DN Agrar si piata europeana a laptelui - Trade Talk 08 februarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Zilele trecute, la cea mai recenta evaluare VEKTOR, DN Agrar a obtinut punctaj maxim pentru comunicarea cu investitorii. Suntem convinsi ca prezenta lui Peter de Boer la Quarterly Report a contat bine de tot. Apropo, a treia editie a evenimentului trimestrial de networking e la mai putin de patru saptamani in fata.

2023 a aratat excelent pentru grupul listat cu fix doi ani in urma pe bursa noastra. DN Agrar a fost al doilea cel mai tranzactionat nume al pietei AeRO, rulajele dublandu-se fata de anul precedent. Actiunile au saltat cu 74%, regasindu-se acum in portofoliile unui numar de-aproape 2,000 de investitori. 

1. Pe continent

In spatiul european, cu tot cu cantitatile raportate in Regatul Unit, productia anuala de lapte de vaca se situeaza in jurul a 155 de milioane de tone.

Germania (#1), Franta, Polonia, Olanda, Irlanda si Italia domina partea superioara a clasamentului. Impreuna, cele sase state inseamna aproape 70% din cuantum.

Cam 1/5 din volumul total vine din Germania. Ca perspectiva, nemtii produc de 28x mai mult decat Romania.

Si totusi, afacerile producatorilor sunt sub asediu. Unul dintre motive? In 2019, Comisia Europeana a propus un plan super-ambitios de reducere a emisiilor de carbon.

Neutralitatea climatica e tintita pentru 2050, insa primele rezultate trebuie sa vina mult mai repede. Pana-n 2030, care-i la o aruncatura de bat, europenii vor sa vada o diminuare cu cel putin 55% a emisiilor comparativ cu valorile inregistrate in 1990.

Destinatia e limpede (si mult mai respirabila), insa calea de-a ajunge acolo e lasata la discretia fiecarui stat membru in parte. Pana la mijlocul anului trecut, doar Irlanda si Olanda formulasera politici concrete de realizare a obiectivelor asumate prin Pactul Verde.

Vizibilitatea e foarte redusa deocamdata, de-aici si (multe dintre) frustrarile curente ale fermierilor europeni.

In Irlanda, productia laptelui de vaca a plonjat cu 20% in noiembrie. La nivelul Uniunii Europene, am picat la cea mai modesta cifra din 2018 incoace pentru aceasta perioada din an.

Fiecare pentru el dar solicitarile sunt similare. Agricultorii italieni cer cresterea pretului laptelui, la fel fermierii romani. Spaniolii reactioneaza si ei, irosind 400,000 de litri de lapte pe strazile Andaluziei. Am mai fost in situatia asta: prin 2016, in Germania, laptele devenise mai ieftin decat apa cateva mii de fermieri locali au fost nevoiti sa-si opreasca definitiv afacerile in acel an.

Piata europeana a laptelui a fost strict reglementata timp de treizeci de ani, din 1984 pana-n 2015 cand fermele au putut din nou sa decida liber asupra cantitatilor produse.

La mijlocul deceniului trecut, insa, Rusia a interzis importurile de alimente din Europa occidentala, ca raspuns la sanctiunile internationale impuse ca urmare a invaziei Crimeii. Socul a fost imens, intrucat rusii aspirau 32% din exporturile europene de branzeturi si 24% din cele de unt.

Fix in acelasi moment, China si-a redus puternic cererea. Pe pietele internationale, chinezii erau (si continua sa fie) un importator formidabil de lapte praf.

In absenta unei politici unitare si ferme de ancorare a productiei la nivel comunitar, Irlanda, Olanda si Germania au invadat piata cu cantitati tot mai mari. Cererea, in schimb, n-a mai fost cea de altadata. Previzibil, preturile aveau sa se prabuseasca. 

2. In Romania

DN Agrar a ramas si-n 2023 cel mai important furnizor de lapte pentru Lactalis. Francezii sunt #1 pe piata lactatelor de la noi.

Cu o istorie care dateaza de-aproape un secol, Lactalis e si cel mai mare jucator pe piata globala a produselor lactate (si #10 in clasamentul mai general al grupurilor de alimentatie). Are peste 85,000 de angajati peste tot in lume si vinde in 150 de tari. Incasarile totale au depasit 28 mld. EUR in 2022.

