Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 11 august 2023
Ne-am plans in ultima perioada de calendarul aglomerat de raportari din SUA, care ne-a tinut treji la miezul noptii, insa, de aceasta data, autorii acestui TradeTalk au fost in Ghencea (dupa mult timp) pentru o partida europeana. FCSB a dat piept cu o echipa din Danemarca, iar, dat fiind faptul ca aici discutam despre bursa, primul lucru care ne vine in cap cand ne gandim la danezi este Novo Nordisk. Compania care a devenit virala in lumea investitorilor dupa succesul recent cu medicamentele care ajuta pacientii sa scada in greutate, se apropie vertiginos de liderul capitalizarii bursiere din Europa, si anume, LVMH. Duelul de la distanta dintre compnia franceza si cea daneza pentru suprematia de pe batranul continent se poate transpune tot intr-un duel la distanta intre rosu si albastru, culori proeminente de pe steagurile celor doua tari. De la ros-albastrii din Ghencea, trecem repede oceanul pe Wall Street, pentru a asculta ultimele barfe.
Stiti acel moment cand, nervosi fiind de una sau de alta, avem tendinta sa inchidem telefonul in mod dramatic, cum o puteam face odinioara punandu-l inapoi in furca? Ei bine, nici macar butonul de end call nu va mai fi in acelasi loc in nou iOS dezvoltat de Apple. Iar, daca tot am pomenit de cea mai mare companie dupa capitalizarea bursiera (desi a scazut din nou sub pragul de 3 trilioane USD), Tim Cook si ai sai au inregistrat o noua victorie in fata celor de la Epic. Interesant este faptul ca printre actionarii importanti ai companiei care ne-a adus pe piata Fortnite, se numara si Tencent, asa ca, aceasta batalie se aliniaza razboiului de la distanta dintre albastrii (SUA) si rosii (China).
Saptamana aceasta am asistat la un adevarat meci de ping-pong intre Washington si Beijing. China a criticat vehement ordinul executiv a lui Joe Biden care limiteaza investitiile americane in sectorul de tehnologie in tarile care prezinta motive de ingrijorare. Ironia face ca, tocmai China cere SUA sa respecte economia de piata si principiile concurentei loialeparca rolurile s-au inversat, sau asistam la o parodie. Dar, de filme suntem satuli, caci Barbie, aka Mattel si Warner Bros. Discovery au dat o adevarata lovitura. Nu e chiar rosu, dar rozul a fost cu mult superior scenelor intunecate din Oppenheimer.
Printre subiectele de interes de pe Wall Street in acest final de saptamana s-a numarat si cel legat de chips. Nu facem referire la French fries, sau freedom fries, cum, ar fi politically correct, ci la semiconductori. In sedinta de miercuri, pretul actiunilor Nvidia, AMD, Intel si chiar Qualcomm a inregistrat corectii destul de insemnate, in ciuda faptului ca, liderul din AI tocmai primise un Buy rating din partea celor de Citi dupa ce au prezentat ultimul superchip Grace-Hopper. Interesant este faptul ca, pretul Nvidia a scazut miercuri dupa-amaiza pana la nivelul inregistrat chiar in prima zi dupa ultimul raportul trimestrial. Btw, Nvidia urmeaza sa raporteze la sfarsitul lunii, pe data de 23 august.
Razboiul la distanta dintre republicani si democrati a luat o noua turnura zilele trecute dupa ce S&P Global s-a hotarat sa renunte la cifrele din raportarile ESG. Stirea vine in contextul in care, incepand cu 1 iulie, Ron DeSantis, guvernatorul republican al Floridei a promulgat un proiect de lege care restrictioneaza luarea in considerare a factorilor ESG in diverse contexte de investitii. Acesta lege interzice entitatilor de stat si locale sa incheie contracte cu agentiile de rating ale caror scoruri ESG ar putea avea un impact negativ asupra ratingului obligatiunilor emitentului. S&P Global publica inca din 2021 scoruri de la 1 la 5 pentru expunerea unei companii la fiecare element al riscurilor de mediu, sociale si de guvernanta. Spre exemplu, Visa primise recent un scor de 2 pentru mediu si social, si un 3 pentru guvernanta. Pentru investitorii care inca doresc sa urmareasca astfel de scoruri, cei de la Moodys raman fermi pe pozitie.
