Dividende, bine-ati revenit! - Trade Talk 19 martie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Zilele trecute, cand guvernul brazilian le-a cerut celor de la Petrobras sa renunte la plata dividendelor in favoarea investitiilor, gigantul petrolier a pierdut instant o zecime din capitalizare. In schimb, anuntul primului dividend din istorie la Meta Platforms a fericit actionarii cu un castig de-aproape 200 mld. USD adus valorii de piata.

Magia dividendelor e intacta, ar fi concluzia logica. Dar cat de importante sunt, de fapt? Si cat de bine se traieste la bursa chiar si-n absenta lor? 

1. Record dupa record

In 2023, suma dividendelor platite peste tot in lume a sarit cu 5% fata de anul precedent... la cifra record de 1.66 tln. USD.

Aproape 9 din 10 companii si-au permis sa mentina sau chiar sa majoreze distributiile. In 22 de tari, dividendele au atins valori fara precedent in istorie, inclusiv in SUA, Canada, Franta, Germania si Italia.

Europa a fost vedeta, aici ritmul cresterii fiind dublu celui inregistrat la nivel global... inclusiv gratie dividendelor speciale platite de Volkswagen si Equinor. In America, peste 1/10 din avans a sosit din partea Microsoft si Broadcom. Bancile si-au recompensat actionarii cu dividende mai mari ca oricand, contribuind cu 1/2 din cresterea globala. Iar cifra totala de 1.66 tln. USD ar fi fost chiar mai mare, daca n-ar fi existat taieri substantiale din partea Intel, AT&T, BHP, Rio Tinto si Petrobras.

Un nou record e anticipat pentru 2024. N-ar fi asa greu de atins, de vreme ce multe companii si-au anuntat deja intentia de-a majora dividendul... inclusiv nume europene familiare precum Porsche, Inditex, Leonardo, UniCredit si Deutsche Bank. Rascumpararile de actiuni accelereaza si ele, fiind asteptate sa depaseasca in premiera pragul de 1 tln. USD in 2025.

2. Cine ofera cel mai mult?

In 2023, Microsoft a fost cel mai generos platitor de dividende al planetei: aproape 21 mld. USD.

Cea mai valoroasa companie din lume e obisnuita cu podiumul: a fost #1 in 2020, #2 in 2021 si #3 in 2022. Si-a majorat distributiile cu cate 10% in fiecare dintre ultimii doi ani.

Apple si ExxonMobil au ocupat urmatoarele doua pozitii in acelasi clasament, ambele distribuind cate 15 mld. USD. Apropo, la ExxonMobil, 2023 a fost al 41-lea an consecutiv de dividende mai mari.

La Meta Platforms, valoarea dividendului trimestrial se ridica la numai 50 de centi pe actiune. La circa 0.4%, randamentul dividendului e unul dintre cele mai modeste din S&P 500 (si de vreo 4x mai mic decat cel al indicelui). Ca perspectiva, in acelasi sector al serviciilor de comunicatii, Verizon Communications si AT&T ofera dividende ale caror randamente trec lejer de 6%. Insa poate fi privit si altfel.

La 4.4 mld. USD, in termeni absoluti, cuantumul anual e (deja) #31 in topul distributiilor din S&P 500.

Potentialul unui dividend mai mare e semnificativ. Meta Platforms avea la final de 2023 mai bine de 65 mld. USD in cash. Cifra-i cu aproape 60% mai mare decat in urma cu 5 ani.

Apropo, aceeasi prezumtie e valabila in cazul Nvidia. Contrar asteptarilor, vedeta AI plateste dividend inca din 2013... de fapt, distributiile aproape ca s-au dublat de-atunci incoace. Cu asteriscul ca sumele rezervate actionarilor sunt deocamdata minuscule: doar 99 mil. USD in primul trimestru din 2024, perioada in care profitul net a fost de peste 120x mai mare. 

3. Cu sau fara dividende?

Cu alte cuvinte, cat de importante sunt? Fara ele, in ultima jumatate de secol, bursa americana ar fi transformat 100 USD in 6,200 USD. Cu ele, rezultatul ar fi fost de peste 4x mai mare.

Dar e cu dus si-ntors. Pana la mijlocul secolului trecut, dividendele asigurau 80% din avansul total al bursei americane. In ultimul deceniu, procentul s-a prabusit la numai 30%.

Din 2009 incoace, actiunile companiilor listate pe bursa americana cu randamente ale dividendelor de peste 5% au saltat in medie cu 450%. Pentru numele care nu ofera niciun dividend, aprecierea a fost de-aproape 3x mai spectaculoasa.

Cum de-a fost compromisa cultura dividendului pe Wall Street? Il ofera doar 70% din business-urile incluse in S&P 500... si mai putin de jumatate din cele asociate indicelui  Nasdaq Composite.

