Ghinioanele se tin lant - Trade Talk 09 ianuarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Boeing a inchis sedinta de tranzactionare de ieri cu cel mai mare declin zilnic din octombrie 2022, de peste 8%. Scaderea , desi mai temperata, continua si astazi in predeschidere.

Producatorul american de avioane este tinta unor verificari existe dupa un indicent grav care a avut loc in timpul unei curse a companiei Alaska Air Group. Incidentul a condus la o aterizare de urgenta, dupa ce o parte a fuzelajului s-a desprins dupa decolare. Imaginile distribuite pe retelele de socializare arata o gaura in partea laterala a aeronavei si pasageri care folosesc masti de oxigen.

Dar, hei! Nu toata lumea sufera. Actiunile Airbus, marele rival european al Boeing, care este si cel mai mare producator de avioane din lume, au crescut ieri cu 2.51%.

Trecutul scoate la iveala o lectie dura. Dupa ce avioanele 737 Max au fost retinute la sol in 2019, actiunile Boeing au scazut cu 40%, in timp ce, cele Airbus a urcat cu 25%. Nu inseamna neaparat ca asa va fi si acum. Analistii Morgan Stanley au prognozat o rezolvare rapida a actualei situatii, atribuind-o unei probleme de fabricatie, nu unui defect de proiectare.

Totusi, dupa incidentul Alaska Airlines, Administratia Federala a Aviatiei a ordonat oprirea temporara la sol a peste 170 de aeronave Boeing 737 Max 9. In plus, deciziile operatorilor din intreaga lume de a tine la sol aceste aeronave s-au tinut snur in ultimele zile.

Primele rezultate ale investigatiilor isi fac deja aparitia. Compania aeriana americana United Airlines tocmai a anuntat ca a descoperit, in timpul verificarilor, suruburi slabite sau montate necorespunzator la aeronavele sale Boeing 737 MAX 9. United Airlines detine cea mai mare flota de avioane Boeing 737 MAX 9, avand 79 de astfel de aeronave, toate fiind in prezent oprite la sol in asteptarea inspectiei efectuate de Administratia Federala a Aviatiei din SUA (FAA). Defectiunile vizeaza componentele de fixare a panourilor de la usile obstructionate (unele usi sunt blocate din fabrica, daca exista suficiente iesiri de urgenta raportat la numarul de pasageri). Separat, Alaska Air a declarat ca pe unele avioane au fost identificate "componente slabite" in timpul inspectiilor.

Boeing insasi a oferit operatorilor instructiuni privind modul in care trebuie sa inspecteze avioanele 737 Max 9, un pas spre a pune capat blocarii la sol a avioanelor.

Problemele pentru Boeing nu au inceput insa peste noapte, ci s-au tinut scai de compania americana in ultimii ani. In octombrie 2018, un avion Lion Air 737 MAX s-a prabusit in Indonezia, ucigand toate cele 189 de persoane aflate la bord. La scurt timp, in primavara anului 2019, un avion 737 MAX 8 al Ethiopian Airlines s-a prabusit, ucigand toate cele 157 de persoane aflate la bord. Autoritatea de reglementare a aviatiei din China a fost prima din lume care a consemnat la sol avioanele MAX, urmata de alte autoritati, inclusiv Administratia Federala a Aviatiei (FAA) din SUA. In Europa, Agentia Europeana pentru Siguranta Aviatiei (EASA) a decis in martie 2019 suspendarea tuturor zborurilor cu avioane Boeing 737 MAX. Pana la aceasta decizie, deja mai multe tari europene inchisesera spatiul aerian pentru aeronave Boeing 737 MAX 8, interzicand tranzitul cu aceste aeronave. Rezultatul a fost dezastruos. In iulie acelasi an, Boeing raporta cea mai mare pierdere trimestriala inregistrata vreodata.

Intre timp, avionul a fost modificat si apoi supus unor noi teste intensive de catre autoritatile de reglementare la nivel mondial inainte de recertificare. Comenzi uriase au fost plasate de transportatori precum Ryanair, care a comandat anul trecut inca 300 de exemplare ale modelului 737 Max 10. Companiile aeriene sunt incantate de economiile promise de o mai mare eficienta a combustibilului. Dar orice problema legata de Max este deja o picatura care risca sa umple paharul. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Record: Actiunile Hidroelectrica (H2O) s-au apreciat cu 3.5% de la inceputul anului incoace, la un maxim istoric de 132.7 RON/unitate in dupa-amiaza zilei de luni 8 ianuarie, cand compania afisa un avans de 2.2%

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Depreciere: Shell a estimat cheltuieli de depreciere de pana la 4.5 mld. USD pentru trimestrul al patrulea, in principal legate de centrul de rafinare si de produse chimice din Singapore, pe care compania petroliera vrea sa il vanda.

AI loial: Comisia Europeana a anuntat ca vrea sa verifice modul in care investitia gigant a Microsoft in OpenAI, creatorul ChatGPT, respecta legislatia UE privind concentrarile economice.

Mai e de asteptat: Este putin probabil ca BCE sa reduca dobanzile inainte de vara, potrivit lui Boris Vujcic, membru al Consiliului guvernatorilor BCE. Desi, inflatia va continua sa scada treptat, oficialii vor sa fie convinsi de incetinirea acesteia si vor astepta datele privind piata muncii din zona euro, a declarat seful bancii centrale croate.

Green: Compania sud-coreeana Qcells a anuntat ca va furniza catre Microsoft panouri solare de productie, unul dintre cele mai mari contracte de acest tip incheiate vreodata. 

STIAI CA?[edit | ]

Originea numelui Shell vine de la scoicile pe care Marcus Samuel senior, vanzator de antichitati (si scoici!) le importa din Orientul Indepartat la sfarsitul secolului al XIX-lea. Cand fiii sai, Marcus si Samuel, fondatorii gigantului petrolier de astazi, au cautat un nume pentru compania lor, au ales Shell.