Maib, mai aproape de BVB - 09 februarie 2024
Maib, cea mai mare banca din Republica Moldova i-a gazduit pe reprezentantii BVB si ASF pentru a discuta de listarea actiunilor la Bucuresti. In toamna trecuta, managementul companiei sustinea ca legislatia Moldovei impiedica listarea. Cu toate acestea, intalnirea din aceasta saptamana ar putea fi un prim semnal ca Maib se pregateste de listarea la BVB in 2024. Banca, cu active totale de 2.5 mld. EUR, are o cota de piata de 33.6% in Republica Moldova. (Sursa: ZF)
2024 incepe in forta pentru brokerii de la BVB[edit | ]
Primii 10 brokeri de la BVB au intermediat impreuna tranzactii de aproximativ 3 mld. RON in luna ianuarie, reprezentand 92.6% din totalul inregistrat. Cei mai activi 3 brokeri au fost Banca Comerciala Romana, Swiss Capital si TradeVille. Comparativ cu anul trecut, suma intermediata a fost de aproximativ 3 ori mai mare. (Sursa: ZF)
Inflatia din China, la minimul ultimilor 14 ani[edit | ]
In ianuarie 2024, China a inregistrat cel mai puternic declin al preturilor de consum din ultimii 14 ani, cu o scadere de 0.8% de la un an la altul, alimentata in mod semnificativ de o scadere record de 5.9% a preturilor la alimente. Concomitent, preturile la producator au scazut pentru a 16-a luna consecutiv, inregistrand un declin de 2.5%, usor mai bun decat se astepta. In pofida acestor scaderi, preturile de baza si preturile lunare de consum au inregistrat cresteri marginale, sugerand eforturi de stabilizare a economiei pe fondul unei redresari sovaitoare. (Sursa: SeekingAlpha)
Criza EV se accentueaza in China[edit | ]
In ianuarie, vanzarile de autoturisme din China au scazut cu 14.1% fata de decembrie, primul declin din august, in ciuda unei cresteri de 57.1% de la un an la altul. Vanzarile de vehicule electrice cu baterii au scazut cu 37%. CPCA preconizeaza o concurenta intensa si continua la nivelul preturilor intre cele peste 40 de marci pana in 2024. (Sursa: Reuters)
CHIMCOMPLEX BORZESTI SA ONESTI (CRC)[edit | ]
Actiunile Chimcomplex au crescut cu aproximativ 11% de la momentul anuntului companiei de majorare cu 10% a salariilor si de crestere a valorii tichetelor de masa de la 35 la 40 RON incepand cu februarie. Compania, care opereaza platforme industriale la Onesti si Ramnicu Valcea, va implementa si o crestere salariala variabila de 24% prin ajustare. In 2021, compania a introdus un plan de actionariat pentru angajati, oferind tuturor angajatilor 100 de actiuni gratuite in anul precedent. (Sursa: ZF)
IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP)[edit | ]
Impact a anuntat publicarea prospectului in vederea derularii ofertei publice de vanzare a obligatiunilor IMP27E. Astfel, incepand cu 12 februarie investitorii vor putea subscrie obligatiunile companiei, care au o valoare nominala de 100 EUR/obligatiune si o rata a cuponului situata intre 9% si 10% pe an, care se va plati trimestrial. Oferta are o valoare totala de pana la 3 mil. EUR, iar subscrierile se vor incheia in data de 23 februarie. (Sursa: BVB)
ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]
One United Properties a anuntat ca Tribunalul Municipiului Bucuresti a respins in totalitate cererea de chemare in judecata formulata de Municipiul Bucuresti si de Primarul General al Municipiului Bucuresti referitoare la anularea si suspendarea autorizatiei de construire aferenta dezvoltarii „One Floreasca Towers”, dar aceasta nu este definitiva si poate fi atacata. ONE a subliniat ca nu are cunostinta de nicio problema de validitate in ceea ce priveste autorizatia de construire aferenta dezvoltarii One Floreasca Towers si intentioneaza sa se apere cu fermitate in fata oricaror astfel de cereri. (Sursa: BVB)
Siemens AG (SIE)[edit | ]
Siemens a raportat un profit usor peste asteptari pentru primul trimestru, in ciuda unei incetiniri a activitatii unitatii sale de Digital Industries. Comenzile noi au scazut, in special cele din China. Cu toate acestea, diviziile Mobility si Smart Infrastructure au sustinut rezultatele. Profitul industrial a crescut cu 3%, la 2.72 mld. EUR, la venituri de 18.41 mld. EUR, reafirmand prognoza de crestere anuala. (Sursa: Reuters)
PayPal Holdings Inc (US.PYPL)[edit | ]
Profitul si veniturile PayPal din al patrulea trimestru au depasit estimarile, cu un rezultat notabil de 1.29 USD pe actiune, stimulat de vanzarea afacerii sale Happy Returns. In ciuda acestui fapt, previziunile pentru 2024 au fost sub asteptari, ceea ce a dus la o scadere a actiunilor cu 2% dupa anunt. Pe fondul reducerilor de personal si al presiunilor concurentiale, PayPal vizeaza profitabilitatea sub conducerea noului CEO, Alex Chriss. (Sursa: Barrons)
Arm Holdings plc ADS (US.ARM)[edit | ]
Arm Holdings a inregistrat o crestere a actiunilor cu 20%, in sesiunea after-hours, in urma depasirii asteptarilor pentru trimestrul incheiat in decembrie si datorita previziunilor solide pentru trimestrul urmator. Cresterea este alimentata de inteligenta artificiala si de adoptarea sporita a platformelor de calcul ale Arm, in special in sectorul serverelor cloud si in cel auto. (Sursa: Barrons)
Honda Motor Company, Ltd. (US.HMC)[edit | ]
Honda Motor a raportat o crestere modesta de 3.5% a profitului net in trimestrul al treilea, pana la 1.7 mld. USD, sub asteptari, in ciuda vanzarilor sporite de masini in SUA. Veniturile au urcat cu 21% la 36 mld. USD, cu o crestere semnificativa a profitului in segmentul auto. Honda si-a majorat previziunile anuale privind profitul si veniturile, mentinand in acelasi timp proiectiile privind vanzarile globale de automobile si motociclete. (Sursa: WSJ)
Unilever Plc (UK.ULVR)[edit | ]
Unilever a lansat o rascumparare de actiuni in valoare de 1.5 mld. EUR. Directorul general, Hein Schumacher, a recunoscut necesitatea imbunatatirii performantelor, dupa ce compania nu si-a indeplinit asteptarile privind profitul pentru 2023. Profitul operational pe intregul an a crescut cu 2.6%, pana la 9.9 mld. EUR, cu o marja de 16.7%. Compania isi propune o imbunatatire modesta a marjei si o crestere a vanzarilor de 3-5% pentru anul in curs. (Sursa: Reuters)
Kering SA (FR.KER)[edit | ]
Kering a raportat un declin de 4% in vanzarile din trimestrul al patrulea, afectat de reducerea cererii de moda si de eforturile de revitalizare a Gucci. In ciuda imbunatatirilor din SUA si Europa, vanzarile au scazut la 4.97 mld. EUR. In conditiile in care consumatorii, in special cei mai tineri, reduc cheltuielile din cauza inflatiei, Kering intentioneaza sa investeasca in marcile sale, in ciuda incetinirii asteptate a industriei. (Sursa: Reuters)