Anul trecut, procesatorii nostri au cumparat mai bine de 1 miliard de kilograme de lapte. Cam 1/3 din cantitatea totala a fost absorbita de Lactalis, Fabrica de Lapte Brasov (Olympus), Simultan (cel mai mare procesator cu capital autohton), Danone (liderul pietei iaurturilor din Romania) si Hochland.

Primii trei producatori locali cu livrari catre Lactalis au fost DN Agrar Apold, Lacto Agrar si DN Agrar Cut. Toate cele trei nume apartin grupului cu fondatori olandezi, listat din februarie 2022 pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti.

In Romania, DN Agrar e cea mai mare ferma zootehnica integrata, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, reunind 15 companii si peste 300 de angajati. Grupul opereaza mai bine de 7,000 de hectare de teren in proprietate si in arenda, avand circa 14,000 de capete, vaci de lapte si tineret bovin.

In 2023, DN Agrar a livrat in total, catre toti procesatorii cu care lucreaza, peste 54 de milioane de litri de lapte, cifra marcand o crestere de-aproape 14% comparativ cu anul anterior. 

3. DN Agrar la bursa

DN Agrar isi va publica rezultatele financiare pentru 2023 abia pe 12 aprilie. La 150 mil. RON, cifra de afaceri asteptata ar fi de 3x mai mare decat cea inregistrata in 2021. Cresterea e cuvantul care ar defini cel mai bine anul trecut, spune Peter de Boer, membru CA si manager Relatia cu Investitorii la DN Agrar.

Asta chiar daca n-a fost deloc un an usor. Referintele europene in privinta preturilor au scazut pana prin toamna, obligand grupul la reducerea sau optimizarea costurilor fixe, pe agenda aparand si nevoia simplificarii structurii grupului. Si totusi, investitiile strategice au continuat, la fel achizitiile de vaci pentru fermele proprii.

In Romania, consumul de lapte a crescut oarecum in ultimul deceniu, insa fragmentarea pietei ramane o uriasa parte a problemei. Si pe urma, importurile sunt si-acum uriase, productia interna reusind sa asigure mai putin de jumatate din consum.

Dispunem de conditii de mediu excelente, iar densitatea vacilor pe hectar e de 13x mai redusa decat in cazul Olandei. Insa deocamdata, nimic din toate astea nu se vede in balanta comerciala: deficitul de lapte si produse lactate e de-aproape 5x mai mare decat in urma cu un singur deceniu.

O luna si jumatate dupa publicarea rezultatelor anuale, adica pe 28 mai, vor sosi si cifrele aferente primului trimestru din 2024. Iar grupul are planuri mari pentru noul an.

Scalare. Productia grupului se concentreaza deocamdata in patru ferme din centrul Transilvaniei. A cincea va aparea pe parcursul acestui an, la Straja. Ar inseamna un plus de 400 de vaci in vara si de 2x mai multe spre finalul anului. Insa pe termen mai lung, Straja e un proiect de minimum 5,000 de animale.

Auto-sustinere. Grupul produce hrana pentru propriile animale, vinde laptele acestora si, tot pe seama lor, fertilizeaza pamantul. Situata langa ferma Apold, noua fabrica de compost e destinata initial eliminarii sau macar reducerii semnificative a utilizarii fertilizantilor chimici. De la un punct incolo, ar putea contura o noua linie de afaceri, cu vanzari orientate spre vinarii si ferme de legume din Franta si Italia. Practicile agricole regenerative sunt mentionate si-n raportul de sustenabilitate publicat la finalul anului trecut, primul din istoria grupului.

Energie verde. Instalarea de panouri fotovoltaice e-o alta prioritate, scopul fiind reducerea la zero a consumului extern de electricitate. Ajuta mediul, dar implicatiile sunt mai vaste. Investim mult in robotizare, in automatizare... nu putem controla piata, dar intr-o anumita masura ne putem controla costurile, zice Peter.

