EV-olutie: Cum am trecut de la Vrum Vrum la Bzz Bzz - Trade Talk 06 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Sectorul vehiculelor electrice (EV) se bucura de o perioada de crestere remarcabila, stimulata de cererea tot mai mare pentru solutii de transport curate si durabile. Trimestrul doi al anului 2023 a evidentiat progresul industriei, cu livrari record, o primire favorabila pe piata si o incredere sporita a investitorilor. Tesla ramane in fruntea pietei EV, inregistrand rezultate exceptionale in trimestrul doi. Compania a raportat livrari record de 466,140 vehicule electrice, depasind estimarile si inregistrand o crestere de 83% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent. Capacitatile robuste de productie ale companiei s-au evidentiat prin producerea a 479,700 de vehicule in timpul trimestrului. Aceste cifre remarcabile reconfirma pozitia lui Tesla ca cel mai valoros (daca ne uitam la market cap) producator de automobile la nivel global si subliniaza cererea pentru tehnologia lor inovatoare.

Sectorul EV a fost martorul aparitiei unor concurenti puternici care contesta dominatia lui Musk. Li Auto a inregistrat o crestere semnificativa, livrand 32,575 de vehicule in iunie 2023, inregistrand o crestere impresionanta de 150.1% fata de anul precedent si a incheiat trimestrul doi cu un total de 86,533 de livrari, depasind guidance-ul precedent. Capacitatile lor sporite de organizare si de operare au jucat un rol crucial in realizarea livrarilor lunare care au depasit 30,000 de vehicule, facand din Li Auto singura marca premium chineza care a atins acest prag. Rivian a facut, de asemenea, progrese semnificative, raportand o productie de 13,992 de vehicule in trimestrul doi si depasind asteptarile privind livrarile. Acesti concurenti emergenti semnifica o piata in expansiune si o diversitate tot mai mare de optiuni disponibile pentru consumatori. Nici BYD nu s-a lasat mai prejos si a lansat un nou SUV electric Denza N7, care reprezinta cel mai direct competitor al modelului Tesla Model Y. Cu peste 20,000 de precomenzi si o gama de preturi in rivalitate directa, compania chineza isi depune candidatura in aceasta cursa. Aceasta lansare urmeaza strategia BYD de a-si consolida prezenta pe piata globala a vehiculelor electrice si de a oferi consumatorilor o alternativa chinezeasca de calitate in acest segment competitiv.

Cifrele privind livrarile si performanta solida de pe piata din sectorul EV au sporit optimismul in randul investitorilor si increderea in piata. Actiunile companiilor producatoare de vehicule electrice au inregistrat o crestere semnificativa, cu castiguri remarcabile pentru companii precum Canoo, Workhorse Group, Electrameccanica Vehicles, si altele. Aceasta miscare favorabila pe piata reflecta anticiparea unei cresteri continue si a unui viitor promitator pentru sectorul EV. Unitatea din SUA a lui Stellantis, FCA US, a anuntat ca vanzarile sale in SUA pentru trimestrul doi au crescut cu 6% pana la 434,648 vehicule. Vanzarile marcii Ram au crescut cu 3% fata de anul precedent, in timp ce vanzarile in sectorul comercial au inregistrat un salt de 19%. Vanzarile marcii Dodge au crescut cu 37% in comparatie cu anul precedent, iar Chrysler a inregistrat o crestere de 33%. Aceste rezultate pozitive reflecta imbunatatirea conditiilor de piata si adaptarea retelei de distributie pentru a stimula cresterea vanzarilor.

SAIC Motor, compania auto chineza partenera a lui Volkswagen si a lui General Motors, a anuntat ca lucreaza la selectarea locatiei pentru construirea unei fabrici in Europa, destinata productiei de vehicule electrice. Compania chineza a vandut 530,000 de unitati in strainatate in primul trimestru, in crestere cu 40% fata de anul precedent. Aproximativ 70% dintre aceste vanzari au fost generate de marca MG. Vanzarile de masini MG in Europa s-au dublat, ajungand la 115,000 de unitati in primul semestru. SAIC, producatorul auto detinut de statul chinez, estimeaza ca vanzarile sale in strainatate ar putea depasi 1.2 mil. de unitati in 2023. Compania planifica sa lanseze peste 10 modele noi sub marca MG in urmatorii 18 luni la nivel global.

Trimestrul doi al anului 2023 a demonstrat cresterea si potentialul sectorului EV. Dominanta Tesla, precum si aparitia unor concurenti puternici precum Li Auto, Rivian si SAIC Motor, exemplifica adoptia tot mai mare a vehiculelor electrice. Cu livrari record, increderea sporita a investitorilor si un sentiment de piata intensificat, sectorul EV este pregatit pentru progres suplimentar. Pe masura ce industria evolueaza, investitorii si consumatorii se pot astepta la un peisaj de piata dinamic si o tranzitie accelerata catre un viitor durabil. Doar o intrebare ramane: ne tine bateria si pe serpentinele de pe Transfagarasan?  

