ONE pe-o mare involburata - Trade Talk 30 octombrie 2023
Octombrie: asta-i o luna periculoasa pentru speculatii la bursa, scria Mark Twain in urma cu un secol... celelalte fiind iulie, ianuarie, septembrie, aprilie, noiembrie, mai, martie, iunie, decembrie, august si februarie.
Din fericire, statistica zice ca 28 octombrie e cea mai buna zi pe bursa americana de prin 1950 incoace. Din nefericire, anul asta a picat in weekend. Insa despre piata imobiliara, ce-ar fi gandit cel care i-a dat viata lui Tom Sawyer?
1. Se-ntampla si la case mai mari[edit | ]
Despre turbulentele pietei imobiliare din Germania si Vonovia, jucatorul #1 izgonit in septembrie din indicele pan-european EURO STOXX 50, am povestit zilele trecute. Dar astea-s doar cateva picaturi din ocean.
In America, vanzarile caselor s-au redus cu 15% fata de anul trecut in toamna, picand la cea mai modesta valoare din ultimii 13 ani. Ca perspectiva: la inceput de 2022, exprimate anualizat, vanzarile numarau 6.65 milioane de case... luna trecuta, au fost 3.96 milioane.
Cererea pentru credite ipotecare s-a prabusit la niveluri comparabile cu mijlocul anilor '90. Una din trei case e cumparata cu banii jos, comparativ cu una din cinci cu numai un an in urma. Increderea dezvoltatorilor a picat in octombrie pentru a treia luna consecutiv, inotand acum la minimul anului.
Dar exista un asterisc: preturile continua sa creasca.
De fapt, la un cost mediu de peste 394,000 USD, casele sunt mai scumpe ca oricand din 1999 incoace. E mai greu ca niciodata sa cumperi o casa comparativ cu a inchiria una. La fel e si-n centrul Europei. Explicatia: nu-s asa multi vanzatori precum ne-am imagina. Cei care-au beneficiat de credite ipotecare cu dobanzi exceptional de mici, luate cu niste ani in urma, nu-s dispusi sa vanda. Asa ca nu-s suficiente case la vanzare. Anul trecut in ianuarie, stocul oferit era evaluat la 1.6 luni, la ritmul tranzactiilor din acel moment... cel mai redus din istorie. Anul asta in august, acelasi indicator a crescut la 3.3 luni, inca sub 5-6 luni pentru un echilibru rezonabil intre cerere si oferta. Daca luam in calcul tendintele demografice, deficitul de case din America ar fi de cel putin 2.3 milioane (si de-aproape 3x mai mare daca excludem o serie de factori speciali).
In China, presedintele Xi Jinping (inca mai) cauta pe cine sa dea vina.
Aici, vanzarile si investitiile pe-o piata imobiliara uriasa, care inseamna 1/3 din produsul intern brut, sunt cu-aproape 20% mai jos fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primele opt luni, s-a construit cu 24% mai putin decat in intervalul de timp similar din 2022. Pe bursele din Shanghai si Shenzhen, dezvoltatorii locali se tranzactioneaza la cele mai scazute cotatii din 2009 incoace. pierzand anul acesta aproape 1/2 din valoare. Evergrande, gigantul imobiliar chinez cu probleme intens mediatizate in ultimele luni, a picat azi-dimineata cu (alte) 20% pe bursa din Hong Kong.
Obligatiuni in valoare de 81 mld. USD emise de aceste companii, cumparate de investitori internationali in 2021 si 2022, si-au pierdut integral valoarea. Dintre cele care supravietuiesc, majoritatea sunt cotate la mai putin de 10 centi per dolar.
2. Si totusi[edit | ]
toate cele de mai sus sunt bine cunoscute de ceva timp. La mijloc de august, Berkshire Hathaway a dezvaluit trei noi detineri in cei mai mari dezvoltatori imobiliari americani.
Potrivit ultimei actualizari a portofoliului, sunt peste 600 mil. USD investiti in DR Horton, aproape 60 mil. USD in NVR si 16 mil. USD in Lennar. La un total de aproximativ 683 mil. USD, expunerea e peste ceea ce tine conglomeratul administrat de Warren Buffett in General Motors, Johnson & Johnson sau Procter & Gamble... si de 42x mai mare decat detinerea in ETF-ul de referinta al indicelui S&P 500.
Si pe urma, exista viata pe piata imobiliara si dincolo de statisticile generaliste care inunda primele pagini. In America, locatiile destinate centrelor de date capteaza un interes tot mai mare.
In numai doi ani, investitiile facute de Blackstone in aria asta au crescut de 15x. Alte fonduri de investitii specializate, precum PGIM Real Estate si IPI Partners, reusesc sa atraga finantari de mai multe miliarde fix pentru aceeasi nisa. Proprietarii centrelor de date nu-s asa deranjati de cresterea dobanzilor... AI e-un business la-nceput de drum, iar chiriasii sunt pregatiti sa plateasca. Adica inclusiv nume grele ale sectorului de tehnologie precum Google, Microsoft si Amazon. Equinix si Digital Realty Trust, doua companii importante pe segmentul asta, au sarit substantial la bursa spre final de primavara, imediat dupa primul soc urias vazut in raportarile si ghidajul celor de la Nvidia. N-am intalnit niciodata ca acum o cerere mai mare pentru business-ul nostru, zice Marc Ganzi, CEO-ul DigitalBridge, alt jucator relevant.
