Fara (Bitt)Net nu se poate! - Trade Talk 21 decembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Pare greu sa ne imaginam o lume in care nu avem acces continuu la internet, fie ca dorim sa verificam ultimele stiri, sa vorbim cu cei dragi sau sa facem un scroll pe reteaua de socializare preferata. Acelasi lucru l-am putea spune si despre Bittnet, compania listata inca din 2015 la bursa autohtona, care are o relatie stransa cu piata de capital din Romania, fie prin listari, achizitii sau obligatiuni. Bittnet este compania care apeleaza foarte des la mecanismele bursiere, fiind in atentia investitorilor. Astfel, fratii Logofatu, care au fondat acest business nu puteau lipsi de la Quarterly Report sau din podcast-urile de pe canalul nostru de Youtube.

Anul acesta am discutat adesea despre top performere, fie ca a fost vorba de Aquila, de TTS sau de Sphera. Insa, la bursa, chiar si in perioada in care indicele principal e pe val, acesta nu poate ridica toate barcile acesta a fost si cazul Bittnet in 2023, care a inregistrat o scadere de 3.5% a cotatiei. A fost un an plin de surprize pentru multe dintre companiile listate la Bucuresti, care s-au confruntat cu probleme din cauza dobanzilor ridicate si a conditiilor macroeconomice incerte.

16 ani de crestere neintrerupta... Cristian Logofatu, Quarterly Report

Dupa primele 9 luni din 2023, rezultatele Bittnet au inceput sa arate ceva mai bine. Grupul de companii de IT a inregistrat o crestere a veniturilor cu 150%, o dublare a EBITDA si o reducere la jumatate a pierderii brute comparativ cu aceeasi perioada din 2022 marcand astfel un progres semnificativ pentru atingerea obiectivului de profitabilitate.

De mentionat este faptul ca in aceasta perioada divizia de Cloud & Infrastructure a inregistrat cea mai mare crestere a veniturilor si un profit operational de aproape 4 ori mai mare in ciuda faptului ca 2023 a fost anul concedierilor pentru gigantii de IT de pe mapamond. Rezultatele companiei au fost primite pozitiv de catre piata, Bittnet marcand o crestere a cotatiei de 11% in ultima luna. La Quarterly Report, Cristian Logofatu explica faptul ca in ciuda cresterii companiei in ultimii ani din punct de vedere al tuturor metricilor folositi, pretul actiunii a stat pe loc, dezamagind investitorii. Intrebat daca intrevede o schimbare de trend in 2024, acesta a spus ca, din punctul sau de vedere, lucrurile par sa se indrepte, dar ca reactia pietei ramane, ca deobicei, o necunoscuta.

Cel mai important concurent s-a alaturat grupului nostru... Cristian Logofatu, Quarterly Report

Lasam rezultatele in urma, si ne uitam peste recentele achizitii ale grupului. In ultima perioda, Bittnet a reusit sa aduca in familie doua companii de importanta strategica: Dataware Consulting si Kepler. Dataware, compania fondata in 2011, implementeaza servicii si solutii tehnologice, avand parteneriate cu producatori precum Fujitsu, Cisco sau M-Files. Astfel, noua achizitie va fi integrata in perimetrul de consolidare financiare al Dendrio Solutions, compania care reuneste activitatile de integrare IT&C din cadrul grupului. Incepand de anul viitor, este de asteptat ca Dendrio si Dataware sa genereze afaceri cumulate anuale de aproximativ 300 mil. RON.

In cazul Kepler, aceasta se va alatura companiilor Elian Solutions si Nenos Software&Nonlinear in pilonul de Platforms & Software al grupului. Cea din urma este unul dintre principalii parteneri Microsoft in Romania pentru implementarea si suportul solutiei ERP. La momentul achizitiei, Kepler avea 80 de clienti in 11 tari si o echipa de peste 20 de specialisti. Printre clientii companiei se numara firme din sectorul auto, transporturi, productie si servicii.

O noua emisiune de obligatiuni la inceputul anului... Mihai Logofatu, Ziarul Financiar

Bittnet si-a crescut notorietatea la BVB si prin emisiunile de obligatiuni, practica inceputa inca din 2016. De-a lungul timpului, grupul a atras peste 60 mil. RON prin cele 8 oferte de obligatiuni. Dintre acestea, 4 au fost deja rascumparate la scadenta sau anticipat. 2023 a marcat si o premiera pentru bursa autohtona, Bittnet deruland deja doua editii a unor oferte de obligatiuni corporative prin mecanismul ofertei publice. Cele mai recente, care s-au incheiat de cateva zile au fost din nou extrem de interesante pentru investitori, grupul atragand subscrieri de 180% din valoarea ofertei, reflectand increderea pe care o au investitorii in grup, conform lui Mihai Logofatu. Este important de mentionat faptul ca, acesta oferta s-a derulat in paralel cu Fidelis, iar succesul ei, poate fi considerat cu atat mai valoros. Dat fiind faptul ca apetitul investitorilor ramane ridicat pentru astfel de instrumente, domnul Logofatu considera ca la inceput de an am putea avea parte de o noua astfel de emisiune.

