Dar daca nu castiga Donald Trump? - Trade Talk 13 februarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Intrebarea din titlu nu-i scenariul de baza al acestui text dimpotriva. Dar in lumea larga, inclusiv (sau mai ales) in Europa, se fac planuri de parca victoria fostului presedinte ar fi deja decisa. Ca pariu politic macar, n-ar avea ideea infrangerii lui Trump un profil risk/reward mai atractiv?

Presa e plina de statistici despre cum arata bursa si economia americana intr-un an electoral normal. Dar intr-un an electoral cu totul exceptional? 

1. Trump vs Biden

Donald Trump a trecut prin Iowa si New Hampshire precum rapidul printr-o halta. Pana la anul alegerilor, e cel al sondajelor... mai frecvente acum decat aparitiile lui Taylor Swift la meciurile jucate de Travis Kelce. Apropo, 18% din publicul american cu drept de vot (si aproape 1/3 din electoratul tanar) ar alege candidatul sustinut de Taylor.

Trump ar castiga la limita in fata lui Biden, daca asta ar fi duetul in noiembrie, zice un sondaj YouGov publicat pe 2 februarie. Biden ar trece tot la limita de Nikki Haley, daca fostul presedinte republican iese din tablou candva curand. Intre timp, Haley pierde in propria-i curte chiar si cand Trump nu se-arata la fata.

Pe piata futures, contractele pe indicele volatilitatii VIX abia ce-au inceput sa se tranzactioneze pentru scadenta octombrie, care include ziua de 5 noiembrie (data alegerilor prezidentiale din SUA). Previzibil, cotatiile sunt peste septembrie, insa ecartul e mai mare decat in ciclurile electorale din 2020 si 2016.

Diferenta in sondaje e (inca) modesta intre Biden si Trump. O posibila explicatie? Multe dintre politicile propuse de cei doi nu-s asa contrastante.

Trump vrea sa supra-taxeze cu 10% importurile cu exceptia celor chinezesti, care-ar fi amendate cu 60%. Dar ce s-a intamplat in ultimii trei ani si-un pic? In loc sa anuleze restrictiile comerciale impuse intre 2016 si 2020, Biden le-a dat o alura chiar mai draconica. In relatia cu China, Trump a facut tot posibilul sa loveasca vechea economie, pe cand Biden o fisureaza pe cea noua.

Stim deja ca Trump nu-i fan energie verde. Insa daca fostul chirias revine la Casa Alba, cat de vulnerabile ar fi subventiile de peste 1 tln. USD promise infrastructurii in Inflation Reduction Act (IRA), programul-semnatura al lui Biden? Dar sumele uriase oferite de actuala administratie unor producatori globali de cipuri, gen TSMC si Intel, pentru a-si ridica fabrici pe teritoriul SUA?

In mandatul lui Trump, datoria publica a saltat cu aproximativ 8 tln. USD (din care 2.5 tln. USD via reduceri de taxe si alti 2.3 tln. USD din cresteri ale cheltuielilor guvernamentale). Insa pragul de 34 tln. USD a fost depasit in vremea lui Biden. La peste 6% din produsul intern brut in anul fiscal 2023, deficitul bugetar a ramas nefiresc de ridicat pentru o perioada in care somajul e la minimele ultimei jumatati de secol. Cand vine vorba despre inconstienta in finantele publice, stafeta s-a predat cu o lejeritate demna de-o cauza mai buna intre cele doua administratii.

Anul trecut, noua din cele 29 de state europene membre NATO au binevoit sa cheltuiasca pentru aparare cel putin 2% din produsul intern brut (inclusiv Romania). In 2014, erau numai doua. Progresul asta nu-i suficient pentru Trump, tocmai ce-am fost pusi in garda. Va fi oare pentru Biden?

Mai e si Fed-ul la mijloc. Trump nu-si poate imagina un al treilea mandat pentru Jay Powell. Noroc ca cel de-al doilea expira abia in primavara lui 2026 dar cine stie?! Biden e-un soi de Elvetia cand e rugat sa comenteze chestiuni de politica monetara... insa neutralitatea nu face aceeasi casa buna cu propriul partid. Chiar zilele trecute, mai multi democrati, inclusiv presedintele comisiei de banci din Senat (Sherrod Brown) si un fost favorit in cursa prezidentiala (Elizabeth Warren) i-au scris lui Powell sa taie dobanzile cat mai curand posibil. 

2. Cum voteaza economia?

Dac-ar fi sa se prabuseasca, sper sa se intample pana la alegeri, zice Trump. Stie bine ce stie: in campanie, o economie puternica e-o mare parte a solutiei pentru presedintele in functie. Adesea, cea mai mare parte.

Cinci si ceva e noul zero sau cel putin asa pare. La cel mai ridicat cost al banilor din ultimii 22 de ani, economia SUA se misca mai bine decat atunci cand se vorbea despre oportunitatea unor dobanzi negative.

In 2024, increderea consumatorilor face un salt nemaivazut in ultimii treizeci si ceva de ani. E loc de mai bine: in ciuda castigului recent, cifra calculata traditional de Universitatea din Michigan e cu 20% sub cea inregistrata la-nceputul anului 2020.

Perceptia e totul. Intr-o economie chiar mai mofturoasa decat cea de-acum si la ratinguri publice deprimante, Ronald Reagan a stiut cum sa controleze firul narativ, asigurandu-si o victorie zdrobitoare in 1984. Va sti Biden? Cu cateva saptamani inaintea alegerilor din 2016, doar 11% din republicani laudau economia. Procentul a sarit la 26% imediat dupa triumful lui Trump. Si la 73% un an mai tarziu. In cazul lui Joe Biden, perceptia democratilor a mers fix pe dos. 

