Cat de multe BUBBLE-uri in 10 ani? - Trade Talk 13 martie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Nu cred ca pietele cresc la fel de speculativ ca-n alte vremuri... dar nici nu suntem departe de-asa ceva, e de parere Larry Summers, fostul secretar al Trezoreriei SUA.

Frica-i justificata, iar Bitcoin e principalul suspect de serviciu. Insa un pic de perspectiva nu strica: in mai 2013, cand valora un pic peste 100 (o su-ta) USD, BTC era deja scump pentru The Economist. Cateva luni mai tarziu, la cotatii de 10x mai mari, intruchiparea digitala a aurului primea eticheta unui bubble din partea aceleiasi publicatii. De-atunci incoace, Bitcoin avea sa urce de inca 70x. 

1. Cate bubble-uri pot fi?

De fapt, prohodul s-a cantat atat de frecvent in primii 15 ani de cariera ai vedetei crypto, incat am umple lejer cateva TradeTalk-uri cu inventarul complet.

De-a lungul timpului, The Economist a ramas fixata pe ideea excesului speculativ. A reiterat-o in noiembrie 2017, cand BTC trecea pentru prima oara de 10,000 USD. Nicio luna mai tarziu, cotatiile aveau sa urce cu inca 70%.

Ce-i drept, 2018 a fost un an cu totul nefast pentru Bitcoin.... sau o uriasa oportunitate de cumparare. La final de decembrie, The New York Times ii compatimea pe investitori. BTC se tranzactiona atunci la mai putin de 4,000 USD, de-aproape 20x mai ieftin decat in dupa-amiaza asta.

In 2024, Jim Cramer a jucat si el rolul indicatorului contrarian (a cata oara?). Va continua sa scada, banuia prezentatorul banilor nebuni pe 23 ianuarie. Cat valora BTC la finalul acelei zile? 39,845 USD. Ancora celor de la CNBC a ratat cu o singura zi minimul anului (de pana-acum).

2. Spre Luna si chiar dincolo de ea

Bitcoin a incheiat prima saptamana din martie cu stil... depasind in premiera 70,000 USD. Cele doua pizza Papa Johns cumparate in primavara lui 2010 pentru 10,000 BTC ar fi costat zilele astea peste 700,000,000 USD.

Listat in ianuarie pe bursa americana, ETF-ul celor la BlackRock cu expunere directa pe spot BTC a batut pragul de 10 mld. USD in active totale mai rapid decat orice alt fond deschis de investitii. Ca si context, pentru aceeasi performanta, cel mai bine capitalizat ETF care urmareste pretul spot al aurului a avut nevoie de-aproape doi si jumatate.

De fapt, reusita e chiar mai remarcabila: doar 4% din cele peste 3,000 de ETF-uri tranzactionate pe Wall Street se pot lauda cu active de mai bine de 10 mld. USD. In familia ETF-urilor BlackRock, cel abia lansat pe spot BTC a aspirat luna trecuta mai multi bani decat insasi replica indicelui S&P 500. Si nu-s doar cei de la BlackRock: acumuland la randul sau active de peste 6 mld. USD, ETF-ul pentru spot BTC lansat de Fidelity e deja al treilea cel mai mare in statisticile administratorului.

BTC e capabil sa treaca de 150,000 USD in urmatoarele 12-18 luni, a repetat Tom Lee joia trecuta la CNBC. Poate c-ar trebui sa cumpar si eu, a scris in weekend Bill Ackman. Coinbase Global a reusit sa inchida vineri deasupra pretului de referinta al IPO-ului din aprilie 2021 insa dupa un travaliu epic: actiunile platformei s-au cvadruplat in ultimele 12 luni, dupa ce picasera 86% in 2022, aproape la fel de sever precum Bitcoin insusi. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

BVB: ETF BET Patria-TradeVille, primul fond deschis de investitii listat la BVB, marcheaza vineri depasirea pragului de 200 mil. RON in active totale. Inca suntem in discutii cu companii care au pus in asteptare planurile de listare, spune Radu Hanga la debutul unui nou mandat de presedinte al bursei.

Sanatate: Am investit 10 mil. EUR in ultimele sase luni in fosta fabrica de medicamente Polisano de la Sibiu, actuala Vitema... acolo unde urmeaza sa ne producem in-house suplimentele nutritive, dezvaluie Mircea Teaca, CEO DY Nutrition Global. Avand patru unitati de productie, cu o suprafata totala de 33,000 de metri patrati, Vitema Pharmaceuticals e una dintre cele mai mari si moderne facilitati farmaceutice certificate GMP din Europa. DY Nutrition si Vitema au fost prezente intr-un panel special la Quarterly Report #3.

