FORT, cybersecurity romanesc la BVB - Trade Talk 17 mai 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Doar 40% din companiile romanesti platesc pentru solutii de securitate cibernetica. Romania investeste de 3x mai putin decat Polonia in acest domeniu. Poate ca-i timpul ca lucrurile astea sa se schimbe daca nu acum, atunci cand?

FORT, pilonul de cybersecurity al grupului Bittnet, a intrat azi la tranzactionare cu actiuni 4RT pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti. Evenimentul marcheaza prima listare de la mega-succesul Hidroelectrica din vara anului trecut. 

1. FORT la BVB

Debutul FORT de azi vine dupa o majorare de capital derulata la finalul anului trecut, in forma unui plasament privat intermediat de TradeVille, prin care compania a reusit sa atraga 1.7 mil. RON, la o capitalizare anticipata de 51 mil. RON.

Fondurile obtinute vor fi folosite inclusiv pentru achizitionarea si integrarea unor business-uri similare, precum si la consolidarea parteneriatelor existente si viitoare. FORT a utilizat deja, in primul trimestru din 2024, o parte din finantarea atrasa pentru extinderea echipei de vanzari si lansarea unor campanii de promovare.

Extinderea internationala e la randul sau obiectiv important. Expansiunea in geografii relevante la scara globala a inceput deja anul trecut si, potrivit lui Vladimir Ghita, incepe sa dea rezultate. FORT vrea sa deschida puncte de lucru in SUA, Asia de Sud-Est si Europa de Vest.

In 2023, FORT a realizat o cifra de afaceri consolidata de 16 mil. RON si un profit net de 2 mil. RON.

Credem ca 2024 va fi un an extrem de bun pentru noi, afirma Vladimir Ghita la un eveniment de cybersecurity romanesc in aceasta primavara. Potrivit memorandumului de listare, FORT ia in calcul atragerea de noi finantari la BVB, prin majorari de capital sau emisiuni de obligatiuni. In plus, compania isi propune sa distribuie dividende si actiuni gratuite.

2. Cybersecurity in Romania

La noi, ca peste tot in lume, incidentele de securitate cibernetica s-au inmultit teribil in ultimul timp.

Pana si spitalele sunt atacate. Premierul trebuie sa-si schimbe cartea de identitate din aceeasi cauza. Crize similare in energie, transporturi sau banking par sa fie acum la doar jumatate de pas distanta.

Apropo, in ciuda promisiunilor facute in toamna, cuvantul "cibernetic" e mentionat o singura data in cele 72 de pagini ale Strategiei energetice a Romaniei pentru perioada 2022 2030.

Asta desi politicienii nostri cred ca, la nivel european, 1/3 din totalul investitiilor in sectorul de energie ar trebui sa mearga spre cybersecurity. Avem nevoie de cultura securitatii cibernetice, spune primarul Emil Boc. Nu-i suficient sa organizam prima Olimpiada pre-universitara legata de acest domeniu si recunoscuta de Ministerul Educatiei. 

3. Cybersecurity global

Nimeni nu-i 100% sigur pe planeta, indiferent de nume. Microsoft e atacata in mod repetat. La fel pateste Hewlett Packard Enterprise, lovita de fix aceiasi intrusi care-l tin treaz pe Bill Gates.

JPMorgan Chase a ajuns sa cheltuiasca 15 mld. USD anual pentru tehnologii care includ solutii de cybersecurity. Alternativa e deja echivalenta cu intoarcerea bancilor in Evul Mediu, adica tranzactii acomodate via stick-uri USB si tabele Excel.

Pentru sectorul de aparare, importanta cyber-protectiei nu mai poate fi nicicum exagerata. Nu doar vizavi de Rusia sau China, dar si in legatura cu riscurile nestiute ale noilor tehnologii AI, aparent capabile indirect (deocamdata) sa declanseze un razboi nuclear. Atat de mari sunt ingrijorarile, incat NATO a organizat pentru prima oara un eveniment special dedicat securitatii cibernetice in toamna anului trecut.

Problema dateaza inca dinaintea invaziei Ucrainei. In 2021, numarul cyber-incidentelor saltase cu 68% fata de anul precedent, costand fiecare companie americana in medie peste 4 mil. USD. La nivel global, costurile totale au depasit 6 tln. USD, cifra urmand sa explodeze la peste 10 tln. USD pana in 2025.

In februarie 2022, care-a marcat debutul conflictului militar din Ucraina, business-uri ne-listate de cybersecurity au reusit sa atraga 2.6 mld. USD in runde private de finantare, de 4x mai multi bani comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. Companii listate precum Palo Alto Networks, CrowdStrike, Fortinet si Mandiant au zburdat pe bursa americana.

Apropo de Palo Alto Networks, asta-i probabil cel mai cunoscut nume din cybersecurity-ul american. Apare frecvent pe lista companiilor favorite ale analistilor. Are un parteneriat tot mai puternic cu cei de la IBM, dintr-o postura care pare mai degraba dominanta.

