Obligatiuni corporative in 2023 - Trade Talk 06 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Pentru Meta Platforms, 2023 e anul eficientei... dar si cel al finantarilor oportuniste. La inceput de mai, gigantul american a reusit sa atraga 8.5 mld. USD printr-o emisiune de obligatiuni, una dintre transe urmand sa ajunga la maturitate abia peste 40 de ani.

A fost a doua finantare de acest gen din istoria Meta si prima pentru o companie importanta de tehnologie din acest an. O saptamana mai tarziu, Apple a imprumutat in acelasi fel mai bine de 5 mld. USD. Puterea exemplului a contat enorm: in numai cateva zile, succesul celor de la Meta si Apple a fost replicat de-o multime de alte nume importante ale bursei americane, inclusiv Hershey, Comcast, T-Mobile si Merck. 

1. Wall Street[edit | ]

In 2022, cam tot ce-nseamna investment grade in universul instrumentelor cu venit fix a pierdut in medie 20% din valoare ceva nemaivazut in ultimii (cel putin) 250 de ani. Pe langa razboi, inflatie si criza din energie, n-aveam nici cea mai vaga idee despre cat de mult urmau sa creasca dobanzile. 

In februarie si martie, investitorii inca lichidau detineri din fonduri de obligatiuni. Pe la mijloc de primavara, totusi, pendulul s-a miscat brusc in cealalta directie.

Pe Wall Street, primul sezon de raportari financiare n-a fost nici pe departe asa de rau precum credeau analistii. Profiturile nete obtinute in cel mai recent incheiat trimestru  s-au redus cu circa 2% (vs perioada similara din 2022), dar declinul a fost de peste 3x mai mic decat cel estimat la final de martie. 78% din companii au surprins favorabil in privinta profitabilitatii (si 75% la rubrica incasarilor totale). Marjele nete de profit au fost peste cele obtinute in trimestrul precedent (si mai mari decat media ultimilor 5 ani). In asteptarea celei mai anticipate recesiuni din istorie economia americana creste cu o rata anualizata de 2% in trimestrul curent, de aproape 2x mai sustinut decat in precedentele trei luni. In mai, angajarile au saltat pentru a 29-a luna consecutiv, reusind sa bata asteptarile de mai bine de-un an. Pana si sectorul constructiilor, greu incercat de saltul dobanzilor, are nevoie de forta de munca: aici, 25,000 de oameni si-au gasit joburi luna trecuta, cu 8,000 mai multi decat cifra medie lunara neta inregistrata in ultimele 12 luni. Din economiile stranse in timpul pandemiei, publicului american i-a ramas ceva mai mult decat doar maruntis circa 500 mld. USD, mai precis. Dobanzile n-ar trebui sa mai creasca asa mult, ne-a instiintat Jay Powell la mijlocul lunii trecute. Nominalizat pentru functia de vice-presedinte al bancii centrale, Philip Jefferson repeta mesajul sefului. Si, in ciuda cifrelor exceptional de bune pe care piata muncii ni le-a aratat vineri, jurnalistul preferat al Fed-ului scrie in WSJ ca nimic nu s-a schimbat in felul in care banca centrala se pregateste pentru urmatoarea intalnire din 13 - 14 iunie.

In Europa, Christine Lagarde vorbeste despre necesitatea unor dobanzi mai mari dar investitorii au integrat deja doua cresteri de cate 25 bps (prima acum in iunie, iar a doua pana la finalul verii). In primul trimestru din 2023, piata europeana a obligatiunilor corporative a reusit sa atraga 260 mld. EUR via 359 de oferte, ambele cifre fiind cu circa 15% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut.

2. Acum la Bursa de Valori Bucuresti

7 listari au avut loc in primul trimestru la Bursa de Valori Bucuresti... dintre acestea, 6 au fost emisiuni de obligatiuni insumand 427 mil. EUR (dintr-un total de 428 mil. EUR). Cea mai recent lansata finantare prin obligatiuni vine din partea Bittnet Systems (BNET)... vorbim despre o oferta publica inceputa deja, pe 30 mai, care se va derula pana pe 21 iunie.

