PIB-ul Romaniei, in crestere - 09 iulie 2024
Comparativ cu trimestrul IV din 2023, PIB-ul a intregistrat o crestere de 0.7% in primul trimestru al acestui an, ajungand la 424.63 mil. RON preturi curente, iar comparativ cu primul trimestru din 2023, acesta a inregistrat o crestere cu 2.2%. Astfel, comparativ cu varianta provizorie, dinamica PIB a crescut cu +0.4 puncte procentuale. Modificari ale contributiei care a dus la cresterea PIB s-au remarcat la comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transportul si depozitarea; hoteluri si restaurante (de la -0.4% la 0.1%). (Sursa: ZF)
Semifinalistii programului BVB Arena[edit | ]
Comitetul de Nominalizare al BVB Arena a selectat cele 50 de companii semifinaliste ale programului derulat de Bursa de Valori Bucuresti, dintr-un total de 409 de nominalizari valide pe platforma bvbarena.ro. De la debutul programului, peste 20 de companii s-au listat pe bursa fie cu actiuni, fie cu obligatiuni, iar rundele de finantare s-au ridicat pana la aproximativ 240 mil. EUR. Printre companiile participante se numara IT Genetics, Lensa, evoMaG sI TED’s Coffee. (Sursa: ZF)
Exporturile germane – in scadere[edit | ]
Exporturile germane au scazut cu 3.6% in luna mai, semnificativ mai mult decat prognoza de 1.9%, din cauza cererii slabe din China, Statele Unite si tarile europene, potrivit statisticilor federale. Excedentul comercial a crescut la 24.9 mld. EUR, de la 22.2 mld. EUR in aprilie si 16.8 mld. EUR in luna mai a anului precedent. Exporturile catre tarile UE au scazut cu 2.5% si catre tarile din afara UE cu 4.9%, cu scaderi notabile catre SUA (2.9%), China (10.2%) si Rusia (19.3%). Importurile au scazut, de asemenea, cu 6.6%, mult mai mult decat previziunile de 1%. (Sursa: Reuters)
Moralul investitorilor, in scadere[edit | ]
Moralul investitorilor din zona euro a scazut considerabil in iulie, dupa opt luni consecutive de crestere. Indicele Sentix a coborat la -7.3 puncte de la 0.3 in iunie, o scadere mai mare decat cea anticipata. Aceasta retragere este cauzata de ingrijorarile elgate de alegerile din Franta si Germania, precum si de incertitudinea privind alegerile prezidentiale din SUA. De asemenea, evolutia economica a Germaniei a determinat o scadere a moralului investitorilor, indicele coborand la -32.3. Sondajul a fost efectuat intre 4 si 6 iulie, pe un esantion de 1,140 de investitori. (Sursa: [https://www.reuters.com/markets/europe/euro-zone-investor-morale-drops-breaking-streak-gains-setback-2024-07-08/
Reuters])
ELECTROMAGNETICA SA BUCURESTI (ELMA)[edit | ]
Compania anunta investitorii ca pe data de 7 august 2024, la ora 13:00, va organiza o licitatie competitiva deschisa cu strigare la sediul sau din Bucuresti, Calea Rahovei nr. 266-268, sector 5. Licitatia va viza vanzarea in bloc a unui activ constand in 11 centrale hidroelectrice de mica putere, situate in bazinul hidrografic al raului Suceava, incluzand terenuri, constructii si echipamente. Pretul minim de pornire este de 29 mil. RON, la care se va adauga TVA. (Sursa: BVB)
DN Agrar Group (DN)[edit | ]
DN Agrar Grup a informat piata despre o crestere cu 17% a cantitatii de lapte vanduta in primul semestru al anului fata de S1 2023, aceasta totalizand acum cca. 32.2 mil. litri. (Sursa: BVB)
TERAPLAST SA (TRP)[edit | ]
Teraplast a aprobat majorarea capitalului social prin aporturi in numerar cu pana la 22,220,000 RON. Capitalul social va creste de la 217,900,035.80 RON la maximum 240,120,035.80 RON prin emiterea a 222,200,000 de actiuni noi, fiecare cu valoarea nominala de 0.1 RON. Actionarii inregistrati pana la data 15 iulie vor avea dreptul de preferinta pentru achizitionarea noilor actiuni. (Sursa: BVB)
AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. (AROBS)[edit | ]
