Nou record pentru sectorul bancar - 25 august 2023
Sistemul bancar romanesc a atins un ROE record de peste 21% in primul semestru din acest an, cel mai inalt din ultimii 15 ani. Bancile romanesti au avut cea mai mare rentabilitate a capitalului, dintre bancile din Uniunea Europeana, cu 19% in 2022, dublu fata de media UE. Totusi, daca analizam si alte industrii din tara, sectorul bancar a fost aproape de limita de jos a profitabilitatii, avand ROE sub media economiei. Valoarea profitului, in S1 2023, a fost de 7 mld. RON, dupa un record de 10.2 mld. RON in 2022. (Sursa: ZF)
Bucuresti, capitala ieftina[edit | ]
Bucurestiul este a doua cea mai accesibila capitala din UE, cu un pret mediu pe metru patrat sub 1,700 EUR, potrivit Deloitte Property Index 2023. Cluj-Napoca este cel mai scump oras din Romania, cu 2,363 EUR/mp si o crestere anuala de 21.8%. Astfel, Romania se alatura tarilor europene in care capitala nu este cel mai scump oras, cum ar fi Irlanda, Italia si Spania. Piata imobiliara ramane una dintre cele mai accesibile din Europa, cu un pret mediu de 1,417 EUR/mp pentru apartamente noi. (Sursa: ZF)
Comenzile de bunuri de folosinta indelungata au scazut cu 5.2% in iulie[edit | ]
In luna iulie, comenzile noi de bunuri de folosinta indelungata din Statele Unite au inregistrat o scadere de 5.2%, totalizand 285.9 mld. USD. Daca se exclud transporturile, comenzile noi au crescut cu 0.5% fata de luna precedenta, dar daca se exclude apararea, acestea au scazut cu 5.4%. Scaderea semnificativa a fost atribuita in mare parte unei scaderi de 14.3% a comenzilor de echipamente de transport, care s-au ridicat la 98.7 mld. USD. Intr-o nota mai pozitiva, livrarile de bunuri durabile fabricate au inregistrat o usoara crestere de 0.1%, ajungand la 283.6 mld. USD, in timp ce produsele din metal au inregistrat o crestere de 0.3%, totalizand 37.9 mld. USD. (Sursa: Seeking Alpha)
O posibila corectie pe bursele globale pana la sfarsitul anului[edit | ]
Majoritatea analistilor preconizeaza o corectie a pietei bursiere globale in urmatoarele luni, desi, in general, se asteapta castiguri modeste pana la sfarsitul anului 2023. Cresterile ratelor dobanzilor pentru combaterea inflatiei de catre bancile centrale au starnit ingrijorari, in pofida unor performante economice peste asteptari in marile economii. Ratele ridicate de pe piata monetara, peste inflatie, au facut ca actiunile sa fie mai putin atractive. Analistii considera ca, chiar daca Rezerva Federala se apropie de finalul ciclului de majorare a ratelor, acestea vor ramane ridicate. Desi se asteapta ca majoritatea indicilor sa inregistreze castiguri marginale pana la sfarsitul anului, se anticipeaza o corectie semnificativa pe unele piete. Se asteapta ca Nikkei din Japonia sa inregistreze performante superioare, in timp ce indicii europeni ar trebui sa aiba castiguri minime. (Sursa: Reuters)
BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV)[edit | ]
Banca Transilvania, cea mai mare institutie de credit din Romania, propune distribuirea de dividende in valoare de 902.5 mil. RON, ceea ce inseamna un dividend de 1.13 RON pe actiune. Propus spre aprobare pe 29 septembrie 2023, acest dividend ofera un randament de 5.5% la pretul de 20.5 RON/actiune la Bursa de Valori Bucuresti. Banca a raportat un profit net de 2.5 mld. RON pentru 2022, in crestere cu 23% fata de anul precedent, si active de 140.5 mld. RON. (Sursa: ZF)
CHIMCOMPLEX BORZESTI SA ONESTI (CRC)[edit | ]
Chimcomplex implementeaza proiectul "Cogenerare de inalta eficienta pe gaz" pentru sistemul de incazire centrala din Ramnicu Valcea, finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta. Valoarea totala este de 689.4 mil. RON, din care 405 mil. RON sunt asigurati de o finantarea nerambursabila. Scopul este reducerea emisiilor de CO2, cresterea capacitatii de cogenerare cu 108 MW si reducerea consumului de energie cu 418.1 MWh pe an, contribuindu-se astfel la tranzitia spre surse de energie mai curate in Romania. (Sursa: comunicat societate)
