Nuclearelectrica de America - Trade Talk 09 iulie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Am investit un miliard, urmeaza alte cateva, le-a zis Bill Gates celor de la Bloomberg pe la mijlocul lunii trecute.

Imboldul celui de-al saselea cel mai bogat pamantean n-are legatura cu Microsoft. Nici cu inteligenta artificiala. Pe radar sclipeste energia nucleara. 

1. Cui i-e frica de nuclear?

Investitia lui Gates nu-i pe persoana fizica. In 2006, co-fondatorul Microsoft a creat impreuna cu Warren Buffett o companie pe nume TerraPower. Misiunea? Constructia unor reactoare nucleare mai simple si mai ieftine.

Initial, centralele au fost gandite pentru a devenit operationale in 2028. In noile circumstante geopolitice, ar insemna sa fie dependente de combustibil nuclear importat din Rusia, care controleaza procesarea si imbogatirea uraniului.

Asa ca termenul a fost impins spre 2030, toti partenerii directi ai companiei urmand sa fie americani sau din statele aliate. Intarzierea ar fi de numai doi ani. Daca nu construim rapid 100 de reactoare nucleare, n-avem nicio sansa de-a reduce emisiile, avertizeaza Gates.

Australia, Kazakhstan si Canada detin 1/2 din totalul rezervelor stiute de uraniu. Kazatomprom (Kazakhstan) si Cameco (Canada) domina activitatea de extractie la nivel international.

In SUA exista numai doi producatori de uraniu ceva mai rasariti, anume Energy Fuels si Ur-Energy. Insa capitalizarea cumulata a acestora abia daca depaseste 1 mld. USD.

Sectorul e sub presiune peste tot in lume: industria nucleara asigura in prezent putin peste 9% din cantitatea totala de electricitate produsa, cel mai modest procent din ultimii 40 de ani.

In America, 60% din energia generata conteaza pe utilizarea combustibililor fosili. Cel putin pe hartie, administratia curenta de la Washington urmareste triplarea productiei de energie nucleara pana in 2050.

America are nevoie de-o crestere exponentiala a industriei nucleare, spune Chris Womack, CEO Southern Company. Gigantul de utilitati din Atlanta a reusit anul trecut finalizarea primei centrale nucleare din SUA din ultimele trei decenii.

Observ cea mai pronuntata cerere pentru electricitatea noastra de prin anii '80 sau chiar '70 incoace, de cand lumea descoperise aerul conditionat, mai zice Womack.

Southern Company se afla in locul potrivit: Atlanta e statul american cu cel mai intens ritm de constructie a centrelor de date, energofagi in plina dezvoltare, capacitatea instalata a acestora triplandu-se anul trecut la peste 700 MW.

Insa lucrurile sunt departe de-a fi roz. Noile reactoare fabricate de Southern Company pentru centrala Alvin W. Vogtle din Georgia au devenit operationale cu 7 ani mai tarziu decat anticipase compania. Iar costul proiectului a trecut de 30 mld. USD, dublu celui estimat initial.

Reactoarele nucleare mici si modulare (SMR), precum cele aduse in prim-plan de NuScale Power (pentru Nuclearelectrica noastra romaneasca) si promovate inclusiv de GE Vernova (pentru canadieni), ar putea fi o solutie mai ergonomica.

Avantajele sunt dificil de ignorat: standardizare, costuri ceva mai reduse (desi deloc triviale), locatii sub-dimensionate chiar si in geografii complicate pentru amplasarea unor centrale de moda veche, precum si posibilitatea cresterii mai rapide si facile a capacitatii instalate.

In America, o singura arhitectura SMR e autorizata la nivel federal, cea dezvoltata de NuScale. Insa acceptul autoritatilor a fost obtinut cu un pret urias: circa 500 mil. USD si o aplicatie lunga de 12,000 de pagini.

NuScale a incercat un proiect SMR chiar la ea acasa. Ideea s-a dovedit a fi un fiasco momumental: energia produsa ar fi fost dintr-odata prea scumpa, iar cumparatorii nu s-au ingramadit. Compania a pierdut instant 1/5 din capitalizarea bursiera. Insa lucrurile aveau sa se schimbe brusc. 

2. Cat costa?

Pana sa reluam povestea, simtim nevoia de-a plasa componenta financiara in perspectiva. Cu doi ani inaintea lansarii ChatGPT, investitiile totale necesare renasterii industriei nucleare pana in 2050 erau estimate la aproape 9 tln. USD.

Cifra parea (si continua sa para) enorma, insa costurile cu toate formele stiute de producere a energiei electrice pentru aceeasi perioada erau anticipate la aproape 68 tln. USD, adica de 8x mai mari.

Motivele invocate atunci? Goana dupa frigidere, aer conditionat si electronice in general in regiunile emergente ale planetei.

De-atunci incoace am adaugat centre de date, AI si cererea tot mai mare venita dinspre minerii Bitcoin. In America, doar centrele de date ar putea consuma pana la 9% din electricitatea totala pana la finalul acestui deceniu. Cererea pe segmentul asta ar putea fi de 5-6x mai mare decat cea adusa de incarcarea masinilor electrice.

