De ce-s pe minus minerii Bitcoin? - Trade Talk 16 aprilie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Doua evenimente vor zgudui planeta la finalul acestei saptamani. Primul, nou-intrata in topul Forbes al miliardarilor de pretutindeni, Taylor Swift scoate un nou album. Al doilea, efortul de-a produce Bitcoin va mai fi recompensat doar pe jumatate.

Logic ar fi ca minerii criptomonedei supreme sa se injumatateasca si ei la bursa. Tot ce-i posibil doar ca unii dintre ei deja au facut-o. 

1. Cerere mare, oferta (si mai) mica

Injumatatirea vine automat odata la fiecare 4 ani. Premisa e simpla: oferta de Bitcoin trebuie redusa cu ajutorul unei secvente de cod, caci nu poti avea incredere in oameni... ar fi ca si cum i-ai cere Fed-ului sa-si deconecteze imprimantele, toate imprimantele.

Au ramas numai 3 zile si vreo zece ore. Mai sunt de minat aproximativ 3,200 BTC, adica 522 de blocuri de cate 6.25 BTC fiecare. Data estimata a injumatatirii e 20 aprilie, adica sambata asta.

Cam 900 BTC sunt minati zilnic, adica un bloc la fiecare 10 minute. De sambata incolo, vor fi numai 450.

Injumatatirile ne aduc tot mai aproape de grandiosul final: ultimul Bitcoin se va naste in jurul anului 2140.

Exista aproape 20 de milioane BTC minati pana acum intr-o istorie lunga de numai 15 ani. Sa fim mai rigurosi: 19.6 milioane caci fiecare Bitcoin incepe sa conteze.

Cei mai multi dintre ei stau in portofele electronice care arareori inregistreaza tranzactii. Fie detinerile sunt tezaurizate, fie posesorii si-au uitat parolele (ouch!).

Circa 5% din oferta existenta a fost aspirata deja de noile ETF-uri cu expunere pe spot Bitcoin, listate in ianuarie pe bursa americana.

Apropo, investitorii profesionali pot tranzactiona ETF-urile amintite, inclusiv hiper-mediatizatul iShares Bitcoin Trust administrat de BlackRock.

Pentru investitorii retail care vor o expunere cat mai directa pe Bitcoin, MicroStrategy poate functiona ca alternativa: e cel mai mare detinator corporativ al criptomonedei.

Listata la Nasdaq inca din 1998, MicroStrategy s-a cvadruplat in mai putin de doua luni la inceputul acestui an. De pe la mijloc de martie incoace, insa, a pierdut 1/5 din capitalizare. Am dedicat recent un TradeTalk integral companiei si fondatorului acesteia, Michael Saylor.

Bitcoin s-a apreciat enorm imediat dupa precedentele trei injumatatiri. Intr-o perioada de 12 luni care-a urmat evenimentului din 2012, 2016 si 2020, cresterile s-au ridicat la 8,069%, 284%, respectiv 559%. Fireste, nu exista nicio garantie sau indicatie ca istoria se va repeta sau va rima in 2024.

2. A mina sau a nu mina?

Dificultatea de-a produce BTC s-a marit constant in ultimii cativa ani. A patra injumatatire din istoria criptomonedei adauga o migrena teribila: la cotatiile BTC curente, incasarile anuale obtinute de minerii nord-americani s-ar putea reduce cu vreo 10 mld. USD. Ca perspectiva: Marathon Digital Holdings, cel mai prolific nume al sectorului, a obtinut anul trecut venituri totale record de numai 388 mil. USD.

Se simte din plin pe bursa americana: Marathon Digital e minus 35% in acest an, la fel ca Tesla (care, ironic, are la randul sau o detinere importanta de Bitcoin).

Riot Platforms, Iris Energy si Hut 8 stau chiar mai rau, pierzand cel putin 40% in mai putin de patru luni.

Alta problema: consumul de electricitate creste exponential. In februarie, minerii localizati in SUA au utilizat aproape 20 GW, mai mult ca oricand in istorie. Cifra-i echivalenta cu cantitatea necesara alimentarii unui numar de-aproape 4 milioane de locuinte in Texas.