Optica: Afacerile Lensa au crescut in 2023 cu 54% (vs anul precedent), la peste 200 mil. RON... pe seama unor investitii substantiale si a deschiderii a 45 de magazine de optica, patru dintre ele la Chisinau. Reteaua internationala a brandului 100% romanesc ajunge astfel la 80 de magazine, in Romania, Republica Moldova si Bulgaria.

Aur: Tintim in acest an o crestere de peste 40% a segmentului de business care valorifica aurul, declara Cosmin Popovici, CEO CreditAmanet. Liderul pietei de creditare pe termen scurt tip amanet, schimb valutar si comert cu bunuri mobile a inregistrat afaceri si profit mai mari cu peste 25% in primul semestru din 2023 (vs aceeasi perioada din 2022), estimand mentinerea unui ritm similar de crestere si in a doua parte a anului.

E-commerce: 2Performant Network isi va publica bugetul pentru 2024 la inceputul saptamanii viitoare, pe 18 martie... alaturi de convocatorul aferent AGA si AGEA anuale, programate pe 22 aprilie, fizic la Hotel Marmorosch din Bucuresti si online prin aplicatia eVote. Liderul pietei de marketing afiliat a avut una dintre cele mai captivante prezentari la Quarterly Report #3.

Industrie: Am crescut ca Fat-Frumos intr-un an cat altii in sapte... tintim includerea intr-un indice si estimam ca, in aproximativ doi ani, vom putea discuta si despre dividende, zice Ionut Bindea, CEO ROCA Industry. Primul holding industrial listat pe bursa noastra se tranzactioneaza din 11 martie pe piata principala a BVB.

Transporturi: Actiunile Transport Trade Services au pierdut 12% in ultima saptamana, pe rulaje cu mult peste media perioadei... dupa propunerea de dividende si publicarea bugetului pentru 2024. In 2023, cel mai mare transportator fluvial de marfuri a oferit investitorilor un randament de 136%, performanta de top la nivelul indicelui de referinta BET.

Evenimente: One United Properties participa la MIPIM 2024, evenimentul global #1 dedicat imobiliarelor... incepand de ieri, la Palais des Festivals din Cannes. Vladimir Ghita, CEO FORT, va fi speaker la Cybersecurity Forum, editia a 6-a organizata azi la Bucuresti.

Inflatie: In Romania, preturile de consum au crescut in februarie cu 7.2% (vs perioada identica din 2023), comparativ cu 7.4% in ianuarie... alimentele scumpindu-se cu peste 4%, iar serviciile, cu 11%. BNR anticipeaza o rata a inflatiei de 4.7% la finalul acestui an (si de 3.5% la final de 2025).

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Wall Street: Indicele S&P 500 a inchis ieri la 5,175 de puncte... al 17-lea maxim istoric din acest an. Nvidia a castigat peste 7%, iar Oracle s-a tranzactionat si ea la un nou record de altitudine, pe seama unui avans de 12%. In schimb, Boeing a pierdut mai bine de 4%.

Inflatie: Preturile de consum din SUA au saltat in februarie cu 0.4% fata de luna precedenta (si cu 3.2% vs perioada similara din 2023) confirmand in ansamblu asteptarile. Investitorii coteaza o sansa de-aproape 60% ca prima taiere a dobanzii cheie sa vina la sedinta Fed-ului din iunie.

Cloud: La Oracle, cifrele ultimului trimestru fiscal incheiat pe 29 februarie au fost peste asteptari... gratie partial interesului tot mai ridicat pentru AI. Veniturile totale au urcat cu 7% (vs acelasi interval din 2023), in timp ce incasarile din servicii cloud si licentiere au crescut de-aproape 2x mai mult. Anticipam comenzi chiar mai mari pentru infrastructura cloud, ne-a pus in garda Safra Catz, CEO-ul companiei.

Aerian: Southwest Airlines isi va reconsidera proiectiile financiare pentru 2024... fiind obligata sa-si diminueze capacitatea de zbor din cauza intarzierilor anuntate de Boeing. Am gasit zeci de nereguli la aeronavele din familia 737 MAX, spun surse FAA citate de The New York Times.

Auto: Porsche avertizeaza ca profiturile vor scadea in acest an... dar majoreaza dividendul pe seama rezultatelor excelente din 2023. La Tesla, productia a repornit azi la Gigafactory-ul european de langa Berlin.

Petrol: OPEC+ a pompat mai mult in februarie... insa barilii in exces apartin Libiei, exceptata de la intelegerea privind taierea productiei colective. In America, preturile la pompa au crescut cu 9% de la inceputul anului. In 2023, cu o productie medie zilnica de-aproape 13 milioane de barili, SUA au ramas cel mai prolific producator global pentru al saselea an consecutiv. 

STIAI CA?[edit | ]

Din noiembrie 2022 incoace, un investitor misterios a cumparat aproape zilnic cate 100 BTC detine acum circa 54,000 BTC, in valoare de peste 3 mld. USD.