Energie neagra, dividende verzi - Trade Talk 01 august 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

In 2023, sectorul de energie e al doilea cel mai neperformant din indicele S&P 500 deocamdata. Comparativ cu liderii bursei, frustrarea-i si mai mare: energia e minus 2.5%, in timp ce tehnologia e plus 46%.

Pana si imobiliarele au reusit sa adauge doua procente, in ciuda celor mai ridicate dobanzi pe care America le-a vazut in ultimii 22 de ani. In schimb, Exxon e mai jos cu 3%, iar Chevron, cu aproape 9%. Dar ambele companii au un plan si o piata unde cererea pare sa devanseze din nou oferta. 

1. Exxon si Chevron[edit | ]

Profiturile nete cumulate s-au ridicat la circa 14 mld. USD trimestrul trecut, adica 1/2 din cifra inregistrata cu un an in urma la incasari totale mai mici cu aproape 30%. Insa cele doua companii emblematice pentru sectorul american de energie au plonjat de foarte de sus: in perioada similara de raportare din 2022, profiturile nu doar c-au fost record, ci reusisera sa salte de 4x.

Cauza principala e usor de intuit: ieftinirea petrolului si a gazului natural (cu procente de 30%, respectiv peste 50% in ultimul an), la pachet cu diminuarea sensibila a marjelor de rafinare. Primul factor a afectat ceva mai sever Chevron, in timp ce al doilea s-a facut resimtit mai mult la Exxon. Si totusi, daca-i exclusa din tablou perioada de comparatie din 2022, a fost cel mai bun al doilea trimestru pentru Exxon din 2011 incoace. Mai mult, rezultatele nete adunate ale celor doi producatori americani aproape ca s-au dublat fata de mijlocul anului 2018, cand petrolul si gazul natural se tranzactionau la cotatii apropiate de cele pe care le-am vazut trimestrul trecut.

Profiturile scad, dar banii nu-s (inca) o problema: la final de iunie, Exxon avea aproape 30 mld. USD in cash, iar compania s-a angajat sa-si reduca anul acesta cheltuielile cu 9 mld. USD fata de cuantumul din 2019. Chevron a incheiat trimestrul trecut cu aproape 10 mld. USD in cash.

Se vede cel mai bine in sumele cu care continua sa fie recompensati actionarii (via dividende si buybacks): 8 mld. USD la Exxon trimestrul trecut si peste 7 mld. USD la Chevron, distributii record aici. Afacerile de petrol si gaz natural sunt ciclice... nu si banii directionati spre investitori. La Exxon si Chevron, dividendele si rascumpararile de actiuni proprii au ramas in linia cifrelor de anul trecut, cand fluxurile adunate de numerar erau de-aproape 4x mai mari. De fapt, in ultimul deceniu, distributiile trimestriale cumulate n-au coborat niciodata sub pragul de 5 mld. USD... nici macar in primavara lui 2020, cand cotatia medie a petrolului Brent s-a situat sub 30 USD pe baril.

Probabil ca nu-i alt sector pe Wall Street incercat de traume mai mari precum energia. De la 12% la final de 2011, reprezentarea in indicele S&P 500 s-a prabusit la mai putin de 3% in anul pandemic 2020 (cand Exxon a fost izgonita din indicele DJIA). Apropo de Exxon, era cea mai valoroasa companie americana in 2013... acum e de 7x mai mica decat Apple (si jumatate din Tesla). Traumele au fost diferite, dar tratamentul a ramas acelasi: actionarii sunt premiati an de an cu dividende si buybacks tot mai mari.

2. Piata petrolului[edit | ]

Luna trecuta a fost cea mai buna din ultimul an si jumatate, cotatiile sarind cu peste 17%... ceva nemaivazut in iulie de-aproape doua decenii.

Cererea-i record... sau cel putin asa estimeaza Goldman Sachs: in iulie, potrivit analistilor bancii, consumul global de petrol ar fi sarit la aproape 103 milioane de barili pe zi. Chiar si la inceput de an, cererea s-a ridicat la vreo 101 milioane de barili pe zi, peste nivelul inregistrat in perioada similara a anului pre-pandemic 2019. Pentru 2023, cererea a fost revizuita in crestere cu circa 550,000 de barili pe zi, pe seama unui avans economic peste asteptari in India si SUA (capabil aparent sa compenseze lipsa de tractiune a Chinei). Balanta inclina acum spre ideea unui deficit mediu zilnic de circa 1.8 milioane de barili in a doua jumatate a acestui an.

In acelasi timp, oferta se restrange: Arabia Saudita si Rusia isi prelungesc taierile voluntare de productie, chiar si dincolo de-o simpla cosmetizare a dificultatii cu care se mai ajunge la consens in interiorul OPEC.

