Cu sau fara Eli Lilly? - Trade Talk 18 martie 2024
In America, sumele cheltuite pentru sanatate au atins 4.5 tln. USD in 2022, adica mai bine de 17% din produsul intern brut. Importanta sectorului nu poate fi nicicum supra-estimata.
Si totusi, la inceput de 2024, sanatatea se tranzactioneaza pe Wall Street la 19x profiturile nete anticipate pentru urmatoarele 12 luni. Asta inseamna usor sub multiplul asociat indicelui S&P 500. Daca excludem Eli Lilly, una dintre vedetele grupului, sectorul e cotat chiar mai ieftin... in jur de 16x.
1. Ce pret are sanatatea pe Wall Street?
Pana acum in 2024, sectorul de sanatate din S&P 500 e plus 7%... cam in linia indicelui.
Chiar si-asa, e cel mai bun start din 2017 incoace... inca si mai remarcabil de vreme ce se intampla intr-un an electoral. In 2016 si 2020, sectorul a ramas cu vreo 5 puncte procentuale in urma bursei. In 1992, cand politicile de sanatate erau cu-adevarat o prioritate in dezbateri, s-a evaporat aproape 1/5 din capitalizare.
In anii electorali in care bursa pica, sanatatea de regula supra-performeaza, gratie posturii defensive. In 2000 si 2008, ecartul favorabil sectorului s-a ridicat in medie la 27 de puncte procentuale vs S&P 500.
Eli Lilly si Novo Nordisk, producatorii celor mai bine vandute tratamente anti-obezitate, au castigat in jur de 30% in acest an. HCA Healthcare, care opereaza unul dintre cele mai vaste lanturi de facilitati medicale din SUA, e si ea mai sus cu 19%.
Sunt si exceptii notabile: asiguratorii UnitedHealth Group si Humana sunt minus 7%, respectiv 24%.
Walgreens Boots Alliance, care detine peste 12,500 de farmacii in SUA, Europa si America Latina, a pierdut 20%, fiind izgonita luna trecuta din indicele DJIA.
Apropo de DJIA, trei nume ale sectorului de sanatate sunt in top 10 al celor mai mari randamente ale dividendelor: Amgen (3.4%), Johnson & Johnson (3.16%), respectiv Merck (2.6%). Ca perspectiva, pentru companiile din indice care platesc dividende, randamentul medu e 2.5%.
2. Dincolo de anul electoral
Atat Joe Biden, cat si Donald Trump promit reducerea preturilor medicamentelor. Dar sunt aceiasi doi candidati care, din 2016 incoace, n-au reusit sa faca nimic semnificativ in aria asta.
Inflation Reduction Act (IRA), proiectul-semnatura al administratiei Biden, permite in principiu agentiilor federale de reglementare sa negocieze ieftinirea anumitor medicamente. Noile preturi, insa, nu vor intra in vigoare mai devreme de 2026.
In 2023, FDA a autorizat 55 de medicamente noi, cu noua mai multe decat media ultimului deceniu. Se poate si mai bine: au fost 59 in 2018.
In 2024, Fed-ul vorbeste despre taieri de dobanda. Asta-i (inca) o veste buna, intrucat costurile de finantare sunt importante in sectorul de sanatate... si esentiale in biotehnologie. Lucrurile ar putea sta mai bine si la bursa: in primele doua luni din acest an, nou-venitii din biotech au strans putin peste 1 mld. USD via IPO-uri, de-aproape 6x mai putini bani decat la final de 2021.
Si pe urma, AI va fi si-aici parte a solutiei. De fapt, mai ales aici. A aduce un medicament nou pe piata din SUA costa in medie circa 3 mld. USD... si doar 10% din cele ajunse in etapa testelor clinice primesc OK-ul agentiilor de reglementare.
TOP TRENDING[edit | ]
BVB: Contrapartea Centrala ar putea deveni operationala in a doua parte a acestui an... vom tranzactiona chiar din 2024 stock futures, index futures pe BET si energy futures, declara Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti.
Wall Street: Indicele S&P 500 a incheiat a 2-a saptamana consecutiva pe minus. In schimb, a fost saptamana #10 de aprecieri pentru Nvidia, perioada in care valoarea de piata a companiei aproape ca s-a dublat. Super Micro Computer intra de azi in S&P 500... actiunile furnizorului de tehnologii pentru servere au saltat de peste 12x in ultimul an.
AI: Alphabet era plus 4% azi in pre-deschidere, dupa ce Bloomberg a soptit ca Apple ar fi interesata de Gemini pentru iPhone-uri. Nvidia incepe azi cea mai importanta conferinta anuala destinata developerilor.
Raportari: Suntem deocamdata intre sezoane, insa... miercuri iese la tabla Micron Technology, iar joi sosesc cifre de la Nike, Lululemon si FedEx. Apropo de Nike, actiunile sunt minus 8% in acest an (si minus 16% in ultimele 12 luni), compania tranzactionandu-se la 3x incasarile totale obtinute in 2023.
Farma: In America, Eli Lilly bate in sfarsit Novo Nordisk... la numar de retete prescrise pentru Zepbound vs Wegovy. Asta desi Zepbound abia ce-a fost lansat la final de 2023, la mai bine de doi ani dupa Wegovy. Piata medicamentelor anti-obezitate ar putea valora cel putin 100 mld. USD pana la finalul acestui deceniu.
Europene: Indicele Stoxx Europe 600 a terminat a 8-a saptamana consecutiva pe plus... cel mai longeviv avans din 2018 incoace. Vonovia a pierdut vineri peste 10%, dupa ce dezvoltatorul imobiliar #1 din Germania a dezvaluit o pierdere neta record de 10x mai mare in 2023 comparativ cu anul precedent.
Dobanzi: Fed-ul decide miercurea asta... sansa-i de 99% ca dobanda de referinta din SUA sa ramana pe loc. Apropo, investitorii pariaza pe numai trei taieri in 2024, incepand din iulie. Verdictul Bancii Japoniei e asteptat maine dimineata, presa locala sugerand c-am putea vedea prima crestere a dobanzilor locale din ultimii 17 ani.
Petrol: Brent s-a tranzactionat vineri la peste 85 USD pe baril, indicand cele mai ridicate cotatii din ultimele 4 luni. Ultimul raport IEA aduce surprinzator in discutie ideea unui deficit de oferta in 2024.
STIAI CA?[edit | ]
In 2015, cand Hillary Clinton a luat la ochi preturile exorbitante ale medicamentelor, companiile de biotehnologie listate la Nasdaq au plonjat cu 13% intr-o singura saptamana (si cu 30% in urmatoarele sase luni).