Cine produce litiu cu 80% mai ieftin? - Trade Talk 12 aprilie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Esential (si) pentru masini electrice, litiul s-a ieftinit cu peste 80% in mai putin de-un an. Nici macar pretul uraniului n-a picat asa mult si brusc dupa dezastrul nuclear de la Fukushima.

De unde scaderea asta teribila? Cine (mai) produce litiu in lumea occidentala? Spoiler alert: exista o singura companie specializata, listata pe bursa americana, care valoreaza peste 15 mld. USD. De fapt, numai 15 mld. USD. 

1. Cine produce?

Tesla sufera prima scadere trimestriala a livrarilor din ultimii 4 ani. Ford amana lansarea unor noi modele electrice. Ambitiile sunt retrogradate sau puse intr-un sertar sub cheie. Nu-i intamplator, asadar, ca pretul litiului a plonjat pe grafice.

Interesul pentru EVs a explodat la inceputul acestui deceniu. Pentru bateria unui asemenea autovehicul, in medie, e folosita o cantitate de litiu echivalenta cu cea regasita in 10,000 de iPhone-uri.

In 2021 si 2022, metalul esential pentru noua forma de propulsie s-a scumpit cu 500%. Un an mai tarziu, insa, cererea a scazut brusc.

Australia controleaza 1/2 din productia globala de-aici vine Albemarle, cel mai important nume cand vine vorba despre extractie. Insa China asigura 65% din capacitatea de procesare. Litiul e folosit la scara nu doar in bateriile noilor masini, ci si-n cele destinate capacitatilor industriale de stocare a energiei electrice.

In America, 77% din aceste sisteme utilizeaza baterii litiu-ion. Asa ca intregul lant de extractie si rafinare are o importanta strategica. Companii mari din sectorul de utilitati, inclusiv NextEra Energy si Dominion Energy, anticipeaza o crestere exponentiala a consumului de electricitate in urmatorii cativa ani, in special pe seama centrelor de date si a noilor aplicatii AI.

Administratia Biden ajuta pe cat poate. Luna trecuta, canadienii de la Lithium Americas au primit subventii federale de peste 2 mld. USD pentru dezvoltarea celui mai prolific proiect minier din SUA, in Nevada. General Motors e investitor strategic, promite sa fie client pentru 15 ani.

ExxonMobil continua sa aiba o fixatie pentru litiu. Primele extractii vor incepe in 2027, undeva prin sudul statului american Arkansas. Pana la finalul deceniului, petrolistul suprem vrea sa fie in top 10 mineri de pe planeta, cam la 1/3 din capacitatea liderului Albemarle.

In 2021, productia globala de litiu a depasit in premiera 100,000 de tone, cvadruplandu-se intr-un singur deceniu. Ar trebui sa creasca de inca 6x pana in 2030 pentru a acoperi cererea. Deocamdata, peste 90% din cantitatile totale sunt extrase in numai trei tari: Australia, Chile si China. Aproape 80% din litiul importat in Uniunea Europeana vine din China.

2. Cine consuma?

In martie, dupa 16 luni de contractie, industria celei mai mari economii din lume a revenit pe crestere. Nu-i doar in America motoarele sectorului sunt turate din nou si-n China, Regatul Unit si zona euro.

Cuprul si petrolul s-au scumpit cu 10%, respectiv 17% in acest an. Energia a fost cel mai performant sector din S&P 500 luna trecuta, oferind investitorilor un randament de 10%. Masurat de la inceputul anului, avansul ajunge la 17%, de 2x mai mare decat cel al indicelui.

Lumea era pregatita ca oferta sa devanseze cererea de cupru in 2024. Prognozele sunt schimbate acum cu viteza ametitoare, aducand pe radar riscul unui deficit care poate deveni cronic in numai trei ani. Tot spre ideea unui deficit surprinzator inclina estimarile curente si-n privinta zincului.

Cererea mondiala de otel va creste din nou in 2024, sustine cea mai titrata organizatie a producatorilor. India e vazuta drept parte critica a solutiei. In China, scaderea investitiilor imobiliare va fi compensata de cheltuieli tot mai mari in industrie si infrastructura.

Intr-o asemenea lume, e super-tentant sa te gandesti ca litiul va renaste peste noapte. Mai multe mine si proiecte importante au fost sistate sau chiar abandonate in degringolada cotatiilor de anul trecut. Mai e si problema restrictiilor de mediu tot mai presante asa cum avea sa afle Rio Tinto in ianuarie 2022, cand autoritatile din Serbia i-au blocat planurile de-a dezvolta cea mai mare mina de litiu din Europa.

Insa productia nu s-a oprit de tot, iar stocurile raman la valori substantiale. Sociedad Quimica y Minera (SQM), al doilea cel mai important nume din industrie, insista sa opereze la capacitate maxima si chiar sa-si extinda activitatea. Chile, acasa pentru 40% din rezervele globale, vrea sa-si dubleze productia, argumentand ca riscul de penurie si preturi exorbitante e mai periculos decat cel al unui exces prelungit de oferta.

