Pana si Boeing isi revine - Trade Talk 26 martie 2025

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

In ultimii ani, Boeing a suferit o drama de proportii similare celei care-a gripat Intel. Intamplator sau nu, ambele companii au ajuns sa valoreze acelasi maruntis dupa standardele curente ale bursei americane, in jur de 100 mld. USD.In martie 2019, Boeing se tranzactiona la peste 400 USD pe actiune. In primavara asta, se zbate pe la 180 USD pe actiune. Insa apar si primele vesti bune despre (inca) cel mai mare exportator industrial american.

Zbor cu pierderi mai mici

Cred c-am inceput cu brio anul asta, a semnalizat cu cateva zile in urma CFO-ul Brian West. Ce-a dezvaluit seful disciplinei fiscale al celor de la Boeing despre trimestrul curent?

Desi pastreaza semnul minus in fata, fluxul de numerar arata cu cateva sute de milioane USD mai bine. In 2024, Boeing a ars 14 mld. USD (din care peste 4 mld. USD in ultimul trimestru). Compania nu mai e profitabila din 2018.

Livrarile ar putea fi mai mari decat cele anticipate. In ianuarie si februarie, Boeing a trimis clientilor 89 de avioane, cu 35 mai multe decat in perioada identica a anului trecut.

Taxele vamale propuse recent nu vor avea un impact serios, socoteste West, dar e de preferat ca incertitudinile sa nu persiste.

Administratia Trump poate avea si un efect pozitiv, grabind livrarile, transmit cei de la Lufthansa. Aici e problema, intrucat comenzile curg in continuare, inclusiv cele 17 avioane 737 MAX 8 solicitate saptamana trecuta de Japan Airlines, in completarea unui contract anterior pentru 21 de aeronave.

Victorie la Pentagon

Nu-s doar cifrele trimestriale pe radar: Boeing pare sa castige din nou la ruleta concursului de imprejurari.

Boeing va produce urmatorul super-avion de lupta, destinat unui eventual conflict militar cu China, surclasandu-i pe cei de la Lockheed Martin in bataia pentru un contract de cateva zeci de miliarde USD.

Se va numi F-47, ne-a informat Donald Trump, al 47-lea presedinte al SUA. Ar trebui sa inlocuiasca F-22 Raptor, urmand sa fie de cateva ori mai costisitor decat programul F-35.

Costurile suplimentare vor fi acoperite de Washington, nu de Boeing, care si-a invatat lectia: producerea noului Air Force One, contractata in 2018, a generat depasiri de peste 2 mld. USD ale bugetului initial. 

Anuntul e o victorie surprinzatoare pentru divizia de aparare, ale carei incasari au plonjat cu 20% in ultimul trimestru din 2024 (vs aceeasi perioada a anului anterior). Apropo, Boeing accelereaza productia unei componente critice a sistemelor Patriot, dupa livrari record anul trecut.

Alta surpriza: NASA isi doreste ca Boeing sa devina o alternativa pentru SpaceX. Asta chiar daca doi astronauti trimisi pe orbita pentru o saptamana cu o capsula Boeing abia ce s-au intors, 9 luni mai tarziu, cu ajutorul companiei lui Elon Musk. Fix incidentul asta arata cat de important e sa ai doua sisteme diferite de transport, zice Steve Stich, seful programului de zboruri comerciale la NASA

STIATI CA?

Crizele de la Intel si Boeing pun in pericol securitatea nationala, titra WSJ cu cateva zile inaintea victoriei din noiembrie a lui Donald Trump.