Nici segmentul imobiliarelor de lux nu pare sa se clatine. Pentru cele mai scumpe proprietati din Manhattan, de exemplu, iunie a fost a doua cea mai activa luna din 2006 incoace ca numar al contractelor semnate. Si daca tot am ajuns la locatii premium
3. One United Properties[edit | ]
Ne-am vazut cu Victor Capitanu la final de vara, intr-un interviu exclusiv pentru TradeVille, imediat dupa ce compania si-a publicat rezultatele financiare aferente primului semestru.
Cifrele indicasera o cifra de afaceri consolidata mai mare cu 25% comparativ cu aceeasi perioada din 2022... si de-aproape 60% din valoarea bugetata pentru intregul an. Totodata, suma de incasat din contractele incheiate deja cu clientii a atins nivelul record de 281 mil. EUR, bani care s-ar putea adauga ca numerar suplimentar pana in 2025.
Din interviu am inteles ca, pentru ONE, cel mai important indicator se refera la vanzarile noi de apartamente. Cifra asta a depasit 152 mil. EUR in primele sase luni, situandu-se peste asteptari si marcand un record absolut pentru o perioada comparabila de raportare.
Cresterea a fost de-aproximativ 160% fata de primul semestru din 2022, desi numarul de tranzactii imobiliare a scazut cu 22% la nivel national si cu peste 26% in Bucuresti. Banii nu mai sunt gratis, au capatat dintr-odata valoare... preferand sa mearga acum catre ce-i cu adevarat calitativ, ne-a zis Victor. Suntem avantajati in fata competitiei si pentru ca-avem un bilant foarte puternic, a adaugat co-fondatorul ONE. Fara niciun dubiu, imobiliarele sunt cea mai buna protectie contra inflatiei... iar proprietatile premium aflate in locatii exceptionale vor fi mereu lichide si dorite, a tinut sa puncteze Victor. ONE se concentreaza pe constructii in locatii excelente, de multe ori unice, si pe proprietati inchiriate pe termen lung, adica fix nisa cea mai lichida a pietei noastre imobiliare, apreciaza Victor.
Ca varianta posibila de-a imparti un portofoliu de investitii, Victor recomanda in general 1/3 din bani in actiuni ONE si 2/3 in proprietati fizice... insa depinde foarte mult de profilul de risc personal.
Victor, de exemplu, pastreaza un procent mult mai semnificativ in actiuni ONE, undeva spre 80-90%. Considerat drept realist conservator, obiectivul asumat e de-a dubla valoarea companiei in urmatorii cinci ani si de-a o creste de 4x in urmatorii zece ani. Cat despre preturile proprietatilor din Bucuresti, Victor crede ca s-ar putea dubla in urmatorii sapte ani. Dac-ar fi sa investesc intr-o alta companie listata, ar fi cu prioritate una in care directorul general e actionar semnificativ si e remunerat exclusiv in actiuni... intr-o aliniere perfecta a managementului cu interesul investitorilor, zice Victor.
One United Properties isi va publica rezultatele pentru T3/2023 pe 14 noiembrie... urmand ca pe 15 noiembrie sa sustina o teleconferinta cu analistii.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
Banci: Erste Group, actionarul majoritar al BCR, a raportat pentru T3/2023 un profit net in crestere cu 60% (vs perioada identica din 2022)... cifra fiind mai mare cu 40% la nivelul primelor noua luni. La BCR, tot in primele noua luni, profitul net a urcat cu circa 10%, iar venitul operational, cu peste 15%. BRD - Groupe Societe Generale raporteaza vinerea aceasta, iar Banca Transilvania, o saptamana mai tarziu, pe 10 noiembrie. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, rata creditelor neperformante a coborat la final de iunie la 2.65%, comparativ cu 2.73% in martie si 3.01% in iunie anul trecut.
Energie: Romania are al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeana... iar la energie electrica, se situeaza undeva pe locul 16-17, a afirmat Sebastian Burduja, ministrul energiei in guvernul de la Bucuresti. OMV Petrom vine chiar maine cu rezultatele pentru T3/2023, urmata de Nuclearelectrica pe 13 noiembrie, Hidroelectrica, Transelectrica si Transgaz pe 14 noiembrie, apoi Electrica si Romgaz pe 15 noiembrie.
