ONE-conventional - Trade Talk 30 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

De cel putin treizeci de ani trecem adesea prin zona Razoare a Bucurestiului. Tot pentru vreo treizeci de ani, nimic special n-a reusit sa ne atraga atentia. De putin timp, insa, privelistea si rostul locului se schimba cu o viteza incredibila.

Apropo, asta ni se pare mereu fascinant la business-urile imobiliare. Cresterea afacerii e o experienta care antreneaza toate simturile... o poti masura cu privirea, o poti atinge, nu-s doar niste cifre reci aranjate intr-un Excel. 

1. One Cotroceni Park[edit | ]

Acum cateva zile, in prima dupa-amiaza cu adevarat torida din vara asta, ne-am vazut cu Mihai Paduroiu, CEO Office Division la One United Properties. Mihai coordoneaza inchirierea tuturor proiectelor de birouri dezvoltate de companie, segment cu vanzari record in 2022 (si duble celor inregistrate in precedentii doi ani).

Cea mai pronuntata cerere a fost acolo unde ONE a oferit si cel mai mare volum: One Cotroceni Park locul preferat pentru intalnirea cu Mihai. Situat in perimetrul fostei platforme industriale Ventilatorul, pe o suprafata de aproape 6 hectare, proiectul reprezinta cea mai mare dezvoltare de regenerare urbana din centrul Bucurestiului. De fapt, One Cotroceni Park e ceea ce Bucurestiul si-ar dori sa fie: aer curat si spatii verzi, eficienta energetica, trotuare libere, locuri de parcare, chiar si o piscina semi-olimpica toate astea la cateva minute distanta unele de altele.

Am urcat la etajul 9 si privelistea e pur si simplu senzationala... de sus, se vede si mai bine cat de mult se transforma intregul areal. Aveam sub ochii nostri cea mai efervescenta sub-piata de birouri din Bucuresti: cu aproape 300,000 de metri patrati de spatii noi livrate doar in ultimii trei ani (si contand pentru 65% din suprafata totala livrata in 2022), zona de centru-vest bate in premiera aria Barbu Vacarescu - Floreasca.

Primul trimestru din 2023 a insemnat finalizarea celei de-a doua faze a One Cotroceni Park, adica 34,500 de metri patrati inchiriabili peste jumatate din aceasta capacitate fiind deja contractata la sfarsit de martie. Tot aici, One Cotroceni Towers va da viata unei suprafete de 11 hectare, valoarea bruta de dezvoltare a proiectului complementar fiind estimata la 400 mil. EUR. Componenta rezidentiala va cuprinde aproape 1,300 de unitati dispuse in cinci turnuri doua dintre ele cu cate 33 de etaje, cele mai inalte din Bucuresti si din intreaga regiune.

La finalizarea integrala, One Cotroceni (Park + Towers) va fi acasa pentru aproape 2,200 de familii avand peste 40,000 de metri patrati de spatii comerciale si birouri mici, 140,000 de metri patrati de spatii de birouri inchiriabile si 4,200 de locuri de parcare subterane. 

2. ONE Bucuresti[edit | ]

One United Properties si-a facut rapid loc in top 10 al celor mai mari portofolii imobiliare din Romania. Sunt numai doua companii locale deocamdata in acest clasament (celalalt nume e Paval Holding, imediat sub ONE).

L-am intrebat pe Mihai cum vede segmentul comercial al pietei imobiliare la noi, in contextul turbulentelor din Europa si SUA. Sunt diferente semnificative, ne-a explicat Mihai, multe dintre ele structurale care intretin o relatie dezechilibrata dintre o cerere foarte puternica si o oferta inca redusa.

Ce se banuieste din afara nu-i neaparat ce se intampla inauntru: chiar daca multi angajati lucreaza si-acum de-acasa, contractele de inchiriere merg in continuare. Si oricum, tendinta e de intoarcere la birou doar ca-n multe situatii, personalul e de 2-3x mai numeros decat inaintea pandemiei, generand nevoia unui nou punct (sau puncte) de lucru. Mai sunt dificultatea cu care se obtin autorizatii noi de construire, scumpirea materialelor, cresterea costurilor de finantare. Iar lista barierelor de intrare de care se lovesc nou-venitii in imobiliare e mult mai lunga avem o piata ineficienta care creeaza oportunitati aproape exclusiv pentru numele care-o domina deja.

Si-apoi, Bucurestiul ramane o concentrare imensa de populatie si bani care concureaza tot mai acerb pentru spatii de birouri. Reformulam: pentru spatii noi de birouri.

