FedGPT la butoane - Trade Talk 18 iunie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Nimeni nu l-a huiduit pe Jay Powell miercurea trecuta. Cu indicele S&P 500 la aproape 5,500 de puncte, cine s-o fi facut?

Insa nu-i mereu asa. In toamna, seful Fed-ului a fost scos abrupt de pe scena unui eveniment, altfel s-ar fi lasat probabil cu bumbaceli. Iar prin 2015, Mario Draghi era atacat cu confetti. Opriti dictatura Bancii Centrale Europene, s-a strigat atunci, intr-o scena parca desprinsa din arta lui Banksy. 

1. Powell la microfon

Presa a vuit deja. Ca de obicei, simtim si noi nevoia de-a face cateva observatii.

Intreaga conferinta de presa a fost despre taieri. Ideea vreunei cresteri ratacite abia daca s-a strecurat timid, nemaivorbind de varianta unui ciclu de cresteri. Majorarea dobanzilor nu se regaseste in scenariul de baza al niciunuia dintre oficialii cu drept de vot ai bancii centrale, a tinut sa ne asigure Powell.

De ce-ar taia, totusi, Fed-ul? Economia si pietele sunt 100% comfortabile in privinta costului curent al banilor. De fapt, economia americana pare sa fi reaccelerat pe parcursul trimestrului curent, iar bursa e la noi maxime istorice. Desigur, vulnerabilitati ascunse pandesc mereu pe la colturi, insa Fed-ul lucreaza in mod deliberat (si aproape exclusiv) cu poza prezentului.

Apropo de performanta bursei americane, combustibilul aprecierilor nu-i imaginatia unui Fed excesiv de generos. Ce-i integrata, mai degraba, e probabilitatea aproape zero a unui ciclu de majorari.

Ce ne-a intrigat cel mai mult? Probabil cat de satisfacut a sunat Powell in privinta cifrei de inflatie sosite cu numai cateva ore inaintea anuntului Fed-ului.

E-adevarat, am coborat de la 3.5% in martie la 3.3% in mai. Wow!! Totusi, inflatia a fost chiar mai scazuta de-atat in primele doua luni din 2024 si, de asemenea, in iunie, iulie, octombrie si noiembrie anul trecut. De mai multe ori in anii 70, in circumstante apropiate de cele de-acum, inflatia a reaccelerat in loc sa scada.

Si totusi, in discursul public al Fed-ului, centrul de greutate nu mai pare plasat pe inflatie, ci pe umerii pietei muncii. Desi spectaculos, castigurile de joburi raportate recent ar putea masca slabiciuni, a punctat la un moment dat Powell.

N-avem inca habar de ce tine cu dintii banca centrala de-un target de inflatie nascocit arbitrar cu peste trei decenii in urma. Cat de mult a contribuit, de fapt, scumpirea banilor la domolirea inflatiei, asta-i alta interogatie cu spini. Nu putem zice publicului ce anume sa simta in privinta economiei, a raspuns genial Powell cand a fost chestionat despre nemultumirea generala (si aparent stranie) a americanilor din sondaje.

In ciuda fluviilor de literatura scrise, banca centrala are o misiune mega-simpla in acest moment: sa apere un teren inalt, de pe care poate cobori oricand simte nevoia. Bursa, economia si inflatia se comporta mai decent decat ne-am fi imaginat chiar si cu cateva luni in urma. Energia Fed-ului ar trebui conservata pentru cand intreaga imagine se va reseta complet. Pentru toamna, adica?

2. Record dupa record

Prima zi a saptamanii a adus al 30-lea maxim istoric din 2024 pentru indicele S&P 500 (si al 6-lea consecutiv in cazul Nasdaq Composite). Indicele Nasdaq 100 s-a apropiat si mai mult de pragul celor 20,000 de puncte.

Tesla si Broadcom au sarit ieri cu mai bine de 5%. Ar putea fi urmatoarea companie de 1 tln. USD, cred despre Broadcom analistii Bank of America. Asta inseamna cu vreo 150 mld. USD mai mult decat acum. Aproape 1/10 din incasarile producatorului american de cipuri vin pe filiera AI.

Super Micro Computer si Micron Technology au avut si ele o zi excelenta, urcand cu-aproape 5%. In schimb, Nvidia a batut pasul pe loc. Tot mai multe companii din tehnologie si AI vor participa la avansul vedetelor, banuieste Dan Niles, unul dintre cei mai cunoscuti analisti americani.

Apropo de declaratia asta, Palantir Technologies a incheiat ziua cu plus 6%, iar Arm Holdings, cu plus aproape 2%. Ambele nume au facut deja cateva editii speciale TradeTalk in ultimul an (de exemplu, aici si aici).

