Fed vs Wall Street - Trade Talk 09 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

S-ar putea sa-mi tin actiunile Nvidia pentru inca doi sau trei ani, ne pune in garda Stanley Druckenmiller. Apropo, interviul acordat miercuri la Bloomberg Invest e disponibil aici. Intr-o cariera lunga de aproape trei decenii, celebrul investitor a fost pe minus in doar cinci trimestre.

Cand pisica nu-i acasa, inteligenta artificiala joaca pe masa. Daca extraterestrii s-ar uita acum la un grafic al indicelui Nasdaq Composite si, in paralel, la inflatia din sectorul american al serviciilor, concluzia vecinilor nostri cosmici ar putea fi ca obiectivul #1 al Fed-ului e atingerea unor noi maxime record pe Wall Street. 

1. Wall Street[edit | ]

Tot miercuri, bursa americana a avut o oarecare indigestie. De vina n-a fost Druckenmiller si nici macar Ray Dalio, care tot la Bloomberg Invest ne-a reamintit riscul unei crize a datoriei publice.

Australienii ridicasera dobanzile marti... canadienii au facut la fel miercuri. Doar unul din cinci economisti se astepta la asa ceva din partea bancii centrale a Canadei, care in ianuarie si-a propus sa ia o pauza conditionata de la ciclul inaspririi conditiilor monetare. Ambele decizii de politica monetara au sosit fara pre-semnalizare de-aici intrebarea: e tentat Fed-ul de copy/paste miercurea viitoare? De-aici si scaderile pe bursa.

Dar lucrurile s-au reglat rapid. Ieri, indicele S&P 500 a inchis la cea mai mare cotatie din 2023 si e-acum cu 12% mai sus fata de inceputul anului (si cu 20% peste minimele din octombrie, asadar avem de cateva ore un nou bull market). Tesla s-a apreciat pentru a 10-a zi consecutiv (si ramane, alaturi de Palantir Technologies, in topul celor mai mari rulaje de tranzactionare). VIX, indicele volatilitatii bursei americane, a inchis ieri sub 15 (si la cel mai modest nivel dupa februarie 2020). 

2. Fed[edit | ]

Ce-ar fi daca macar parte din inflatie chiar a fost tranzitorie? Partea care tine de industrie si capacitatile de productie, fix chestii asupra carora Fed-ul insista traditional ca n-are control.

Si nu-i doar America. Lanturile globale de distributie nu mai sufera precum in faza critica a pandemiei. China s-a redeschis... si oricum pare ca ne re-globalizam miraculos gratie Indiei. Situatiile periculoase in care picasem in energie, in special aici in Europa, s-au disipat la randul lor zilele astea, aparent, avem prea mult gaz pe continent. Revenind in America: industria e-n recesiune de mai bine de-o jumatate de an, incapabila sa genereze inflatie. Iar din rezerva strategica de petrol lipsesc 180 de milioane de barili pe care administratia Biden i-a aruncat in piata anul trecut, nu Fed-ul.

In schimb, pe radarul scumpirilor, cam tot ce tine de consum si servicii ramane o afacere nerezolvata. E suficient sa ajungi intr-un aeroport si-ti dai seama de asta ca sa nu mai vorbim de cele peste 1,500,000 de noi locuri de munca adaugate de la inceputul anului (si peste 10 milioane de oferte de munca disponibile in aprilie). Taylor Swift clar e de vina in Chicago, acolo unde weekend-ul trecut a consemnat cel mai mare numar de rezervari hoteliere din istoria metropolei... dar in restul Americii?

Care-i probabilitatea ca Jay Powell sa vorbeasca neintrebat despre scenariul unei decuplari misterioase a inflatiei de starea curenta a dobanzilor? Nula, fireste. Dar ideea merita un pic de reflectie, caci tot nu reusim sa pricepem: de ce urmarim si-acum o inflatie de 2%, daca pana si Fed-ul admite ca lumea s-a schimbat fundamental in ultimii cativa ani? Iar daca tinem neaparat sa ne intoarcem la 2%, cum facem? 

TOP TRENDING[edit | ]

AI: Cu aproape 5% s-au apreciat ieri actiunile Adobe, dupa ce compania a anuntat ca va introduce subscriptii pentru o noua serie de servicii AI care vor respecta cerintele de copyright. Si Microsoft isi asigura clientii ca propriile aplicatii AI se vor conforma reglementarilor legale, curente si viitoare.

Streaming: Pe surse, WSJ zice ca Amazon se gandeste si ea la o varianta cu reclame pentru Prime Video. Pe segmentul de publicitate, incasarile companiei s-au apropiat de 10 mld. USD in primul trimestru, mai mari cu 21% vs perioada similara din 2022. Amazon e-acum #3 pe piata publicitatii digitale din SUA (dupa Alphabet via Google si Meta Platforms), cheltuind anul trecut circa 7 mld. USD pentru continut original, licentiat si transmisiuni sportive live.

Media: Ieri, cu un avans de circa 7%, Warner Bros. Discovery a fost #1 in topul aprecierilor din indicele S&P 500. Gigantul media a anuntat o reducere peste asteptari a datoriei generate de fuziunea dintre Warner Bros. si Discovery, finalizata in primavara anului trecut. Prioritatile curente sunt taierea costurilor si a obligatiilor financiare, dar si trecerea pe profit a propriului business de streaming.

Macro: La numai 25% apreciaza Goldman Sachs probabilitatea unei recesiuni in SUA in urmatoarele 12 luni. La 72% era cotata in aceasta dupa-amiaza sansa mentinerii dobanzii cheie la 5.25% miercurea viitoare.

Deflatie: In China, preturile la nivelul producatorilor au plonjat cu 4.6% vs perioada similara din 2022, marcand cel mai sever declin din ultimii 7 ani (si deflatie pentru a 8-a luna consecutiv). In consum, preturile au crescut cu doar 0.2%, desi autoritatile de la Beijing isi propun o inflatie anuala de 3%. 

STIAI CA?[edit | ]

In primul trimestru din 2023, Stanley Druckenmiller a cumparat actiuni Nvidia si Microsoft in valoare cumulata de 410 mil. USD... adica 1/5 din totalul portofoliului.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.