Business-ul e grozav, cererea-i puternica, dezvaluia CEO-ul Nikesh Arora odata cu publicarea ultimelor rezultate financiare in februarie. Apropo, urmatorul set de cifre trimestriale vine luni, pe 20 mai.

In 2023, reusind un avans de 111%, Palo Alto Networks a fost #9 in topul celor mai mari randamente din indicele S&P 500. Si #12 in clasamentul aprecierilor din ultimii 5 ani, actiunile crescand de peste 5x in aceasta perioada. Valoarea de piata a companiei a depasit pragul de 100 mld. USD anul trecut.

Cea mai noua listare din cybersecurity pe Wall Street s-a intamplat luna trecuta. Debutanta se numeste Rubrik, vine tot din California, s-a nascut in 2013 si are Microsoft drept investitor-ancora. Actiunile au crescut cu 21% in prima zi la NYSE, compania tranzactionandu-se in prezent foarte aproape de pretul de referinta din IPO. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

QUARTERLY REPORT: Evenimentul trimestrial #1 pentru companii si investitori de top se intoarce pe 12 iunie, tot la One Tower in Bucuresti. Vom avea cea mai numeroasa prezenta din istoria editiilor inceputa in octombrie anul trecut, inclusiv jumatate din companiile indicelui de referinta BET. Biletele pentru participare in sala sunt deja disponibile, la pret promotional pana pe 5 iunie.

IPO: Perspectiva investitionala atractiva si potentialul considerabil de crestere s-au reflectat in cererea mare, atat din partea investitorilor retail, cat si a celor institutionali, declara Jose Garza, CEO Premier Energy, imediat dupa incheierea cu succes a ofertei publice la BVB. Data estimata la care actiunile PE vor intra la tranzactionare pe piata principala e 27 mai.

BVB: Ieri a fost zi de corectii ex-dividend, cu deprecieri de-aproape 9% la Fondul Proprietatea si peste 4% la BRD Groupe Societe Generale. Transport Trade Services a picat cu 6%, dupa publicarea rezultatelor aferente primului trimestru. Patru noi companii listate vor fi incluse de la 1 iunie in indicii globali MSCI dedicati pietelor de frontiera, anume Digi Communications, Alro, IAR Brasov si Impact Developer & Contractor.

Energie: Electrica a trecut pe profit in primul trimestru, rezultatul net depasind 127 mil. RON (vs o pierdere neta de 43 mil. RON in intervalul identic din 2023), pe seama performantei segmentului de distributie. Veniturile operationale au fost mai mari cu 37%. Investitiile raman o prioritate la nivelul intregului grup, precizeaza Alexandru-Aurelian Chirita, CEO. Actiunile sunt plus 19% in acest an. La Conpet, transportatorul national de petrol, primele trei luni au adus o scadere de 28% a profitului net, chiar daca veniturile din exploatare au fost mai mari cu 13%. Potrivit unor surse ZF, Romgaz i-a selectat pe americanii de la JPMorgan Chase ca lider al consortiului de banci care va intermedia vanzarea de obligatiuni pe pietele internationale, un program de 1.5 mld. EUR destinat finantarii mega-proiectului de gaze naturale din Marea Neagra.

Portuar: Transport Trade Services a indicat pentru primele trei luni un profit net consolidat in scadere cu 64% (vs perioada identica din 2023), insa mai mare cu 164% odata ce-i raportat la primul trimestru din 2022. Grupul reclama cererea redusa de servicii de transport si operare pentru produse agricole din Ucraina, ca urmare a reluarii exporturilor de catre vecinii nostri prin porturile proprii de la Marea Neagra. Actiunile sunt minus 5% in acest an, dar s-au dublat in ultimele 12 luni. Tot in primul trimestru din 2024, operatorul portuar Socep Constanta a inregistrat cresteri usoare ale veniturilor totale si profitului net, baza de comparatie fiind intervalul identic din 2023.

Imobiliare: La Impact Developer & Contractor, primele trei luni au adus venituri totale mai mari cu 89% (vs aceeasi perioada din 2023), un profit brut de peste 13 mil. RON cu o marja bruta de 33%, dar si o pierdere neta de 7.5 mil. RON, aproape identica celei inregistrate cu un an in urma. Dezvoltatorul a vandut 26 de locuinte, in valoare totala de-aproape 5 mil. EUR, plus 21%. Actiunile sunt minus 19% in ultimele 12 luni.

