La cumparaturi de genti: Louis Vuitton sau Birkin? - Trade Talk 26 iulie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Companiile din sectorul bunurilor de lux au inceput sa defileze saptamana trecuta pe podiumul Wall Street, primii in lumina reflectoarelor fiind Burberry, Hugo Boss, Swatch Group si Richemont. Din pacate, vestile au fost un pic dezamagitoare pentru investitori. Similar pentru Kering, LVMH si Hermes, care au raportat in aceasta saptamana. Se pare ca perioada de glorie a pietei de lux reziliente odata la inflatie a fost anulata de vanzarile mai slabe din Asia.

Inainte sa intram in detalii, 2 cuvinte despre ce inseamna Asia pentru industria bunurilor de lux. Sectorul bunurilor de lux s-a bazat in ultimele decade in mare parte pe China, care a generat in jur de 15% din cheltuielile globale pe sectorul de lux in 2023. Previziunile pentru acest an arata ca SUA conduce in continuare clasamentul, valoarea pietei fiind estimata la 77.3 mld. USD, in timp ce China urmeaza indeaproape, cu o valoare estimata de 56 mld. USD. Pe locul trei se afla Japonia, cu 32.3 mld. USD si abia mai apoi tarile europene mai importante, Franta si Germania. Raportat la totalul pietei globale, estimata la 368.9 mld. USD pentru 2024, cele doua tari asiatice genereaza aproape 24% din total. Mai mult, daca ne uitam la cifrele istorice, in China vedem o dublare a vanzarilor de bunuri de lux in perioada 2008-2014. Deci o piata care creste foarte repede. Sau care a crescut foarte repede. In T2 2024, insa, a doua cea mai mare economie din lume nu a atins asteptarile cu privire la cresterea economica, PIB-ul incetinind la 4.7% vs 5.3% in primul trimestru. In acelasi timp, daca ne intoarcem la sectorul de lux al tarii, statisticile arata ca rata de returnare a produselor s-a ridicat in acest an la 50%, depasind cu mult media industriei globale, de 30%. Totodata, yen-ul mai slab a determinat companiile de lux din Asia sa reduca pretul produselor cu pana la 50% pentru a combate diminuarea apetitului consumatorilor chinezi si presiunea pe bugete.

Deci cam asta e situatia cu Asia. Ne intoarcem la bursa.

Actiunile Burberry au scazut cu peste 16% lunea trecuta, in timp ce cotatia Hugo Boss s-a depreciat cu aproape 7.5% martea trecuta, dupa ce companiile au oferit un outlook pesimist pentru profitul anului 2024, in urma raportarilor celui de-al doilea trimestru, care s-a incheiat cu scaderi de aproximativ 40% ale profiturilor operationale comparativ cu perioada similara a anului precedent. Provocarea ambelor companii a fost Asia si cele doua Americi: vanzarile Burberry au scazut cu 23% in cele doua regiuni, in timp ce vanzarile Hugo Boss, cu aproximativ 3%. La Burberry situatia a fost chiar dramatica: venituri totale in scadere cu 22%, CEO-ul si-a dat demisia, iar dividendul a fost suspendat. Insa, drama asta nu a aparut de azi-de ieri. Actiunile companiei celebrului trench, care odata era un must have in garderoba elitei Marii Britanii si nu numai, n-au reusit sa tina pasul cu competitia in ultimii 10 ani, fiind in scadere cu 21% pe bursa... La polul opus, actiunile Hermes sunt +790%, LVMH +579%, Kering +188% si Richemont +95%.

Nici pentru Richemont si Swatch Group nu a fost diferit, Richemont raportand o scadere de 27% a vanzarilor in China, in timp ce detinatorul brandurilor Omega, Tissot si Longines a afisat o scadere de 11% a vanzarilor totale, cu scaderi importante pe piata chineza.

LVMH , considerat un barometru al industriei bunurilor de lux, cu toate ca a livrat o crestere organica a vanzarilor de 2%, dar o scadere de 1% overall pentru S1 2024, cifrele au fost sub asteptari. Actiunile companiei au scazut cu 6.5% in prima parte a zilei de miercuri, marcand cea mai mare scadere dintr-o singura zi din octombrie 2023. Prin urmare, averea neta a CEO-ului Bernard Arnault, cotat ca cel mai bogat om din lume pe lista Fobes in 2023 si 2024, s-a diminuat cu 135 mil. USD. In ceea ce priveste multiplul P/E al companiei, cu o valoare de 21.52, acesta depaseste de aproape 1.5 ori mediana industriei. LVMH este insa mai atractiv decat rivalul sau de la Paris, Hermes (48.81), dar peste Burberry (9.87), Hugo Boss (9.25) si Kering (11.41).

In cazul Kering, actiunile au atins ieri un minim al ultimilor sapte ani imediat dupa raportarile foarte slabe, tranzactionandu-se in scadere cu pana la 9% la deschiderea pietei. Veniturile sale au fost in scadere cu 11% in prima jumatate a anului 2024, pe fondul unei cereri slabe in majoritatea regiunilor, cu exceptia Japoniei. La rezultatele sub asteptari s-au adaugat si previziunile pesimiste: compania se asteapta la o scadere cu 30% a profitului operational in a doua jumatate a anului, la fel, din cauza cererii foarte slabe.