Intre timp, chinezii vor sa puna mana pe rezervele uriase de litiu pe care le detine Bolivia. Tot chinezii sunt cei care promoveaza bateriile cu sodiu mai putin performante, dar mai ieftine.

Toate cele de mai sus sunt bine-cunoscute pietei, altfel litiul n-ar fi deja mai ieftin cu 80%. Ne vom intoarce la motoare cu combustie interna? Improbabil. Anul acesta, 1/4 din vanzarile de autovehicule electrice in Europa vor purta branduri ale malaxorului industrial chinez... care-i blamat de extinderea peste masura a capacitatilor de productie. Contemporary Amperex Technology (CATL), #1 in productia de baterii, proclama extinderea cu orice pret ca obiectiv prioritar, indiferent de circumstante. 

3. Litiul la bursa

Sunt numai doi producatori de litiu listati pe Wall Street in topul capitalizarilor de peste 10 mld. USD si avand rulaje medii zilnice de tranzactionare care depasesc 100,000 de actiuni.

Am facut deja cunostinta cu ei: Albemarle e primul, Sociedad Quimica y Minera (SQM) e al doilea. In legatura cu SQM, exista un asterisc demn de mentionat: guvernul de la Santiago a lansat anul trecut ideea nationalizarii industriei litiului.

Adulmecand haosul, speculatorii n-au fost deloc timizi in a plasa pozitii de vanzare absolut uriase contra producatorilor. La Albermarle, expunerea asta inseamna mai bine de 1/5 din numarul total de actiuni disponibile in piata.

Pretul litiului nu poate ramane atat de jos, crede Kent Masters, CEO Albemarle. Compania a pierdut 1/3 din capitalizare in ultimele 12 luni, desi vanzarile anuntate pentru cel mai recent trimestru incheiat au batut asteptarile. Un lucru e sigur: in asteptarea unui nou salt exponential al cotatiilor, australienii au avantajul unuia dintre cele mai reduse costuri de extractie. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Obligatiuni: Pana luni (la ora 12:00) se mai poate subscrie in ofertele publice de obligatiuni emise de Bittnet Systems (info aici) si Life Is Hard (info aici). Oferta Fidelis de titluri de stat romanesti in lei si euro continua pana miercuri inclusiv (la ora 13:00).

Topuri:  Au fost scaderi importante ieri pe majoritatea companiilor din indicele de referinta BET... inclusiv DIGI Communications (-3.6%), Aquila Part Prod (-2.5%) si Transport Trade Services (-2.3%). Chimcomplex a pierdut 6%, dupa ce compania a anuntat ca nu acorda dividende in acest an. Media rulajului zilnic de tranzactionare pe piata AeRO e mai mare cu 70% in 2024 (vs anul precedent). La varf in clasamentul celor mai activi brokeri, TradeVille a inregistrat cea mai mare crestere a valorii tranzactiilor intermediate in primul trimestru, plus 137% (vs perioada similara din 2023).

Energie: Transelectrica a semnat un contract de finantare via componenta REPowerEU din PNRR, de peste 56 mil. EUR, pentru modernizarea retelei nationale de transport al energiei electrice. Banii vor merge spre trei proiecte de investitii esentiale, inclusiv instalarea de centrale fotovoltaice, capacitati de stocare si securitate cibernetica. Simtel Team semneaza un contract semnificativ de-aproape 20 mil. EUR pentru proiectarea si operarea unei centrale fotovoltaice de 27 MWp in Satu Mare.

IT: Ne uitam cu optimism la 2024... avem oportunitati legate de PNRR, plus proiecte de cybersecurity si cloud, spune Dragos Diaconu, CEO Arctic Stream. Integrator de infrastructura si securitate IT listat pe AeRO din iulie 2021, Arctic Stream si-a crescut cu 35% profitul net in 2023 (vs anul precedent), la venituri mai mari cu 54%. Cinci contracte semnificative au fost semnate, fiecare dintre ele valorand cel putin 10% din cifra de afaceri din 2022.

Agri-business: Ne-am bugetat investitii suplimentare de 15 mil. RON pentru platforma avicola de la Mihailesti... tintim o productie lunara de oua de aproximativ 8 milioane incepand din 2025, declara Horia Cardos, CEO Agroland Business System. Grupul care detine cea mai extinsa retea de magazine agricole din Romania a dezvaluit rezultate operationale incurajatoare pentru primul trimestru, inclusiv cresteri ale productiei si numarului de clienti retail. Listate din martie 2021 pe AeRO, actiunile AG s-au apreciat cu 12% in acest an (si cu 9% in ultimele 12 luni).

Macro: Rata anuala a inflatiei a coborat peste asteptari in martie, la 6.6%, comparativ cu 7.2% in februarie. PIB-ul Romaniei a depasit 1,600 mld. RON anul trecut, de 2.5x peste cel inregistrat cu un deceniu in urma suntem acum #12 in Europa, dupa Danemarca, dar inaintea Cehiei, Finlandei sau Portugaliei.

