Intel si Supermicro rastoarna graficele - Trade Talk 03 decembrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Cu 29% au explodat ieri actiunile Super Micro Computer (simbol US.SMCI), dupa ce americanii care fac servere AI inclusiv pentru Nvidia au reiterat ca nu-s autorii vreunei fraude contabile.

Haosul vazut din primavara incoace e demn de scenariul unui film hollywoodian. In doar cateva luni, Supermicro s-a transformat din regina in cenusareasa, pierzand zeci de miliarde din capitalizare si riscand delistarea de la Nasdaq. Chiar si dupa isprava de ieri, actiunile raman de 3x mai jos fata de ultimul maxim atins in martie. 

Intel face schimbarea suprema

Anul asta pe Wall Street, pare c-au fost sacrificati mai multi sefi executivi ca niciodata. Inclusiv Nike (simbol US.NKE) si Starbucks (simbol US.SBUX) au decis ca schimbarea trebuie sa inceapa de la varf.

Ieri a fost randul celor de la Intel (simbol US.INL): Pat Gelsinger pleaca dupa aproape 4 ani. Motivul soptit pe surse? Board-ul si-a pierdut increderea in restructurarea promisa. Rabdarea n-avea cum sa mai fie o virtute: in mandatul lui Gelsinger, actiunile Intel au scazut cu 61%, in timp ce indicele S&P 500 a saltat cu 53%. Ca umilinta sa doara si mai mult, Intel a fost uzurpata luna trecuta de Nvidia in componenta indicelui DJIA. Dividendul a sarit pe fereastra, dupa vreo 30 de ani in care-a fost platit constant. Daca un CEO n-a reusit sa intoarca ditamai barca, vor reusi doi? Pentru o perioada, David Zinsner (CFO) si Michelle Johnston Holthaus (abia numita sefa a diviziei de produse) vor conduce impreuna compania.

Capitalizarea e la mai putin de jumatate din ce-a fost in 2021. Intel valoreaza acum de 33x mai putin decat Nvidia. Supermicro e probabil o picatura din ocean, dar la Intel miza-i infinit mai mare. Va fi lasat un fost campion national sa pice decisiv in vremea lui Donald Trump?

Alta zi, alt maxim istoric

Doua maxime istorice, de fapt, caci aseara la inchidere nu doar S&P 500 (simbol DE.SXR8) a stat pe varf, ci si Nasdaq Composite (simbol DE.SXRV).

S&P 500 e +27% pana acum in 2024, cel mai spectaculos avans din 2019 incoace. Iar performanta are profunzime de data asta: daca toate companiile din componenta ar avea ponderi egale, saltul ar ramane format din doua cifre (+18%). In 2024, sectorul financiar a oferit cel mai ridicat randament (+35%), urmat de utilitati (+28%) si industrie (+25%). Tehnologia a avansat cu doar 22%. In schimb, imobiliarele si sanatatea au ramas in urma.

Vinerea asta vin cifrele pietei muncii din SUA pentru noiembrie, iar miercurea viitoare, cele privind inflatia. Ultimul anunt al Fed-ului e programat pe 18 decembrie, cu doar o saptamana inaintea Craciunului, iar asteptarile sunt aliniate spiritului sarbatorilor: sansa pentru o (noua) taiere de 25 bps a dobanzilor e estimata acum la 72%.

Norofert, obligatiuni cu dobanda de 10%

Hai s-aruncam o privire si spre BVB, ca-s vremuri interesante si acasa. Avem vesti noi, atipice pentru linistea cu care-i asociat adesea finalul de an.

Norofert (simbol NRF): a demarat azi o oferta publica de vanzare de obligatiuni in lei (simbol NRF29), cu dobanda fixa anuala de 10% si scadenta de 5 ani. Subscrierile pot fi facute pana pe 16 decembrie, insa oferta poate fi inchisa anticipat, intermediar fiind TradeVille. Producatorul de inputuri organice extins recent pe piete agricole uriase din afara, precum SUA si Brazilia, si-a crescut afacerile si profitul net cu 10%, respectiv 24% in primele 9 luni (vs aceeasi perioada din 2023). Fondul Proprietatea (simbol FP): actionarii au votat ieri pentru un nou program de rascumparare de actiuni in 2025, in cuantum total de 320 de milioane de actiuni. Americanii de la Franklin Templeton abia ce-au anuntat ca se vor retrage dupa 15 ani de administrare a Fondului. Actiunile FP sunt -43% in acest an, capitalizarea fiind la aproape jumatate din valoarea activelor, discount de-o severitate fara precedent de la listarea Fondului in 2011.

Am lasat ce-i mai bun la urma: TradeVille ofera de azi posibilitatea tranzactionarii actiunilor fractionare pe bursa americana. Sunt ideale pentru investitorii la inceput de drum. Si esentiale adesea pentru disciplina unor investitii recurente. 

STIAI CA?[edit | ]

Pe bursa americana, cea mai lunga piata bull din istorie a inceput in 1987 si a durat 4,494 de zile, adica mai bine de 12 ani.