Ce-i (asa) gresit la Volkswagen? - Trade Talk 15 martie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Cifrele n-au aratat deloc rau anul trecut dimpotriva. Absolut toate brandurile au contribuit la obtinerea unui profit operational record de peste 22 mld. EUR. Iar pentru 2024, sunt promise mai bine de treizeci de lansari, una mai spectaculoasa decat alta.

Si-atunci, cum de-i Volkswagen la nici jumatate din capitalizarea pe care-o avea in primavara lui 2021? 

1. Cat de ieftina?

Ne putem uita si dintr-un alt unghi: Volkswagen valoreaza acum fix cat detinerea pe care o pastreaza in Porsche, la un an si jumatate dupa ce 911 a devenit simbol bursier la Frankfurt.

Asta desi producatorul din Wolfsburg a incheiat anul trecut cu lichiditati nete de peste 40 mld. EUR. Ar fi fost 51 mld. EUR, daca nemtii n-ar fi platit dividende.

VW se tranzactioneaza la mai putin de 4x profitul net estimat pentru urmatoarele 12 luni. La Toyota, singurul rival global de-un calibru similar, acelasi multiplu e 10x. Stellantis, care-a fost adesea chiar mai ieftina decat VW, e cotata acum la 5x.

Dar pentru fiecare parte plina a paharului... e si-una mai putin plina.

Cam 18 mld. EUR a fost profitul net inregistrat in 2023, marcand o crestere de 13% fata de anul precedent. Ca perspectiva: Toyota asteapta un rezultat net cu 50% mai mare in anul fiscal care se termina luna asta, desi a vandut cu numai 20% mai multe autovehicule decat VW.

Sumele angajate pentru R&D continua sa fie enorme: aproape 22 mld. EUR in 2023. Cu tot cu cheltuielile de capital, vorbim despre 14% din incasarile totale estimate in acest an. VW insista ca nu va sari si mai rau calul... insa Toyota anticipeaza un cost global pe jumatate din cel al nemtilor.

Mana intinsa care nu spune o poveste... nu-i asa populara la bursa. Toyota e lider incontestabil in aria propulsiei hibride. Stellantis devine un model de disciplina financiara pentru semenii din industria auto. Volkswagen, in schimb, ramane agatata de povestea unei tranzitii lente si complicate spusa deja de patru sefi executivi diferiti din 2015 incoace.

2. Exista un asterisc...

Si e mare cat casa. Nemtii stau pe un munte de bani... si sunt dispusi sa-i imparta cu investitorii.

La Volkswagen, dividendul a crescut substantial in ultimii cativa ani, inclusiv in primavara asta. Randamentul curent? Aproape 8%.

Si nu-s doar nemtii din Wolfsburg. Desi previzioneaza profituri mai mici pentru 2024, Mercedes-Benz supraliciteaza si ea distributiile rezervate actionarilor.

Si nu-s doar nemtii in general (sau exclusiv dividende). In toamna, General Motors a propus rascumparari accelerate de actiuni proprii, fiind pregatita sa cheltuiasca 10 mld. USD pentru asa ceva... adica aproape 1/4 din capitalizarea bursiera la momentul anuntului.

Care-i, asadar, cocktailul? Un business traditional care-a adus rezultate record odata ce-am depasit faza critica a pandemiei + o tranzitie fracturata + rezerve de bani la care pana si Tim Cook s-ar uita cu invidie. Ingredientele astea ne-amintesc de-un alt sector... la fel de indecis in privinta propriului destin, insa excesiv de generos cu actionarii. Ne gandim instant la gigantii de petrol si gaze. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

BVB: ETF BET Patria-TradeVille, primul fond deschis de investitii listat pe bursa noastra, depaseste in premiera pragul de 200 mil. RON in active totale. Numarul investitorilor a crescut de peste 12x in ultimii trei ani randamentul total al perioadei ridicandu-se la aproape 70%.