Capitala noastra e printre cele mai mari 10 orase din Uniunea Europeana peste Budapesta, Barcelona sau Munchen. Aici se formeaza 1/4 din PIB-ul Romaniei, iar rata somajului e de numai 1%. In 2022, cererea pentru spatii de birouri noi a crescut cu 13%, la circa 215,000 de metri patrati, cifrele revenind la niveluri pre-pandemice. Aproape 27,000 de angajati s-au mutat in spatii noi. In primul trimestru din 2023, rata de neocupare a scazut sub 15%. Pentru cladirile de clasa A livrate in ultimul deceniu, procentul se situeaza mai degraba spre 10%.

E-adevarat ca tranzitia de la WFH/remote inapoi la birou se dovedeste mai anevoioasa decat credeam. Dar daca te-ai intoarce la un altfel de birou?

Ce-am vazut la One Cotroceni Park: biroul nu mai e un spatiu destinat exclusiv jobului, ci un mediu in care activitatile profesionale, socializarea si relaxarea sunt posibile impreuna in orice moment al zilei. Apropo, toate proiectele dezvoltate de ONE sunt 100% mixte. Conceptul de co-working prinde si el tot mai bine chiar si cu un twist: birourile noi pot fi o extensie a celor traditionale. Tentatia de-a ramane acasa cateodata lasa loc dorintei de-a merge intr-un mediu de lucru si buna-stare cu totul neconventional.

3. Comunitate[edit | ]

Anuntata recent, imediat dupa Ziua Mondiala a Mediului, extinderea parteneriatului cu Veolia Romania se inscrie firesc atentiei pe care One United Properties o acorda sustenabilitatii.

Solutiile de eficienta energetica sunt o prioritate absoluta pentru 100% din dezvoltarile companiei. ONE tinteste obtinerea celor mai stricte certificari posibile in aria asta. La One Cotroceni Park, ansamblul rezidential are precertificare Green Homes (din partea Romania Green Building Council), iar cladirile de birouri sunt precertificate LEED Platinum si WELL. Totul e gandit pentru functionare durabila si impact minim asupra mediului.

ESG e deja un trend urias peste tot in lume. Companiile vor sa obtina ratinguri cat mai bune, mai ales daca sunt listate la bursa asa ca spatiul in care lucreaza angajatii lor devine si mai important.

Asta a remarcat si BAT Global Business Solutions, cand si-a anuntat sosirea la One Cotroceni Park spre finalul anului trecut... si nu oricum, ci pe-o suprafata de 10,500 de metri patrati. Noua locatie ne permite sa avansam in obiectivele noastre de sustenabilitate, datorita diverselor facilitati ale complexului One Cotroceni, axate pe ESG, a puctat Mario Calero Leyva, General Manager al BAT GBS Romania, cel mai mare centru de shared services al BAT si unul dintre cele sase la nivel global. Si Siemens Energy a ales One Cotroceni Park... mai precis, 7,500 de metri patrati, inchiriati pentru o perioada de 10 ani. Desprinsa in 2020 din gigantul german Siemens si prezenta in indicele principal al bursei germane, DAX, Siemens Energy e-acum in avangarda tranzitiei globale spre energie verde. In Romania, compania vrea sa creeze un hub regional de servicii in domeniul energiei, IT si cybersecurity.

Imobiliarele sunt un domeniu prin excelenta social. Eficienta energetica a cladirilor si relaxarea angajatilor sunt binevenite, dar comunitatea e esentiala. La One Cotroceni Park, alaturi de gigantii corporativi, are loc chiar si... o scoala.

E vorba despre scoala gimnaziala I.G. Duca care-i la cativa pasi de proiectul ONE din Cotroceni. Construita in 1935, cladirea e incadrata la risc seismic de avarii majore, avand nevoie urgent de consolidare si modernizare. Pentru o perioada de doi ani, ONE le ofera gratuit elevilor scolii o suprafata de aproape 1,400 de metri patrati, la care se adauga o donatie de 350,000 EUR pentru amenajarea spatiilor. In paralel, ONE va investi aproximativ 6 mil. EUR pentru construirea a doua scoli in zona lacurilor Tei si Plumbuita din sectorul 2, care vor functiona in sistem privat. Una dintre ele va fi amplasata in One Lake District, iar cealalta, intre One Lake Club si One High District. Fiecare scoala va putea primi pana la 300 de copii pentru ciclul claselor I VIII plus cresa, gradinita si propria sala de sport.

