Fondurile de pensii, la un maxim istoric - 26 mai 2023
Cele sapte fonduri de pensii private obligatorii Pilon II, au incheiat luna aprilie 2023 cu o valoare a activelor de 105 mld. RON, in crestere cu 9 mld. RON fata de inceputul anului. Astfel, cresterea a venit in contextul in care salariatii romani au virat aproximativ 4.2 mld. RON. Evolutia pozitiva de pe piata obligatiunilor, cat si de pe cea a actiunilor, a adus, de la inceputul anului, inca 5 mld. RON in portofoliul Pilonului II. (Sursa: ZF)
Proprietatile rezidentiale par supraevaluate[edit | ]
65% din specialistii chestionati recent de catre CFA considera ca preturile proprietatilor rezidentiale din orase sunt supraevaluate. Astfel, 45% dintre ei anticipeaza o scadere a preturilor in urmatoarele 12 luni. Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania s-a diminuat cu 2.1 puncte in aprilie, ajungand pana la valoarea de 55 de puncte. (Sursa: Financialintelligence)
Economia germana a intrat in recesiune tehnica[edit | ]
Biroul german de statistica a revizuit, in scadere, evolutia PIB de la 0% la -0.3% pentru primele trei luni ale anului. Astfel, luand in considerare ca in ultimul trimestru din 2022, Germania a inregistrat o contractie de 0.5%, economia tarii a intrat oficial in recesiune tehnica. Cea mai mare economie a Europei a fost supusa unei presiuni semnificative in perioada recenta, in special in urma invaziei Rusiei din Ucraina si a deciziei ulterioare a liderilor europeni de a suspenda legaturile cu Moscova. (Sursa: CNBC)
Fitch analizeaza o posibila scadere a ratingului SUA[edit | ]
Statele Unite risca sa piarda statutul de lider („AAA”) in ceea ce priveste ratingul datoriei suverane. In acest sens, agentia de rating, Fitch, a schimbat perspectiva, de la stabila, la negativa, ceea ce inseamna ca analizeaza ratingul pentru o posibila retrogradare in viitor. Agentia pune aceasta modificare pe seama neintelegerilor dintre politicieni asupra limitei de indatorare a SUA. (Sursa: SeekingAlpha)
Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]
Fondul Proprietatea anunta ca Tribunalul Ilfov a hotarat respingerea actiunii de anulare formulate de catre Fond impotriva Hotararii AGEA nr. 15/26 octombrie 2021 a CN Aeroporturi Bucuresti (CNAB). Instanta considera ca actiunea Fondului este neintemeiata. Prin Hotararea AGEA precizata anterior, s-a hotarat aprobarea majorarii capitalului social al CNAB de la aproape 143.8 mil. RON la aproape 4.9 mld. RON, ca urmare a aportului in natura al Statului roman. Fondul Proprietatea precizeaza ca decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu apel. Totodata, efectele majorarii sunt suspendate, prin decizia Curtii de Apel Bucuresti din data de 13 ianuarie 2022, pana la solutionarea definitiva a cererii de anulare a AGEA CNAB. Detinerile Fondului Proprietatea in CNAB reprezentau, la 30 aprilie 2023, 4.98% din VAN al Fondului, evaluat la cca. 14.3 mld. RON. (Surse: BVB (1);BVB (2))
Holde Agri Invest- Clasa A (HAI)[edit | ]
Holde Agri Operational SRL, o societate afiliata a Holde Agri Invest SA, a incheiat un contract semnificativ, in valoare de aproape 14.6 mil. RON, in calitate de cumparator. Compania va achizitiona inputuri agricole de la Agricover. Durata contractului este pana la data de 15 noiembrie 2023 (data de plata a ultimei rate). (Sursa: BVB)
VISUAL FAN S.A. - ALLVIEW (ALW)[edit | ]
Visual Fan, compania care detine brandul Allview, participa si in acest an la Bucharest Tech Week, intre 26-28 mai 2023, unde va prezenta portofoliul sau de produse. Cea mai importanta prezenta va fi, probabil, prima masina electrica a companiei, din gama Allview Auto. Aceasta este construita in China si este adaptata la piata din Romania, putand fi condusa de la varsta de 16 ani. (Sursa: BVB)
ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR)[edit | ]
KJK Balkan Holding S.a.r.l., actionar ce detine 10.6797% din capitalul social al Rompetrol Well Services (PTR), solicita convocarea AGA Ordinara. Actionarul a propus mai multe puncte pe ordinea de zi. Printre altele, figureaza detaliile privind contractarea de la KMG Rompetrol SRL (actionarul majoritar al PTR) a unor servicii de consultanta in management si de consultanta tehnica de specialitate, in perioada anilor 2020, 2021 si 2022. De asemenea, actionarul propune aprobarea atragerii raspunderii membrilor Consiliului de Administratie al societatii pentru un presupus prejudiciu, in suma de aproape 3.8 mil. RON. De asemenea, actionarul solicita realegerea membrilor Consiliului de Administratie pentru un mandat de 2 ani. (Sursa: BVB)
Citigroup, Inc. (US.C)[edit | ]
Citigroup are in vedere listarea, printr-un IPO, a afacerii sale din Mexic, Banamex. Dupa ce discutiile privind vanzarea acestei afaceri au esuat, Citigroup merge pe optiunea separarii acestei activitati de restul grupului. Banca anticipeaza finalizarea separarii in cursul S2 2024, iar IPO-ul ar putea avea loc in 2025. Aceste decizii vor permite bancii sa reia, la un nivel modest, rascumpararea de actiuni proprii in acest trimestru. Cotatia actiunilor bancii a scazut cu 3%, dupa acest anunt. In anul 2001, Citigroup a platit 12.5 mld. USD pentru Banamex. (Sursa: CNBC)
Air France KLM (FR.AF)[edit | ]
Transavia, subsidiara low-cost a Air France-KLM, renunta la 210 zboruri in iulie si august, luni de varf pentru transporturile aeriene, din cauza indisponibilitatii aeronavelor. Intre timp, concurentii de la Ryanair si EasyJet au remarcat o crestere a cererii pentru zborurile operate in Europa. (Sursa: Bloomberg)
Alphabet Inc. - actiuni clasa A (US.GOOGL)[edit | ]
CEO-ul Alphabet, Sundar Pichai, s-a angajat sa incheie un “Pact privind inteligenta artificiala” si a discutat despre preocuparile legate de propaganda pro-Kremlin in cadrul intalnirii cu mai multi oficiali europeni. Totodata, aceasta a declarat ca Google va colabora cu alte firme pe “baza de voluntariat” pentru a se asigura ca produsele de AI sunt dezvoltate in conditii de siguranta si responsabilitate inainte de aparitia unor legi oficiale pentru aceasta tehnologie. (Sursa: CNBC)
Virgin Galactic (US.SPCE)[edit | ]
Virgin Galactic a finalizat joi primul sau zbor spatial in aproape 2 ani. Denumita Unity 25, misiunea reprezinta cel de al 5-lea zbor spatial al companiei si, totodata, primul de cand l-a lansat pe fondatorul Sir Richard Branson la marginea spatiului. In functie de rezultatul si de datele colectate, compania isi propune sa zboare primii turisti in spatiu la sfarsitul lunii iunie. (Sursa: CNBC)