Guvernul a imprumutat deja jumatate din necesarul pentru acest an - 03 mai 2023

Imprumuturile Guvernului Romaniei au ajuns la 84.1 mld. RON pentru perioada ianuarie-aprilie 2023, dupa ce a atras, in ultima luna, 12 mld. RON. Cea mai mare parte din totalul sumei a fost atrasa in luna ianuarie, respectiv de 55.3 mld. RON. Pentru intreg anul, sunt necesare imprumuturi de 160 mld. RON, din care 68.4 mld. RON pentru acoperirea deficitului, restul fiind necesari pentru plata datoriilor mai vechi. (Sursa: Profit.ro)

Gradul de absorbtie al fondurilor prin PNRR, sub 1%Modificare

Romania a absorbit 600 mil. RON din fondurile puse la dispozitie prin PNRR, in doi ani. Pana in anul 2027, Romania trebuie sa cheltuie 145 mld. RON prin acest program. Astfel, gradul de absorbtie al fondurilor se situeaza la 0.3%, cu patru ani inainte de termenul limita. Din cei 600 mil. RON atrasi la buget, suma de 400 mil. RON a fost absorbita in acest an. De altfel, Guvernul urmareste negocierea cu Comisia Europeana a unor modificari la PNRR. In acest sens, printre altele, se are in vedere reducerea alocarii cu 2.1 mld. EUR, de la aproape 29.2 mld. EUR, datorita cresterii economice. (Surse: ZF;CursDeGuvernare)

Inflatia de baza din zona Euro in scadereModificare

Rata inflatiei in zona euro a crescut usor in luna aprilie, pana la 7%, dupa ce, in luna martie 2023, a atins cel mai scazut nivel din ultimele 13 luni (6.9%). Rata a ramas cu mult peste tinta Bancii Central Europene de 2%, desi inflatia de baza, care exclude preturile la alimente si energie, a scazut cu 0.1% fata de luna precedenta, la 5.6%. Rezultatele vin cu doar cateva zile inaintea sedintei de politica monetara a BCE, de la care analistii asteapta o majorare a dobanzii de referinta cuprinsa intre 25 si 50 de puncte de baza. Potrivit estimarilor Fondului Monetar International, inflatia globala nu se va apropia de tinta de 2% a BCE pana in 2025. (Sursa: CNBC, Eurostat)

Productia in UE, la cote slabeModificare

Activitatea fabricilor din zona euro si-a continuat tendinta de contractare luna trecuta, desi nu atat de mult pe cat se estima initial, in timp ce costul materiilor prime a scazut cel mai mult din ultimii 3 ani. Astfel, indicele PMI din industria prelucratoare a scazut la 45.8 in aprilie, de la 47.3 in martie, fiind putin mai bine decat prognoza de 45.5, dar cu mult sub pragul de 50 puncte, care separa scaderea de crestere. (Sursa: Reuters)

Fondul Proprietatea (FP)Modificare

Fondul Proprietatea informeaza actionarii cu privire la plata dividendelor anuale care va avea loc in data de 6 iunie 2023. Valoarea bruta a dividendului, aprobata in AGOA, este de 0.05 RON pe actiune, implicand un randament de 2.4%, raportat la pretul de inchidere din 2 mai 2023. Data de inregistrare este 12 mai 2023. (Sursa: BVB)

Firebyte Games (FRB)Modificare

Firebyte Games S.A., dezvoltator de jocuri listat la BVB, anunta lansarea jocului “Age of Battles” pe piata internationala. Jocul a fost optimizat pentru a fi compatibil cu tehnologia blockchain si ofera jucatorilor posibilitatea de a castiga criptomonede si alte recompense digitale, inclusiv elemente de joc de tip NFT (Non-Fungible Tokens). Compania a alocat o colectie de 5,000 NFTs pentru acest joc, acestea urmand a fi scoase la licitatie (vanzare) in perioada 17.05.2023 - 17.06.2023 pe platforma tehnologica administrata de Euclid Labs. Firebyte Games afirma ca impactul financiar al lansarii jocului nu poate fi inca estimat. (Sursa: BVB)

