Inflatia in Romania ramane peste 10% - 14 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Indicele preturilor de consum, indicator care determina inflatia la nivel national, a crescut cu 0.4% in luna iunie fata de mai. Comparativ cu iunie 2022, cresterea este de 10.3% - mai mica fata de luna trecuta, cand valorile au atins un nivel de 10.6%. De la inceputul anului si pana acum, preturile au crescut cu 4.2%, cea mai mare crestere fiind inregistrata in segmentul marfurilor alimentare (+7.2%), urmata de servicii (+6.5%) si marfurile nealimentare (+1.3%). In alte stiri, INS a anuntat ca productia industriala a crescut in mai fata de aprilie cu 13.1% ca serie bruta, dar a scazut cu 0.8% ca serie ajustata. Fata de aceeasi luna a anului trecut, productia industriala a fost mai mica cu 4.8% ca serie bruta si cu 5.2% ca serie ajustata. (Surse: INS(1);INS(2))

BVB inregistreaza tranzactii de aproape 1 mld. RON[edit | ]

Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat, in cursul zilei de ieri, tranzactii in valoare de 828.9 mil. RON, pe fondul listarii Hidroelectrica. Indicele principal al pietei, BET, a inregistrat o apreciere de 1.43%. Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Hidroelectrica (759.7 mil. RON), urmate de titlurile Bancii Transilvania (21.2 mil. RON) si de cele ale OMV Petrom (9.8 mil. RON), iar cele mai mari cresteri de pret s-au inregistrat la Socep (+14.3%), Dafora (+9.1%) si Prefab (+8.8%). (Sursa: Economica)

Exporturile din China au inregistrat un record negativ[edit | ]

Exporturile chinezesti din luna iunie s-au contractat cu cel mai rapid ritm de la inceputul pandemiei, afectate de inflatia ridicata de pe pietele dezvoltate si de factori geopolitici. De asemenea, importurile din iunie au scazut mai mult decat se anticipa, ceea ce indica o scadere a cererii locale. Valoarea exporturilor Chinei a scazut cu 12.4% fata de anul precedent, depasind asteptarile privind o scadere de 9.5%. Aceasta este cea mai mare scadere procentuala din februarie 2020. Perspectivele comerciale ale Chinei pentru a doua jumatate a anului raman dificile din cauza inflatiei la nivel global si a presiunilor geopolitice. (Sursa: CNBC)

Economia Marii Britanii s-a contractat mai putin decat prognozele analistilor[edit | ]

In ciuda grevelor si a zilelor libere pentru incoronarea regelui Charles, economia Marii Britanii s-a contractat mai putin decat se asteptau economistii in luna mai. Oficiul National de Statistica a raportat o scadere de 0.1% a productiei economice, fata de contractia de 0.3% preconizata. Toate sectoarele au inregistrat o scadere, cu exceptia sectorului serviciilor, care a stagnat. Cu toate acestea, lira sterlina a inregistrat o usoara crestere fata de dolar. Desi, economia ramane in continuare slaba, cu presiuni inflationiste persistente, majoritatea analistilor se asteapta ca Banca Angliei sa majoreze ratele dobanzilor. In comparatie cu alte economii avansate majore, recuperarea Marii Britanii dupa pandemia COVID-19 a fost mai lenta, Germania fiind singura tara care a avut rezultate la fel de slabe in primul trimestru al acestui an. (Sursa: Reuters)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]

Actiunile Hidroelectrica au intrat in componenta indicilor FTSE Global All-World Index si FTSE Emerging Index. De asemenea, actiunile companiei vor intra si in componenta indicilor MSCI Frontier si MSCI Romania. Hidroelectrica este prima companie romaneasca care beneficiaza de mecanismele de includere rapida. (Sursa: BVB)

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]

British Council deschide un nou centru in Bucuresti in cadrul cladirii de birouri One Cotroceni Park, dezvoltata de One United Properties. In procesul de alegere a noului spatiu, British Council a fost consiliata de CBRE, lider global pe piata de servicii comerciale si investitii in real estate. Noul centru de predare va fi amplasat intr-unul dintre cele mai noi centre de birouri din Bucuresti. Cladirea beneficiaza de certificarea LEED Platinum v4, care atesta o functionare durabila si un impact minim asupra mediului, precum si de certificarea WELL Health and Safety, care evalueaza sanatatea si bunastarea la locul de munca. (Sursa: ONE.ro)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET)[edit | ]

Conducerea Bittnet Systems a anuntat piata cu privire la admiterea la tranzactionare pe Piata Reglementata a BVB a obligatiunilor BNET27A. Astfel, in urma derularii ofertei publice din luna iunie 2023, instrumentele financiare emise se vor putea tranzactiona incepand cu 19.07.2023. Emisiunea BNET27A este formata din 50,000 de obligatiuni corporative cu o valoare nominala de 100 RON/obligatiune si o dobanda de 10%/an, platibila trimestrial. (Sursa: BVB)

Microsoft Corporation (US.MSFT)[edit | ]

Elon Musk a infiintat compania xAI, un concurent direct al OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT si partenerul cheie al Microsoft. Pe site-ul xAI, s-a precizat ca aceasta noua entitate va lucra indeaproape cu Twitter (detinuta prin X Corporation) si Tesla. De altfel, OpenAI ar fi anchetata de catre Comisia Federala pentru Comert, datorita riscurilor privind protectia utilizatorilor aplicatiei ChatGPT. (Surse: Bloomberg;Seeking Alpha)

TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]

Tesla este in discutii cu guvernul indian pentru a infiinta o fabrica de automobile cu o capacitate de pana la 500,000 de vehicule electrice pe an. De asemenea, compania urmareste sa foloseasca India ca baza de export pentru regiunea Indo-Pacific. Discutiile s-au blocat anterior din cauza unor dezacorduri privind taxele de import. (Sursa: Reuters)

British Petroleum (UK.BP)[edit | ]

BP a anuntat investitii de 6.8 mld. EUR in energie eoliana offshore in Germania. Compania va achizitiona doua licente de dezvoltare si va construi parcuri eoliene offshore cu o capacitate totala de 4GW. Astfel, BP are, in prezent, proiecte eoliene care vor avea o capacitate globala totala de 9.2GW. Compania vizeaza conectarea in retea a parcului eolian in anul 2023. (Sursa: Financial Times)

JD.com Inc (US.JD)[edit | ]

JD.com, a doua cea mai mare platforma de e-commerce din China, a anuntat lansarea unui model lingvistic pentru companii. Astfel, pe langa Microsoft, Google, Alibaba si altii, JD.com se inscrie in cursa internationala pentru dezvoltarea de aplicatii care utilizeaza tehnologii AI. JD.com va lansa o platforma pentru dezvoltatori in luna urmatoare. Pretul actiunilor companiei a crescut cu 6.2%, la bursa din Hong Kong. (Sursa: Bloomberg)