Si nu-i doar consumul, ci si (in)abilitatea retelelor de a-l acomoda. Marile companii americane de utilitati, inclusiv NextEra Energy si Dominion Energy, trag deja semnalul de alarma. Pe lista energofagilor nu-s exclusiv minerii BTC, ci si centrele de date turate la maximum de noile aplicatii AI.

Costurile de finantare raman ridicate, caci dobanzile s-au plafonat in America la cele mai mari valori din ultimii 23 de ani. In 2022, Core Scientific si Compute Nord au fost victime ale unui ciclu nemilos de scumpire a banilor traditionali. Apropo, Core Scientific a supravietuit apoi unei restructurari crunte, reusind chiar sa se relisteze in debutul acestui an.

Si totusi chestiile insirate mai sus descriu obstacole bine-cunoscute si de mineri, si de piata. Nu-i ca si cum o lume intreaga nu s-a pregatit deja pe cat de bine posibil.

Investitiile in echipamente au saltat considerabil in ultimele 12 luni. Cheltuielile cumulate au depasit 1 mld. USD la nivelul celor mai importanti mineri, lideri la rubrica asta fiind CleanSpark si Riot Platforms.

Eficienta energetica si optimizarea structurii de costuri sunt si ele pe agenda, inca de anul trecut. Dupa injumatatire, vom ramane profitabili la cotatii BTC de peste 46,000 USD, zice Fred Thiel, CEO Marathon Digital. Capacitatea de minare e acum mai mare ca oricand in istorie.

Si pe urma, au ramas doar cateva nume catre domina industria asta... in special dupa 2021, cand Beijingul a impus sistarea completa a operatiunilor de minare, reducand cu pana la 80% capacitatea globala de productie. Consolidarea sectorului va continua, la fel extinderea geografica. Tot mai putine companii vor controla o parte tot mai mare a placintei. Insa cum va dansa Bitcoin pe grafice va fi critic pentru mineri, indiferent de stil si bune intentii.

 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Obligatiuni: Life Is Hard a atras 10 mil. RON printr-o emisiune de obligatiuni supra-subscrisa, cu scadenta la 4 ani si o dobanda anuala fixa de 10%, platibila trimestrial. Si Bittnet Systems a reusit sa atraga peste 6 mil. RON, obligatiunile avand scadenta similara, insa o dobanda anuala fixa de 9%, platibila de asemenea trimestrial. Cele doua emisiuni au simbolurile LIH28, respectiv BNET28A, urmand sa fie listate la BVB.

Cresteri: Bursa noastra a revenit ieri pe plus... in topul aprecierilor fiind Sphera Franchise Group (+5.2%), DIGI Communications (+2.3%) si Banca Transilvania (+1.8%). Sphera Franchise Group a saltat deja cu 21% in acest an (si cu peste 81% in ultimele 12 luni). Indicele de referinta BET are un avans de 10% pana acum in 2024.

IT: Connections Consult va oferi dividende din profiturile nete aferente anilor 2022 si 2023... randamentul brut calculat de ZF fiind de peste 3%. 2023 a fost cel mai bun an din istoria companiei, cu depasiri semnificative ale tuturor rezultatelor estimate initial, spune Bogdan Florea, fondator si co-CEO. Furnizorul de solutii si servicii IT estimeaza pentru 2024 cresteri de 49%, respectiv 57% pentru venituri si rezultatul net (vs nivelurile bugetate pentru 2023). Actiunile sunt plus 40% pana acum in 2024, dupa ce aproape ca s-au dublat anul trecut.

Imobiliare: Anul viitor vom vedea preturi mai mari cu peste 10% pentru locuinte in Bucuresti, crede Antoanela Comsa, Deputy CEO, Meta Estate Trust. E foarte clar ca preturile vor creste... Bucurestiul are cea mai severa scadere a ofertei pe piata rezidentiala, adauga Dan Niculae, Managing Director, Imobiliare.ro Finance. Oferta e foarte mica, nevoia e foarte mare, spune Beatrice Dumitrascu, CEO Residential Division, One United Properties.

