Echilibristica la mare inaltime - Trade Talk 25 aprilie 2023
Cu toate cele intamplate de patru luni incoace, indicele S&P 500 a dansat intr-un interval de numai 10%... cel mai strans dupa 2017 pentru o perioada comparabila.
Doua lucruri pot agita ordinea prea calma a lucrurilor. Primul, saptamana asta e teribil de aglomerata de raportari financiare pe ambele parti ale Atlanticului. Al doilea, saptamana viitoare ne revedem cu Jay Powell si Christine Lagarde.
1. Cine iese la tabla in America?[edit | ]
Pe Wall Street va fi invalmaseala mare zilele astea: pana vineri dupa-amiaza isi vor publica rezultatele financiare 180 de companii din S&P 500, 14 din acestea fiind incluse si-n structura indicelui DJIA. Deocamdata, analistii se asteapta la a doua scadere trimestriala consecutiva a profiturilor si la al 7-lea declin trimestrial consecutiv al marjelor.
- Din Big Tech, azi raporteaza Microsoft si Alphabet (ambele dupa inchiderea sedintei de tranzactionare), maine iese la rampa Meta Platforms, joi e programata Amazon... in timp ce pentru Apple trebuie sa asteptam pana joia viitoare. In 2023, Apple si Microsoft s-au apreciat cu 27%, respectiv 19%, impreuna contribuind la circa jumatate din avansul S&P 500. Nvidia, care vine cu cifrele abia pe 24 mai, leviteaza la peste 90% deasupra cotatiilor cu care-a inceput anul.
- Tot din tehnologie, se vor strecura Texas Instruments (azi) si Intel (joi). Din aparare, Raytheon Technologies publica azi, Boeing si General Dynamics apar maine, iar Northrop Grumman si L3Harris Technologies inchid cercul joi. Lockheed Martin a fost deja scoasa la tabla... actiunile companiei au sarit la un nou maxim record imediat dupa aparitia cifrelor trimestriale.
- Dar saptamana asta chiar e cu de toate. Din farma si biotehnologie, vom vedea Biogen (azi), Eli Lilly, AbbVie, Amgen si Gilead Sciences (joi). Transporturile aeriene vor fi reprezentate de American Airlines si Southwest Airlines (joi). Industria vine cu General Electric, General Motors, 3M (azi) si Caterpillar (joi), iar energia verde le va aduce in prim-plan pe NextEra Energy, Enphase Energy (azi) si First Solar (joi). Energia traditionala va incheia saptamana vineri cu ExxonMobil si Chevron.
Fiind mai sus cu 8% in acest an (si cu 16% fata de minimele atinse in luna octombrie a anului trecut), indicele S&P 500 se tranzactioneaza in prezent la un multiplu de 18 relativ la profiturile nete asteptate de analisti pentru urmatoarele 12 luni... adica in linia mediilor pentru ultimii 5, respectiv 10 ani.
2. Dar in Europa?[edit | ]
Si continentul nostru se anima... sunt nume importante din colturi diferite ale economiilor europene care se pregatesc sa raporteze.
- Bancile vor fi vedetele: Banco Santander si UBS apar pe radar chiar azi, Standard Chartered vine maine, BBVA, Barclays si Deutsche Bank publica joi, Erste Group va incheia saptamana vineri.
- Iberdrola (maine), TotalEnergies, Repsol (joi) si OMV (vineri) vor reprezenta utilitatile si energia... apropo, OMV Petrom (SNP) va raporta si ea, in ultima zi a saptamanii, rezultatele primului trimestru la Bursa de Valori Bucuresti.
- Dintre numele incluse in indicele de referinta al bursei germane, DAX, vor publica Beiersdorf, Puma, Deutsche Boerse, Symrise, MTU Aero Engines (maine), Deutsche Bank, Merck, Linde (joi), Mercedes-Benz si Covestro (vineri).
Pentru primul trimestru, analistii anticipeaza o scadere de 2.5% a profiturilor obtinute de companiile din indicele pan-european STOXX 600 (vs un declin de 6% in cazul S&P 500, potrivit celei mai recente estimari FactSet).
TOP TRENDING[edit | ]
Rezultate: 📌 La BVB, TeraPlast (TRP) raporteaza chiar azi, urmata vineri de OMV Petrom (SNP). Banca Transilvania (TLV) si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt asteptate sa-si publice rezultatele trimestriale la finalul saptamanii viitoare, pe 5 mai... iar Aquila Part Prod (AQ) si Conpet (COTE) pe 9, respectiv 11 mai. Cele mai aglomerate zile vor fi 12 si 15 mai, cand ies cu cifre 14 din cele 20 de companii incluse in indicele de referinta BET.
Big Tech: Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure si Google Cloud sunt asteptate sa fi inregistrat incasari cumulate cu 21% mai mari in primul trimestru (vs perioada similara din 2022). Ar fi cea mai modesta rata de crestere din istorie... cu patru puncte procentuale mai mica decat cea consemnata in trimestrul precedent. In 2022, cele trei divizii cloud au generat vanzari cumulate de 157 mld. USD.
Big Oil: In primul trimestru, cele mai mari companii occidentale de energie sunt asteptate sa fi inregistrat profituri nete cumulate de 36.5 mld. USD. Daca se confirma, cifra ar marca un declin de peste 40% vs recordul atins in trimestrul 2 din 2022, dar si a 7-a cea mai mare valoare inregistrata de la mega-fuziunile din anii 2000, care au creat gigantii sectorului in forma curenta.
Auto: Tot in primul trimestru, Tesla si-a redus la circa 60% cota de piata in California, cea mai mica dupa 2017... Volkswagen, GM via Chevrolet si Kia (detinuta de Hyundai) au castigat ceva expunere, dar procentele au ramas formate dintr-o singura cifra. In 2022, vanzarile auto din California au reprezentat 16% din livrarile totale pe care le-a reusit Tesla peste tot in lume.
Aparare: In 2022, potrivit unei estimari independente, cheltuielile militare la nivel global au crescut in termeni reali cu aproape 4% (vs anul precedent), la 2.24 tln. USD. E cel mai mare salt de la finalul Razboiului Rece... dar in Europa, cresterea a fost de peste 3x mai mare.
STIAI CA?[edit | ]
In primul trimestru, investitorii retail americani au cumparat actiuni si ETF-uri de vreo 78 mld. USD... foarte aproape de cifrele record atinse in 2021 si 2022 (si intr-un ritm de 5x mai mare decat cel vazut intre 2017 si 2019).