Performeri: OMV Petrom a castigat 9% in ultima luna cea mai spectaculoasa evolutie din indicele de referinta BET. Banca Transilvania si BRD Societe Generale sunt si ele pe podium, cu aprecieri de-aproape 8%. Cele mai severe pierderi au fost inregistrate de Transport Trade Services (-11%), Fondul Proprietatea (-7%) si Transelectrica (-4%).

Imobiliare: 2024 a inceput excelent, am vandut foarte mult... nu am facut niciodata atat de multe tranzactii in luna ianuarie, declara Beatrice Dumitrascu, CEO Residential Division, One United Properties. In Bucuresti, rata somajului a scazut in februarie la 0.85%.

Energie: Retehnologizarea productiei si completarea cu cel mult 1,000 MW din surse alternative precum solar si eolian sunt obiectivele noastre cele mai importante, spune Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica. 2023 a adus companiei venituri totale cu 30% mai mari (vs anul precedent) si un profit net record de peste 6.3 mld. RON, marcand o crestere anuala de 42%.

Farma: Antibiotice Iasi vrea sa-si recompenseze investitorii cu dividende in cuantum total de 31 mil. RON, din profitul obtinut anul trecut. Randamentul brut calculat de ZF, la cotatiile curente, ar fi 2.7%. Profitul net al companiei s-a dublat in 2023, la peste 80 mil. RON.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Auto: Peste 1/2 din capitalizarea Fisker s-a evaporat ieri pe bursa americana dupa ce surse WSJ au indicat ca startup-ul de masini electrice se gandeste la deschiderea procedurii de faliment. Compania a pierdut 762 mil. USD anul trecut, la vanzari de 273 mil. USD, acumuland datorii de peste 1 mld. USD.

AI: La Adobe, incasarile au crescut cu 11% in ultimul trimestru fiscal incheiat pe 1 martie (vs aceeasi perioada din 2023)... insa profitul net s-a injumatatit. Microsoft a inchis ieri la al 15-lea maxim istoric din acest an.

Retail: Under Armour a plonjat ieri cu 12%, dupa ce CEO-ul Stephanie Linnartz si-a anuntat plecarea... la numai un an si-un pic de la numire. In ultimul trimestru din 2023, care-a inclus sarbatorile de iarna, veniturile companiei au scazut cu 6% (vs acelasi interval din 2022).

Brokeri: Robinhood Markets a sarit ieri cu 5%, dupa ce platforma a dezvaluit o crestere de 41% a volumelor de tranzactionare in februarie (vs perioada similara din 2023). Activele clientilor au crescut si ele, cu 59%, la nivelul record de-aproape 119 mld. USD.

Bitcoin: Era cotat la sub 67,000 USD in dupa-amiaza asta, dupa ce trecuse de 73,000 USD cu doar cateva zile in urma. MicroStrategy, Marathon Digital Holdings si Coinbase Global au picat ieri cu 5% (prima), respectiv 7% (celelalte doua). Nu voi interzice Bitcoin sau alte cripto-monede, daca ajung presedinte, promite Donald Trump. Si apropo, instanta a decis... Craig Wright nu-i Satoshi Nakamoto.

Aparare: Rheinmetall se asteapta la incasari si marje de profit mai mari si-n 2024. Am inceput o noua era a inarmarii, zice CEO-ul Armin Papperger, justificand investitiile masive ale companiei germane.

Imobiliare: Vonovia, cel mai mare dezvoltator din Germania, a suferit anul trecut o pierdere neta record de 6.7 mld. EUR, de 10x mai mare decat cea inregistrata in 2022. Un asemenea colaps nu mi-a fost dat sa vad vreodata, marturiseste CEO-ul Rolf Buch. Zilele trecute, LEG Immobilien si TAG Immobilien, doua dintre rivalele Vonovia, au raportat la randul lor pierderi anuale semnificative.

 

STIAI CA?[edit | ]

In octombrie 2008, Volkswagen a devenit cea mai valoroasa companie din lume... pentru o singura zi.