3. Cine cumpara?

De la esecul celor de la NuScale in Utah, clienti uriasi au rasarit precum ciupercile dupa ploaie. Numele sunt familiare, iar asta-i important cand sunt foarte multi bani in joc.

Amazon Web Services e la un pas de-a bate palma cu Constellation Energy, care-i un gen de Nuclearelectrica a Americii. In martie, divizia cloud a celor de la Amazon a cumparat un centru de date alimentat cu energie nucleara in Pennsylvania, platind 650 mil. USD.

Microsoft a semnat si ea cu Constellation Energy, anul trecut in vara, tot pentru un centru de date situat in Virginia. Microsoft si OpenAI privesc mult mai departe in viitor: cele doua companii vor sa cumpere si energie nucleara generata prin intermediul fuziunii, nu doar al fisiunii traditionale. Cine le va factura? Helion Energy, cel mai avansat proiect de fuziune nucleara din lume, in care Sam Altman e investitor-ancora inca din 2021.

Si Google flirteaza cu nuclearul. Ar fi de preferat daca electricitatea ar veni pe filiera SMR, indica Maud Texier, cel care conduce eforturile de decarbonizare si tranzitie la energie verde. In viitor, America si China vor avea cateva mega-computere avansate, propulsate de energie nucleara si protejate de capacitati militare pe masura, banuieste Eric Schmidt, CEO la momentul listarii din 2004.

Sentimentul urgentei e cat se poate de pregnant (si pragmatic): emisiile de carbon produse de Google au crescut cu 50% fata de 2019, in conditiile in care consumul propriu de electricitate a urcat cu 17% comparativ cu anul trecut. Apropo, sectorul de tehnologie e-acum responsabil pentru 2% din emisiile de carbon la nivel global, insa traiectoria acestui procent risca sa devina puternic ascendenta.

In SUA, Constellation Energy detine 14 centrale nucleare, producand mai bine de 1/5 din energia nucleara a celei mai mari economii din lume. Vistra, alt colos al sectorului american de utilitati preferat in portofoliile unor investitori legendari precum Daniel Loeb si Stanley Druckenmiller, are la randul sau o componenta nucleara serioasa in urma achizitiei Energy Harbor Corp. in primavara asta. Noii clienti sunt bineveniti: ritmul in care se vor construi centre de date cu dimensiuni industriale e de-a dreptul uluitor.

Amazon va cheltui pentru asta mai bine de 100 mld. USD in urmatorul deceniu. Cifra-i echivalenta incasarilor anuale aduse de AWS, principalul motor de crestere a gigantului.

De fapt, chiar si-acum Amazon investeste mai mult in infrastructura centrelor de date decat in hub-uri logistice destinate business-ului central din retail.

La vremuri noi, oameni noi: din mai, AWS are un nou sef executiv. Si cine l-a inlocuit in 2021 pe Jeff Bezos la carma companiei-mama? Andy Jassy, care-a condus AWS timp de-aproape doua decenii.

La vremuri noi... si bursa raspunde: listate la NYSE, actiunile NuScale Power s-au cvadruplat pana acum in 2024. De la minimele vazute in toamna anului trecut, compania si-a crescut de peste 6x valoarea de piata. Iar cu un salt de 125%, Vistra a reusit sa fie la varf in topul celor mai performante companii din indicele S&P 500 in prima jumatate a acestui an. 

4. Global, nu doar american

Luna trecuta, Congresul SUA si-a dat girul unei initiative legislative destinate accelerarii constructiei unor centrale nucleare de ultima generatie. Pe nisa asta, potrivit unui raport oficial redactat la Washington, America e-n urma Chinei cu 10 sau chiar 15 ani, fix inversul ecartului care avantajeaza SUA in productia cipurilor avansate.

Insa nu-i doar America. Pana in 2050, Regatul Unit intentioneaza sa produca 1/4 din totalul electricitatii folosind centrale nucleare. Asta ar insemna cvadruplarea capacitatii acestora si cea mai vasta expansiune a industriei nucleare din ultimii 70 de ani.

Franta isi amana tintele pe regenerabile, dar nu pune piedici cresterii propriei industrii nucleare. Suedia va construi doua noi reactoare pana in 2035 (si alte zece pana in 2045). Elvetia vrea sa prelungeasca viata celor patru reactoare pe care le detine (si care asigura pana la 40% din consumul local de electricitate), chiar daca rezultatul unui referendum din 2017 a fost contrar acestei directii.

La un deceniu si ceva de la dezastrul numit Fukushima (apropo, va recomandam serialul fabulos produs anul trecut pentru Netflix), Japonia isi reporneste rand pe rand centralele nucleare. China se gandeste sa puna reactoare pe Luna, dar si-aici pe Pamant e pe repede-nainte: i-a luat numai 10 ani sa instaleze o capacitate similara celei dezvoltate timp de patru decenii lungi in SUA. Mai mult, 22 din cele 58 de reactoare aflate in constructie peste tot in lume sunt in China. 