Avem o strategie pentru dublarea afacerii noastre pana-n 2027, ne-a spus Peter de Boer cu ocazia anuntarii rezultatelor VEKTOR by ARIR. Prima luna din noul an e-n grafic: cantitatea de lapte livrata a crescut cu-aproape 15% fata de aceeasi perioada din 2023, depasind in premiera pragul de 5 milioane de litri.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Raportari: BRD Groupe Societe Generale a obtinut anul trecut un profit net mai mare cu 27%, pe seama unor venituri mai ridicate si ele, cu 13%. La nivelul grupului, profitul s-a majorat cu 24% (la circa 1.65 mld. RON, un nou record), iar veniturile, cu 10%. Banca vrea sa distribuie sub forma de dividende 60% din profitul net aferent anului trecut... randamentul dividendului ar fi 7.7% la cotatiile curente. Intr-un context care a ramas destul de dificil, BRD a obtinut o performanta remarcabila... portofoliul nostru de credite a crescut cu aproape 13% fata de sfarsitul anului 2022, a declarat CEO-ul Maria Rousseva.

Imobiliare: One United Properties a avut vanzari si pre-vanzari pe segmentul rezidential de 275 mil. EUR in 2023, marcand o crestere de 63% fata de anul precedent. Recordul de vanzari pe care l-am inregistrat in 2023, cu aproape o mie de unitati vandute, marcheaza un an de referinta pentru compania noastra si, totodata, reflecta si stabilitatea economiei Bucurestiului, a indicat CEO-ul Victor Capitanu. Cele mai numeroase vanzari au fost reusite in proiectele One Lake District si One High District.

Energie: Romgaz demareaza licitatia pentru cresterea cu 40% a capacitatii de extractie din cel mai mare depozit de gaze din Romania... compania asteapta oferte pana pe 21 martie, contractul avand o valoare estimata de 601 mil. RON. Romania a intrat in aceasta iarna cu peste 100% grad de umplere a depozitelor de gaze, insa capacitatea e ocupata acum in proportie de 61%.

Listare: maib, cea mai mare banca din Republica Moldova, s-a intalnit cu reprezentantii BVB si ASF pentru a discuta despre debutul actiunilor pe bursa de la Bucuresti. In decembrie 2022, actionarii maib au votat in favoarea admiterii la tranzactionare la BVB, programate initial pentru anul trecut. In acest moment, anumite puncte din legislatia moldoveneasca existenta fac ca listarea sa fie imposibila, a indicat totusi banca in raportarea financiara pentru Q3/2023.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Wall Street: Indicele S&P 500 a inchis ieri la 4,995 de puncte, al 8-lea record istoric reusit de la inceputul anului incoace. O corectie negativa e iminenta, crede Tom Lee, unul dintre cei mai optimisti (de regula) analisti ai bursei americane... in scenariul asta, S&P 500 ar cobori cu circa 7% fata de cotatiile curente. Totusi, Lee anticipeaza pentru restul anului o ascensiune spre 5,200, poate chiar 5,400 de puncte.

Istorie: Fix azi, insa in 1971, s-a nascut Nasdaq... bursa care-avea sa devina acasa pentru giganti precum Apple, Microsoft si Nvidia. Valoarea initiala a indicelui Nasdaq Composite a fost 100, aseara a inchis la 15,756 de puncte.

AI: La Palantir Technologies, careia i-am dedicat un TradeTalk intreg in noiembrie, veniturile totale au saltat cu 20% in Q4/2023. Incasarile pe segmentul comercial din SUA au crescut chiar mai mult, cu 70%. Expansiunea noastra n-a fost niciodata mai grozava ca acum cererea e pur si simplu coplesitoare, a transmis CEO-ul Alexander Karp. Actiunile au inchis marti cu plus 30%, la care s-au adaugat inca opt procente ieri. Arm Holdings era plus 22% azi in pre-deschidere, dupa ce producatorul britanic de cipuri listat la Nasdaq a oferit un ghidaj financiar peste asteptari pentru trimestrul curent.