3. Cum voteaza bursa?

Daca esti convins ca Trump castiga alegerile, orice corectie negativa a bursei ar trebui cumparata, spune Scott Bessent, fostul sef de investitii al lui George Soros. In macro, cine suntem noi sa-l contrazicem pe Bessent? Si oricum, din 1949 incoace, indicele S&P 500 s-a apreciat in medie cu 13% intr-un an electoral in care presedintele in functie s-a batut pentru cel de-al doilea mandat. Dar luand ca referinta istoria recenta, probabilitatile la nivel de sectoare si nume individuale devin mai greu de deslusit.

Biden e asociat energiei verzi, corect? Insa din noiembrie 2020 incoace, segmentul asta a picat cu 27% pe bursa americana. In schimb, companiile mari de petrol si gaze au saltat cu 230%. Si-apropo de macro, indicele S&P 500 a castigat 53% in aceeasi perioada.

Trump sustine libertatea de-a avea arme oricum, oricand, corect? Insa in mandatul lui, Smith & Wesson Brands a plonjat epic... revenindu-si puternic, culmea!, abia cand Biden a preluat Casa Alba. In schimb, actiunile business-urilor axate pe tranzitia la energie curata au sarit precum Bitcoin in vremurile sale cele mai bune.

Daca banii nu s-au hotarat inca la bursa sunt tot mai putin timizi in campania electorala. Din partea industriei petroliere, Donald Trump a primit pana-acum 7.36 mil. USD. Nikki Haley s-a ales cu mai putin de 1 mil. USD. De la aceiasi deponenti, suma stransa in conturile lui Biden e de 10x mai mica.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Obligatiuni: ZF scrie ca oferta publica derulata de Impact Developer&Contractor a strans circa 250,000 EUR in primele trei ore de la start... adica aproximativ 10% din valoarea totala. Obligatiunile au scadenta de 3 ani si o dobanda fixa anuala, platibila semestrial, care va fi determinata intre 9% si 10%. Oferta se deruleaza pana pe 23 februarie inclusiv, ulterior emisiunea IMP27E urmand sa fie listata pe piata principala a BVB.

Raportari: Grupul BVB a obtinut in 2023 venituri consolidate mai mari cu 46% fata de anul precedent, in timp ce profitul net consolidat a crescut de peste 2x. Bursa de Valori Bucuresti va fi prezenta pe 6 martie in deschiderea Quarterly Report, la cea de-a treia editie a evenimentului trimestrial de networking.

Companii: Asteptand transferul pe piata principala a BVB, SIMTEL Team intra pe piata energiei... compania care si-a triplat afacerile in primele noua luni din 2023 va derula proiecte prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Norofert anunta finalizarea primei etape a laboratorului de cercetare si multiplicare microorganisme pentru utilizare in agricultura, pe seama unei investitii de 3 mil. RON. Visual Fan, detinatoarea brandului Allview, ajunge la o participatie de 70% in Intervision Trading, distribuitor AKAI in Europa Centrala si de Est.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Wall Street: Indicele DJIA a inchis ieri la 38,797 de puncte, un nou record. Fata de-nceputul anului, indicele S&P 500 e mai sus cu circa 5%, terminand vineri in premiera la peste 5,000 de puncte... mai bine de 70 de sedinte de tranzactionare au trecut fara o corectie negativa de cel putin 2%.

AI: Nvidia a saltat ieri cu mai putin de-un punct procentual, dar suficient pentru a scrie din nou istorie. Actiunile au incheiat ziua la 722 USD, compania devenind la un moment dat mai valoroasa decat Amazon si Alphabet... ca perspectiva, cea mai scazuta cotatie inregistrata in ultimul an a fost 204 USD. Arm Holdings a avansat cu 80% de miercuri incoace, plus 29% ieri (pe volum de peste 10x mai mare decat media ultimelor trei luni) si aproape ca s-a triplat fata de IPO-ul din septembrie. Palantir Technologies a castigat ieri 3%, dupa ce saltase cu 43% saptamana trecuta. Listata la Nasdaq, Beamr Imaging crestea cu 800% in prima parte a sedintei de ieri, dupa de micuta companie specializata in tehnologie video a anuntat un parteneriat cu Nvidia.

Bitcoin: A depasit ieri 50,000 USD... prima oara in ultimii doi ani. Cererea va creste de 10x, e cea mai atractiva clasa de active, zice Michael Saylor, CEO-ul MicroStrategy, compania listata cu cea mai mare detinere BTC din lume. Minerii BTC, despre care-am scris pe larg luna trecuta, au avut ieri o zi fenomenala (din nou), cu plusuri de 14% pentru Marathon Digital Holdings si CleanSpark, respectiv 9% pentru Riot Platforms.

Macro:  Bang!, inflatia anuala din SUA nu coboara inca sub 3%... a fost 3.1% in ianuarie, peste asteptari, dupa 3.4% in decembrie. Investitorii globali au renuntat la a mai paria pe-o recesiune... e prima oara cand se intampla dupa aprilie 2022, daca e sa credem un sondaj Bank of America la care-au participat administratori de fond cu active totale de 568 mld. USD.

STIAI CA?[edit | ]

Daca Donald Trump castiga in noiembrie, ar fi prima oara cand un fost presedinte revine la Casa Alba dupa Grover Cleveland in... 1892.