ONE, vanzari rezidentiale record in 2023 - Trade Talk 09 februarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

2024... nici n-a inceput bine anul, ca piata rezidentiala de lux din New York a inregistrat prima vanzare fabuloasa: 49 mil. USD pentru un penthouse de-aproape 700 de metri patrati si vedere perfect circulara.

Iata ca brandul One le poarta noroc chiar si americanilor. In One High Line, vedeta vanzarii mentionate, doar anul trecut a adus tranzactii de 600 mil. USD... inclusiv 35 de semnaturi pentru mai bine de 5 mil. USD fiecare. 

1. Whoa, United States!

In America, 33 de tranzactii imobiliare s-au facut la preturi de peste 50 mil. USD anul trecut, cu noua mai multe decat in anul pre-pandemic 2019. Cea mai scumpa dintre ele a scos 190 mil. USD din buzunarele cuplului Beyonce + Jay-Z, pentru o proprietate de-aproape 4,000 de metri patrati in Malibu.

Un nou an, un nou record. Pentru o mega-proprietate situata in Naples, Florida, cineva cere zilele astea 295 mil. USD. Daca tranzactia s-ar intampla la pretul cerut, ar iesi din orice top cunoscut pana acum. In micutul orasel de pe tarmul Golfului Mexic, precedentul record imobiliar fusese stabilit cu doi ani in urma, la numai 62 mil. USD.

La nivel national, prima vanzare de 100 mil. USD s-a intamplat in 2007. Anul trecut, pretul mediu al caselor din top 5% a depasit 1 mil. USD, cu 75% mai mare fata de cifra inregistrata in 2013. Din 2020 incoace, cel putin 24 de case s-au vandut pentru 100 mil. USD fiecare (sau peste).

Numarul tranzactiilor imobiliare cu valori epice se inmulteste. Intre 2011 si 2020, au fost consemnate oficial 19 vanzari la preturi de peste 100 mil. USD. Ei bine, cifra s-a dublat in ultimii trei ani. Toata lumea vrea sa vada Central Park pe fereastra... si doar cateva proprietati pot oferi asa ceva, spune un broker care intermediaza vanzari imobiliare ultra-exclusiviste in America (inclusiv in deja celebrul One High Line). 

2. Whoa, United Properties!

Pe 27 februarie isi va publica One United Properties rezultatele financiare pentru intregul an 2023. Intalnirea online cu analistii e programata pe 4 martie. Doua zile mai tarziu, pe 6 martie, ONE va fi prezenta la Quarterly Report, evenimentul trimestrial de networking care-ajunge la a treia iteratie... si care se intoarce in locatia fabuloasa a primei editii din octombrie, One Tower.

Mai sunt trei saptamani pana la aparitia cifrelor anuale, dar tocmai ce-a sosit prima indicatie concreta despre cum a aratat 2023: vanzarile si pre-vanzarile pe segmentul rezidential au urcat la 275 mil. EUR. Cifra marcheaza o crestere de 63% fata de anul precedent.

Pe parcursul anului, ONE a vandut si pre-vandut 953 de apartamente, cu o suprafata totala de-aproape 81,000 de metri patrati. Cele mai numeroase tranzactii s-au intamplat in proiectele One Lake District si One High District. In baza contractelor semnate cu clientii pana la finalul anului trecut, ONE se-asteapta sa incaseze 295 mil. EUR in numerar suplimentar pe parcursul urmatorilor doi ani.

Si celelalte segmente de business au avut cresteri notabile in 2023. Ne-am adaptat la noi conditii de piata... insa am crescut pe toate planurile, trend pe care ne dorim sa-l mentinem, spune co-fondatorul Victor Capitanu.

Inchirieri. Au fost semnate contracte pentru 34,200 de metri patrati de spatii de birouri si retail. Cifra-i cu vreo 2,500 de metri patrati peste cea inregistrata in 2022. One Tower si One Victoriei Plaza au avut 100% grad de ocupare, in timp ce One Cotroceni Park 1 si 2 au fost inchiriate in proportie de 88%, respectiv 75%.

Restaurari. In portofoliul cladirilor comerciale, circa 46,000 de metri patrati sunt in locatii care vor beneficia de restaurare. Inclusiv One Gallery, care continua sa fie cea mai mare investitie privata intr-o cladire protejata din Romania. Pe segmentul de restaurare, valoarea bruta de dezvoltare estimata se ridica la 239 mil. EUR.

