Dividende high-tech - Trade Talk 06 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Sectorul de tehnologie nu-i asociat traditional distributiilor de dividende. Curios, de vreme ce Microsoft ramane unul dintre cei mai mari platitori de-asemenea sume de bani din lume. De fapt, dividendele in cifre absolute cu care companiile americane de tehnologie si-au recompensat investitorii in ultimii 15 ani au reprezentat circa 14% din cuantumul total la nivelul indicelui S&P 500... mai mult decat orice alt sector, inclusiv cel financiar.

Apropo, pana si FORT, compania romaneasca de cybersecurity care se pregateste de listare pe bursa noastra, a vorbit inclusiv despre dividende miercuri seara la Quarterly Report. 

1. Microsoft[edit | ]

Gigantul american de tehnologie tocmai si-a crescut dividendul cu circa 10%, la 0.75 USD pe actiune desi asta inseamna un randament de sub 1%.

Vor primi noul dividend actionarii inregistrati la data de inregistrare 16 noiembrie, data platii fiind 14 decembrie. E pentru al 19-lea an consecutiv cand Microsoft creste dividendul. Valoarea anualizata a acestuia a ajuns la 3 USD pe actiune, de peste 3x mai mare decat suma distribuita in urma cu numai 11 ani. De 5 ani incoace, dividendul a saltat la Microsoft intr-un ritm anual compus de peste 10%. Iar banii nu-s nici acum vreo problema... in ultimul an, dividendul a reprezentat doar 1/4 din profiturile companiei.

Dar sunt douasprezece nume importante ale sectorului american de tehnologie care ofera randamente ale dividendelor de cel putin 2.6%, de 2x mai mare decat cel asociat indicelui S&P 500... inclusiv IBM, Seagate Technology si HP. Si mai interesant, noua din acestea au ramas in urma performantei bursiere a indicelui in 2023.

2. Cine sare peste Microsoft in topuri?[edit | ]

IBM, careia i-am dedicat un intreg TradeTalk la final de primavara, nu mai e chiar un urias al tehnologiei americane... cel putin nu pe bursa. Compania valoreaza acum circa 128 mld. USD, de peste 18x mai putin decat Apple sau Microsoft. Insa IBM plateste inca un dividend cu un randament de 4.6%, unul dintre cele mai mari din industria asta (comparativ, de exemplu, cu 0.5% in cazul Apple).

Ca perspectiva extra-sectoriala: Kenvue, compania de bunuri de larg consum desprinsa din Johnson & Johnson si listata pe bursa americana in primavara, afiseaza un randament al dividendului de numai 4%. Apropo, n-avem idee daca s-o aplica vorba aia cu aschia care nu sare departe de trunchi dar Johnson & Johnson a reusit sa-si creasca dividendul in fiecare dintre ultimii 62 de ani.

Ca sa ne-ntoarcem la IBM... compania a platit un dividend total de 6.61 USD pe actiune in ultimele 12 luni, mai mult decat cei 2.36 USD pe actiune pe care i-a facut ca profit ajustat. Pentru a-si pastra dividendul, IBM ar trebui sa devina semnificativ mai profitabila sau sa apeleze la cei 16 mld. USD pe care-i are in cash si investitii pe termen scurt... ori, fireste, sa diminueze valoarea distributiei rezervate actionarilor. 

TOP TRENDING[edit | ]

QUARTERLY REPORT: 130,000 de urmaritori in online, peste 100 de persoane care-au participat in sala, bilete epuizate in numai 48 de ore... asadar, ce seara de miercuri a fost! CLICK AICI pentru a urmari inregistrarea evenimentului. Si cum Quarterly inseamna trimestrial, ne pregatim deja pentru urmatoarea editie.

