Moonshot - Trade Talk 23 ianuarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Saptamana trecuta, Astrobotic a ratat obiectivul de a realiza prima aselenizare comerciala. Nu este insa singura companie a carei vise de a atinge luna s-au facut, cel putin pentru moment, scrum.

In 2023, presa internationala scria ca era moonshot a gigantilor din Silicon Valley ar fi putea fi pe sfarsit.

Ieri, Bloomberg a relatat ca laboratorul de tehnologie inovatoare al Alphabet concediaza zeci de angajati si cauta investitori externi pentru a-si finanta proiectele. Divizia, cunoscuta sub numele X, a intensificat in ultimele luni discutiile de finantare cu fonduri de venture capital si alti investitori.   Laboratorul trece, totodata, la o noua structura care va permite proiectelor sa fie transformate mai facil in startup-uri independente. Lansat de cofondatorii Google Larry Page si Sergey Brin, divizia X a lucrat la proiecte surprinzatoare, inclusiv lentile de contact pentru monitorizarea sanatatii sau baloane pentru acces la internet. Insa, in ultimii ani, laboratorul a fost supus unor presiuni tot mai mari pentru a demonstra ca poate transforma ideile in afaceri profitabile.  

Alphabet are, la nivelul intregului grup, o campanie de reducere a costurilor. In acest context, dupa ce tocmai a concediat peste 1,000 de angajati de la mai multe divizii, CEO-ul Sundar Pichai a trimis o nota personalului sau in care avertizeaza ca prognozeaza si alte concedieri in acest an. Iar, obiectivul companiei pentru acest an pare sa fie...reducerea costurilor.

Insa, Alphabet nu e un caz izolat in randul Big Tech. Inainte de a incepe concedierile masive, Amazon a dat startul unei restrangeri a incubatorului de proiecte inovatoare Grand Challenge. Echipa - la un moment dat atat de secreta incat angajatii nu trebuiau sa ii pronunte numele - a lucrat la proiecte precum ochelarii inteligenti Echo Frames si chiar pentru cercetarea cancerului. Liderul echipei, Babak Parviz, care a venit de la Google X in 2014, a parasit Amazon pentru Madrona. Plecarea sa a fost urmata de vestea ca multe proiecte ale grupului vor fi inchise, inclusiv Amazon Glow si Amazon Explore. Serviciul de telemedicina Amazon Care a fost tot un produs al Grand Challenge. Insa in loc sa continue sa sustina acel proiect, Amazon a achizitionat start-up-ul One Medical.

Faptul ca abordarea se schimba, nu inseamna insa ca proiectele ambitioase dispar.

Pana la urma, retragerea Big Tech din zona de inovare intensiva inseamna mai multe oportunitati pentru startup-uri, care devin practic noile laboratoare ale gigantilor. Este si cazul Open AI, finantat puternic de Microsoft. De fapt, este cazul multor startup-uri de AI care au primit finantari masive pe tot parcursul anului trecut. In pofida numeroaselor companii existente, cele mai promitatoare startup-uri din domeniul AI depind, in mare masura, tot de vechii giganti pentru finantarea si infrastructura de care au nevoie. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Sprijin pentru listari: Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) ar putea aduce finantari de pana la 300,000 EUR pentru companiile romanesti care planuiesc sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti, in contextul in care Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a publicat recent ghidul proiectului Listarea la Bursa a intreprinderilor Apelul II. Bugetul este de 34.77 mil. EUR, usor sub cel de 35 mil. EUR de anul trecut.

Bonduri: Nuclearelectrica (SNN) a cumparat obligatiuni emise de Banca Transilvania (TLV), in valoare de 17.5 mil de euro. Compania a achizitionat, totodata, si obligatiuni emise de CEC Bank, de 45 mil. EUR.

TOP TRENDING[edit | ]

Pariu pe biotehnologie: Sanofi a agreat sa cumpere compania de biotehnologie Inhibrx, cu 2.2 mld. USD, ceea ce ii aduce in portofoliu o potentiala terapie pentru o tulburare genetica care afecteaza plamanii si ficatul. Achizitia este cea mai recenta dintr-o serie de tranzactii de dimensiuni mici si medii, in conditiile in care Sanofi incearca sa se concentreze pe medicamente inovatoare.

Rezultate peste asteptari: Johnson & Johnson a anuntat castiguri peste asteptari pentru al patrulea trimestru si a oferit previziuni care au depasit estimarile. Compania, care si-a separat anul trecut produsele adresate consumatorilor sub numele Kenvue, a inregistrat un profit net de 1.7 USD pe actiune, in crestere fata de anul anterior.

Top Pick: Actiunile Western Digital se tranzactioneaza in crestere premarket, dupa ce un analist de la Morgan Stanley a desemnat actiunile companiei de cipuri ca fiind Top Pick, in locul Nvidia.

Haine ieftine si prajituri: Acestea par a fi preferintele britanicilor. Scaderea vanzarilor cu amanuntul din decembrie si cresterea neasteptata a inflatiei, anuntata saptamana trecuta, nu au afectat hainele ieftine si dulciurile. Primark a atins cea mai mare cota de piata din istorie in ultimele luni ale anului. Intre timp, un salt in vnzarile de prajituri Cadbury a ajutat Premier Foods sa inregistreze un salt de 21% la divizia de dulciuri.

Impact negativ: United Airlines a prognozat o pierdere in primul trimestru din cauza blocarii la sol a aeronavelor Boeing  737 Max 9 de catre Administratia Federala a Aviatiei. Totusi, compania ramane destul de optimista pentru 2024, dupa un final de an multumitor in 2023. 

STIAI CA?[edit | ]

Produsele Johnson & Johnson au fost folosite pe prima nava-spital, Solace, in timpul Razboiului Hispano-American in 1898. Echipajul de pe Solace a efectuat prima operatie sterila pe mare, care a fost posibila, cu produse de la Johnson & Johnson.