Cine decoleaza spre o vara fierbinte? - Trade Talk 18 ianuarie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Pe Wall Street, nu doar bancile s-au aglomerat sa raporteze la debutul sezonului, ci si companiile de transport aerian. Cifrele trimestriale anuntate sunt stelare, iar estimarile pentru 2023... chiar mai atractive.

  • La Delta Air Lines, incasarile au depasit 13 mld. USD in ultimul trimestru, cu 17% mai mari decat in perioada similara a anului pre-pandemic 2019. Si profitul operational a batut cifra aceluiasi interval de comparatie, desi carburantii s-au scumpit cu 66%.
  • Aceeasi crestere de 17% a incasarilor trimestriale pe final de an e estimata si la American Airlines, care va raporta pe 26 ianuarie. Asta desi capacitatea de zbor a fost cu 6% mai mica (vs ultimul trimestru din 2019).
  • La United Airlines, procentele de crestere fata de perioada identica din 2019 au fost 14% pentru incasari si peste 30% pentru profitul net... in conditiile unei incarcari mai reduse cu 9%.

Pentru primul trimestru al noului an, United Airlines vede incasari cu 50% mai mari (vs aceeasi perioada din 2022). Pentru intregul an 2023, Delta Air Lines se asteapta la o accelerare a cresterii veniturilor (de pana la 20%), la pachet cu triplarea profiturilor. CEO-ul Ed Bastian zice ca n-a vazut vreodata niste conditii mai bune in sectorul asta.

La fel spune Michael O'Leary, irlandezul care conduce Ryanair... prins de Reuters, omul se roaga din nou sa primeasca, pana se termina primavara, macar 40 sau 45 de aeronave 737 MAX produse de Boeing (cu care a impartit cuvinte grele anul trecut). Va fi o vara super-aglomerata, crede O’Leary, chiar daca biletele pe rute scurte s-ar putea scumpi cu pana la 10%.

  • Pentru trimestrul abia incheiat, Ryanair estimeaza un profit net record, de circa 200 mil. EUR… ar fi dublul celui obtinut in acelasi interval din 2017.
  • Iar pentru anul fiscal care se incheie in martie, cel mai mare transportator aerian din Europa isi face calculele pentru un profit net de 1.42 mld. EUR, in crestere fata de o estimare anterioara si foarte aproape de recordul atins in 2018. Numarul pasagerilor transportati: 168 de milioane, din care peste 11 milioane in decembrie... a 9-a luna consecutiva cu mai multe locuri ocupate in avioane decat in perioadele similare pre-pandemice.

Bun, daca vrem sa zburam vara asta, ne-am putea aseza la coada inca de pe-acum prin aeroporturi. Sa zicem ca vor fi suficiente avioane… dar vor avea suficient combustibil? Daca da, la ce cost?

De fapt, vom gasi destul petrol pentru tot ce ne propunem sa facem in 2023? Acum, ca tocmai se redeschide China. Vedem maine in TradeTalk… caci situatia e pe atat de incurcata pe cat e de promitatoare (inclusiv la bursa).

TOP TRENDING[edit | ]

Solidaritate: Romgaz (SNG) estimeaza ca va plati o taxa de solidaritate de 906 mil. RON, respectand ordonanta de urgenta adoptata la finalul anului trecut prin care guvernul de la Bucuresti vrea sa taxeze profiturile exceptionale ale companiilor de petrol si gaz natural. Astfel, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli publicat azi pe site-ul companiei si care urmeaza sa fie supus votului actionarilor pe 20 februarie, Romgaz arata o contributie pe solidaritate de 906 mil. RON si un total al cheltuielilor cu impozite de 8.1 mld. RON.

Promovare: 👍 Safetech Innovations (SAFE), singura companie romaneasca dedicata exclusiv securitatii cibernetice, a primit acordul reglementatorului pentru a-si transfera actiunile de pe piata AeRO pe piata reglementata de la Bursa de Valori Bucuresti. Safetech Innovations e listata din ianuarie 2021, avand o capitalizare de 206 mil. RON, si anuntase anterior ca transferul pe piata reglementata ar putea avea loc pana la sfarsitul lunii februarie… primul de acest gen printre companiile antreprenoriale listate in ultimii 3 ani pe piata AeRO.

Tehnologie: Indicele Nasdaq Composite a inchis ieri pe plus a 7-a zi consecutiv. In topul aprecierilor din indicele S&P 500 au fost Tesla (peste 7%), Morgan Stanley (aproape 6%) si Nvidia (aproape 5%, dupa alte 14% castigate saptamana trecuta).

Biotech: La capatul unor teste clinice de amploare, Moderna zice ca unul dintre vaccinurile sale experimentale reduce semnificativ riscul de imbolnavire cu viroze respiratorii la adultii cu varste de peste 60 de ani. De la Davos, CEO-ul Stephane Bancel transmite ca vrea sa aiba cate o fabrica pe fiecare continent (pe agenda sunt deocamdata Canada, Australia, Regatul Unit si Kenya).

Aparare: Australia a zis OK, va achizitiona 40 de elicoptere Black Hawk produse de Lockheed Martin. Deal-ul e estimat la aproape 2 mld. USD si vine la 15 ani dupa ce guvernul de la Canberra cumparase 47 de elicoptere de la un consortiu european din care face parte Airbus... doar ca n-a reusit vreodata sa monteze armamentul dorit (de vina ar fi marimea usii).

Asigurari: Allianz beneficiaza enorm de cresterea dobanzilor in business-ul de asigurari, fapt descoperit abia acum de investitori... crede CEO-ul Oliver Bäte. Inclus in indicele DAX, grupul financiar german va publica rezultatele trimestriale pe 17 februarie.

Aur: In 2022, Barrick Gold a produs putin peste 4 milioane de uncii... adica cea mai redusa cantitate din ultimii 22 de ani. Cifra e sub asteptarile companiei si de peste 2x mai mica decat recordul atins in 2006. Al doilea cel mai important producator global de aur (dupa Newmont Corporation) va raporta rezultatele trimestriale si anuale pe 15 februarie.

STIAI CA?[edit | ]

Fix azi, dar in 1956, se lista Ford Motor. Pregatit de Goldman Sachs, avea sa fie cel mai mare IPO din istoria bursei americane. Warren Buffett abia astepta momentul... Henry Ford, putin spre deloc.