Cui ii pasa de sanatatea ta? - Trade Talk 10 noiembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Lumea actuala se bazeaza pe accesul la date si interpretarea lor. Iar, inteligenta artificiala creeaza posibilitati greu de imaginat in urma cu putin timp. Este si cazul datelor despre starea noastra de sanatate: aceste date sunt un premiu ravnit de companiile de tehnologie, clinicile si asiguratorii din intreaga lume.

Este motivul pentru care Google, parte a grupului Alphabet, a cumparat in 2021 popularul producator de bratari de fitness Fitbit. Gigantul a platit atunci 2.1 mld. USD. Prin aceasta achizitie majora, Google a primit acces la datele colectate de milioanele de dispozitive Fitbit, care monitorizeaza, printre altele, numarul de pasi facuti zilnic de utilizator, caloriile arse, ritmul cardiac si calitatea somnului.

La momentul achizitiei, un director al Infermedica, care lucreaza cu asiguratori ca Allianz, vorbea despre un gold rush privind datele medicale, asemanandu-l cu cel de acum 10-15 ani, care viza datele financiare. Dispozitivele purtabile revolutioneaza datele la care asiguratorii au acces si modul in care companiile din industrie pot evalua riscurile.

De la achizitie, Google a integrat mai multe caracteristici Fitbit in produsele sale. Este probabil ca acest proces sa continue si in viitorul apropiat, mai ales pentru ca Fitbit este un brand bine cunoscut in domeniul fitness-ului si wellness-ului. Google Pixel Watch 2 vine cu o versiune trial a abonamentului Fitbit Premium.

Acum, Google tocmai a decis sa renunte sa mai vanda produse Fitbit in 29 de tari, iar decizia vizeaza si Romania. Compania justifica decizia prin intentia de a se pozitiona mai aproape de pietele unde vinde oficial brandul Pixel, prin Google Store. Ramane de vazut daca, treptat, brandul Pixel va inghiti complet brandul Fitbit, cel putin pe partea de hardware, o tendinta care pare din ce in ce mai clara.

Decizia de a renunta la vanzarea dispozitivelor Fitbit in Romania este surprinzatoare, mai ales ca Fitbit are in Bucuresti cel mai mare centru de cercetare-dezvoltare din afara SUA si in contextul in care explozia inteligentei artificiale permite valorificarea datelor despre sanatate mai mult ca oricand.

Google a anuntat recent ca va folosi AI pentru o interpretare mai nuantata a datelor colectate de dispozitivele sale. Compania a prezentat un nou program numit Fitbit Labs, care va folosi inteligenta artificiala pentru a genera informatii si concluzii mai profunde despre sanatate. Programul va fi lansat initial in SUA la inceputul anului 2024, iar proprietarii de telefoane Pixel vor avea acces prioritar. Decizia vine in contextul in care si alti giganti, ca Microsoft si Meta Platforms, lucreaza la integrarea AI in produsele lor si se zvoneste ca si Apple lucreaza la un asistent inteligent pentru Apple Watch.

Per ansamblu, sistemul de sanatate a ramas in urma altor sectoare in ceea ce priveste utilizarea inteligentei artificiale generative (adica tehnologia folosita si de ChatGPT). Dar situatia e pe cale sa se schimbe, avand in vedere investitiile in acest sector. 

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

More than memes: AMC Entertainment Holdings a raportat rezultate peste asteptari pentru T3, lantul de cinematografe reusind sa treaca pe profit. Compania din spatele uneia din cele mai populare meme-stocks a raportat un profit net de 12.3 mil. USD, fata de o pierdere de 226.9 mil. USD in trimestrul din anul precedent.

Tax bill: Apple risca sa plateasca retroactiv taxe de 13 mld. EUR in Irlanda, desi producatorul iPhone a avut castig de cauza in instanta, la o contestatie anterioara. Un consilier al Curtii de Justitie a UE (CJUE) sustine ca aprobarea contestatiei a fost o eroare, insa gigantul neaga neregulile.

More content: Walt Disney a anuntat ca va lansa o aplicatie de streaming care va oferi atat continutul Disney+, cat si cel de pe Hulu. Aplicatia care ofera continut combinat de pe cele doua platforme va fi lansata in varianta beta luna viitoare. Daca va trece de perioada de test, aplicatia va intra oficial pe piata in primavara anului viitor.

AI pentru toata lumea: Se pare ca Microsoft planuieste sa aduca Copilot, asistentul sau personal bazat pe inteligenta artificiala generativa, si pe versiunea mai veche a Windows. Planul initial era ca asistentul sa se regaseasca doar pe Windows 11.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Medlife (M) a avut venituri operationale de 1.64 mld. RON in primele 9 luni din 2023, in crestere cu 23% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Pe de alta parte, profitul net a scazut substantial, la 3.8 mil. RON de la 56.8 mil. RON pe fondul cresterii cheltuielilor.

STIAI CA?[edit | ]

Numele Hulu vine din limba mandarina, unde desemneaza o leguma din familia dovleacului. In mod nu tocmai inuitiv, denumirea aleasa face aluzie la continutul premium. Asta pentru ca, in antichitate, Hulu (tigva in limba romana) era scobit si folosit pentru a pune in el lucruri de valoare.