ABN Systems International S.A. (ABN)[edit | ]
ABN Systems International convoaca actionarii pentru data de 27/28 septembrie, la sedintele AGA ordinara si extraordinara. Una dintre propunerile inscrise pe ordinea de zi a AGA extraordinara solicita aprobarea rascumpararii de catre societate a propriilor actiuni, in scopul implementarii programului de tip Stock Option Plan (SOP) 2021-2023. Numarul maxim de actiuni care vor fi rascumparate reprezinta 3% din capitalul social. Intervalul de pret pentru rascumparari este cuprins intre 0.1 RON/actiune si 1.52 RON/actiune. (Sursa: comunicat societate)
PROMATERIS S.A. (PPL)[edit | ]
Actionariatul Promateris este convocat la AGA ordinara si extraordinara pentru data de 4/5 octombrie 2023. Pe ordinea de zi a AGA extraordinara, printre altele, se propune aprobarea imputernicirii directorului general al societatii pentru a reprezenta societatea in vederea contractarii de credite cu valoare cumulata maxima de 20 mil. EUR (echivalent in RON). Contractarea acestor credite s-ar realiza in exercitiile financiare 2023 si 2024, in vederea finantarii societatii pentru numeroase activitati. (Sursa: comunicat societate)
Alphabet Inc. - actiuni clasa A (US.GOOGL)[edit | ]
Google intentioneaza sa sporeasca transparenta in ceea ce priveste reclamele directionate si sa ofere cercetatorilor un acces mai mare la date, pe masura ce se conformeaza Legii Serviciilor Digitale (DSA) a Uniunii Europene. Aceasta miscare vizeaza, in principal, sa raspunda preocuparilor legate de platforme cu o baza mare de utilizatori, precum Meta Platforms, Microsoft, Twitter, booking.com, Pinterest, Snapchat al Snap Inc., Wikipedia, Zalando si AliExpress detinut Alibaba. DSA, in vigoare de vineri, obliga companiile sa combata materialele privind abuzurile sexuale asupra copiilor, dezinformarea si contrafacerile. Google va extinde Centrul de Transparenta a Anunturilor, va imbunatati accesul la date pentru cercetatori si va oferi informatii despre deciziile de moderare a continutului. (Sursa: Reuters)
UNITED AIRLINES HOLDINGS INC. (US.UAL)[edit | ]
United Airlines a ajuns la o intelegere pentru plata unor despagubiri de 30 mil. USD, in urma unui incident care l-a lasat in stare vegetativa pe Nathaniel Foster Jr, cunoscut sub numele de N.J., un barbat tetraplegic (in imposibilitate de a isi misca mainile si picioarele). Incidentul a avut loc in timpul procesului de debarcare a unui zbor United Express in februarie 2019. Intelegerea, supusa aprobarii instantei, include compensatii pentru taxele legale si alte costuri. United Airlines si-a exprimat angajamentul fata de siguranta pasagerilor, in timp ce avocatii familiei lui Foster nu au facut inca niciun comentariu. (Sursa: Reuters)
NIKE (US.NKE)[edit | ]
Actiunile Nike au inregistrat un declin de 11 zile consecutive, cel mai lung de la listarea acestora la bursa, in 1980, dupa ce Foot Locker a raportat rezultate trimestriale slabe. Nike se bazeaza in primul rand pe afacerea sa cu incaltaminte, care s-a confruntat cu provocari continue din cauza reducerii cheltuielilor de consum in sectorul bunurilor soft, consumatorii preferand sa cheltuie pe servicii. Ingrijorarile provin, de asemenea, din potentiala scadere a cererii odata cu reluarea platii imprumuturilor pentru studenti in octombrie. Incertitudinea in ceea ce priveste redresarea economica a Chinei, care genereaza aproximativ o treime din afacerile Nike, are un impact suplimentar asupra performantei actiunilor sale. (Sursa: CNBC)
Boeing Co (US.BA)[edit | ]
Boeing a identificat o problema privind calitatea aeronavelor MAX 737, care implica si furnizorul Spirit AeroSystems. Concret, acesta ar fi forat peretele de presiune al aeronavelor intr-o maniera necorespunzatoare. Aceasta problema va afecta timpii de livrare pe termen scurt pentru aeronavele in cauza. Boeing evalueaza posibilitatea ratarii tintelor de livrare cu 400 aeronave model 737, in acest an. Cotatia actiunilor Boeing s-a tranzactionat in scadere, in prima ora din sedinta de ieri. (Surse: Reuters;Google Finance)