AQUILA PART PROD COM S.A. (AQ)Modificare

Aquila, unul dintre liderii pietei de distributie de bunuri de larg consum din Romania si Republica Moldova, anunta aprobarea bugetului de investitii pentru 2023 in valoare de 12.7 mil. EUR. Din total, Aquila a stabilit un plafon cumulat de 9 mil. EUR pentru incheierea de contracte de finantare de tip leasing pentru echipamente de depozit si automatizari (in valoare de 1.4 mil. EUR) si pentru mijloace de trasport (in valoare de 7.6 mil. EUR). Bugetul a fost aprobat in cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor din data de 28 aprilie. “Investitiile programate urmeaza strategia de sustenabilitate a companiei, prin care tintim reducerea cu 10% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2026, avand ca referinta anul 2021”, afirma Catalin Vasile, CEO Aquila. (Surse: ZF;Comunicat companie)

ELECTROMAGNETICA SA BUCURESTI (ELMA)Modificare

Electromagnetica – companie producatoare de energie electrica si echipamente electrice, a anuntat ca Octavia Macovei, in varsta de 73 ani si cu o experienta in cadrul companiei de peste 20 de ani, a renuntat la mandatul de membru al Consiliului de Administratie si la mandatul de director executiv al societatii. (Surse: BVB;ZF)

Med Life S.A. (M)Modificare

MedLife a informat piata cu privire la finalizarea programului de rascumparari de actiuni proprii, care s-a derulat in perioada 7 ianuarie 2022 – 18 aprilie 2023, timp in care s-au rascumparat un numar total de aproximativ 400,000 actiuni cu o valoare totala de 8.2 mil. RON. Numarul de actiuni rascumparate reprezinta 7.4% din numarul maxim de actiuni care a fost aprobat pentru acest program. (Sursa: BVB)

General Motors Co (US.GM)Modificare

General Motors Co a anuntat ca a redus, cu cateva sute, numarul sau de angajati cu norma intreaga, inclusiv din centrul sau de inginerie din Detroit. GM a declarat, in aprilie, ca aproximativ 5,000 de salariati au acceptat oferta companiei de recompensare a celor ce renunta, voluntar, la locul de munca. In februarie, Reuters a raportat ca GM a redus sute de locuri de munca la toate nivelurile. Decizii similare au fost luate si de companiile Chrysler si Ford, in speranta de a isi reduce costurile. (Sursa: Reuters)

TESLA INC. (US.TSLA)Modificare

Tesla a marit preturile cu pana la 290 USD in Canada, China, Japonia si Statele Unite. Aceasta masura vine dupa reduceri repetate, in cursul acestui an, ale preturilor celor mai bine vandute modele ale sale.. Chiar si in urma acestei majorari, preturile modelelor Tesla sunt mult mai mici decat in ianuarie. Luna trecuta, directorul executiv Elon Musk a declarat ca firma va acorda prioritate cresterii vanzarilor in fata marjelor si va cauta sa obtina profit mai tarziu, din implementarea software-ului de autoconducere pentru o flota mai mare de vehicule. Din ianuarie, Tesla a trecut la un model de stabilire a preturilor in timp real, aplicat de companiile aeriene sau de ride-sharing. (Sursa: Reuters)

British Petroleum (UK.BP)Modificare

Compania petroliera BP, a raportat, in primul trimestru din 2022, un profit peste asteptarile analistilor, in crestere cu 3% fata de trimestrul precedent, dar sub rezultatele exceptionale inregistrate in T1 2022, cand preturile combustibililor fosili au crescut substantial. Grupul a precizat ca a finalizat operatiunea de rascumparare de actiuni in valoare de 2.75 mld. USD, urmand ca pana la raportarea rezultatelor aferente T2, compania sa finalizeze o noua rascumparare de actiuni in valoare de 1.75 mld. USD. Dividendul propus de BP a ramas neschimbat fata de trimestrul precedent, la 0.06 USD/actiune. In urma inregistrarii profiturilor record din ultimul an, compania intentioneaza sa isi relaxeze obiectivele de reducere a emisiilor, dupa ce anterior, si-a exprimat intentia de a ajunge la emisii nete zero "pana in 2050 sau mai devreme". (Sursa: CNBC)

International Business Machines Corporation (IBM) (US.IBM)Modificare

Gigantul din tehnologie, IBM, se asteapta sa inghete, in viitor, angajarile in functiile de back-office, cum ar fi cele de resurse umane. Conform directorului general al IBM, se estimeaza ca aproximativ 7,800 de locuri de munca vor fi afectate si inlocuite de inteligenta artificiala (AI) in urmatorii ani, urmand ca 30% din rolurile care nu au interactiune cu clientii sa fie inlocuite de AI in urmatorii cinci ani. (Sursa: Reuters)