Farma: La Eli Lilly, veniturile totale si profitabilitatea au spulberat previziunile pentru Q4/2023... pe seama lansarii noului medicament anti-obezitate (Zepbound) si a preturilor tot mai ridicate pentru tratamentul gandit initial contra diabetului (Mounjaro). Desi a primit OK-ul reglementatorilor americani abia la inceputul lunii noiembrie, Zepbound a reusit sa aduca incasari de peste 175 mil. USD in ultimul trimestru al anului trecut.

Streaming: Disney a raportat peste asteptari pentru Q4/2023, pe seama unor pierderi mai mici in streaming, iar ghidajul pentru 2024 a fost imbunatatit la randul sau. Compania creste cu 50% dividendul si cumpara o detinere de 1.5 mld. USD in Epic Games, producatorul jocului Fortnite. Iar daca vrei s-o vezi a mia oara pe Taylor Swift (noi sigur vrem!), "Eras Tour" vine exclusiv pe Disney+ din 15 martie. Actiunile erau plus 7% azi in pre-deschidere, dar sunt mai jos cu 10% fata de anul trecut pe vremea asta.

Aviatie: La Boeing, cel mai mare sindicat ar putea solicita salarii mai mari cu 40%... o eventuala greva risca sa inchida temporar fabricile din Washington si Oregon, inclusiv linii de asamblare pentru modelul bestseller 737 Max. Compania refuza sa faca anticipari in privinta propriilor finante pentru anul curent. Actiunile sunt minus 18% pana acum in 2024.

Energie: Profitul net a picat anul trecut la BP... de fapt, s-a injumatatit fata de cei aproape 28 mld. USD raportati pentru 2022. Asta nu-i impiedica pe britanici sa-si accelereze rascumpararile de actiuni proprii si sa majoreze valoarea dividendului trimestrial. Fericirea actionarilor e prioritate si la TotalEnergies, desi profitul net a scazut aici cu 31% in ultimul trimestru din 2023. Siemens Energy a redevenit profitabila trimestrul trecut. Enphase Energy, lider pe piata microinvertoarelor solare, a saltat ieri cu 17% pe bursa americana, dupa ce CEO-ul Badri Kothandaraman a sugerat ca sectorul fotovoltaic isi va reveni in acest an.

Fast-food: Dupa cifre sub estimari vazute deja la McDonald's si Starbucks, rezultatele ultimului trimestru din 2023 au deceptionat asteptarile si la Yum Brands. In 2024, totusi, lantul american vrea sa ajunga la peste 60,000 de locatii peste tot in lume... in marea lor majoritate restaurante KFC si Pizza Hut. Apropo, Sphera Franchise Group, care opereaza brandurile KFC, Pizza Hut si Taco Bell in Romania, vine pe 6 martie la Quarterly Report #3.

Banci: UBS vrea sa faca si ea rascumparari de actiuni proprii... de pana la 1 mld. USD, in a doua jumatate a anului. Banca elvetiana a suferit o pierdere neta de 279 mil. USD in Q4/2023, insa rezultatul operational a fost cu plus in fata si substantial peste cifra anticipata. Monte Paschi vrea sa ofere primul dividend dupa o pauza de 13 ani, mai ales ca 2023 i-a adus cel mai mare profit net anual din istorie. La Societe Generale, profitul net a scazut cu mai bine de jumatate in Q4/2023, la venituri nete bancare mai mici si ele cu 10%, insa francezii dau drumul la un nou program de buybacks de 280 mil. EUR.

Auto: Toyota crede ca va fi mai profitabila anul acesta decat anticipa anterior... de fapt, mai profitabila ca oricand in istoria companiei. Parte din solutie sunt marjele ridicate pe care producatorul nipon le face cu modelele hibride. Ford incetineste tranzitia spre electric, mai multi bani urmand sa fie distribuiti actionarilor. In China, vanzarile de masini electrice au plonjat cu 37% in ianuarie fata de luna precedenta. In Coreea de Sud, tot in ianuarie, Tesla a vandut un singur autovehicul.

STIAI CA?[edit | ]

Romania produce anual un pic peste 1 milion de tone de lapte de vaca pentru consum, cam cat reuseam si-n urma cu doua decenii si de 12x mai putin decat Olanda. Suntem pe ultimul loc in UE la productia pe cap de vaca, cu aproximativ 3,000 de litri anual.