La finalul sedintei de ieri, americanii lui Peter Thiel valorau 56 mld. USD, iar britanicii preferati de Apple pentru urmatorii cel putin 15 ani, Amazon, Google si (mai recent) Microsoft, 168 mld. USD. Adica vreo 224 mld. USD luate impreuna.

Ca perspectiva: luna trecuta, in orele care-au urmat anuntarii celor mai recente rezultate trimestriale, capitalizarea Nvidia a saltat cu 182 mld. USD. Tot intr-o sesiune extinsa de tranzactionare, la final de aprilie, Meta Platforms a pierdut mai bine de 200 mld. USD.

Indicele S&P 500 e plus 15% pana acum in 2024. Volatilitatea e mai scazuta ca oricand in ultimii 5 ani. Indicele a avut o singura miscare de 2% in primele cinci luni si jumatate, ceva nemaivazut din 2017 incoace.

Daca numele din S&P 500 ar avea o contributie identica la formarea indicelui, avansul general ar fi de numai 4%.

Cele mai valoroase 10 companii inseamna 37% din capitalizarea totala a S&P 500. Asta-i cea mai ridicata proportie consemnata vreodata in ultimii 24 de ani.

Bursa americana va fi inchisa maine, cu ocazia Juneteenth, se va redeschide joi. Urmatoarea mini-vacanta vine si ea curand, pe 4 iulie, de Ziua Independentei. Pe Wall Street, ultimele trei zile libere din 2024 vor fi 2 septembrie (Ziua Muncii), 28 noiembrie (Ziua Recunostintei) si 25 decembrie (Craciunul). 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Din indicele principal BET, cele mai mari castiguri au fost aduse ieri de Electrica (+6.1%), BRD Groupe Societe Generale (+4.2%) si MedLife (+2.7%). Iar in dupa-amiaza asta, Transelectrica era plus 6%. De azi pana pe 28 iunie, investitorii pot subscrie intr-o noua oferta Fidelis de titluri de stat romanesti in lei si euro, cu dobanzi de pana la 7% in lei si 5% in euro. Titlurile vor fi listate pe segmentul principal al bursei la inceputul lunii viitoare.

Obligatiuni: IBB Holding, grup cu afaceri importante in infrastructura, constructii si dezvoltari imobiliare, vrea sa atraga pana la finalul acestui an 10 mil. EUR printr-o emisiune de obligatiuni la BVB, destinata cresterii capacitatii de productie. Avem in vedere ulterior si o emisiune de actiuni, citeaza ZF declaratia pe care Anca Danila, CFO, a facut-o miercurea trecuta la Quarterly Report.

Buffett: Berkshire Hathaway si-a redus la circa 7% detinerea la producatorul auto chinez BYD (vs circa 20% la mijloc de 2022), insa ritmul vanzarilor s-a moderat in ultimul an. Din august 2022, de cand Berkshire vinde din actiuni, BYD a pierdut peste 1/3 din capitalizare pe bursa din Hong Kong, insa compania e plus 9% pana acum in 2024. In schimb, conglomeratul administrat de Warren Buffett si-a urcat la 29% expunerea pe Occidental Petroleum, putand acumula teoretic o detinere de pana la 50%. Listate la NYSE, actiunile producatorului independent de petrol si gaze naturale sunt plus 1% in acest an, semnificativ sub performanta indicelui S&P 500.

Spatiu: Virgin Galactic a plonjat ieri cu pana la 31%, incheind sesiunea cu minus 15%, dupa ce compania a agreat consolidarea valorii actiunilor (1:20). Acestea picasera in aprilie sub 1 USD, prag necesar mentinerii listarii la NYSE. Prezent pe bursa americana din octombrie 2019, business-ul de zboruri spatiale comerciale creat de Richard Branson a pierdut deja 3/4 din capitalizare de la inceputul acestui an.

Crypto: Tot ieri, Bitcoin a alunecat spre 65,000 USD, afisand cele mai scazute cotatii din ultima luna, cu circa 12% mai jos fata de ultimul maxim istoric inregistrat la mijloc de martie. In (aparent) alta ordine de idei, dolarul american se apropie de maximul anului contra valutelor celor mai importanti parteneri comerciali ai SUA. Primele ETF-uri cu expunere pe spot Ethereum ar putea fi tranzactionate chiar acum in vara pe bursa americana. 

STIAI CA?[edit | ]

In indicele S&P 500, procentul companiilor care se tranzactioneaza deasupra mediilor mobile ale ultimelor 200 de zile e-acum la cea mai modesta valoare din acest an. First Solar si Vistra (gigantul texan de electricitate despre care-am scris recent) au picat ieri cu peste 4%.