Sauditii beneficiaza de cel mai mic cost de productie din lume, estimat la vreo 2 USD pe baril dar au nevoie de-o cotatie medie de 78 USD pe baril pentru a-si echilibra bugetul. In primavara, incasarile aduse de exporturile petroliere s-au prabusit la cel mai modest nivel dupa septembrie 2021. Si la Moscova se resimte motivatia unor preturi ceva mai ridicate: exporturile pe rute maritime au picat in vara asta, situandu-se acum sub nivelurile inregistrate in februarie si cu-aproape 1.5 milioane de barili pe zi sub maximele vazute la final de aprilie.

America ar putea prelua stafeta doar ca cifrele nu merg deocamdata in directia asta: iulie a fost a 8-a luna consecutiva de scadere a numarului sondelor de extractie. Saptamana trecuta mai erau 529, adica cel mai mic nivel din martie anul trecut incoace. Daca le-adunam si pe cele care extrag gaz, cifra e 664, comparativ cu circa 800 la inceputul anului. Giganti precum Exxon sau Chevron nu renunta pe scara larga la capacitatile de productie de care dispun deja, insa nici nu le extind substantial.

Exporturile americane de petrol au crescut de peste 30x in ultimul deceniu, doar ca infrastructura e deja fortata la maximum... mai bine de jumatate din cei aproximativ 4 milioane de barili trimisi zilnic clientilor internationali depind de-un singur orasel de pe coasta texana. In 2023, administratia Biden nu se mai plaseaza in tabara ofertei... caci la vreo 346 milioane de barili, rezerva strategica e la cel mai amarat nivel dupa 1983, capabila sa mai acopere 18 zile de consum in circumstante normale. Potrivit EIA, productia americana de petrol ar urma sa salte cu mai putin de 300,000 de barili pe zi in 2024, cam la jumatate din cantitatea adaugata in acest an (si care, ce-i drept, va conduce nivelul total la 12.6 milioane de barili pe zi, un nou record istoric, practic inimaginabil in urma cu un deceniu).

Cele de mai sus devin cu atat mai importante cu cat imboldul de-a vinde petrol daduse in clocot recent pe pietele futures: la final de iunie, pozitiile short ale speculatorilor echivalau cu 239 milioane de barili, de peste 2x mai mari fata de cele inregistrate pe tot parcursul lunii aprilie.

TOP TRENDING[edit | ]

TradeVille: Nicicand pietele sau economiile n-au fost mai interesante ca acum... plus abia ce s-a listat Hidroelectrica pe bursa noastra. Asa ca hai sa ne intalnim si sa lucram impreuna: fii urmatorul broker de succes la TradeVille. CLICK AICI si afla toate detaliile despre o oportunitate cu care nu te intalnesti des.

Energie: BP a inregistrat un profit net cu 70% mai mic trimestrul trecut (vs aceeasi perioada din 2022), dar majoreaza dividendul cu 10% (plus buybacks de 1.5 mld. USD in urmatoarele trei luni). Potrivit unor surse Bloomberg, Exxon discuta cu Tesla, Ford, Volkswagen si alti producatori auto despre posibilitatea furnizarii litiului necesar bateriilor.

Wall Street: Iulie a fost a 5-a luna consecutiva pe plus pentru indicii S&P 500 si Nasdaq Composite... venind cu aprecieri de peste 3%, respectiv 4%. Meta Platforms a castigat 11%, iulie fiind a 9-a luna consecutiva pe plus, cea mai longeviva asemenea perioada de la IPO-ul din 2012 incoace... iar compania e acum la doar 17% sub ultimul maxim record atins in septembrie 2021.

Raportari: 170 de companii din indicele S&P 500 isi publica rezultatele trimestriale saptamana asta... inclusiv AMD, Uber si Merck (azi), Qualcomm si PayPal (maine), Apple, Amazon, Moderna si Amgen (joi). Analistii estimeaza o scadere anuala de peste 7% a profiturilor nete obtinute trimestrul trecut pe Wall Street, cel mai sever declin din ultimii 3 ani. Si la BVB se intetesc raportarile din indicele principal BET, BRD Groupe Socit Gnrale publica joi, iar Bursa de Valori Bucuresti iese la rampa vineri.

Europa: Ieri, indicele principal al bursei germane, DAX, a atins un nou maxim record... dupa ce-am aflat ca inflatia a coborat in zona euro pentru a 3-a luna consecutiv in iulie, iar economiile blocului au revenit pe crestere in trimestrul 2. In 2023, indicele DAX s-a apreciat cu circa 17%.

Auto: Toyota aproape ca si-a dublat profitul operational trimestrul trecut, dar avertizeaza ca piata chineza a devenit incredibil de competitiva. Lamborghini, care-i detinuta de Volkswagen, zice c-ar putea sa vanda 10,000 de autovehicule anul acesta pentru prima oara in istoria companiei... primul semestru a adus incasari si profituri in crestere, plus 1,625 de bolizi livrati in SUA, cea mai importanta piata globala.

STIAI CA?[edit | ]

Cu petrolul pe care-l consuma planeta intr-o singura zi ar putea fi umplute circa 6,500 de piscine olimpice peste 1/3 din cantitatea totala reprezentand cererea venita din SUA si China.