Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 11 mai 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

In plin sezon de raportari la BVB, ne-am luat inima in dinti si am dat o fuga repede pe Wall Street pentru a asculta ultimele barfe. De partea cealalta a oceanului, ne apropiem de finalul perioadei de raportari, dar acest lucru nu ne impiedica sa aflam niste lucruri interesante. Inainte de decolarea de la Otopeni, am aflat ca BNR-ul a pastrat dobanda de referinta neschimbata (7%), si ca se asteapta ca inflatia sa isi continue trendul descendent si sa revina din nou intr-o cifra. Fapte, nu vorbe am putea spune, daca suntem rautaciosi, si ne uitam la preturile de la magazinele din aeroport. Tot ieri, am primit si ultimele date despre inflatia din SUA, care a scazut la 4.9%, cel mai mic nivel din ultimii 2 ani, iar acest lucru a declansat un raliu pe Wall Street in prima ora de tranzactionare. Cele mai multe discutii pe strazile din Manhattan erau despre debt ceiling, cum s-ar spune plafonul de indatorare, reprezentand suma maxima de bani pe care Congresul o permite guvernului federal sa o imprumute pentru a-si acoperi facturile. Acest mecanism a fost creat in timpul Primului Razboi Mondial in incercarea de a simplifica imprumuturile. Din 1960 incoace, Congresul a ridicat limita de indatorare de 78 de ori, iar ultima data s-a intamplat in 2021, ducand-o la 31,381 mld. USD, cam multe zerori ca sa il scriem direct . Dar, se pare ca de aceasta data Casa Alba, aka democratii, si republicanii din Congres se afla intr-un impas, iar secretarul trezoreriei, Jannet Yellen a avertizat ca SUA ar putea ramane fara cascaval pentru a-si plati obligatiile inca de la ziua copilului, de 1 iunie. Bine ca nu s-a intamplat de 1 aprilie, fiindca sigur nu am fi crezut ca este posibil.

Trecem peste aceasta dezbatere si dam o fuga pana la sediul celor de la Microsoft, despre care au aparut doua vesti interesante. In primul rand, se discuta intens depsre investitia companiei intr-o noua initiativa de inteligenta artificiala, si anume Builder.ai. Astfel, ca la Black Jack, Microsoft doubles down in acest sector mizand pe o companie fondata in Londra in 2017, care ajuta business-uri sa construiasca aplicatii fara a avea expertiza de coding. Asistentul virtual al companiei londoneze, Natasha, isi va face astfel aparitia in platforma Teams, si ar putea avea un efect in perioada urmatoare. Oare cum se vor impaca Natasha cu Siri ? Totodata, se zvoneste ca Uniunea Europeana va da unda verde tranzactiei cu Activision Blizzard inca de saptamana viitoare, deci nu e de mirare ca am observat destul de multe fete zambitoare pe la sediul Microsoft, chiar daca compania a hotarat sa inghete maririle salariale in acest an.

De la inteligenta artificiala care este laitmotivul acestor TradeTalk-uri din ultimele luni, trecem  la un alt sector care ar putea beneficia de un boost in aceasta decada, si anume turismul spatial. Una dintre companiile pionere din acest sector, Virgin Galactic anunta ca se pregateste de reluarea zborurilor dupa succesul din vara lui 2021 cand Sir Richard Branson s-a plimbat peste glob. In ceea ce priveste finantele, compania a inregistrat o noua pierdere de aproximativ 160 mil. USD in acest trimestru, comparativ cu doar 93.1 mil. USD anul trecut. Dar, investitorii par ca revin in acest sector, dat fiind faptul ca randamentul actiunii este de +17% de la inceputul anului pana in prezent. Nu puteam termina aceasta sectiune, fara un pic de magie, si anume ultimele rezultate financiare de la Disney .