Am vrut o confirmare din partea pietei... Vladimir Ghita, CEO FORT, Quarterly Report

Pe langa achizitii si obligatiuni, grupul Bittnet este activ pe piata de capital si prin listari. In aceasta toamna, una dintre companiile care fac parte din grup a facut primii pasi pentru listarea la BVB, demarand un plasament privat prin care a atras 1.67 mil. RON. Fort, compania de cibersecurity a grupului, care are o istorie interesanta (mai multe puteti afla chiar de la CEO-ul Vladimir Ghita de aici) reprezinta o alta divizie profitabila a grupului. Intr-o lume in care atacurile cibernetice au devenit tot mai frecvente si mai costisitoare, listarea Fort are un timing cat se poate de bun. Cu Palo Alto intre top performerii din S&P 500, securitatea cibernetica a devenit un adevarat focus al planetei dupa cateva episoade memorabile din 2023 (mai multe aici). Vladimir Ghita, invitat la conferinta Quarterly Report, ne-a povestit si despre un proiect de succes in aria inteligentei artificiale, si perspectivele companiei post-listare. Fort, spre deosebire de alte companii care au venit la BVB, nu este in cautare de fonduri pentru a-si continua activitatea, ci, mai degraba are nevoie de o stampila de incredere din partea investitorilor pentru ceea ce a realizat pana in prezent, si planurile din perioada urmatoare.

Intrebat la prima editie despre diferitele moduri de a investi in Bittnet, Cristian Logofatu considera ca pentru investitori, grupul ofera cate ceva pentru fiecare profil de risc. Se vede doar ca sunt frati, din moment ce Mihai ne spunea intr-un interviu recent cam acelasi lucru . Nvidia, a avut un 2022 de cosmar, pentru ca mai apoi sa fie top performer anul acesta daca Bittnet doreste sa repete istoria si la BVB, atunci promisiunile din ultima perioada despre profitabilitate trebuie sa devina realitate un fel de fapte, nu vorbe, domnilor . 

TOP TRENDING[edit | ]

Reality Check: Pretul actiunilor companiilor din SUA a inregistrat un declin abrupt in sedinta de ieri. Indicele S&P 500 s-a retras din apropierea maximului record. Dow Jones si Nasdaq au intrerupt astfel seria de cresteri consecutive de 9 zile. In ceea ce priveste ultimele date economice, vanzarile de locuinte existente au crescut in mod neasteptat in luna noiembrie, punand capat unui trend descendent de 5 luni. Totodata, increderea consumatorilor a crescut din nou la finalul acestui an.

AH surprise: Micron Technology a raportat dupa inchiderea sedintei de ieri rezultate peste estimarile analistilor de pe Wall Street. Compania de chip-uri a inregistrat o pierdere trimestriala ajustata de 0.95 USD si venituri de 4.73 mld. USD. Managementul considera ca cererea pentru initiativele AI va continua sa impulsioneze afacerile companiei. Pentru trimestrul in curs Micron intrevede venituri de 5.3 mld. USD, peste prognoza Wall Street de 4.97 mld. USD. Pretul actiunilor a saltat cu 5% in after-hours.

On track: Conform celor de la Bloomberg, Apple se pregateste sa debuteze intr-o noua linie de business incepand din luna februarie. Productia de Vision Pro se desfasoara in parametrii optimi in China, iar primele headset-uri sunt asteptate sa fie livrate incepand cu februarie 2024.

Clear skies: Boeing a obtinut o autorizatie cheie din partea autoritatilor chineze de reglementare in domeniul aviatei, fiind cu un pas mai aproape de reluarea livrarilor de aeronave 737 Max. Stirea vine in contextul in care China a blocat livrarile de avioane din 2019 dupa doua accidente fatale. De la inceputul anului si pana in prezent, pretul actiunilor companiei s-a apreciat cu peste 33%.

Cluj bonds: Consiliul Judetean Cluj a anuntat incheierea cu succes a subscrierii obligatiunilor in valoare de 75.68 mil. EUR in cadrul unui plasament privat. Maturitatea este de 10 ani, cu scadenta in 2023 si cu o optiune de rascumparare anticipata in 2029. Dobanda este formata dintr-o marja fixa de 3.25% si Euribor la 6 luni, care in prezent se situeaza in jurul valorii de 3.9%.

MCS: Consiliul de administratie al Romaero, companie strategica pentru industria aerospatiala si de aparare a convocat actionarii pe 22 ianuarie 2024 pentru a vota o majorare a capitalului social cu 34.4 mil. RON. Operatiunea se va realiza prin emiterea unui numar de 13.8 mil. actiuni la un pret de 2.5 RON/actiune. Operatiunea se va efectua cu valoarea investitiilor finantate in 2019 si 2020 de la bugetul de stat, intr-o singura etapa, fara prima de emisiune.

FTSE calling: Electrica a indeplinit criteriile pentru accederea in indicii FTSE Russell. Compania autohtona a trecut testul de lichiditate si cel al capitalizarii bursiere. Conform metodologiei si pragurilor publicate de FTSE Russell, actiunile Electrica vor fi incluse in indicele FTSE Global All Cap incepand cu martie 2024. Pretul actiunilor a inregistrat o crestere de 41.7% in acest an comparativ cu cresterea indicelui BET de 32.5%. 

STIAI CA?[edit | ]

Analistii de la Ipopema ofera un BUY rating actiunii Bittnet si un pret tinta de 0.42 RON, reprezentand o crestere de 70.7% fata de pretul inregistrat imediat dupa raportul trimestrial din noiembrie.