Mutarea atentiei catre sectoare de crestere intensiva e una dintre explicatii. Tehnologia a uzurpat cu succes platitori traditionali de dividende precum utilitatile, energia si finantele ca rol dominant pe bursa.

Si-apoi, randamentul dividendului s-a situat sub 2% pentru cea mai mare parte a ultimilor 25 de ani. Cifra-i de peste 2x mai putin atractiva comparativ cu media istorica.

Nimeni n-a simtit cu-adevarat nevoia dividendului la Meta Platforms chiar si fara el, actiunile companiei au explodat cu 700% in ultimul deceniu. Dar in 2024, primul dividend semnalizeaza ceva esential: actionarii sunt mai importanti decat avatarurile fara picioare ratacite in universuri singuratice. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Dividende: Colegii nostri de la Equity Research au actualizat azi agregatorul dividendelor estimate pentru anul financiar 2024 ale companiilor listate la BVB. In top 3 al celor mai ridicate randamente sunt Hidroelectrica, Erste Group Bank si Turbomecanica.

BVB: Indicele de referinta BET a inceput saptamana cu un nou maxim istoric... dupa ce scazuse in patru din precedentele cinci sesiuni de tranzactionare. Cele mai mari cresteri au fost ieri in dreptul One United Properties (+2%), OMV Petrom (+1.5%) si Hidroelectrica (+1.4%). Cel mai sever minus a fost (din nou) pentru Transport Trade Services (-2.6%).

E-commerce: Avem un produs unic... o platforma care targeteaza noua generatie de profesionisti din e-commerce, indica Dorin Boerescu, CEO 2Performant Network, intr-o scrisoare adresata tuturor investitorilor. In 2024, liderul pietei de marketing afiliat isi propune vanzari de peste 200 mil. EUR prin propria platforma. AGA si AGEA anuale au loc pe 22 aprilie, fizic la Hotel Marmorosch din Bucuresti si online prin aplicatia eVote.

Bio: Norofert incepe constructia unei linii de productie de inputuri intr-una dintre cele mai importante zone agricole din SUA... aici, producatorul de ingrasaminte organice se va concentra pe gama de sanatate a solului si nutritie foliara. Actiunile sunt minus 27% in ultimele 12 luni.

Cybersecurity: Urmeaza sa sunam celebrul clopotel la BVB, anunta Vladimir Ghita, CEO FORT, despre listarea asteptata sa se intample curand pe piata AeRO. Extinderea internationala e prioritatea #1 a companiei romanesti specializate in securitate cibernetica. FORT a avut o prezentare speciala luna aceasta la Quarterly Report #3.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

AI: Avem nevoie de placi grafice mai mari, anunta Jensen Huang, CEO Nvidia, cu ocazia lansarii unei noi generatii de cipuri AI. In plus, pazea IBM!, Nvidia isi face intrarea in quantum computing. Actiunile nu-s scumpe nici macar la o capitalizare de 2 tln. USD, sunt de parere analistii Bank of America... noul pret-tinta e 1,100 USD, adica plus 24% fata de inchiderea de ieri.

Big Tech: Alphabet a sarit ieri cu-aproape 5%... dupa ce Bloomberg a sugerat ca motorul AI al celor de la Google ar putea fi utilizat in iPhone-uri. Tesla a saltat cu 6%, dar actiunile raman cu peste 30% mai jos fata de inceputul anului.

Auto: Fisker opreste productia pentru 6 saptamani... intre timp, negociaza un eventual parteneriat cu un producator important. La mijlocul acestei luni, lichiditatile imediate coborasera la 89 mil. USD (vs 325 mil. USD la final de decembrie). WSJ indicase saptamana trecuta ca Fisker a angajat avocati specializati in procedura falimentului. Actiunile sunt minus 90% in acest an.

IPO: Oferta publica initiala a celor de la Reddit ar fi supra-subscrisa de 5x... zic surse citate de Reuters. Actiunile platformei se listeaza la NYSE, cu simbolul RDDT, primele tranzactii fiind asteptate chiar joia asta. Compania a avut incasari de 804 mil. USD anul trecut, estimand o crestere de peste 20% a acestora in 2024.

Dobanzi: Banca Japoniei a renuntat azi (in sfarsit) la politica dobanzilor negative, rata de referinta fiind urcata la astronomicul nivel de (plus) 0.1%. Fed-ul decide maine seara, insa atentie, suntem decalati cu numai 6 ore fata de Washington DC... asadar, comunicatul si noile proiectii economice apar la 20:00 (ora Romaniei), iar conferinta de presa a lui Jay Powell, la 20:30 (ora Romaniei). 

STIAI CA?[edit | ]

Din cele 30 de companii incluse in indicele DJIA, doua nu platesc (deocamdata) dividende: Boeing si nou-intrata Amazon.