Energia devine mai ieftina in 2023 - 04 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Energia electrica continua sa se ieftineasca in Romania, pretul mediu al pietei SPOT ajungand la 422.7 RON/MWh in iunie, cu 1.7% mai mic fata de luna mai, cand pretul mediu ponderat pe PZU a fost de 430 RON/MWh. Aceasta marcheaza a sasea luna consecutiva de scaderi pe PZU, fiind influentat de mai multi factori, printre care consumul redus de energie electrica si productia mare din hidrocentrale si importurile de energie regenerabila. (Sursa: Economica.net)

Companiile de stat - 10 mld. RON din dividende in 2023[edit | ]

Companiile controlate de Guvern au raportat, pentru 2022, un profit brut de cca. 3.5 ori mai mare fata de anul 2021, acesta totalizand 17.9 mld. RON si fiind influentat de preturile mari la energie. Numarul companiilor pe care le controleaza statul roman se ridica la 201 societati, acestea avand peste 163,000 de angajati, si venituri totale de 92.4 mld. RON. Atfel, nivelul dividendelor pe care statul le prevede pentru acest an se ridica la aproape 10 mld. RON. (Sursa: Profit.ro)

Sentimentul privind productia din SUA, orientat catre pesimism[edit | ]

In luna iunie, indicele de sentiment privind activitatea de productie din SUA a scazut pana la nivelul de 46 de puncte, sub valoarea din luna precedenta, respectiv de 46.9. Aceasta inregistrare s-a situat sub estimarile de 47 ale economistilor si a infirmat posibilitatea unei redresari inspre nivelul de 50, care separa expansiunea activitatii manufacturiere de contractie. Inca din luna ianuarie 2021, acest indice se afla intr-o tendinta descendenta. (Sursa: TradingEconomics)

Fabricile din Asia au produs mai putin in iunie[edit | ]

Activitatea fabricilor din Asia a scazut in luna iunie, in conditiile in care cererea slaba din China si din tarile avansate au umbrit perspectivele exportatorilor din regiune. Astfel, in timp ce activitatea sectorului industrial a scazut in China, aceasta s-a contractat si in alte tari puternice, precum Coreea de Sud si Japonia. Indicele Caixin al managerilor din industria prelucratoare din China a scazut, in iunie, la 50.5 puncte de la 50.9 in mai, ramanad peste pragul de 50 care separa scaderea de crestere. Impactul se resimte si in Japonia, unde indicele PMI a scazut la 49.8 puncte, revenind la contractie dupa ce in luna mai a inregistrat prima expansiune din ultimele 7 luni. Indicele PMI din Coreea de Sud a scazut la 47.8 in iunie, de la 48.4 in mai, extinzandu-si declinul la un record de 12 luni consecutive din cauza cererii slabe din Asia si Europa. (Sursa: Reuters)

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]

One United Properties a anuntat ca Tribunalul Bucuresti a respins cererea formulata impotriva companiei, in cadrul careia autorizatia de construire eliberata pentru realizarea proiectului One Peninsula a fost contestata de mai multe persoane fizice care locuiesc in imprejurimi. Tribunalul a respins cererea ca fiind neintemeiata, insa hotararea nu este definitiva si poate fi atacata in recurs. (Sursa: comunicat societate)

AQUILA PART PROD COM S.A. (AQ)[edit | ]

Aquila, lider in servicii integrate de distributie si logistica pentru piata bunurilor de larg consum din Romania si Republica Moldova, devine membru asociat al ARIR (Asociatia Romana pentru Relatia cu Investitorii). “Ne alaturam ARIR pentru un nou pas in consolidarea activitatii noastre in Relatia cu Investitorii si suntem convinsi ca impreuna cu membrii comunitatii putem sa ne aducem contributia la dezvoltarea pietei de capital”, afirma Jean Dumitrescu, Director Relatii cu Investitorii. ARIR este promotorul conceptului "Relatia cu Investitorii", avand ca obiectiv implementarea celor mai bune practici de transparenta, comunicare cu investitorii si guvernanta corporativa. (Sursa: ARIR)

Med Life S.A. (M)[edit | ]

MedLife a anuntat convocarea AGA, pentru data de 3 august 2023, in cadrul careia, printre cele mai importante puncte pe ordinea de zi, se numara aprobarea majorarii capitalului social cu 99.7 mil. RON, de la valoarea actuala de 33.2 mil. RON la 132.9 mil. RON, prin emisiunea unui numar de 398.6 mil. actiuni noi cu o valoare nominala de 0.25 RON/actiune prin incorporarea de prime de emisiune si rezerve. Actiunile nou emise vor fi alocate gratuit actionarilor societatii, data de inregistrare fiind 4 septembrie 2023. Fiecare actionar prezent la data de inregistrare va primi 3 actiuni gratuite la fiecare actiune detinuta. De asemenea, actionarii vor discuta si probarea unui program de rascumparari de actiuni a caror valoare nominala totala este egala cu maxim 10% din capitalul social subscris al societatii, de la data rascumpararii, pentru o perioada maxima de 18 luni. (Sursa: comunicat societate)