Ultimul, dar nu cel din urma, Hermes, pare ca a asteptat sa vada intai ce fac rivalii sai ca apoi sa se afiseze. Cu rezultate la polul total opus, producatorul gentilor Birkin a raportat aseara o crestere de 13% a vanzarilor in cel de-al doilea trimestru, demonstrand o rezilienta a vanzarilor gentilor sale de lux, chiar si in contextul in care consumatorii mai putin instariti isi reduc cheltuielile. Axel Dumas, CEO-ul companiei, a declarat ca nu a observat nici o intrerupere majora a tendintelor, categoriile iconice, precum articolele de piele continuand sa stimuleze cererea. Acestea din urma reprezinta cea mai mare divizie a companiei, vanzarile din acest segment incheind trimestrul cu o crestere de aproape 18%.

Asadar, concluzia la final de saptamana este ca bogatii tot pe extravagante o sa stea, indiferent de situatia macroeconomica, o noua geanta Birkin fiind oricand binevenita in garderoba, chiar daca range-ul de pret ajunge pana la 10k EUR pentru varianta standard si pana la 40k EUR pentru varianta exotica. Important e sa se potriveasca cu tinuta. De partea cealalta a baricadei, aspirantii bunurilor de lux, le admira de departe, cumparand doar ce le permite portofelul in prezent: accesorii si esarfe de matase. Oare ajutoarele de Covid au avut asa un mare impact asupra bunurilor de lux?

TOP TRENDING[edit | ]

Comunicatii: Actiunile DIGI au crescut cu peste 6% de la ultima raportare financiara care a fost peste asteptarile pietei (profit net +137% si vanzari cu aproape 13% mai mari), atingand aproape 63 RON in sedinta de tranzactionare de ieri. Valoarea de piata a companiei a urcat cu 360 mil. RON in aceasta perioada, atingand 6.3 mld. RON.

Finantele romanilor: Averea romanilor s-a triplat in ultimii 10 ani, totalizand 12,192 EUR/cap de locuitor in 2023. Insa, romanii tot cu banii la saltea raman, 35% dintre active fiind reprezentate in continuare de numerar si depozite bancare. In ceea ce priveste detinerea de actiuni si fonduri de investitii, ponderea acestora a scazut la 30.4% in 2023, de la 34.6% in 2022. Tristut, mai ales ca 2023 a fost un an bun pentru bursa.

Sub lupa analistilor: Pretul tinta mediu oferit de cei 10 analisti care se ocupa de OMV Petrom este de 0.693 RON (vs. 0.78 RON, pretul de inchidere de ieri), asta ar insemna o scadere medie de 11% a cotatiei in urmatoarele 12 luni. Sase dintre ei au oferit o recomandare de pastrare a actiunilor, in timp ce restul au recomandat fie cumpararea, fie acumularea. OMV Petrom este asteptat sa deschida sezonul raportarilor la BVB pe 31 iulie 2024.

Rascumparari: Actiunile Fondului Proprietatea, impotriva trendului in ultima vreme, au incheiat sedinta de ieri cu un avans de aproape 2%, fiind singura companie din BET care a inregistrat crestere. Performanta vine dupa ce FP a anuntat ca va rascumpara aproximativ 6% din totalul actiunilor, ceea ce inseamna undeva la 350 mil. de actiuni.

By the dip: Cathie Wood a achizitionat 33,143 de actiuni Tesla miercuri pentru ETF-ul ARK Next Generation Internet, dupa ce compania a inchis sesiunea precedenta in scadere cu 12%. Luna trecuta, Wood a declarat ca Tesla ar putea atinge o valoare de 2,600 USD pe actiune pana in 2029, ceea ce ar duce evaluarea companiei la peste 8 trilioane USD (prin comparatie, Apple valoreaza in prezent 3.4 trilioane USD). CrowdStrike, compania de securitate cibernetica care a lasat offline milioane de dispozitive Microsoft saptamana trecuta, a fost o alta achizitie a investitoarei.

Google search sub amenintare: OpenAI a anuntat joi un prototip al motorului sau de cautare, numit SearchGPT, care isi propune practic sa inlocuiasca motorul de cautare al Google. Compania a declarat ca intentioneaza sa integreze acest instrument in ChatGPT. Se pare ca temerile investitorilor Alphabet se adeveresc compania ar putea pierde curand teren in fata OpenAI... Prin urmare, e justificata scadere de peste 3% pe care am vazut-o ieri pe bursa.

Din nou, China: Cota de piata a Apple a scazut, in al doilea trimestru din acest an, la 14% pe piata chineza, fata de 15% in primul trimestru si vs 16% cu un an in urma. Este primul trimestru din istorie in care furnizorii locali domina toate cele cinci pozitii de top, a declarat Lucas Zhong, analist la Canalys.

STIAI CA?[edit | ]

Mouawad 1001 Nights Diamond este cea mai scumpa geanta din lume, pretul ridicandu-se la doar 3.8 mil. USD, fiind realizata din aur de 18 carate si impodobita cu 4,517 diamante. Strict de dragul comparatiei, aceasta piesa de garderoba s-ar situa undeva intre valoarea de piata a Romgaz si BRD, daca ar fi sa o listam la BVB...