduce din nou dobanda de referinta din SUA. Sansa pentru asa ceva e cotata acum de investitori la 57%.