TOP TRENDING...GLOBAL[edit | ]
Top performer: Aurul a inregistrat un randament superior majoritatii celorlalte clase majore de active in ultimele 12 luni. Analistii de la Livermore Partners considera ca pretul aurului ar putea creste cu 26% pana la sfarsitul anului viitor in conditiile in care temerile legate de recesiune continua sa planeze la orizont. Aurul a atins ultimul maxim record intraday pe 7 august 2020, cand s-a tranzactionat la 2,072.5 USD. In prezent, acest activ se afla in jurul valorii de 1,912 USD.
Competitie pentru Uber: Comisia pentru utilitati publice din California, care reglementeaza transportul de pasageri, a votat in favoarea Cruise (detinuta majoritar de General Motors) si Waymo (parte din Alphabet) pentru implementarea mai multor vehicule in San Francisco, si totodata, pentru posibilitatea de a incepe sa taxeze cursele. Rezultatul votului este o victorie importanta pentru companiile care dezvolta masini autonome in incercarea de a concura cu Lyft si Uber in segmentul de ride sharing.
Magnificent 7: Indicele Nasdaq-100 este din nou sub media mobila simpla de 50 de zile, dupa o scadere de peste 4% in ultimele 2 saptamani. Daca aceste pierderi se mentin si in ultima zi de tranzactionare din aceasta saptamana, am putea asista la cea mai serioasa corectie din 23 decembrie, cand indicele a pierdut 5% pe parcursul a doua saptamani. Dintre cei 7 magnifici, Apple, Tesla, Nvidia si Microsoft, au inchis sedinta de ieri sub acest prag tehnic.
Elvetienii se tin de cuvant: UBS a anuntat in aceasta dimineata ca a pus capat unui acord de protectie impotriva pierderilor in valoare de 9 mld. CHF si unei garantii de lichiditate publica de 100 mld. CHF, care au fost puse in aplicare de guvernul elvetian in momentul preluarii Credit Suisse. UBS considera ca a efectuat o evaluare corespunzatoare a activelor secundare detinute de Credit Suisse si ca aceste garantii nu isi mai au rostul. De asemenea, Credit Suisse a rambursat integral imprumutul de asistenta de urgenta in valoare de 50 mld. CHF oferit de Banca Nationala a Elvetiei.
UK: Economia britanica a sfidat asteptarile de stagnare si a inregistrat o crestere de 0.2% in al doilea trimestru. Cheltuielile si consumul gospodariilor, alaturi de productia manufacturiera au fost principalele motoare de crestere. Economistii nu sunt insa atat de optimisti, considerand ca impactul majorarii dobanzii de referinta inca nu s-a resimtit pe deplin. In aceasta luna, Banca Angliei a majorat dobanzile cu 0.25%, pana la intervalul de 5.25%. Inflatia din UK ramane printre cele mai ridicate dintre economiile dezvoltate la nivelul de 7.9%, iar tinta de 2% pare greu de atins, cel putin pana in 2025.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
Flying high: Aerostar a inregistrat pentru primul semestru din 2023 o cifra de afaceri cu 22% mai mare fata de cea de anul trecut in contextul in care vanzarile catre export au reprezentat peste 80% din total. Cresterea cheltuielilor de exploatare (+39%) din cauza preturilor ridicate la materiale si servicii dar si a dificultatilor din lantul de aprovizionare au contribuit la un profit net de 46.8 mil. RON, in scadere cu 4% comparativ cu 2022.
Mixed results: Romgaz a inregistrat o scadere a veniturilor totale in primul semestru de 32.6% comparativ cu anul trecut pe fondul diminuarii cifrei de afaceri din vanzarea gazelor naturale, si a energiei electrice. Compania a reusit sa isi reduca cheltuielile cu peste 60% datorita diminuarii impozitului pe veniturile suplimentare si a cheltuielilor cu redeventa, inregistrand un profit semestrial mai mic cu doar 2.34%.
1 digit inflation: Rata anuala a inflatiei a scazut in luna iulie la 9.4% de la 10.3% cat a fost in iunie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au apreciat cu 16.24%, cele nealimentare cu 4.25%, iar, serviciile au inregistart o scumpire de 11.65%, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica. Rata inflatiei de la inceputul anului este de 4.4%. Aceste date vin in contextul in care, BNR a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an la 7.5%, si la 4.4% pentru sfarsitul anului viitor
STIAI CA?[edit | ]
Grace Hopper este cunoscuta pentru contributiile aduse in domeniul programarii calculatoarelor, al dezvoltarii de software si implementarii limbajelor de programare. Doamna Hopper s-a bucurat de o cariera lunga si influenta in marina americana si in industria informatica.