Lichiditate si performanta - Trade Talk 17 noiembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Apple nu mai este de mult timp doar un producator de Mac-uri, Netflix nici macar nu mai inchiriaza DVD-uri, iar pentru Amazon, business-ul de carti a ramas doar o mica parte din venituri. Ei bine, acelasi trend incepe sa prinda contur si la TTS, performerul de la BVB, care a dublat banii investitorilor in 2023, dupa un raliu de peste 108%. Compania cunoscuta pentru transportul fluvial, de unde si numele, devine un jucator important in piata de logistica, evolutia ponderii relative operationale/transport consolidandu-se in T3, dupa ce a fost semnalata pentru prima data in S1.

Inainte de a intra in discutia despre cifrele la 9L, aruncam un ochi si peste ultimele rapoarte de lichiditate oferite de companie, o premiera pe bursa autohtona. Din cel mai recent raport am aflat ca actiunile TTS s-au clasat printre primele 10 cele mai tranzactionate actiuni si au trecut cu brio testul de lichiditate pentru includerea in FTSE Russell Global Small Cap Index pentru a cincea luna consecutiva. Este interesant de mentionat faptul ca TTS a fost depasita in clasament numai de companii cu o capitalizare bursiera de cel putin de doua ori mai mare, si anume: FP, H2O, SNP, SNG, Digi, SNN si BRD.

Cum a amintit Dl. Gabriel Techera in cadrul conferintei Quarterly Report, lichiditatea este cel mai important metric urmarit de companie in aceasta perioada. Din raportul companiei se mai observa ca volumul total de actiuni TTS tranzactionate in octombrie a fost cu 110% mai mare fata de aceeasi luna din 2022. Daca aruncam un ochi pe valoarea totala tranzactionata aceasta a depasit 20 mil. RON, cifra in crestere cu 358%...

La nivel individual, TTS a inregistrat pentru primele 9 luni o cifra de afaceri de 680.1 mil. RON si un profit net de 123.9 mil. RON, in crestere cu 46.2%, respectiv, 104.5% fata de aceeasi perioada din 2022. EBITDA a saltat si ea cu 98.7% fata de valoarea de anul trecut. Din raport se remarca si depasirea pentru prima data in istorie a pragului de 1 mld. RON pentru activul net al grupului.

Aruncam un ochi si peste operatiuni, unde compania a remarcat o crestere puternica a fluxurilor de marfuri agricole si a activitatii de operare portuara care continua sa se distanteze fata de segmentul de transport. Astfel, volumul agregat de marfuri a contribuit la cresterea activitatii cu 7.9% fata de anul trecut ca urmare a faptului ca operarea portuara a compensat pentru scaderea inregistrata de transportul fluvial. In acest context, iese in evidenta cresterea operarii portuare cu peste 40%, in timp ce segmentul de transport fluvial s-a diminuat cu 16.4%.

Fluxurile de marfuri au inregistrat evolutii diametral opuse. Pe de o parte, cele agricole au crescut cu peste 40%, atat in ceea ce priveste operarea portuara cat si transportul fluvial. Pe de alta parte, fluxurile de produse minerale au subliniat o scadere in volum de 25% fata de aceeasi perioada din 2022. Si in acest caz, se observa ca operarea portuara devine primordiala pentru TTS, acest segment inregistrand o crestere de 10.3%, comparativ cu o scadere accentuata de 39.1% observata pe transportul fluvial. Explicatia pentru aceasta dinamica este lipsa cererii de servicii de transport pentru combinatele metalurgice romanesti.

Conditiile meteo au jucat si ele un rol in aceste prime 9 luni pentru evolutia TTS. Per total, compania a subliniat ca vremea a sustinut operatiunile, insa, au existat momente, in special pe parcursul ultimului trimestru, cand a condus la anumite intarzieri. Astfel, navigatia a fost ingreunata in zona Zimnicea, ceea ce a dus la o incarcare sub capacitate a barjelor, in timp ce in Constanta, vantul puternic a determinat imposibilitatea efectuarii unor manevre catre si de la navele maritime, pentru perioade de 5-7 zile in fiecare luna din T3.

