Cine isi schimba telefonul? - Trade Talk 30 ianuarie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Cuvantul “inflatie” e pe buzele tuturor de ceva timp, iar unele produse care pana acum erau pentru multi destul de accesibile au devenit un lux.

Cum ar fi untul, pe care unele supermarketuri din Romania il tin acum sub cheie. Oua nu am vazut inca sub cheie, desi preturile lor au atins recorduri, atat la nivel global, cat si in Romania. In aceste conditii, in loc de ceasuri, haine si cosmetice scumpe, ne asteptam sa vedem un val de poze cu omlete, oua fierte si ochiuri pe Instagram si Facebook.

Nu doar alimentele devin mai putin accesibile. Vanzarile de smartphone-uri sunt si ele trase brutal in jos de buzunarele, culmea, mai usoare. Ultimul trimestru din 2022 a adus cel mai mare declin din toate timpurile pe piata smartphone-urilor. In aceste conditii, livrarile globale au coborat la cel mai mic nivel din 2013: au fost livrate doar putin peste de 300 mil. de smartphone-uri, cu 18.3% mai putine fata de aceeasi perioada a anului precendent, potrivit datelor IDC. A fost si prima data in istorie cand livrarile au inregistrat o scadere trimestriala in perioada sarbatorilor de iarna. Vestea si mai proasta este ca o redresare a pietei de smartphone-uri in 2023 pare putin probabila, mai cred reprezentantii IDC.

Scaderile de la finalul anului trecut nu au facut discriminari intre cei mai mari jucatori: Apple s-a mentinut lider de piata, iar Samsung Electronics pe locul al doilea, ambele consemnand o scadere a livrarilor de cate aproximativ 15%. Apple va raporta rezultatele financiare joi, cand vom putea vedea mai clar impactul cifrelor de mai sus.

Cea mai mare piata de smartphone-uri este China, unde impactul pandemiei si al restrictiilor dure luate de autoritati s-a resimtit din plin. Dupa un deceniu de crestere puternica, piata chineza de smartphone-uri s-a impotmolit brusc. Astfel, livrarile de smartphone-uri pe piata din China au scazut cu 14% in 2022, atingand cel mai mic nivel din ultimii zece ani, potrivit firmei de cercetare Counterpoint. De asemenea, a fost pentru prima data in ultimul deceniu cand vanzarile de telefoane mobile din China au fost sub pragul de 300 de milioane de unitati, potrivit Canalys. Chiar si in luna decembrie, in care, traditional, se inregistreaza salturi, China a inregistrat un declin trimestrial de 5%. Politica stricta "zero-Covid" a afectat increderea consumatorilor. Totodata, anul trecut, PIB-ul Chinei a inregistrat o crestere de 3%, cea mai mica din ultimele decenii, cu exceptia anului 2020.

Bancile centrale pregatesc noi majorari de dobanda in aceasta saptamana

In contextul inflatiei persistente, BCE, Banca Angliei si Fed sunt pe cale sa anunte noi majorari de dobanzi saptamana aceasta. Analistii se asteapta ca Fed sa creasca rata dobanzii cu un sfert de punct procentual, o scadere fata de cresterile de 0.5 si 0.75 puncte procentuale de anul trecut, iar BoE si BCE sa majoreze ratele cu cate jumatate de punct fiecare.

Ritmul de crestere pentru preturile de consum in zona euro a scazut pentru a treia luna in ianuarie, la 9%, cred analistii intervievati de Bloomberg. Chiar si asa, inflatia este inca extrem de departe de tinta bancii centrale, de 2%.

In SUA, inflatia a scazut in decembrie pentru a sasea luna consecutiv, la cel mai jos nivel inregistrat de mai bine de un an. La un nivel anual de 6.5%, este totusi de peste 3 ori mai mare decat tinta Fed.

TOP TRENDING[edit | ]

Elicoptere pentru SRI: Divizia de transporturi a Serviciului Roman de Informatii (SRI) a atribuit Airbus Helicopters Romania, detinuta de Airbus si IAR Brasov (IARV), un acord-cadru pe 4 ani privind achizitia de elicoptere multifunctionale, in principal pentru interventii antiteroriste si de salvare, in urma unei proceduri de licitatie restransa demarata primavara trecuta. Valoare acordului este de 161 mil. EUR plus TVA.

Interes pentru BSOG: 11 companii, printre care Romgaz (SNG) si OMV Petrom (SNP) s-au aratat interesate de achizitionarea primei exploatari offshore noi de gaze din Marea Neagra. Companiile au cerut sa acceseze camera de date a proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), deschisa de fondul de investitii Carlyle si BERD, actionari ai Black Sea Oil&GAS (BSOG). Scopul este vanzarea unei participatii de 70% detinuta de BSOG in proiectul MGD.

Job cuts: Compania olandeza Koninklijke Philips va elimina  6,000 de locuri de munca pentru a-si restabili profitabilitatea, dupa ce rechemarea unor dispozitive respiratorii i-a sters 70% din valoarea de piata. Jumatate din reducerile de locuri de munca vor fi facute in acest an, iar cealalta jumatate pana in 2025.

...dar nu peste tot: Airbus vrea sa angajeze 13,000 de persoane in acest an, iar recrutarile vizeaza si persoane concediate de companiile din tehnologie. Si anul trecut, compania a angajat un numar similar de persoane, ajungand la circa 130,000 de angajati pe plan global. Si rivalul de peste Ocean, Boeing, vrea sa angajeze 10,000 de oameni, dar va si renunta la o parte din angajatii cu functii de suport (nu a anuntat cati mai exact).

Marea decolare: Ryanair a anuntat un profit net record pentru ultimele luni din 2022 si ca rezervarile pentru zborurile de Paste si din vara sunt solide, stimulate de cererea din partea calatorilor asiatici. Astfel, cea mai mare companie aeriana europeana, conform numarului de pasageri, a avut un profit de 211 mil. EUR in trimestrul incheiat la 31 decembrie. Recordul anterior, de numai 106 mil. EUR, fusese atins in 2017.

Unii rad, altii plang: Vorbim in continuare tot despre zboruri si locuri de munca. Angajatii care si-au pierdut locurile de munca din cauza prabusirii companiei aeriene Flybe sunt sfatuiti sa aplice pentru posturi la EasyJet si Ryanair, spun cei doi operatori low-cost. Compania britanica Flybe a intrat sub administrare speciala si a anulat toate zborurile. Actiunile companiei au fost retrase de la tranzactionare.

STIAI CA?[edit | ]

Primul telefon mobil vandut vreodata costa 4,000 USD. Se pare ca iPhone  nu e totusi chiar asa de scump!