TRANSPORT TRADE SERVICES S.A. (TTS)[edit | ]

Grupul TTS a informat piata cu privire la publicarea raportului ESG pentru anul 2022. Datorita motorizarii de ultima generatie a flotei, volumul emisiilor de CO2 a scazut in perioada 2015-2022 cu 26.2%, in timp ce consumul de energie al flotei si intensitatea emisiilor au scazut cu 28.7% respectiv 5.5%. Strategia de sustenabilitate a grupului TTS este structurata pe 4 directii principale. In ceea ce priveste obiectivele viitoare, compania isi propune sa ramana in continuare unul dintre cei mai mici poluatori cu CO2 dintre transportatorii fluviali de pe Dunare, prin derularea unui program continuu de investitii in modernizarea si mentenanta flotei NAVROM. (Sursa: raport companie)

ALIMENTARA SA Slatina (ALRV)[edit | ]

Societatea Alimentara S.A. informeaza investitorii despre achizitia pachetului de 600 parti sociale din capitalul social al Aliment Murfatlar SRL, reprezentand 11.93% din capitalul social al companiei. Conform comunicatului societatii, valoarea totala a tranzactiei se ridica la 3.28 mil. RON. In 2022, Aliment Murfatlar a raportat o cifra de afaceri de 3.37 mil. RON si o marja neta de 69.7%. (Sursa: comunicat societate)

CHROMOSOME DYNAMICS (CHRD)[edit | ]

Dezvoltatorul de solutii IT si Inteligenta artificiala pentru agribusiness, Chromosome Dynamics, a informat investitorii cu privire la lansarea unei game profesionale de inputuri. Acestea vor fi produse initial in volume mici, urmand ca dupa finalizarea noii facilitati de productie din Filiasi, Dolj, volumul productiei sa creasca. Noua gama de inputuri se adreseaza fermierilor mici, cu suprafete agricole de pana in 100 ha, care exploateaza terenul atat in sistem conventional cat si ecologic. (Sursa: comunicat societate)

TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]

Tesla a anuntat, pentru T2 2023, livrari record de autovehicule, peste estimarile analistilor, datorita reducerilor de pret si a creditelor fiscale din partea guvernului federal american. Tesla a livrat 466,140 EV-uri, intre aprilie si iunie, cu 83% mai mult fata de T2 2022 si cu 10% in crestere fata de T1 2023. (Sursa: Reuters)

Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]

Apple este nevoita sa reduca din previziunile privind productia de Apple Vision Pro, casca care permite utilizatorilor experienta realitatii augmentate. Cauza deciziei sta in complexitatea proiectarii produsului. Produsul a fost lansat luna trecuta, iar preturile de vanzare incep de la 3,499 USD, de trei ori mai scump decat costul celui mai scump echipament din aceeasi gama oferit de Meta Platforms. Apple planifica productia a 1 mil. casti in urmatoarele 12 luni. (Surse: Reuters (1);Reuters (2))

AstraZeneca PLC (US.AZN)[edit | ]

Cotatia actiunilor AstraZeneca a scazut cu 6%, dupa ce rezultatele testarii unui medicament impotriva raspandirii cancerului pulmonar nu s-ar fi ridicat la inaltimea asteptarilor. Medicamentul, denumit Datopotamab deruxtecan, este dezvoltat impreuna cu Daiichi Sankyo, o companie japoneza, si apartine unei clase de medicamente promitatoare in lupta cu aceasta forma a bolii maligne. (Sursa: Reuters)

Rivian Automotive, Inc. Class A (US.RIVN)[edit | ]

Producatorul american de vehicule electrice, Rivian, a depasit estimarile analistilor de pe WallStreet cu privire la livrarile auto trimestriale. Astfel, livrarile de vehicule Rivian au crescut cu 59% in T2 2023 fata de aceeasi perioada a anului precedent si cu 15% peste estimarile analistilor. Rezultatele pozitive s-au datorat cererii stabile, pentru vehiculele electrice, fapt ce a condus la o crestere de 9% a actiunilor in sedinta de pre-market de ieri. De asemenea, pentru reducerea costurilor si a elimina dependenta fata de alti furnizori, Rivian si-a dezvoltat propria unitate de propulsie. (Sursa: Reuters)