Buzunarele iepurasului - Trade Talk 29 aprilie 2024

Trade talk logo.png

Iepurasul de Paste a ramas cu buzunarele mai goale in SUA decat in Europa in acest an. Iepurasul din Romania, care iese zilele acestea la o noua runda de shopping pentru, nu e deloc norocos. Romania a avut, si in martie, cea mai mare rata a inflatiei din UE.

Potrivit unei analize, situatia din Romania este influentata de cerere, care vine mai ales din cresterea veniturilor reale, dar si de modificarile fiscale de la inceputul anului, costuri pe care companiile au incercat sa le transfere in preturi. 

Divergente

Inflatia a scazut de la maximele ultimelor decenii de ambele parti ale Atlanticului, dar progresele au incetat in Statele Unite, astfel ca pietele anticipeaza ca FED va incepe sa reduca ratele dobanzilor mult mai tarziu decat BCE.

Inflatia anuala din SUA, masurata prin indicatorul preferat al Fed, indicele cheltuielilor de consum personal, a ajuns la 2.7% in martie, accelerand de la 2.5% in februarie. Fed urmareste sa mentina inflatia la 2% pe termen lung. O alta masura a inflatiei din SUA, indicele preturilor de consum, a aratat aceeasi tendinta ascendenta: in martie, preturile de consum au crescut cu 3.5% fata de aceeasi luna din 2023, comparativ cu o scumpire generala de 3.2% in februarie.

Intre timp, in zona euro, inflatia anuala a incetinit constant de la inceputul anului si s-a situat la 2.4% in martie. Banca Centrala Europeana (BCE) pare ca va incepe sa reduca ratele dobanzilor in iunie, cu trei luni inainte ca Fed sa faca acelasi lucru, conform asteptarilor pietei. Investitorii si-au redus pariurile cu privire la numarul de reduceri de rate ale Fed in acest an, dupa ce presedintele acesteia, Jay Powell, a declarat ca va fi necesar ca nivelul costurilor de imprumut sa ramana la nivelul maxim al ultimilor 23 de ani pentru mai mult timp decat se anticipa, deoarece inflatia din SUA s-a dovedit a fi mai rigida decat se preconiza.

O taiere suplimentara in iulie din partea BCE este sub semnul intrebarii. Mai ales ca datele tocmai venite din Spania, pentru aprilie, nu arata grozav.

Unii sunt de parare ca amanarea unei relaxari monetare din partea Fed nu pune piedici in calea BCE, ba dimpotriva. Un oficial de top sustine ca BCE va avea probabil nevoie de reduceri suplimentare ale ratelor dobanzilor in cazul in care costurile de imprumut la nivel mondial vor creste din cauza mentinerii politicii monetare restrictive a Rezervei Federale americane. Astfel, Fabio Panetta, seful bancii centrale a Italiei, a declarat ca, daca Fed mentine dobanzile in asteptare mai mult decat se asteapta pietele sau chiar le majoreaza, acest lucru va intari argumentele pentru o reducere a dobanzii de catre BCE. Comentariile intra in contradictie cu avertismentele altor factori de stabilire a ratei dobanzii din cadrul BCE, care au afirmat ca ar trebui sa evite sa se abata prea mult de la Fed si subliniaza modul in care indoielile privind directia politicii monetare a SUA genereaza tensiuni in Europa.

Sunt si experti care sustin ca, pana la urma, traiectoria inflatiei din SUA nu difera asa mult de cea din zona euro. Comparatiile ar putea fi distorsionate de masuratori. Spre deosebire de indicatorul preferat de BCE, atat PCE, cat si IPC din SUA includ costurile de oportunitate ale proprietarilor care nu isi inchiriaza locuintele in esenta, o masura a sumei ipotetice de bani ce ar putea fi castigata din inchiriere. Masura este conceputa pentru a urmari inflatia de pe piata imobiliara, tinand cont in acelasi timp de faptul ca majoritatea americanilor sunt proprietari de locuinte. Dar oamenii nu simt de fapt aceste costuri teoretice, explica economistul sef la UBS Global Wealth Management.

Divergentele sunt mai mari insa atunci cand vine vorba de cresterea economica. FMI se asteapta ca economia americana sa creasca cu 2.7% in acest an, in timp ce pentru zona euro vede o expansiune de numai 0.8%. Companiile americane fac angajari intr-un ritm incredibil, fiind create 303,000 de locuri de munca noi in martie. De asemenea, Washingtonul a cheltuit mult mai mult decat guvernele europene in ultimii ani pentru a sprijini consumatorii si companiile in timpul pandemiei, ceea ce a mentinut cererea de consum deosebit de robusta in Statele Unite. 

TOP TRENDING... LA BVBModificare

Tranzactie finalizata: Aquila Part Prod a finalizat tranzactia pentru achizitionarea integrala a companiilor Parmafood Group Distribution si Parmafood Trading, indeplinind toate conditiile impuse.

TOP TRENDING... GLOBALModificare

Victorie in China: Elon Musk a incheiat o calatorie in China in mai putin de 24 de ore si s-a intors cu o victorie cruciala. Miliardarul a facut presiuni pentru obtinerea aprobarii sistemelor avansate de asistenta pentru soferi ale masinilor Tesla in China, in cadrul unei calatorii la Beijing care s-a incheiat azi. Tesla a reusit sa treaca de cerintele de securitate impuse de China, ceea ce a impulsionat cresterea actiunilor in premarket.

Ochii pe iPad: iPad-ul a fost adaugat pe lista produselor si serviciilor Big Tech vizate de noile norme mai stricte ale Uniunii Europene, care au ca scop stoparea potentialelor abuzuri de concurenta inainte ca acestea sa se intample. Apple are la dispozitie sase luni pentru a se asigura ca ecosistemul sau de tablete respecta o serie de masuri preventive prevazute de legea UE privind pietele digitale.

Giganti petrolieri: ExxonMobil si Chevron au raportat scaderi de doua cifre ale profiturilor din primul trimestru, semn ca perioada de rezultate extraordinare, influentate de razboiul din Ucraina, ar putea lua sfarsit. Cele doua mari companii petroliere americane au profitat de cresterea preturilor la energie, returnand zeci de miliarde de dolari actionarilor si anuntand achizitii importante menite sa le propulseze cresterea viitoare. Insa scaderile puternice ale preturilor la gazele naturale isi spun cuvantul.

ChatGPT pe iPhone: Apple a reluat discutiile cu OpenAI cu privire la utilizarea tehnologiei startup-ului finantat de Microsoft pentru a dezvolta unele functii noi care vor aparea pe iPhone-uri in cursul acestui an.

Lipsa de avioane: American Airlines a anuntat ca livrarile insuficiente de aeronave Boeing 787 Dreamliner o forteaza sa reduca numarul unor zboruri pe distante lungi in a doua jumatate a anului curent si pana la inceputul anului 2025, fiind cel mai recent transportator care si-a modificat programul din cauza problemelor de productie ale constructorului de avioane.

 

STIAI CA?Modificare

Apropo de iPad: Steve Jobs nu a fost prea incantat de tablete la inceput. In 2003, declara ca Apple nu are de gand sa faca tablete, pentru ca aceste dispozitive sunt doar pe placul celor bogati.