O cafea pe luna - Trade Talk 02 august 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Multi dintre noi nu ne putem imagina o dimineata fara cafea. Sau ne-o putem imagina, dar doar asa: in pijamale, asezati in pat. Poate fi deci surprinzator sa aflam ca, in China, o persoana consuma, in medie, doar 12 cesti de cafea pe an. Adica una pe luna.

Aceste estimari vin de la CEO-ul Starbucks, insa unele date sugereaza un consum chiar mai mic de atat.

Acestea fiind spuse, e destul de surprinzator ca o companie care vinde cafea sa se bazeze exclusiv sau predominant pe China pentru cresterea veniturilor. Si, totusi, se intampla. Starbucks dezamageste, inclusiv pe piata din SUA (unde vanzarile au crescut, totusi cu 7%), dar gaseste un sprijin in redeschiderea post-Covid a Chinei.

In prezent, in China sunt deschise cam 6,500 de cafenele Starbucks. Dar CEO-ul companie vede inca loc de cresteri majore si afirma ca expansiunea pe aceasta piata este inca la inceput.

Starbucks a raportat rezultate mixte pentru cel de-al treilea trimestru fiscal. Profitul de 1 USD pe actiune a depasit estimarile analistilor de 0.95 USD, dar veniturile de 9.17 mld. USD nu au fost pe masura estimarilor. Cresterea vanzarilor, de 10%, a ratat, de asemenea, prognozele - care indicau un avans 11.1%. Totusi, in China, cresterea vanzarilor in cafenele deschise de cel putin 1 an a fost de 46% , depasind estimarile, de 41.8%.

Afacerile Starbucks in China si-au revenit dupa ce anul trecut au scazut din cauza restrictiilor Covid. China devenise, anterior, un motor de crestere cheie pentru Starbucks. Insa afacerile companiei in China - a doua economie a lumii - au fost ingreunate de restrictiile stricte legate de pademie.

Acum ca pandemia pare o poveste a trecutului, lucrurile pare promitatoare. Desi chinezii beau, in medie, putina cafea, exista o veste buna pentru cafenele: populatia Chinei e mare. Potrivit datelor CTGN, in China se consuma cam 14 miliarde de cafele pe an. In mare parte, e vorba de cafea instant, dar se consuma cafea si oras. In plus, asistam la schimbari de perceptie si gusturi, mai ales in mediul urban. Populatia cu venituri medii din orase renunta, se pare, trept la ceaiul oolong, Longjing sau Xinyang Maojian in favoarea cafelei.

In aceste conditii, competita dintre lanturile globale de cafenele, precum Starbucks si Costa, si jucatorii locali, ca Luckin Coffee si Manner Coffee, este acerba. Starbucks are deci ocazia sa isi testeze tenacitatea si ramane sa demonstreze daca poate transforma China intr-un pilon robust de crestere pe termen lung.

TOP TRENDING...GLOBAL[edit | ]

Decizie neasteptata: Fitch reduce ratingul de credit al SUA, ca urmare a ingrijorarilor legate de gradul de indatorare si situatia financiara. O decizie neasteptata pentru multi dintre noi.

Vanzare: Prosus, actionarul majoritar al eMAG si OLX,  a ajuns la un acord pentru vanzarea afacerii de plati online PayU in mai multe tari, inclusiv in Romania, pentru 610 mil. USD.

Se putea mai rau: Advanced Micro Devices (AMD) a anuntat un declin al veniturilor de 18% pentru al doilea trimestru fiscal, dar a depasit totusi estimarile privind vanzarile si profitul. Chiar daca piata PC-urilor ramane fragila, compania crede ca inteligenta artificiala ar putea fi, pe viitor, un motor semnificativ al cererii pe aceasta piata.

TOP TRENDING...BVB[edit | ]

Vesti proaste: Guvernul vrea sa creasca impozitul pentru catiguri din tranzacii bursiere de la 1% la 3% pentru deinerile de peste un an i de la 3% la 5% pentru instrumentele deinute mai puin de un an. In acelai timp, impozitul pe dividende ar urma sa creasca de la 8% la 10%, potrivit unui draft de OUG.

STIAI CA?[edit | ]

Potrivit unor date recente, jumatate dintre romani beau zilnic mai mult de o cafea. Romanii prefera insa sa bea cafeaua acasa, mai ales ca, in Bucuresti, pretul mediu platit pentru o cafea in oras depaseste 10 lei.