Avand simbolul BNET27A, noile obligatiuni sunt emise in RON, au scadenta de 4 ani si ofera o dobanda anuala fixa de 10%, platibila trimestrial. Vor fi emise 50,000 de obligatiuni, valoarea nominala fiind de 100 RON pe obligatiune, ceea ce inseamna ca valoarea totala a ofertei se ridica la 5 mil. RON. Dobanda atasata ofertei curente BNET27A este mai mare cu peste doua puncte procentuale fata de cea a ultimelor titluri de stat Fidelis situandu-se la varf in topul randamentelor oferite de obligatiuni corporative listate la BVB. In oferta curenta BNET27A, investitorii pot subscrie la preturi curprinse intre 96 RON si 104 RON pe obligatiune. In cazul suprasubscrierii, alocarea va fi pro rata. Instructiunile necesare subscrierii si prospectul ofertei publice sunt disponibile pe site-ul TradeVille la aceasta pagina.

Bittnet Systems a finalizat recent cea mai importanta majorare a capitalului social din istoria grupului, reusind sa atraga peste 30 mil. RON. La finalul anului trecut, dupa plata tuturor celor opt cupoane semestriale, grupul a rambursat la scadenta integral principalul emisiunii de obligatiuni BNET23C, in valoare de 10 mil. RON.

TOP TRENDING[edit | ]

Hidroelectrica IPO: Cea mai valoroasa si profitabila companie a statului roman si-a anuntat azi oficial intentia listarii la Bursa de Valori Bucuresti. Se estimeaza ca admiterea la tranzactionare se va intampla luna viitoare, actiunile Hidroelectrica urmand sa fie incluse in indicele de referinta al bursei noastre, BET.

Metaverse: Probabil ca-i T-zero pentru aria asta (scuze, Mark)... dar si mai spectaculos decat headset-ul VR propus aseara e valoarea de piata castigata de Apple in 2023: circa 765 mld. USD, mai mult decat capitalizarea Berskhire Hathaway, Meta Platforms sau Tesla.

Wall Street: Vineri a fost cea mai buna zi din 2023 pentru indicele DJIA... adica plus 701 puncte (ceva peste 2%). Indicele Nasdaq Composite a reusit sa se aprecieze pentru a 6-a saptamana consecutiv, tranzactionandu-se la cele mai mari cotatii dupa luna aprilie a anului trecut. Cel mai cunoscut indicele al volatilitatii bursei americane, VIX, a incheiat saptamana la cea mai modesta valoare dupa februarie 2020.

Aerian: La nivel global, profiturile companiilor aeriene se vor dubla in acest an (vs 2022)... IATA se asteapta la un rezultat net cu plus in fata de vreo 9.8 mld. USD. Incasarile ar putea creste si ele, cu circa 10%, depasind 800 mld. USD. American Airlines si-a imbunatatit recent estimarile financiare pentru trimestrul curent, pe seama unui interes puternic in privinta calatoriilor si a unor preturi mai reduse ale combustibililor (la fel vede Ryanair aici, in Europa).

Petrol: In ciuda zumzetului (si a unor discutii aprinse care-au durat in jur de 7 ore), OPEC+ a decis in weekend sa mentina productia colectiva de petrol... doar Arabia Saudita va taia unilateral, cu 1 milion de barili pe zi. In forma sa largita, cartelul contribuie cu circa 40% din productia globala de petrol.

 

STIAI CA?[edit | ]

In aprilie 2015, Bittnet Systems (BNET) a devenit prima companie de tehnologie listata la Bursa de Valori Bucuresti. Din iunie 2020, actiunile grupului sunt listate pe segmentul principal al bursei noastre.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.