La vanatoare de companii - Trade Talk 16 ianuarie 2024
La mijloc de saptamana si, dupa cateva zile intense de raportari ale marilor banci din SUA, ne-am oprit putin sa ne tragem sufletul admirand zborul asa numitului King of Heaven, Aquila de munte, care btw, a fost votata pasarea anului 2023 de catre Societatea Ornitologica din Romania. Pasarea, care apare si pe stema Romaniei, a devenit, se pare, o prioritate nationala. Aquilele sunt vanatori foarte buni (mai buni decat vulturii, spun specialistii), fiind capabile sa vaneze din zbor si sa repereze prada de la sute de metri distanta.
Lasand lumea necuvantatoarelor la o parte, se pare ca si pe BVB Aquila noastra continua sa se tina la inaltime. Dupa un 2023 in care compania s-a situat pe locul 5 in lista top performerilor din indicele BET, cu o performanta de +66.7%, Aquila pare si mai ambitionata anul acesta, situandu-se, pana ieri, pe primul loc, cu o crestere de 14.13%, lasand mult in urma rivalii anteriori, BVB, Sphera, Purcari, si bineinteles, nu puteam sa nu mentionam de Hidroelectrica, care a reusit sa ajunga la doar +4.8%.
Si totusi care e secretul celor opt sedinte de tranzactionare inchise pe verde la inceputul acestui an? Se pare ca e tocmai o promisiune facuta in 2021, la listare, aceea de a-si continua expansiunea, prin fuziuni si achizitii. In 2023, Aquila a declarat in nenumarate randuri ca se asteapta sa realizeze cel putin o tranzactie din cele 5 ramase pe lista. Si, dupa cum compania ne-a obisnuit cu o comunicare buna si transparenta, nu se putea sa nu-si tina cuvantul. Asa ca, la inceputul lunii noiembrie, Aquila a iesit mandra in piata sa-si anunte captura achizitionarea integrala a Romtec Europa SRL. Doar ca, businessul companiei cumparate nu viza zona de distributie, asa cum ne-am fi asteptat, ci zona de benzinarii, fiind specializata in productia de lichide si aerosoli pentru intretinerea autoturismelor.
Ei bine, Aquila a vrut sa raspunda la asteptarea investitorilor, iesind din nou la vanatoare. Saptamana trecuta, compania a anuntat cea de-a doua achizitie de la IPO, si anume preluarea integrala a Parmafood Trading SRL si Parmafood Group Distribution SRL, unele dintre principalele companii distribuitoare de bunuri de larg consum. Noua achizitie va permite companiei sa-si largeasca baza de parteneri internationali si locali, si sa adauge inca 100 de branduri portofoliului de produse pe care le distribuie. Cele doua companii, care au generat o cifra de afaceri cumulata de 245.53 mil. RON si un profit net de 15.67 mil. RON in 2022, nu doar ca opereaza pe principalele canale de distributie in care activeaza si Aquila (HoReCa, retail modern si retail traditional), ci si detin depozite logistice cu sisteme integrate de management al stocurilor.
Totodata, se pare ca cele 3 companii ar fi cam de-o seama, avand o istorie de 3 decenii. Eugen Savu, actionar majoritar si CEO al Parmafood, a amintit faptul ca achizitia vine ca o confirmare a maturitatii modelului de business si ca a decis sa ofere continuitate afacerii de distributie prin asocierea cu un jucator mai mare, care impartaseste viziunea si valorile companiei si care va crea oportunitati de crestere si dezvoltare atat pentru partenerii de afaceri, cat si pentru angajati.
Pretul cumulat pentru achizitia ambelor companii se ridica la un maxim de 16.5 mil. EUR, depasind de 4.7 ori achizitia anterioara a Romtec, care a totalizat 3.2 mil. EUR. Si de aceasta data, compania va finanta tranzactia din surse proprii, achitand 80% din suma la perfectarea tranzactiei, urmand ca restul sa fie platit in transe de cate 10% pe urmatorii 2 ani.
Cam atat despre aquilele de munte si despre vanatul celei listate la BVB. Ramanem, insa, cu ochii pe companie pana la finalul lunii februarie, cand urmeaza, cel mai probabil, sa publice rezultatele preliminare. La finalul primelor 9 luni din 2023, Aquila reusise deja sa acopere 91% din valoarea profitului net bugetata pe intreg anul, compania fiind convinsa ca va depasi prognozele. Ramane, sa vedem, insa, cat de mare va fi aceasta depasire.