BVB: La aproape 5,100 a ajuns la final de septembrie numarul actionarilor Bursei de Valori Bucuresti, de 2x mai multi decat in acelasi moment al anului trecut. Operatorul bursier, care-i si actionar majoritar al Contrapartii Centrale (CCP) si ale carui actiuni s-au dublat in 2023, isi va publica rezultatele pentru T3/2023 chiar vinerea aceasta. Bursa de Valori Bucuresti a fost prezenta la prima editie a conferintei trimestriale Quarterly Report din 4 octombrie.
AeRO: Vrem sa realizam anul viitor o majorare semnificativa de capital social... avem mai multe planuri legate de prezenta noastra la Bursa de Valori Bucuresti, a declarat Dorin Boerescu, CEO-ul 2Performant Network, liderul pietei de marketing afiliat din Romania, intr-un interviu pentru ZF. Compania, despre care abia ce-am scris si noi in TradeTalk si ale carei actiuni sunt plus 80% in acest an, isi va publica rezultatele aferente primelor noua luni pe 27 noiembrie. In primele sase luni din 2023, cele 37 de companii incluse in indicele BETAeRO au realizat venituri cumulate de peste 2 mld. RON... 20 din ele inregistrand o dinamica pozitiva a rezultatului net.
Agricultura: Revizuirea in scadere a bugetului de venituri si cheltuieli vine pe fondul secetei prelungite, a presiunii importurilor ucrainene asupra preturilor cerealelor romanesti si din costurile mari de infiintare a culturilor... chiar si-asa, ne continuam investitiile, a indicat Vlad Popescu, presedintele CA al Norofert, intr-un dialog exclusiv cu Financial Intelligence. Producatorul roman de inputuri agricole estimeaza acum un profit net de 2.4 mil. RON pentru anul urmator, comparativ cu cifra de 10.8 mil. RON previzionata anterior. Rezultatele pentru T3/2023 vor fi anuntate pe 6 noiembrie.
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Wall Street: Indicele S&P 500 a inchis vineri la peste 10% sub maximul anului, atins pe 31 iulie... si sub media mobila a ultimelor 200 de zile (situatie in care se afla peste 2/3 din companiile constituente). Idem indicele Nasdaq Composite, vineri aducand si o pierdere de 366 de puncte (-1.1%) pentru indicele DJIA. Chevron a scazut vineri cu-aproape 7% (si cu 13% in ultimele cinci sedinte). Tot vineri, Enphase Energy, liderul american pe segmentul microinvertoarelor solare, si Ford au pierdut peste 14%, respectiv 12%. In schimb, Intel si Amazon au castigat peste 9%, respectiv aproape 7%.
Banci: Un indice compus din cele mai mari 24 de institutii de credit americane a inchis vineri la cea mai redusa cotatie dupa septembrie 2020, indicand o depreciere de 29% in acest an. Bancile regionale au fost ravasite rau in octombrie... cu pierderi severe la First Horizon Corp. (-57%), KeyCorp si Comerica Inc. (-43%). Dintre numele emblematice ale sectorului, Bank of America, Morgan Stanley si Citigroup au scazut cu 24%, 17%, respectiv 15%. Capitalizarea Goldman Sachs s-a redus la mai putin de 100 mld. USD.
Raportari: Sunt multe si saptamana asta... McDonald's si Pinterest azi, BP, Caterpillar si Pfizer maine, Airbnb, Qualcomm si Toyota miercuri, Apple, ConocoPhillips, Shell, Ferrari, Moderna, Palantir si Starbucks joi, BMW vineri. In sezonul curent de rezultate, companiile din indicele S&P 500 au anuntat pana acum profituri nete in crestere anuala de-aproape 3%, marcand primul salt din ultimele patru trimestre.
Calendar: Administratia Biden face primul pas pe calea reglementarii AI... un ordin executiv in acest sens a fost publicat azi pe site-ul Casei Albe. Abia maine e Halloween... mai scary de-atat sunt doar vanzarile de PC-uri, care-au plonjat vertiginos in ultimul an, asa ca Apple va incerca azi apele cu cateva noi Mac-uri. Miercuri soseste penultimul anunt de politica monetara al Fed-ului din acest an (la 20:00 ora Romaniei, intrucat americanii n-au trecut inca la ora de iarna). Vineri vor fi publicate cifrele pentru octombrie privind piata muncii din SUA, analistii mizand pe-un castig de 172,000 de noi locuri de munca (fata de 336,000 in septembrie, cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni).
Aur: Cotatiile au depasit vineri pragul de 2,000 USD pe uncie, pentru prima oara dupa mijlocul lunii mai. Metalul pretios e mai scump cu peste 9% in 2023, comparativ cu un avans de-aproape 8% reusit de indicele S&P 500. Si totusi, pe bursa americana, Newmont Corporation nu pare sa fi primit memo-ul despre noul context geopolitic... actiunile celui mai mare producator din lume sunt minus 17% in acest an.
STIAI CA?[edit | ]
Potrivit unui sondaj recent, 45% din americani considera imobiliarele drept cea mai buna cale de-a acumula avere. Bursa de actiuni e #2 in acelasi top, cu 32% din voturi, urmata de obligatiuni si cash, fiecare cu cate 21%.