Cine investeste in terenuri agricole? - Trade Talk 09 aprilie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

In 2023, exporturile de cereale reusite de Romania au sarit din grafice. Insa doar cantitatile au scris istorie.

Din cauza preturilor mici, am incasat cu 4% mai putini bani pentru cantitati cu 25% mai mari. Exceptand porumbul si orezul, livrarile noastre la toate celelalte cereale au crescut... in unele cazuri dublandu-se. 

1. Poza de moment

Primele anticipari pentru anul agricol 2024 nu-s deloc promitatoare... suntem pe rosu la toate culturile pentru care exista date.

Suprafetele insamantate cu cereale de iarna au fost afectate de seceta din toamna. Am avut si cea mai calda iarna din 1991 incoace, cu temperaturi cu 3-4 grade Celsius peste media istorica. Pentru 2024, conform unor estimari punctuale ale Comisiei Europene, fermierii romani risca sa obtina randamente mai mici la grau, orz si rapita.

Potrivit altui model de previzionare, Romania si Spania sunt statele europene cu cel mai ridicat pericol de reducere pe termen lung a randamentelor la hectar din cauza secetei. Fermierii blocului comunitar ar putea pierde, in medie anual, pana la 10% din productie. Afectate in mod particular sunt culturile de grau, porumb si orz.

La finalul lunii trecute, Uniunea Europeana a ajuns la un acord provizoriu privind importurile de alimente si cereale ucrainene, favorabil accesului fara tarife pe pietele blocului. In schimb, sunt propuse taxe vamale mai mari pentru a descuraja intrarile de cereale din Rusia si Belarus.

Parlamentul European primeste asigurari din partea Comisiei ca vor fi luate masuri daca importurile de grau ucrainean cresc din nou. Fermierii nu par convinsi. Anul trecut, Ucraina a invadat pietele blocului cu peste 6 milioane de tone de grau, de 17x mai mult decat in anul precedent.

Romania e-acum #4 in topul importurilor europene de grau. Coincidenta sau nu, cele mai mari cantitati vin zilele astea din Moldova. Mai exact, tot de 17x mai mult decat primeam inaintea declansarii razboiului din Ucraina.

Costand in jur de 200 EUR tona, graul european a devenit mai ieftin ca oricand in ultimii trei ani. Pretul curent e la nici jumatate din cel vazut in primavara lui 2022.

Si importurile noastre de porumb au fost masive anul trecut. Din Ucraina au sosit 2/3 din cantitatile totale primite in tara, adica peste 585,000 de tone in valoare de-aproape 150 mil. EUR.

Dincolo de particularitati sezoniere, miezul problemei e limpede: Ucraina continua sa inunde pietele europene cu cereale (mult prea) ieftine. Intr-o perioada de inflatie si control draconic al costurilor, e dificil sa le ceri procesatorilor sa refuze importurile in cauza. Fermierii comunitari, inclusiv cei din Romania, sunt adesea blamati pentru deciziile cu alura speculativa din ultimii doi ani... dar sa ne-amintim ca, in primavara lui 2022, insusi ministrul agriculturii din Polonia le recomanda sa nu-si vanda stocurile si sa astepte preturi chiar mai ridicate.

2. Si totusi

In momentul asta, agricultura e asociata unui fir narativ excesiv de sobru... chiar daca preturile cerealelor s-au stabilizat de cateva saptamani incoace.

Pozitiile speculative de vanzare sunt mai mari ca oricand in ultimii 20 de ani pe pietele futures pe care se tranzactioneaza graul, porumbul si soia. Lichidarea acestora ar putea aduce salturi substantiale ale preturilor. Explozia cotatiilor boabelor de cacao, care-au devenit brusc mai scumpe decat cuprul, e un bun studiu de caz in acest sens. Apropo, alimentele s-au scumpit in martie pentru prima oara in ultimele 7 luni, potrivit unui indice international calculat de ONU.