Arobs a anuntat despre suplimentarea numarului de actiuni oferite in cadrul Plasamentului privat din cadrul majorarii de capital, cu un numar de 56.5 mil. actiuni, in cazul unei cereri ridicate si/sau a unei suprasubscrieri in aceasta etapa de majorare de capital. Actiunile suplimentare vor fi oferite de catre Voicu Oprean si Cabrio investment SRL. Decizia de suplimentare vine ca urmare a intentiei de a mari lichiditatea companiei. Majorarea de capital a fost aprobata prin decizia Consiliului de Administratie, in aprilie 2024, la o valoare totala de 17.4 mil. RON. (Sursa: BVB)
Boeing Co (US.BA)[edit | ]
Boeing a fost de acord sa pledeze vinovat la o acuzatie de conspiratie criminala de frauda si sa plateasca o amenda de 243.6 mil. USD pentru a rezolva o investigatie a Departamentului de Justitie al SUA privind doua prabusiri fatale 737 MAX in 2018 si 2019 care au ucis 346 de persoane. Aceasta intelegere, in asteptarea aprobarii unui judecator, ar eticheta Boeing drept infractor condamnat si include cheltuirea a 455 mil. USD pe parcursul a trei ani pentru programe de siguranta si conformitate. In plus, un monitor independent va supraveghea conformitatea Boeing, iar compania va fi in perioada de proba timp de trei ani. Familiile victimelor, care critica intelegerea ca fiind prea blanda, fac presiuni pentru un nou proces. (Sursa: Reuters)
STELLANTIS N.V (US.STLA)[edit | ]
O treime din productia Stellantis din Italia ar putea fi afectata in acest an, daca stimulentele de achizitie introduse de guvernul italian nu vor avea efectul scontat, in special cu privire la vehiculele electrice. Reprezentantii sindicatului au declarat ca productia ar putea scadea la putin peste 500,000 de vehicule, in scadere de la 751,000 anul trecut, mult sub obiectivul de un milion pe care Stellantis l-a propus pentru sfarsitul acestui deceniu. (Sursa: Reuters)
TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]
Actionarii Tesla contesta o cerere de onorariu avocatial in valoare de 7 mld. USD, legata de o disputa juridica privind pachetul salarial de 56 mld. USD al lui Elon Musk, care a fost anulat in ianuarie. Investitorul Richard Tornetta, care a initiat procesul, sustine ca echipa sa juridica merita onorariul pentru munca depusa, care a dus la returnarea a 266 mil. actiuni Tesla (rezervate initial pentru stock options) evaluate la 67 mld. USD. Cu toate acestea, actionarii, inclusiv California Public Employees' Retirement System si mii de investitori individuali, considera onorariul "aberant" si disproportionat. Tesla sustine ca acest caz nu a adus niciun beneficiu, deoarece pachetul salarial al lui Musk a fost ratificat ulterior. Cazul va fi judecat de Curtea Chancery din Delaware, o hotarare fiind asteptata in cateva saptamani sau luni. (Sursa: Reuters)
Exxon Mobil Corporation (US.XOM)[edit | ]
Exxon Mobil a anuntat ca preturile mai mici la gaze naturale si marjele de rafinare mai scazute vor afecta rezultatele financiare din al doilea trimestru. Schimbarile preturilor gazelor ar putea reduce rezultatele cu 300 - 700 mil. USD, in timp ce preturile mai mari la petrol ar putea creste castigurile cu cel putin 300 mil. USD. Marjele mai mici de rafinare ar putea avea un impact negativ de 1.1-1.5 mld. USD. Analistii se asteapta acum la un profit ajustat pe actiune de 2.37 USD. (Sursa: Reuters)
Eli Lilly and Company (US.LLY)[edit | ]
In vederea consolidarii portofoliului sau de imunologie, Eli Lilly a anuntat luni un acord pentru achizitionarea companiei biofarmaceutice Morphic Holding (US.MORF) la pretul de 57 USD/actiune. Astfel, tranzactia se va ridica la un total de aproximativ 3.2 mld. USD, urmand ca Eli Lilly sa initieze o oferta publica de cumparare pentru toate actiunile in circulatie ale Morphic. Dupa anuntarea acordului, actiunile Morphic s-au apreciat cu aproximativ 77%. (Sursa: SeekingAlpha)