Natural state - Trade Talk 28 februarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

O companie auto, in starea naturala, e sa fie moarta ("The natural state of a car company is dead eng). Nu, nu e John Maynard Keynes, ci Elon Musk, intr-on postare publicata la scurt timp ce Apple si-a anuntat angajatii ca pune punct dezvoltarii unei masini electrice.

Dupa un deceniu de activitate, Apple renunta la construirea unei masini electrice, abandonand unul dintre cele mai ambitioase proiecte din istoria companiei.

Apple a anuntat renuntarea la proiect la nivel intern, surprinzandu-i pe cei aproape 2,000 de angajati alocati pe acest departament. O parte dintre angajati vor fi transferati la divizia de AI si se vor concentra pe proiectele de inteligenta artificiala generativa, o prioritate din ce in ce mai mare pentru companie. Aceste transferuri sunt posibile deoarece masina Apple urma sa fie si autonoma.

Ca raspuns la aceasta veste, Elon Musk, CEO-ul Tesla Motors, a postat, pe X, un emoji cu o fata care saluta militareste si o tigara.  Inca din 2015, Musk a criticat si a luat peste picior proiectul Apple. Miliardarul declara, intr-un interviu pentru presa germana, ca nu se simte amenintat de interesul Apple pentru EVs, doarece masinile sunt mai complexe decat telefoanele si nu poti cere unui furnizor ca Foxconn sa-ti construiasca, pur si simplu, un automobil.

Bucuria lui Musk la inmormantarea Apple Car e de inteles. Renuntarea brusca a programului de EVs derulat de Apple e motiv de bucurie pentru Tesla. Cererea de EVs incetineste si cresterea concurentei ar fi o veste mai mult decat proasta. In plus, niste ingineri de top care isi cauta loc de munca nu sunt chiar o surpriza banala. Primavara incepe bine pentru unii, se pare.

In ultimul timp, Tesla a redus constant preturile, in timp ce producatori auto consacrati precum General Motors si Ford Motor au amanat investitii si au redus planurile de productie.

Preturile relativ mari si statiile de reincarcare insuficiente sunt doar o parte dintre motivele pentru care vanzarile de EVs par sa rateze asteptarile. Stimulentele guvernamentale generoase dispar in Europa si tot mai putine vehicule se califica pentru ele in SUA. La cativa ani de la inceputul revolutiei EV, infrastructura si pretul raman inca obstacole in calea adoptarii pe scara larga a masinilor electrice. In Germania, cea mai mare piata de EVs din Europa, vanzarile risca o scadere de 14% in acest an ca raspuns la retragerea subventiilor de catre guvern in decembrie. Ar fi prima scadere din 2016, potrivit grupului de lobby VDA. La nivel global, observatorii pietei au redus previziunile pe fondul dezavantajului ca masinile electrice sunt mult mai putin accesibile decat masinile cu combustie, in ciuda unui razboi al preturilor declansat de Tesla.

Asta nu inseamna ca piata vehiculelor electrice se prabuseste.

In ultimul trimestru al anului 2023, vanzarile de EVs din SUA au crescut cu 40% fata de acelasi trimestru al anului precedent, potrivit Cox Automotive. De fapt, vanzarile de masini electrice in Statele Unite au atins un record anul trecut, depasind pentru prima data 1 milion de unitati. Dar piata automobilelor electrice a devenit, totusi, o  dezamagire. Exista un decalaj ingrijorator intre asteptari si realitate. Spre exemplu, Bloomberg New Energy Finance preconiza, pentru SUA, vanzari de 1.7 milioane de vehicule plug-in in 2023, dar in cele din urma s-au vandut doar 1.46 milioane. In Europa, vanzarile de masini electrice au depasit pragul de 2 milioane de unitati, fiind aproape la fel de vandute ca cele diesel.

In ciuda incetinirii actuale a cererii, tendinta de electrificare continua inevitabil. ING Groep estimeaza ca rata de penetrare a vehiculelor electrice va creste la 25% in Europa anul acesta (de la 23%). In SUA, ponderea acestora ar urma sa creasca pana la 11% in 2024, desi acest procent este mai mic decat cel anticipat anterior. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Extindere:  Veniturile consolidate ale Digi Communications au crescut cu 13% in ultimul trimestru din 2023, fata de perioada echivalenta a anului anterior, ajungand la 451.6 mil. EUR  EBITDA ajustata (excluzand impactul IFRS 16) a atins 141.4 mil. EUR in ultimul trimestru, o crestere de 24% fata de anul anterior, pe fondul extinderii bazei de clienti.

Declin: Profitul net al Transelectrica a scazut cu 57%, la 219 mil. RON in 2023. Veniturile totale operationale au inregistrat o scadere de 25% comparativ cu 2022, la 4.72 mld. RON, in contextul diminuarii semnificative a veniturilor din activitatile zero-profit (piata de echilibrare, servicii de sistem).

Intra pe pierdere: IHUNT TECHNOLOGY IMPORT EXPORT a avut, in 2023, venituri de 43.85 mil. RON, in scadere cu 16.71% fata de anul precedent, si un profit operational de 1.02 mil. RON, in scadere cu 84.8%.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Discuss now, IPO later: Klarna Bank, fintech-ul suedez care a fost candva cel mai valoros startup din Europa, pregateste o listare in SUA, care ar putea fi una dintre cele mai mari oferte publice initiale din acest an, potrivit Bloomberg. Evaluarea tintita ar fi de 20 mld. USD.

Cu adversarul: Microsoft a incheiat un acord cu principalul concurent al OpenAI din Europa. Compania franceza Mistral AI a semnat un parteneriat cu gigantul, care vizeaza si includerea celor mai recente modele de inteligena artificiala ale startup-ului in oferta cloud a Microsoft.

Popularitate: Traderii care cauta companii bazate pe AI au o noua simpatie. Compania SoundHound AI a inchis marti in crestere cu peste 19% si e in atentia investitorilor inainte de a raporta rezultatele financiare. 

STIAI CA?[edit | ]

Se pare ca Apple avea in plan sa foloseasca realitatea augmentata pentru a proiecta informatii utile pe parbrizul masinilor sale, cum ar fi traseul masinii sau viteza curenta. O alta caracteristica unica ar fi fost un plafon ce putea fi configurat in mai multe pozitii, in funcie de preferintele utilizatorului. Ei, aia e, ne multumim cu iPhone 16.