Lapte: Procesatorii locali au cumparat cantitati mai mari cu 34% in primele doua luni (vs perioada similara din 2023)... insa importurile continua sa domine piata. Lactalis a fost cel mai mare cumparator de lapte anul trecut, compania detinand fabricile Albalact, Covalact, LaDorna si Raraul. Romania nu produce nici macar 1/3 din laptele care intra in componenta produselor lactate consumate la nivel autohton.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Wall Street: Indicii S&P 500 si Nasdaq Composite au pierdut ieri peste 1%, in timp ce indicele DJIA a inchis pe minus a sasea zi consecutiv. Lantul de farmacii Walgreens Boots Alliance se tranzactioneaza la minime nemaivazute din iunie 1998 incoace... iar Biogen si Boeing, la cotatii mai coborate ca oricand dupa toamna lui 2022.

Calendar: Azi raporteaza Bank of America, Morgan Stanley, Johnson & Johnson si United Airlines... la pachet cu o noua aparitie publica a lui Jay Powell, la un eveniment despre trenduri economice sustinut in Washington DC (20:15 ora Romaniei). Maine vin rezultatele trimestriale de la ASML Holding si Alcoa. Joi e prime-time pentru Netflix si TSMC, iar ultima zi a saptamanii e rezervata celor de la American Express si Procter & Gamble.

Auto: Tesla va concedia peste 10% din forta de munca la nivel global, pentru reducerea costurilor si cresterea productivitatii. Compania avea peste 140,000 de angajati la finalul anului trecut. Rezultatele financiare ale primului trimestru vor fi publicate martea viitoare, pe 23 aprilie... actiunile sunt minus 35% pana acum in 2024.

Banci: La Goldman Sachs, profitul net anuntat pentru primele trei luni din 2024 a batut asteptarile, plus 28% (vs perioada similara din 2023)... pe seama unei reveniri surprinzatoare a incasarilor via investment-banking. Veniturile totale au surprins si ele placut, marcand o crestere de 16%. Peste tot in lume, valoarea fuziunilor si achizitiilor a urcat cu 35% in primul trimestru, insa ramane deocamdata sub cifra consemnata in 2022.

Aparare: In America, Lockheed Martin a castigat un contract de 17 mld. USD, destinat dezvoltarii unor sisteme defensive capabile sa intercepteze rachete balistice intercontinentale. Compania indicase, in ianuarie, ca profitabilitatea se va situa sub prognozele analistilor in 2024, pe seama dificultatilor logistice care afecteaza programul F-35. In 2023, exporturile de echipament militar ale SUA au crescut cu 16% (vs anul precedent), la cifra record de 238 mld. USD.

Macro #1: Vanzarile cu amanuntul din SUA au crescut peste asteptari luna trecuta... chiar si cifrele pentru februarie fiind ajustate intr-un ton mai bun. In primul trimestru, economia a reusit sa creeze in medie 276,000 de locuri de munca lunar, in timp ce rata somajului a ramas sub 4% pentru mai bine de doi ani.

Macro #2: Economia Chinei a crescut in primul trimestru cu 5.3% (vs aceeasi perioada din 2023), comfortabil peste asteptari si marcand o usoara accelerare fata de trimestrul precedent. Totusi, datele pentru martie nu-s la fel de incurajatoare... nici macar cele care privesc sectorul imobiliar, preturile caselor suferind cel mai sever declin din ultimii 8 ani.

Petrol: Brent e sub 90 USD pe baril in dupa-amiaza asta, in ciuda noilor tensiuni din Orientul Mijlociu. Speculatorii pariaza mai intens ca oricand pe o apreciere a cotatiilor in piata optiunilor. ExxonMobil si Chevron isi vor publica rezultatele trimestriale abia la finalul saptamanii viitoare, pe 26 aprilie.

Metale: Investitiile in sectorul global de minerit sunt foarte mici... punand in pericol tranzitia catre energie verde, spune Dominic Barton, CEO Rio Tinto. Avem deja o criza a ofertei de cupru, au avertizat ieri analistii Bank of America. Apropo, despre balanta fragila intre productia si consumul de cupru am scris si noi recent. Plus, Europa va reincepe extractiile de magneziu, prima oara in mai bine de-un deceniu... fix in Romania, langa Oradea. Peste 90% din magneziul utilizat in interiorul blocului comunitar vine deocamdata din China.

 

STIAI CA?[edit | ]

Peste 98% din oferta totala de Bitcoin care poate exista vreodata va fi deja minata pana in 2030.