Raportul TTS a fost primit bine la BVB, pretul actiunilor inregistrand o crestere de 2% in sedinta de ieri, fiind la o aruncatura de bat de maximul istoric de 24.5 RON. 

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

EVs: Companiile chinezesti de vehicule electrice preiau conducerea in tranzitia rapida a tarii catre noul trend, punand Volkswagen in dificultate. Gigantul german se indreapta cu pasi mari spre cele mai slabe vanzari in China din 2012 conform unei analize CNBC. Si alte companii indura aceeasi soarta: Nissan si Hyundai sunt pe cale sa aiba cel mai prost an pe piata din 2009 incoace. BYD si Tesla sunt marii castigatori ai acestei tranzitii rapide de la motoarele cu combustie interne la EVs.

E-commerce: Pretul actiunilor Alibaba s-a prabusit in aceasta dimineata cu aproape 10% la inceputul sedintei de tranzactionare de la Hong Kong, la o zi dupa ce gigantul chinez de comert electronic a declarat ca nu va continua cu divizarea completa a grupului sau de cloud computing din cauza restrictiilor americane la exportul de semiconductori. In sedinta de joi, in SUA, pretul Alibaba scadea cu 9%. De la inceputul anului si pana in prezent, actiunile Alibaba listate in Hong Kong au scazut cu aproximativ 15%, comparativ cu o depreciere de doar 11.2% a indicelui principal, Hang Seng.

Retail: Walmart a depasit joi estimarile de pe Wall Street privind profitul din al treilea trimestru fiscal, dar retailer-ul a adoptat un ton prudent in ceea ce priveste perspectivele sale, dupa ce a observat o slabire a cheltuielilor de consum spre sfarsitul perioadei de raportare. Dupa ce pretul actiunii a atins un maxim record in ziua precedenta, cotatia Walmart a incheiat ziua de tranzactionare de la New York cu -8%.

Crisis postponed: Presedintele Joe Biden a semnat un proiect de lege provizorie pentru a prelungi finantarea guvernului pana la inceputul anului viitor, evitand, pentru moment o inchidere a operatiunilor. Cu toate aceastea, dezbaterea privind cheltuielile federale intr-un an electoral prezidential se anunta cu atat mai intensa. Casa Alba a confirmat rezolvarea impasului in aceasta dimineata, cu mai putin de o zi ininate ca finantarea existenta sa fi expirat.

Low battery: Pretul actiunilor ChargePoint a scazut joi in after-hours cu peste 20% dupa ce operatorul de retele de incarcare pentru vehicule electrice a declarat ca veniturile din T3 vor fi sub asteptarile initiale, deoarecele pietele sale principale din America de Nord si Europa au fost sub presiune. Compania a furnizat venituri preliminare in intervalul 108-113 mil. USD, fata de intervalul 150-165 mil. USD anterior. Rick Wilmer, noul CEO al companiei a dat vina pe conditiile macroeconomice dificile.

Au dat-o la pace: Apple planuieste sa sustina un standard care va imbunatati mesageria cu telefoanele care utilizeaza soft-ul Android, contribuind astfel la stingerea dezbaterii referitoare la bulele albastre si verzi din jurul SMS-urilor. Google a insistat pentru mult timp ca Apple sa adopte un protocol de comunicare numit RCS, care urmareste sa inlocuiasca mesageria traditionala cu functii chat mai avansate la nivelul intregii industrii. O astfel de schimbare ar putea contribui la atenuarea unui stigmat pentru utilizatorii sistemului de operare Android.

New Entry: Bittnet a anuntat aseara listarea actiunilor Fort, divizia de cybersecurity a grupului,  pe piata AeRO de la BVB, pentru primul trimestru din 2024. In primele 9 luni din 2023, compania a realizat o cifra de afaceri de 12 mil. RON si un profit brut de 2.3 mil. RON.

 

STIAI CA?[edit | ]

In ultimele 6 luni, pretul actiunilor TTS a crescut cu peste 78%. Dinamica din ultimele 12 luni este de peste 115%.