Crypto-Trump la putere? - Trade Talk 26 iunie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Voi fi crypto-presedintele Americii, a declarat Donald Trump la un eveniment tinut luna aceasta in San Francisco.

Afirmatia nu-i atat de hazardata precum am crede. Ecoul ei ne-ar putea lovi in toamna mai ceva ca un bang sonic. Hai sa vedem de ce. 

1. Trump, cel dintai miner

Pe 11 iunie, Donald Trump si-a facut timp pentru cei mai importanti mineri Bitcoin din SUA. La masa discutiilor au stat sefii executivi ai unor companii care inseamna 30% din capacitatea totala de productie, inclusiv Marathon Digital Holdings, Riot Platforms, CleanSpark, Core Scientific si TeraWulf.

Pregatit si informat, l-a descris pe Trump unul dintre invitati. Asta-i fix pe dos fata de impresia lasata altor manageri din industrii traditionale doua zile mai tarziu in Washington. Apropo, gazduita de CNN, prima dezbatere televizata dintre Trump si Biden se intampla peste numai cateva ore.

Doua subiecte au fost in centrul discutiilor: consumul de electricitate (inclusiv din surse nucleare) si suprataxarea propusa de administratia Biden. Stiu cat de nasol v-au frecat rivalii mei politici, le-ar fi zis Trump minerilor. Aparent, companiile au batut in mod repetat la usile actualului guvern federal, fara succes deocamdata.

Trump stie sa faca legaturile care conteaza. 86 de milioane de americani, adica 1 din 4, detin Bitcoin. Gigantii sectorului local de utilitati si-ar gasi instant o noua specie de clienti energofagi. Iar fronda contra stabilimentului castiga un nou inamic, in forma banilor digitali creati si reglementati de bancile centrale.

Vrem sa strangem peste 100 mil. USD si mai bine de 5,000,000 de voturi pentru Trump, afirma deschis tipul care-a organizat intalnirea de la Mar-a-Lago. Dolarii sunt bineveniti, dar banii pot avea mai multe fete: Trump a devenit recent primul (fost) presedinte american din istorie care-a decis sa accepte donatii via Bitcoin.

Si nu-i doar Trump. Creditat cu sanse mari pentru pozitia de (potential) vice-presedinte in campania republicanilor, Ted Cruz e la randul sau un puternic sustinator al criptomonedelor. De fapt, senatorul texan abia ce-a devenit el insusi miner BTC. Si cine pare sa-l mai consilieze pe Trump in aceeasi chestiune? Elon Musk.

Bitcoin e inca un front de lupta contra Chinei. 38% din capacitatea globala de minare se afla in SUA, dar Trump vrea ca procentul sa fie 100%.

Si apoi, majoritatea echipamentelor necesare continua sa fie produse de chinezi. Asia de Sud-Est e luata si ea la ochi: dupa ce Beijingul a interzis minarea in 2021, unele companii de profil si-au mutat operatiunile in Malaysia, Indonezia, Laos sau Thailanda.

Bitcoin e un nou front de lupta si impotriva lui Biden (daca mai era nevoie). Desi trecuse cu succes prin ambele camere ale legislativului american, o initiativa destinata cresterii si simplificarii adoptiei criptomonedelor la nivelul companiilor a fost respinsa luna aceasta de actualul presedinte.

In 2016, pariul pro-Trump exprimat in pietele financiare a presupus cresterea simultana a bursei americane, a dobanzilor titlurilor de stat si a dolarului. In 2024, acelasi pariu e despre crypto, cred analistii Bernstein: favorabil nu doar la adresa Bitcoin, ci a intregului ecosistem.

2. Crypto-scepticism

Bitcoin se tranzactioneaza zilele astea la vreo 60,000 USD. A pierdut 1/5 din valoare fata de ultimul maxim istoric atins in martie la 74,000 USD. Trimestrul asta, pana si titlurile de stat americane s-au miscat mai bine decat criptomoneda suprema.

Fanii sunt la fel de numerosi, dar scepticii se gasesc si ei din plin. La inceputul acestei luni, fondul american de investitii Kerrisdale Capital Management a dezvaluit o pozitie short Riot Platforms. Investitorii ar trebui sa cumpere mai degraba Bitcoin decat mineri, a scris Kerrisdale intr-un raport. Listate la Nasdaq, actiunile Riot Platforms sunt minus 41% in ultimele 6 luni, 1/4 din capitalizare disparand subit pe parcursul trimestrului curent.

La final de martie, acelasi fond recomanda o pozitie short MicroStrategy, compania cu cea mai mare detinere BTC din lume, si simultan o pozitie long Bitcoin. Apropo de MicroStrategy, creatia reinventata a lui Michael Saylor tocmai a cumparat BTC de inca aproximativ 800 mil. USD, detinerea urcand acum la aproape 15 mld. USD. De la startul achizitiilor in august 2020, Bitcoin e plus 600%, insa actiunile MicroStrategy s-au apreciat cu peste 1,000% (si sunt plus 137% pana acum in 2024).

Crypto-barca se zgaltaie, dar nu-i rasturnata definitiv. Core Scientific, alt miner BTC nord-american care-a iesit din faliment in ianuarie, si-a dublat capitalizarea in ultima luna, fiind banuita ca-i o posibila tinta de preluare pentru furnizorul de servicii cloud CoreWeave. De fapt, consolidarea e cuvantul de ordine printre mineri, mai ales dupa injumatatirea arbitrara a ofertei BTC din aprilie. Asa se explica, printre altele, de ce Riot Platforms e tot mai agresiva in incercarea de a-i inghiti pe rivalii de la Bitfarms.