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

FED minutes: Majoritatea oficialilor FED prezenti la reuniunea din iunie au indicat ca este probabila o noua inasprire a politicii monetare, chiar daca intr-un ritm mai lent decat cel al cresterilor rapide de rate care au caracterizat ultimul an, potrivit minutei publicate aseara la ora 21. Decizia de a nu majora in iunie dobanda de referinta s-a datorat ingrijorarilor legate de cresterea economica. Documentul a scos la iveala si primele dezacorduri intre membrii. Astfel, doi dintre cei 18 participanti, se asteapta la inca o majorare in acest an, in timp ce, 12, considera oportune 2 sau mai multe astfel de decizii pana in iarna.

Chinese medicines: Moderna a declarat in cursul zilei de ieri ca a incheiat un acord cu oficialii chinezi pentru a cerceta, dezvolta si produce medicamente cu ARN mesager in China, in ciuda tensiunilor tot mai mari cu SUA. Compania de biotehnologie a semnat un memorandum de intelegere si un acord de colaborare pentru a dezvolta medicamente care vor fi exclusiv destinate chinezilor. Conform publicatiilor chineze, prima investitie Moderna in China va fi in valoare de aproximativ 1 mld. USD. Totodata, CEO-ul Stephane Bancel, se afla in vizita la Shanghai.

Social media wars: Instagram, detinuta de Meta, a lansat Threads, o aplicatie de postare scurta de texte, in contextul in care Zuck si Musk sunt in plina confruntare, iar Twitter se adanceste in criza. Meta a lansat aplicatia pe App Store dar si pe Google Play cu o zi inainte de deadline. Ca si in cazul Twitter, utilizatorii pot posta texte scurte si linkuri, precum si sa redistribuie mesaje de la altii si sa raspunda la postari. Avantajul Threads este ca utilizatorii pot folosi contul lor de Instagram pentru a-si popula lista de urmaritori. Momentul lansarii este unul cat se poate de oportun, deoarece, Musk se confrunta cu o avalansa de nemultumiri dupa ultimele schimbari tehnice de la Twitter. Printre altele, limitarea numarului de postari pe care utilizatorii le pot vizualiza pe Twitter, a lasat un gust amar pentru veteranii acestei retele de socializare.

Chip Wars: Firma de investitii Northland Capital Markets considera ca Intel se afla pe drumul cel bun pentru a-si recastiga pozitia de lider in domeniul tehnologiei in fata competitorilor sai. Pentru a obtine acest deziderat, Intel trebuie sa devina o turnatorie globala. Analistul Gus Richard, si-a reiterat ratingul de outperform si tinta de pret de 45 USD, considerand ca Intel incepe sa recupereze din terenul pierdut in fata lui AMD si Nvidia. Aseara, pretul actiunilor Intel a incheiat sedinta de pe Wall Street la 32.5 USD.  

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

FP exit: Fondul Proprietatea, administrat de americanii de la Franklin Templeton, a strans 9.3 mld. RON prin vanzarea integrala a pachetului de 20% pe care il detinea la Hidroelectrica. IPO-ul va ramane in istorie, fiind cel mai mare din Europa in 2023. FP a lichidat astfel participatia in cel mai mare activ pe care il detinea in portofoliu (80%) inca din 2005, momentul cand a fost infiintat de Guvern pentru despagubirea persoanelor pentru proprietatile confiscate de regimul comunist. Fondul va distribui sub forma de dividende banii obtinuti din acest exit in decurs de 3 luni.

ETF power: ETF-ul BET Patria-Tradeville, fond tranzactionat la BVB, care replica indicele BET a depasit 10,000 de investitori la finalul lunii iunie. Comparativ cu inceputul anului, numarul de investitori a crescut cu aproximativ 44%, iar, activele totale se apropie de 100 mil. RON.

Ca la 17 ani: OMV Petrom, inca cea mai mare companie listata la BVB, pana la inceperea tranzactionarii H2O, a doborat un nou record in sedinta de ieri. Evaluarea companiei a depasit borna de 32.5 mld. RON, o suma cu aproximativ 300 mil. RON mai mare decat vechiul record inregistrat in urma cu 17 ani. Daca ne uitam la capitalizarea bursiera din 2022, cand a fost atins minimul istoric, compania a devenit de aproximativ 10 ori mai valoroasa in ultimele doua decade. 

STIAI CA?[edit | ]

Dacia va participa in editia 2025 a raliului Dakar cu un prototip care va utiliza un combustibil sintetic produs de Saudi Aramco. Bolidul va fi condus, de Sebastien Loeb, de 9 ori campion mondial in World Rally Championship!

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.