Preturile salta deja zilele astea pe majoritatea pietelor de marfuri. Cuprul si petrolul, de exemplu, s-au scumpit cu 10%, respectiv 17% in acest an. Pana si cotatia litiului isi revine, dupa ce-a plonjat cu 80% in mai putin de-un an. Energia e al doilea cel mai performant sector al bursei americane in 2024, randamentul oferit investitorilor fiind dublu celui inregistrat de indicele S&P 500.

Si-apoi, cand adulmeci potentialul agriculturii daca nu in vremuri tulburi? In America, valoarea achizitiilor de terenuri agricole destinate investitiilor a atins un nou maxim istoric in 2023, dublandu-se in ultimii trei ani.

Potrivit estimarilor ONU, e nevoie de-o crestere de 60% a productiei de alimente pana in 2050, caci populatia planetei va numara 10 miliarde de suflete pana atunci.

In SUA, afacerile de familie si business-urile consacrate detin 95% din piata terenurilor agricole, lasand un procent (deocamdata) modest fondurilor de investitii specializate.

Si totusi, atat de intense devin achizitiile pentru investitii, incat Congresul american vrea sa impuna restrictii. Teama e ca preturile vor fi exorbitante si, astfel, inaccesibile urmatoarei generatii de fermieri. Terenurile agricole sunt precum aurul... un activ real pe care te poti baza, zice seful executiv al unui trust de investitii cu detineri de 1.6 mld. USD in aria asta.

In ultimul deceniu, Romania a pierdut 1/4 din fermele sale mici, de subzistenta, cu suprafete de sub 5 hectare... au aparut, in schimb, peste 2,200 de exploatatii mari.

Fenomenul se aliniaza tendintei europene, unde in aceeasi perioada au disparut circa 3 milioane de ferme, in general de mici dimensiuni.

Deocamdata, insa, fermele cu cel putin 100 de hectare inseamna sub 4% din numarul total la nivel european (si doar aproximativ 1/2 din suprafata utilizata pentru productia agricola).

Listata din octombrie 2020 pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti, Holde Agri Invest e unul dintre cei mai mari investitori in terenuri agricole din Romania. 2023 i-a adus prima pierdere de la infiintare, dar si randamente mai mari ale productiei, pe seama unei scaderi semnificative a costurilor. Cantitatile recoltate au crescut pentru al 5-lea an consecutiv. Suprafata totala operata se ridica acum la aproape 14,000 de hectare, insa holdingul isi propune cvadruplarea acesteia pana in 2030. 

TOP TRENDING[edit | ]

Record: Prima zi a saptamanii a adus un nou maxim istoric pentru indicele de referinta BET, care-a inchis ieri la 17,251 de puncte (plus 12% de la inceputul anului). Cele mai ridicate randamente au fost inregistrate de DIGI Communications (+5.1%), One United Properties (+1.6%) si OMV Petrom (+1.1%).

Ghidaj: OMV Petrom a produs in primul trimestru cu 4% mai putine hidrocarburi fata de perioada similara din 2023, in timp ce vanzarile de gaze catre terti au scazut cu 17%. Aquila Part Prod si-a bugetat pentru 2024 investitii de-aproape 17 mil. EUR, pentru achizitia a 300 de autovehicule si a unor echipamente. Visual Fan, care detine brandul Allview, vizeaza tot pentru 2024 cresteri de 13%, respectiv 58% ale cifrei de afaceri si profitului net.

Wall Street: Coinbase Global si Tesla au saltat ieri cu circa 7%, respectiv 5%... in schimb, actiunile Paramount Global s-au scufundat cu-aproape 8%. Dobanzile titlurilor de stat americane au urcat la cele mai ridicate valori din noiembrie incoace. Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet si Meta Platforms au impreuna peste 570 mld. USD in cash si echivalente de lichiditati. In indicele DJIA, cele mai severe deprecieri vazute in primul trimestru au fost la Boeing, Nike, Intel, Apple si UnitedHealth Group.