TOP TRENDING...[edit | ]
Richie Rich: Cei mai bogati 5 oameni din lume si-au mai mult decat dublat averea comparativ cu 2020, conform ultimei analize Oxfam, organizatie caritabila care solicita reducerea puterii corporatiste. Raportul a constatat ca averea combinata a celor mai bogati oameni din lume, si anume, CEO-ul Tesla, patronul LVMH, fondatorii Amazon si Oracle, precum si oracolul din Omaha la carma Berkshire Hatwaway a saltat de la 405 mld. USD in martie 2020 la 869 mld. USD in noiembrie anul trecut. Totodata, organizatia se asteapta sa avem si primul trilionar in $ pana la finele decadei.
Diamonds are forever: Cel mai mare producator de diamante din lume a redus preturile in cadrul primei vanzari din acest an, in incercarea de a stimula o piata aflata in declin. DeBeers, detinut majoritar de Anglo American, a redus preturile cu 10%, iar in unele cazuri, cu pana la 25%. O recesiune economica globala, popularitatea tot mai mare a diamantelor cultivate in laborator si scaderea numarului de casatorii si logodne in urma pandemiei au cantarit decisiv pentru cererea de pietre pretioase in ultimii ani. Daca tot vine Valentine's Day... .
Cat e ceasul?: Apple va elimina o functie care masoara oxigenul din sange de pe cele mai recente ceasuri inteligente ale sale - Seriile 9 si Ultra 2 - pentru a ocoli o interdictie din SUA care rezulta dintr-o disputa de brevete cu Massimo. Dezvaluirea a fost facuta ieri de Massimo, care a declarat ca autoritatile din SUA au aprobat modificarea pe data de 12 ianuarie. Agentia a decis ca reproiectarea Apple nu se incadreaza pentru o interdictie, semnaland ca firma din Cupertino va putea continua comercializarea ceasurilor populare.
AI job: Fondul Monetar International considera ca 40% dintre locurile de munca la nivel mondial sunt expuse la avansul inteligentei artificiale. FMI considera ca unul dintre lucrurile care diferentiaza AI este capacitatea de a avea un impact asupra locurilor de munca inalt calificate, ceea ce face ca economiile avansate sa se confrunte cu riscuri mai mari, dar, totodata, creeaza si oportunitati. Se estimeaza ca aproximativ 60% din locurile de munca ar putea fi afectate de AI, in timp ce in tarile in curs de dezvoltare, cifra ar fi mult mai mica, in jurul valorii de 40%.
Auto: Volkswagen va evita problemele de productie cu care se confrunta Tesla si Volvo prin redirectionarea rapida a navelor dupa criza din Marea Rosie, asigurand o aprovizionare constanta cu piese in ciuda escaladarii ostilitatilor. Constructorul auto german a inceput luna trecuta sa redirectioneze transporturile de piese auto in jurul Africii de Sud in loc sa utilizeze Canalul Suez. Aceasta decizie a adaugat doua saptamani la termenele de livrare, dar intre timp, acest delay a fost incorporat in programele de productie.
Going East: Producatorul de vinuri Purcari se extinde in Turcia prin achizitia unei participatii de 90% la o companie nou formata. Infiintarea companiei este un pas inainte pentru a spori amprenta si pozitia companiei pe piata, in regiunea Orientului Mijlociu si Africa. Achizitia face parte din strategia pe termen lung a companiei, in contextul deschiderii unui birou necomercial de reprezentare in China in 2019 si a unei companii comerciale in Ucraina in 2021.
BVB pe steroizi: Bursa de la Bucuresti a inceput saptamana cu un nou record, al 5-lea consecutiv. Indicele BET are o dinamica de 2.8% pentru prima parte a lunii. Tot ieri, Transelectrica a inregistrat un maxim al ultimilor 7 ani, Aquila a atins pragul de 1.05 RON si Purcari, maximul ultimilor 2 ani.
STIAI CA?[edit | ]
Capitalizarea Aquila a depasit pragul de 1 mld. RON, alaturandu-se astfel primelor 15 companii din Indicele BET.