TOP TRENDING[edit | ]

Lapte: DN Agrar, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, a livrat cu 17% mai mult lapte in primele sase luni din acest an (vs perioada similara din 2023). Pentru 2024, grupul vizeaza o crestere de 30% a profitului net (vs anul precedent). Pe termen mai lung, DN Agrar isi propune dublarea afacerii si a capitalizarii bursiere pana la inceputul anului 2028 si vrea sa devina cel mai prolific producator de lapte de vaca din Europa. Actiunile sunt plus 25% in acest an pe piata AeRO.

Energie: Actiunile Transelectrica au sarit cu 12% in ultimele doua zile ale saptamanii trecute (si cu inca aproape 3% ieri). Motivele par sa fie legate de (sau macar includ) majorarea tarifelor de distributie de catre ANRE si un proiect finantat cu fonduri europene in valoare de 64 mil. EUR. Transelectrica e plus  60% pana acum in 2024, de 3x mai mult decat indicele principal BET. La final de iunie, electricitatea a ajuns sa coste in Romania de 2-3x mai mult decat in vestul Europei.

Imobiliare: ONE Gallery Floreasca, dezvoltata de One United Properties, a semnat un contract de inchiriere pe 17 ani, in valoare de 40 mil. EUR, cu operatorul unor branduri tot mai cunoscute de restaurante (inclusiv Treevi, cei cu pizza fabuloasa). La One United Properties, rezultatele primului semestru sosesc pe 28 august. Actiunile sunt minus 11% pana acum in 2024.

Wall Street: Indicii S&P 500 si Nasdaq Composite au inchis ieri la noi maxime istorice. Super Micro Computer si Intel au sarit cu peste 6%, in schimb Nike a pierdut 3% si e minus 33% in acest an (despre problemele companiei conduse inca de John Donahoe am scris aici si aici). Bursa americana nu-i supraevaluata, poate creste in continuare, spune celebrul analist Ed Yardeni.

AI: Capitalizarea TSMC a trecut ieri pentru prima oara in istorie de 1 tln. USD, mai mult decat valoreaza Berkshire Hathaway, care anul trecut si-a vandut abrupt o detinere de circa 5 mld. USD in producatorul taiwanez de cipuri la doar cateva luni dupa achizitia actiunilor. ASML Holding, a treia cea mai valoroasa companie europeana (dupa Novo Nordisk si LVMH), s-a tranzactionat ieri in premiera la peste 1,000 EUR pe actiune pe bursa din Amsterdam. Britanicii de la Arm Holdings au inchis ieri plus 2%, dupa ce sarisera vineri cu 8%, ajungand la o capitalizare de 194 mld. USD, aproape dubla celei inregistrate in primavara. Si Palantir Technologies se tine bine, plus 2% ieri dupa un avans de peste 5% vineri.

Farma: Potrivit unei analize publicate ieri, medicamentul anti-obezitate Mounjaro produs de Eli Lilly e mai eficient decat Ozempic al danezilor de la Novo Nordisk. La 150 mld. USD e estimata piata totala a acestor tratamente pana la inceputul deceniului urmator. Ambele companii trebuie sa taie dramatic preturile medicamentelor contra obezitatii, a solicitat Joe Biden zilele trecute.

Macro: Jay Powell va fi audiat azi si maine in Congresul SUA, cu ocazia raportului semestrial de politica monetara (la 17:00 ora Romaniei, in ambele zile). Investitorii coteaza o sansa de 74% ca Fed-ul sa taie cu 25 bps dobanda de referinta din SUA pe 18 septembrie, chiar daca banca centrala mai are o intalnire pana atunci, pe 31 iulie. Cele mai asteptate cifre privind inflatia din SUA, aferente lunii trecute, sosesc joia asta (la 15:30 ora Romaniei).

Raportari: Noul sezon va fi deschis saptamana asta pe Wall Street de JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo, Delta Air Lines, PepsiCo si Conagra. Pentru companiile incluse in S&P 500, e asteptata cea mai mare crestere a profiturilor trimestriale de la inceput de 2022 incoace, sectoarele preferate de analisti fiind serviciile de comunicatie (cu Alphabet si Meta Platforms in componenta) si sanatatea. Cele mai mari 10 companii din S&P 500 inseamna 37% din capitalizarea indicelui, insa contriburie cu doar 24% la totalul profiturilor, contrast de-o severitate nemaivazuta dupa 1990. Circa 40% din numele care formeaza S&P 500 sunt pe minus in acest an (si numai 24% au reusit sa bata performanta indicelui). 

STIAI CA?[edit | ]

In octombrie anul trecut, Centrus Energy a inaugurat prima facilitate de imbogatire a uraniului construita in SUA din... 1954 incoace. Specializata in productia combustibilului nuclear pentru noile reactoare mici si modulare (SMR), compania valoreaza putin peste jumatate de miliard USD pe bursa americana.