Calendar: Maine dupa-amiaza vin cifrele pentru martie privind inflatia preturilor de consum din SUA... iar spre seara, stenograma celei mai recente sedinte de politica monetara a Fed-ului din 19 si 20 martie. Tot maine raporteaza Delta Air Lines (inaintea deschiderii sedintei de tranzactionare). Vineri sosesc rezultatele primului trimestru de la JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo si BlackRock. Intr-un sondaj Bankrate, niciun economist nu mai e absolut sigur ca economia SUA va suferi o recesiune in urmatoarele 12 luni.

Energie: Sectorul asta e plus 17% in acest an pe bursa americana, randament de 2x mai mare decat cel generat de indicele S&P 500. Marathon Petroleum, Valero Energy, Phillips 66 si ExxonMobil au tasnit la noi maxime record vineri, cu plusuri de 47%, 40%, 27%, respectiv 21% pana acum in 2024. Diamondback Energy s-a tranzactionat ieri la cotatii mai ridicate ca oricand dupa IPO-ul din octombrie 2012.

Cipuri: Administratia Biden va oferi subventii de peste 6 mld. USD celor de la TSMC si Samsung Electronics pentru extinderea capacitatilor de fabricare a semiconductorilor in statele americane Arizona si Texas. Alte companii care primesc acelasi tip de sprijin federal sunt Intel, GlobalFoundries, Microchip si BAE Systems.

Dobanzi: Ar putea exploda in SUA... in urmatorii cativa ani, avertizeaza Jamie Dimon, CEO JPMorgan Chase, intr-o scrisoare lunga de 61 de pagini adresata actionarilor. Motivele? Deficitele enorme, cheltuielile necesare tranzitiei spre energie verde, o noua cursa a inarmarii si restructurarea comertului mondial.

Aparare: Germania vrea sa achizitioneze pana la 900 de transportoare blindate produse de Rheinmetall, livrabile incepand din 2025... nota de plata urcand la 4 mld. EUR. Daca ar atinge 4% din PIB-ul cumulat, precum in timpul Razboiului Rece, cheltuielile militare suplimentare din lumea occidentala pot depasi 10 tln. USD in urmatoarea decada.

Bitcoin: A trecut ieri (din nou) de 72,000 USD... dar se tranzactioneaza la cotatii apropiate de 70,000 USD in aceasta dupa-amiaza. Doar 10% din cei chestionati intr-un sondaj realizat de Deutsche Bank vad Bitcoin la peste 75,000 USD pana la finalul anului. Au ramas (teoretic) 10 zile pana la evenimentul care (din nou teoretic) va injumatati oferta BTC. Marathon Digital Holdings, cel mai important miner BTC din America de Nord, e minus 24% in acest an.

Aur: Alta zi, alt maxim istoric... cotatiile au zburdat ieri la peste 2,350 USD pe uncie. Inflatia accelereaza din nou... asa ca avem o pozitie de cumparare substantiala pe aur, dezvaluie celebrul investitor David Einhorn (Greenlight Capital). In martie, banca centrala a Chinei a cumparat aur pentru a 17-a luna consecutiv. Detinerea Beijingului e evaluata la 161 mld. USD, adica numai 1/20 din valoarea totala a rezervei valutare.

Petrol: Brent ramane la peste 90 USD pe baril, afisand cele mai ridicate cotatii din ultimele 5 luni. Stocurile globale scad pentru prima oara din 2021 incoace. Mexicul va exporta mai putin in urmatoarele luni, afectand in mod potential rafinarii americane precum Valero Energy... decizia pare sa aiba legatura cu apropierea alegerilor prezidentiale din 2 iunie.

 

STIAI CA?[edit | ]

La nivel global, martie a fost a 10-a luna consecutiva cu temperaturi mai ridicate ca oricand in istorie.