Agricultura: Productia noastra de grau ar putea scadea sub 9.5 milioane de tone in acest an, potrivit analistilor Comisiei Europene... in schimb, la porumb e posibila cea mai mare cantitate din ultimii 4 ani. La 24.5 milioane de tone de cereale se ridica totalul estimat, adica in jur de 9% din cuantumul european, pe o suprafata de peste 5 milioane de hectare. Despre alte prognoze si statistici am scris la inceputul acestei saptamani.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Dobanzi: Ar putea fi taiate curand in zona euro, posibil chiar la sedinta din 6 iunie, sugereaza Banca Centrala Europeana. Depindem de datele economice, nu de Fed, a punctat ieri Christine Lagarde, presedintele BCE. In Germania, inflatia a coborat in martie la 2.2%, mai jos ca oricand dupa mai 2021. Euro pica azi la cele mai mici cotatii din ultimele 5 luni in fata dolarului american. Pariez ca Fed-ul va taia cel putin o data pana la finalul anului, a declarat miercuri Joe Biden.

Wall Street: Indicele Nasdaq Composite a atins ieri un nou maxim istoric... in ciuda cifrelor de inflatie aparute cu o zi in urma. Amazon a inchis si ea la un nou top suprem, Nvidia a saltat cu peste 4%, la fel Apple... care-a avut cea mai buna zi din luna mai a anului trecut incoace. In schimb, Morgan Stanley a plonjat cu mai bine de 5%, dupa ce WSJ a dezvaluit o investigatie federala in legatura cu divizia de wealth-management a bancii.

Cipuri: TSMC a obtinut in martie venituri mai mari cu 34% (vs aceeasi luna din 2023), cea mai pronuntata crestere dupa noiembrie 2022... dar incasarile via AI avanseaza chiar mai rapid, cu 50%. Taiwanezii vor publica rezultatele primului trimestru si perspectivele pentru 2024 pe 18 aprilie. Intel dezvaluie un nou cip AI, denumit Gaudi 3, despre care zice ca-i mai rapid si eficient decat H100 al celor de la Nvidia. Google isi face propriul cip pentru servere cloud, va fi desenat de Arm Holdings.

Big Tech: Apple fabrica acum 1 din 7 iPhone-uri in India dublandu-si productia la 14 mld. USD in ultimul an fiscal (vs precedentul). iPhone 15 e facut aici, insa nu si modelele Pro si Pro Max. Cam toata productia e exportata, Apple captand deocamdata numai 6% din piata locala, dominata de branduri chinezesti. Americanii au deschis primele doua magazine abia anul trecut, in New Delhi si Mumbai, alte trei urmand sa apara pana in 2027. Plus, Apple e-aproape gata cu urmatoarea generatie de Mac-uri, echipata cu cipuri M4 si capabilitati AI.

Banci: JPMorgan Chase, Wells Fargo si Citigroup raporteaza azi... cele trei banci sunt plus 15%, 15%, respectiv 18% pe bursa americana in 2024. Dupa ce anul trecut le-a adus profituri record, cele mai mari institutii de credit din SUA se confrunta acum cu pierderi tot mai severe pe seama expunerii la sectorul imobiliar comercial si marcarii defavorabile a detinerilor de titluri de stat.

Aerian: La Airbus, livrarile au crescut in primul trimestru cu 12% (vs aceeasi perioada din 2023), adica 142 de aeronave (comparativ cu 83 la Boeing). In plus, producatorul european a castigat 170 de comenzi noi. La Delta Air Lines, primele trei luni din 2024 au adus vanzari record... sunt oportunitati mari la orizont, spune CEO-ul Ed Bastian.

Bitcoin: Dupa injumatatirea ofertei BTC de luna asta, vom ramane profitabili la cotatii de peste 46,000 USD, crede Fred Thiel, CEO Marathon Digital Holdings. Actiunile celui mai important miner BTC din America de Nord sunt minus 25% in acest an. Pentru numele de top, precum Marathon Digital sau Riot Platforms, capacitatea de minare e-acum mai mare ca oricand in istorie.

Aur: A trecut (si) de 2,400 USD pe uncie, cotatiile sarind cu peste 15% de la mijloc de februarie incoace. Si totusi, expunerea neta de cumparare a speculatorilor pe piata futures americana e abia la cea mai mare valoare din ultimii 4 ani. In America, magazinele retailer-ului Costco vand in fiecare luna aur si argint de pana la 200 mil. USD.

Petrol: OPEC anticipeaza o cerere solida la nivel global in vara... in particular pe seama multiplicarii transporturilor aeriene. Importurile Chinei au crescut usor in primul trimestru (vs perioada similara din 2023). ExxonMobil si Chevron isi vor publica rezultatele trimestriale pe 26 aprilie. Shell, cea mai valoroasa companie din indicele britanic FTSE 100, se gandeste serios la eventualitatea delistarii de pe bursa britanica... Londra ne subevalueaza, crede CEO-ul Wael Sawan. 

STIAI CA?[edit | ]

In anii '90, SUA erau cel mai important producator de litiu din lume... asigurand la mijlocul acelui deceniu circa 1/3 din totalul cantitatilor extrase. In prezent, americanii sunt abia #8 in acelasi clasament, cu un procent de numai 1%.