Cocktail-uri si avioane - Trade Talk 20 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

1. Coada la avioane[edit | ]

Airbus tocmai a primit o comanda record din partea companiei aeriene IndiGo. Operatorul vrea 500 de avioane, cea mai mare comanda comerciala din istorie. Comanda record a fost facuta in prima zi a Paris Air Show, iar cele 500 de avioane de tip A320 ar urma sa fie livrate intre 2030 si 2035. Anterior, recordul era detinut de comanda pentru 470 de avioane Boeing si Airbus, venita tot din India, din partea operatorului Air India. Nu e deci de mirare ca Boeing a decis recent sa deschida un centru logistic in India.

La randul sau, grupul belgian Sonaca a obinut ieri trei contracte majore cu Airbus. Grupul va furniza catre Airbus componente produse inclusiv la fabrica din Romania si numeste acordul cel mai mare succes comercial din istoria sa. Astfel, Sonaca va deveni furnizor de flapsuri pentru aeronavele Airbus A321, care vor fi produse la fabricile Sonaca din Belgia, Brazilia i Romania. O echipa de 160 de angajati va lucra la noul contract.

Ziua a doua a Paris Air Show ne pregateste o noua avalansa de anunturi comerciale din partea producatorului european si a rivalului sau american, Boeing. Iar unii veterani din domeniul aviatiei avertizeaza ca operatorii ar putea face comenzi excesive, in conditiile in care cresterea economica incetineste, iar clientii risca sa ramana cu buzunarele goale dupa valul de rezervari post-pandemie. Pe de alta parte, disponibilitatea limitata a avioanelor noi forteaza clientii sa actioneze daca vor sa evite sa ramana codasi.

Lantul de aprovizionare din industrie, afectat de cresterea costurilor, de lipsa pieselor de schimb si de lipsa fortei de munca calificate in urma pandemiei, are nevoie de timp pentru a se putea recupera complet, un proces care va dura probabil ani de zile. In aceste conditii, constructorul american de aeronave Boeing se asteapta sa creasca in curand productia 737 MAX la 38 de avioane pe luna, dar anticipeaza ca se va confrunta cu instabilitatea lantului de aprovizionare la fiecare majorare a ritmului de productie.

Totusi, per ansamblu, Boeing e optimista. Compania estimeaza cresterea numarului de avioane pentru pasageri livrate in urmatorii 20 de ani, sustinuta mai ales de companiile low-cost. Boeing se arata optimista si cu privire la redresarea Chinei, o piata importanta pentru companie. 

2. Adauga niste vodca[edit | ]

Trecem, cam brusc, de la avioane la vodca. Dar vodca pare ca merge la orice. Merge deci amestecata cam cu orice racoritoare, fiind un ingredient al multor cocktail-uri apreciate.

Se pare ca asta crede si Coca-Cola. Imbuteliatorul Coca-Cola HBC a ajuns la un acord pentru a prelua Brown-Forman Finland Oy, proprietarul marcii de vodca Finlandia, pentru 220 mil. USD. Finlandia, lansata in 1970, este una dintre principalele marci de vodca pe piata din Europa Centrala si de Est. Brandul este in portofoliul unei subsidiare a Brown-Forman Corporation, care detine si whisky-ul Jack Daniel`s.

Relatia deja existenta intre companii si potrivirea geografica sunt printre argumentele posibile ale tranzactiei. Aproximativ 3% din vanzarile Coca-Cola HBC sunt generate de bauturile spirtoase premium, despre care compania sustine ca o ajuta sa consolideze relatiile cu clientii. 

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Self repair: Programul Samsung Electronics prin care utilizatorii pot incerca sa-si repare singuri dispozitivele stricate ajunge in Europa, dupa ce a fost lansat anul trecut in SUA. Programul vizeaza unele din cele mai recent smartphone-uri si laptopuri ale companiei.

Mostenire: UBS Group risca amenzi de sute de milioane de dolari din partea autoritatilor de reglementare din cauza tranzactiilor dintre Credit Suisse Group si Archegos Capital, in conditiile in care banca elvetiana mosteneste intregul portofoliu de litigii al fostului sau rival, potrivit unei surse Bloomberg.

Schimbare la varf: Alibaba anunta o schimbare neasteptata a conducerii. CEO-ul si presedintele Daniel Zhang va pleca din companie. Functia de CEO va fi preluata de Eddie Wu, actualul presedinte al diviziilor Taobao si Tmall.

Italia isi protejeaza anvelopele: Italia incearca sa blocheze tentativa unei companii chineze, cu actiuni la Pirelli & C., de a obtine mai mult control in companie. Astfel,  guvernul a decis ca Sinochem nu poate desemna CEO-ul Pirelli.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Fonduri nerambursabile: Electrica (EL) a atras, prin filiala sa Distributie Energie Electrica Romania (DEER), finantari europene nerambursabile in valoare de 57 mil. EUR, reprezentand 80% din cheltuielile eligibile pentru patru proiecte de investitii in reteaua de distributie de energie electrica, a caror valoare estimata este de aproximativ 77 milioane de euro (fara TVA). Fondurile vor fi acordate prin Fondul pentru Modernizare.

Transelectrica (TEL) va repartiza catre investitori aproximativ 52 mil. RON sub forma de dividende. Dividendul brut va fi de 0.71 RON/actiune. Raportat la pretul de deschidere, randamentul dividendului este de circa 2.81%. Propunerea a de a repartiza 50% din profitul net repartizabil din 2022 catre actionari, adica 52 mil. RON dintr-un total de peste 100 de milioane fusese respinsa initial de stat, in calitate de actionar majoritar. 

STIAI CA?[edit | ]

Ambalajul rosu al Coca-Cola se datoreaza regulilor de impozitare din trecut. Recipientele rosii ajutau agentii fiscali sa le poata distinge de cele cu alcool in timpul transportului.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.