Proiecte. La final de an, ONE detinea sau avea pre-contractate peste 265,000 de metri patrati de terenuri pentru dezvoltari viitoare. Drepturile de constructie acopera mai bine de 865,000 de metri patrati. Sunt in plan aproximativ 6,000 de apartamente si peste 163,000 de metri patrati de cladiri comerciale destinate inchirierii.

Bucurestiul e o nestemata ascunsa, crede Victor Capitanu. Cifrele nu-l contrazic. Capitala noastra e-n topul regiunilor europene, din perspectiva produsului intern brut generat pe locuitor, fiind si cea mai accesibila metropola din Uniunea Europeana. Orasul depaseste deja economia totala a Croatiei sau a Bulgariei si reprezinta mai mult de jumatate din produsul intern brut al Ungariei.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Obligatiuni: Impact Developer&Contractor deruleaza din 12 februarie o oferta publica de vanzare de obligatiuni in euro, cu maturitate de 3 ani si o dobanda anuala fixa, platibila semestrial, cuprinsa intre 9% si 10%. Dupa incheierea cu succes a ofertei, emisiunea IMP27E va fi listata pe piata principala a BVB. Impact e primul dezvoltator imobiliar listat pe bursa noastra.

Lapte: DN Agrar e plus 24% de la inceputul anului incoace, reusind sa-si dubleze capitalizarea in ultimele sase luni. In ianuarie, liderul local al productiei de lapte de vaca a livrat in premiera peste 5 milioane de litri. Compania despre care-am scris pe larg ieri vrea sa-si dubleze intreaga cifra de afaceri pana-n 2027.

Industrie: In plina tranzitie spre piata principala a BVB, Roca Industry anunta finalizarea achizitiei Workshop Doors, companie prezenta de 15 ani pe piata usilor de interior. Portofoliul singurului holding industrial listat pe bursa noastra ajunge la noua business-uri cu potential de lideri regionali.

Banci: BRD Groupe Societe Generale se-asteapta sa plateasca pana la 120 mil. RON ca taxa pe banci in acest an, in completarea impozitului pe profit. Grupul a obtinut un rezultat net record de circa 1.65 mld. RON in 2023, cu 24% mai mare fata de anul anterior. Nu comentez zvonuri despre o posibila vanzare a bancii, spune CEO-ul Maria Rousseva.

Cybersecurity: Actionarii SafeTech Innovations aproba infiintarea unei noi filiale, in Arabia Saudita, detinuta integral de compania cu birouri la Bucuresti, Londra si Abu Dhabi. Sapte din cele mai mari zece banci romanesti au ales SafeTech ca furnizor de servicii de securitate cibernetica.

Agricultura: Cotatiile pentru graul european au coborat ieri la noi minime istorice. Preturile graului rusesc plonjeaza si ele, accentuand ingrijorarile ca stocurile mari de pe continent se vor confrunta cu o concurenta acerba pe pietele de export.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Wall Street: Indicele S&P 500 a depasit ieri 5,000 de puncte... prima oara in istorie. Pragul de 4,000 de puncte fusese trecut cu-aproape trei ani in urma, pe 1 aprilie 2021.

Cipuri: Arm Holdings a inchis ieri cu plus 48%... insa la un moment dat avansul era chiar mai mare, de 64%. Britanicii listati in septembrie la Nasdaq se-asteapta la o performanta financiara peste asteptari in trimestrul curent. Actiunile sunt cotate la 90x profitul net estimat pentru urmatoarele 12 luni, comparativ cu 33x la Nvidia si 46x la AMD.

Bitcoin: E la peste 47,000 USD in dupa-amiaza asta. MicroStrategy, compania cu cea mai impresionata detinere BTC de pe Wall Street, a saltat ieri cu 15%. Marathon Digital Holdings, cel mai prolific miner BTC din SUA, a urcat chiar mai mult, cu 23%... insa actiunile sunt sub maximul atins la finalul anului trecut.

Big Tech: Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon si Meta Platforms au generat cash record din operatiuni de-aproape 140 mld. USD in ultimul trimestru al anului trecut. Din cifra totala, peste 42 mld. USD s-au strans la Amazon... insa deocamdata gigantul e-commerce nu-si rascumpara propriile actiuni si nici nu plateste dividend.

STIAI CA?[edit | ]

In 2023, peste tot in lume erau 3,194 de miliardari (in dolari americani)... comparativ cu 2,170 in urma cu un singur deceniu.