In cazul minerilor BTC, barierele de intrare sunt zero daca ai acces la un computer si la electricitate, zic scepticii de la Kerrisdale Capital Management. Afirmatia e tehnic corecta, dar contine un imens daca. In 2021, doar 0.1% din mineri controlau 1/2 din capacitatea totala de productie. Procentul asta nu s-a modificat asa mult de-atunci incoace. 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB:  La aproape 66 mil. EUR se ridica acum activele ETF BET Patria-TradeVille, primul si cel mai mare fond deschis de investitii listat pe bursa noastra cu expunere pe indicele principal BET cu tot cu dividende (si, totodata, cel mai bine capitalizat ETF din Europa Centrala si de Est). Indicele principal BET a plus 19% in acest an (si plus 25% cu tot cu dividende). Actiunile Electrica se tranzactioneaza la un nou maxim istoric, fix cand grupul implineste 10 ani de la listare. JT Grup Oil, dezvoltatorul primului terminal privat autohton de produse petroliere in portul Constanta, va debuta la BVB in prima jumatate a lunii viitoare.

Dividende: Banca Transilvania plateste azi dividende in cuantum total de 1 mld. RON, din profitul obtinut anul trecut, randamentul ridicandu-se la aproape 4%. La Digi Communications, actionarii au aprobat ieri distribuirea unui dividend brut de 1.25 RON pe actiune, cu randament de-aproape 2%, plata urmand sa fie facuta in jurul datei de 22 iulie.

Wall Street:   Indicii S&P 500 si Nasdaq Composite si-au revenit ieri dupa trei zile consecutive de scaderi. S&P 500 va castiga 175% si va atinge 15,000 de puncte pana la finalul acestui deceniu, crede Tom Lee (Fundstrat). Sunt prea multe semnale de avertisment, indicele s-ar putea prabusi cu pana la 70%, scrie John Hussman, alt analist celebru. Tot ieri, SolarEdge Technologies a plonjat cu 21%, dupa ce israelienii specializati in sisteme fotovoltaice au anuntat o emisiune de obligatiuni convertibile in valoare de 300 mil. USD.

AI: Nvidia a reusit sa sara ieri cu 7% (#2 in topul aprecierilor din indicele S&P 500, dupa Carnival), iar Arm Holdings a urcat si ea cu peste 6%. De joia trecuta pana alaltaieri, Nvidia picase 13%, pierzand 430 mld. USD din capitalizare (mai mult decat valoreaza Mastercard sau Procter & Gamble). Martea trecuta, vedeta AI devenise cea mai mare companie de pe planeta, peste Microsoft si Apple (insa #4 in topul absolut al profiturilor nete si #37 dupa criteriul incasarilor totale).

Auto: Volkswagen vrea sa investeasca pana la 5 mld. USD in Rivian Automotive, inclusiv prin intermediul unei noi companii formate de cei doi producatori auto. Am reusit sa taiem costurile de productie cu 35%, declarase cu cateva ore inainte RJ Scaringe, CEO Rivian. Americanii n-au reusit sa obtina niciun profit trimestrial de cand au aparut in 2009, pierzand 1.5 mld. USD in primele trei luni din 2024 (adica 39,000 USD pentru fiecare masina vanduta). La inchiderea de aseara, actiunile erau minus 53% in acest an la Nasdaq, 16% din totalul acestora fiind folosite pentru vanzari speculative in lipsa.

Raportari: FedEx a tasnit cu 15% in sesiunea extinsa de aseara, pe seama unor rezultate trimestriale peste asteptari si a reducerii serioase a costurilor. Azi raporteaza Micron Technology si BlackBerry, iar maine vine Nike.Tot mai putine companii discuta despre recesiune, e fix invers cand vine vorba de AI. Potrivit FactSet, la nivelul indicelui S&P 500, profiturile sunt asteptate sa urce cu procente formate din doua cifre nu doar anul acesta, ci si-n 2025.

Aerian: Airbus si-a retrogradat asteptarile financiare pentru anul curent, pe seama breselor din distributie si a costurilor aditionale. Si livrarile vor fi mai putine, circa 770 de aeronave in acest an, comparativ cu 800 asteptate anterior, iar cresterea productiei in cazul familiei A320 e amanata si ea. Actiunile au alunecat ieri cu peste 9% pe bursa din Paris (si erau minus 3% in dupa-amiaza asta). Rezultatele primului semestru vor fi publicate pe 30 iulie.

IPO: Shein a depus in mod confidential documentatia necesara listarii pe bursa din Londra, dezvaluie surse citate de WSJ. Reglementatorii chinezi nu se opun IPO-ului, adauga aceleasi surse. Compania singaporeza cu origini chinezesti vinde in peste 150 de tari, fiind evaluata la 66 mld. USD in ultima runda privata de finantare din primavara anului trecut (ca perspectiva, spaniolii de la Inditex, care detin Zara, valoreaza de peste 2x mai mult).

 

STIAI CA?[edit | ]

Numarul entitatilor (persoane fizice si institutii) care detin fiecare peste 1,000 Bitcoin e-acum la un nou maxim record.