TOP TRENDING[edit | ]

Hidroelectrica IPO: Azi la ora 14:00, subscrierile totale pe transa retail insumau aproape 50 de milioane de actiuni H2O... adica circa 5.6 mld. RON (asadar, peste 1 mld. EUR) si un grad de subscriere de 425%. Potrivit ZF, interesul e la fel de ridicat si pe transa investitorilor institutionali, oferta fiind si aici suprasubscrisa. IPO-ul continua pana pe 4 iulie inclusiv (la ora 12:00), cu exceptia cazului in care Fondul Proprietatea, unicul actionar vanzator in oferta, decide inchiderea anticipata. Prin TradeVille, investitorii retail pot subscrie la costuri zero... la aceasta pagina fiind disponibile toate informatiile necesare participarii, prospectul ofertei si analize detaliate ale Hidroelectrica.

Energie: Operatorul pietei de energie electrica si gaze naturale din Romania (OPCOM) isi deschide o filiala in Republica Moldova... pentru o mai buna integrare in piata comuna europeana. Producatorii romani au ajuns sa livreze cantitati importante de energie electrica vecinilor nostri, in contextul razboiului din Ucraina.

Imobiliare: In mai, numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale in Romania a scazut cu 19% (vs aceeasi perioada din 2022). In primele 5 luni ale anului, scaderea a fost chiar mai mare, de peste 24%... afectand toate regiunile de dezvoltare, inclusiv Bucuresti-Ilfov. Plus: One United Properties a dat startul vanzarilor la One Lake District... situat pe malul lacului Plumbuita, proiectul se intinde pe 8 hectare, avand aproape 2,000 de apartamente.

Aparare: La Aerostar vor fi intretinute si reparate elicopterele S-70 Black Hawk, produse de Lockheed Martin si care vor fi livrate Romaniei chiar din acest an. Lockheed Martin fabrica si avioanele F-16, pe care Romania le are deja, si F-35, alt model pe care si-l doresc autoritatile noastre.. Apropo, statele UE tocmai ce-au ajuns la un acord politic in privinta achizitiilor comune de armament.

Dobanzi: De doua sau mai multe ori ar putea majora Fed-ul dobanzile pana la finalul anului, a indicat miercuri Jay Powell la seminarul anual al bancilor centrale de la Sintra (Portugalia). In America, Powell crede ca lupta contra inflatiei ar putea dura mai multi ani. Fed-ul decide din nou asupra dobanzilor pe 26 iulie... probabilitatea unei majorari de 25 bps era cotata in piata la 87% in aceasta dupa-amiaza.

Inflatie: Luna aceasta, cresterea anuala a preturilor de consum a incetinit in Franta si Italia la cele mai mici valori din ultimele 14 luni... iar in Spania, s-a situat sub 2%, obiectivul oficial al Bancii Centrale Europene. In zona euro, inflatia a coborat la 5.5%... doar ca, excluzand energia si alimentele, preturile au crescut mai mult decat luna trecuta.

AI: La Micron Technology, veniturile totale realizate in cel mai recent trimestru fiscal au depasit asteptarile analistilor. Cam 16% din incasari vin din China... comparativ cu pana la 25% la Nvidia (in divizia centrelor de date). Pe bursa americana, actiunile Micron Technology s-au apreciat cu 28% in acest an, de peste 6x mai putin decat Nvidia.

Retail: Si Nike a raportat pentru ultimul trimestru fiscal... doar ca aici, profitabilitatea a ratat asteptarile pentru prima oara in ultimii 3 ani. Stocurile au ramas mai ridicate comparativ cu nivelurile pre-pandemice (si cu 23% mai mari vs 2021). Pe bursa americana, actiunile Nike s-au depreciat cu 3% in acest an... scazand cu inca 3% aseara in after-hours.

Auto: Luna trecuta, Toyota si-a crescut vanzarile globale cu 10% (vs aceeasi perioada din 2022), saltul fiind de peste 35% in Japonia. Livrarile de modele hibrid au reprezentat aproape 1/3 din total... iar in primele 5 luni ale anului, producatorul nipon a pus pe strazi aproape 36,000 de autovehicule cu propulsie integral electrica. Plus: Renault si-a imbunatatit estimarile financiare pentru intregul an... Dacia Jogger fiind parte a solutiei..

Banci: Cele mai mari 23 de institutii de credit americane au trecut cu brio testul anual de stres al Fed-ului... asta inseamna ca teoretic pot supravietui unei recesiuni severe, chiar dac-ar pierde mai bine de jumatate de trilion USD intr-un scenariu extrem. Concluziile testului sunt importante (si) pentru politicile de dividende si buybacks ale marilor banci JPMorgan Chase, Goldman Sachs si Bank of America s-au apreciat ieri cu peste 2%, dupa ce Fed-ul a publicat rezultatele. 

STIAI CA?[edit | ]

Cu o apreciere de 16%, actiunile One United Properties (ONE) au avut luna trecuta cea mai buna performanta din indicele de referinta al bursei noastre, BET. 

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.