Constructii: Roca Industry a indicat pentru primul trimestru afaceri in crestere cu 70% (vs perioada similara din 2023), EBITDA de 3x mai mare si diminuarea cu peste 92% a pierderii nete consolidate. Toate companiile din holding au reusit evolutii pozitive la nivel de EBITDA. Raportam cifre foarte bune intr-o perioada in care piata pica, zice Ionut Bindea, CEO, cu care autorii acestui TradeTalk au stat de vorba in martie. Pentru 2024, holdingul de materiale de constructii ale carui actiuni au trecut in martie pe piata principala a BVB isi propune dublarea EBITDA si trecerea pe profit. Cemacon, producatorul de caramizi controlat de fratii Paval (Dedeman), a trecut pe pierdere la nivel de grup in primele trei luni. Apropo, Vrancart, alta companie la care investesc fratii Paval, a trecut si ea pe pierdere, la venituri mai mici cu 22%.

IT: Arctic Stream, integrator de infrastructura si securitate IT listat pe piata AeRO a BVB din iulie 2021, a incheiat primul trimestru cu venituri totale in usoara crestere, de 1% (vs aceeasi perioada din 2023), insa profitul net s-a diminuat cu 10%. Compania nu-i ingrijorata in privinta rezultatelor, citand ciclicitatea specifica sectorului si mentionand ca primele trei luni marcheaza o perioada de contractare si demarare a proiectelor, incasarile venind spre finalul anului. Sunt deplin increzator ca, in lipsa unor imprejurari economice exceptionale, parcursul nostru nu poate fi decat unul de crestere si in acest an, atat la nivelul veniturilor, cat si al profitului, afirma Dragos Diaconu, fondator si CEO.

Banci: Patria Bank a raportat pentru primul trimestru un profit net aproape triplu (vs perioada similara din 2023), rezultatul integrand noua taxa pe cifra de afaceri, pe seama unor venituri nete bancare in crestere cu 14%. Activele Patria Asset Management s-au majorat si ele, cu aproape 36%, evolutie sustinuta de expansiunea accelerata a fondurilor tip ETF precum ETF BET Patria-TradeVille si ETF Energie Patria-TradeVille. Aceste rezultate sunt o confirmare a directiei strategice si a demersului nostru privind dezvoltarea unui model de afaceri sustenabil, care sa asigure consolidarea profitabilitatii si mentinerea acestor evolutii pe tot parcursul anului 2024, spune Valentin Vancea, CEO. Patria Bank e prezenta cu actiuni pe piata principala a BVB, avand listate si doua emisiuni de obligatiuni, ambele in euro. Maib, cea mai mare banca din Republica Moldova, a incheiat primele trei luni cu un profit net mai mare cu 2% (vs aceeasi perioada din 2023), marcand totodata o crestere de-aproape 50% fata de trimestrul anterior. Observam in mod incurajator semne de redresare economica si de forta in privinta creditelor de consum si ipotecare, zice Giorgi Shagidze, CEO.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Wall Street: Indicele DJIA a sarit ieri pentru prima oara in istorie de 40,000 de puncte. Din indice, American Express e plus 29% in acest an, iar Amazon si Goldman Sachs, plus 20%. Si indicele S&P 500 a inchis ieri la un nou maxim record, foarte aproape de 5,300 de puncte. Tot ieri, GameStop si AMC Entertainment au plonjat cu 30%, respectiv 15%, dar sunt mai sus cu peste 60% in aceasta saptamana.

Retail: Walmart a urcat ieri cu-aproape 7%, incheind ziua la un nou maxim istoric si la varf in topul aprecierilor din indicele S&P 500, dupa indicarea unor incasari si profit net trimestriale care-au batut cu brio asteptarile. Compania e cel mai mare retailer si angajator privat din SUA, aproape 90% din americani facandu-si cumparaturile in magazinele Walmart. Anul trecut, vanzarile au totalizat 648 mld. USD, adica peste 1 mil. USD pe minut. Actiunile sunt plus 21% in acest an.

Farma: FDA (Food and Drug Administration) a autorizat ieri tratamentul produs de Amgen contra celei mai severe forme cunoscute de cancer la plamani. Sunt circa 35,000 de pacienti care sufera de-aceasta afectiune in SUA, la nivel global fiind diagnosticati anual de 10x mai multi. Amgen e plus 9% in acest an, performanta inferioara celei reusite de indicele S&P 500. Din august 2020, actiunile sunt incluse si in indicele DJIA.

Industrie: La Siemens, profitul net a plonjat cu 38% in primul trimestru (vs aceeasi perioada din 2023), pe seama unei decelerari serioase a business-ului industrial. Cererea pentru produsele noastre continua sa fie puternica, spune CEO-ul Roland Busch, care admite insa ca revenirea afacerilor ar putea dura mai mult decat estima anterior.

Politica: Joe Biden si Donald Trump sunt de acord sa fie prezenti impreuna la doua dezbateri publice, pe 27 iunie si 10 septembrie. Alegerile prezidentiale din SUA vor avea loc pe 5 noiembrie.

 

STIAI CA?[edit | ]

Safetech Innovations, alt business romanesc de cybersecurity listat pe piata principala a BVB, a reusit sa-si dubleze atat incasarile totale, cat si profitul net in primele trei luni din 2024. Compania are birouri in Bucuresti, Londra si Abu Dhabi.