Wall Street: Indicele S&P 500 ar putea pica 20%... daca dobanzile raman asa ridicate, crede Marko Kolanovic, unul dintre cei mai titrati analisti de la JPMorgan Chase. Mai rau, cele mai mari 7 companii de tehnologie ar putea fi chiar mai vulnerabile decat restul. In schimb, analistii Citigroup recomanda cumpararea de actiuni, pentru un avans de 15% al burselor globale pana la mijlocul anului viitor, pe seama perceptiei ca dobanzile au atins deja maximele.

Dobanzi: Cotatiile titlurilor de stat americane se vor aprecia puternic in 2024 de fapt, vor fi clasa de active cu cel mai spectaculos randament in prima jumatate a anului viitor, caci pe vremea aia vom fi deja in recesiune, zice Michael Hartnett, o alta vedeta a departamentelor de analiza de pe Wall Street (Bank of America). Apropo, in urma cu fix 44 de ani, Paul Vocker, seful de-atunci al Fed-ului, a anuntat o majorare de 100 bps a dobanzii cheie din SUA... ramas in istorie ca masacrul de sambata seara, evenimentul a provocat vanzari ultra-nervoase pe piata titlurilor de stat.

America:  In septembrie, piata muncii a adaugat 336,000 de noi locuri de munca... de-aproape 2x mai multe decat asteptau analistii. Rata somajului a ramas 3.8%, in timp ce salariile au crescut mai modest decat se estima (cu 0.2% vs luna precedenta si cu 4.3% vs aceeasi perioada din 2022).

Energie: Conform unor surse WSJ, Exxon Mobil e pe cale sa inghita Pioneer Natural Resources, pentru circa 60 mld. USD... daca se-ntampla, ar fi cel mai mare deal pe care gigantul petrolier american il face de la fuziunea cu Mobil din 1999. In plus, ar propulsa Exxon catre o pozitie dominanta in Bazinul Permian, fieful extractiilor via "fracking". Aseara la inchidere, Pioneer Natural Resources valora circa 50 mld. USD, de-aproape 9x mai putin decat Exxon.

Auto: Tesla a taiat (din nou) preturile in SUA pentru Model 3 si Model Y... dupa ce, la inceputul saptamanii, a anuntat livrari sub asteptarile analistilor pentru cel de-al treilea trimestru. Rivian Automotive a plonjat ieri cu peste 20% pe bursa americana, imediat dupa ce compania a dezvaluit ca vrea sa atraga finantare de 1.5 mld. USD (apropo, la final de septembrie, Rivian mai avea putin peste 9 mld. USD in cash). Primele 16 zile din greva care-a paralizat simultan cei mai mari trei producatori auto americani a costat GM aproximativ 200 mil. USD... miscarile de protest continua si la Ford si Chrysler (detinuta de Stellantis).

Fit: Nestle a alunecat azi la minimele ultimilor (peste) doi ani pe bursa elvetiana, Danone si Unilever jucand in rolul victimelor colaterale... pe seama perceptiei ca noile medicamente anti-obezitate precum Wegovy si Ozempic (produse de Novo Nordisk) sau Mounjaro (produs de Eli Lilly) ar putea reduce semnificativ consumul de alimente. Potrivit unei estimari Morgan Stanley, 24 de milioane de americani, adica in jur de 7% din populatia curenta, ar putea utiliza tratamente de aceasta natura pana in 2035. Despre subiect am scris si noi chiar ieri in TradeTalk.

Imobiliare: In Regatul Unit, preturile caselor au suferit in septembrie cel mai sever declin din 2009 incoace. Potrivit altor cifre publicate recent, preturile in sectorul imobiliar rezidential din Germania s-au redus cu-aproape 10% in cel de-al doilea trimestru, mai rau decat oricand in ultimii (cel putin) 23 de ani. La nivelul Uniunii Europene, avem primul declin anual al preturilor din 2014 incoace.

 

STIAI CA?[edit | ]

Au ramas mai putin de 30 de companii in indicele S&P 500 care platesc dividende cu randamente superioare dobanzii titlurilor de stat americane cu scadenta la 6 luni (5.56% in aceasta dupa-amiaza). Erau 379 la finalul anului 2021.