Uitandu-ne peste raportul de aseara, Mickey si Minnie au tinut stafeta sus pentru Disney, dizivia de parcuri si experiente adaugand 7.7 mld. USD in cuferele companiei, o crestere yoy de 17%. Din aceasta suma, 5.5 mld. au venit doar din parcurile tematice care au vazut o crestere a numarului de clienti si a sumelor cheltuite de acestia pentru experientele Disney. Si divizia de croaziere a inregistrat cresteri semnificative intr-un an in care turismul global revine la nivelul pre-pandemic. Dar, nu toate sunt roz in povestea lui Bob Iger. Compania a raportat venituri de 21.82 mld. USD cu 13% mai mult decat anul trecut, si un profit de 1.49 mld. USD, ambele in linie cu asteptarile Wall Street. Explicatia pentru scaderea cu peste 4% a pretului actiunii in sedinta de after-hours este data de subperformanta diviziei de streaming, care a pierdut 2% din subscriberi, comparativ cu o crestere a numarului cu 1% prognozata de analisti. Cele mai mari pierderi au fost inregistrate de Disney+ Hotstar din India (-8%) si in piata din SUA (-600,000 de clienti). Totodata, compania se asteapta sa reduca din contentul nou in perioada urmatoare din cauza costurilor ridicate de productie. Pe langa aceste probleme, Disney este in plina confruntare si cu guvernatorul Floridei, DeSantis cu privire la planurile de extindere din Orlando. Chiar daca, pentru moment magia lui Iger inca se lasa asteptata, actiunile Disney continua sa aiba un randament pozitiv in 2023, cu o crestere de 16%. 

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Inflation: Dupa ce am aflat ca economia Chinei a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din ultimul an, astazi ultimele date despre inflatie, indica o scadere a preturilor de consum cu 0.1% fata de luna precedenta. Comparand cu anul trecut, cresterea indicelui preturilor de consum este de doar 0.1%, cel mai lent ritm de la inceputul anului 2021, si cu 0.3% mai putin decat asteptarile analistilor.

Clean energy: Microsoft a semnat ieri un acord cu Helion Energy, o companie de fuziune nucleara, pentru a furniza gigantului din Big Tech energia electrica de la prima centrala care ar trebui sa intre in functiune pana in 2028. Compania cu sediul in Redmond, este deja implicata in proiecte de clean energy, folosind energia solara si eoliana. CEO-ul Satya Nadella, a declarat ca spera ca Microsoft sa utilizeze energie regenerabila pentru 100% din operatiunile sale pana in 2025.

EU worries: Functia tap to pay a companiei Apple va si supusa unei runde suplimentare de control antitrust din partea Uniunii Europene, dupa ce gigantul tehnologic a primit anul trecut o plangere oficiala cu privire la restrangerea concurentei pe piata portofelelor mobile. Tehnologia tap to pay a fost prezentata in februarie 2022 pentru a permite micilor intreprinderi sa accepte plati cu cardul de credit direct de pe pe iPhone.

Foldable phones+AI: Google a iesit la rampa aseara cu ocazia conferintei cu dezvoltatorii. Printre highlights, se numara noul Pixel Fold, la un pret de 1,799 USD, fiind primul telefon pliabil al companiei, si totodata, cel mai subtire de pe piata, bazandu-se pe o configuratie cu doua baterii si lentile subtiri ale camerei pentru a obtine aceste dimensiuni. Conferinta de ieri a fost si un moment bun pentru companie de a se lua de Apple cu privire la indisponibilitatea iMessage pentru utilizatorii de Android. Compania doreste ca gigantul din Cupertino sa foloseasca tehnologica RCS, care converteste SMS-urile intr-un format similar cu cel de pe Whatsapp. Dar, ultima data cand a fost intrebat de acest lucru, Tim Cook, a zis ca cea mai simpla solutie este de a ii cumpara mamei un iPhone . Unul dintre cele mai interesante anunturi a fost parteneriatul cu Character AI, un startup care se concentreaza pe crearea de chatbots avansati si personalizabili. La finalul sedintei de pe Wall Street, pretul actiunii a inregistrat o crestere de peste 4%.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

AMR 3: IPO-ul Agricover intra pe ultima suta de metri, cu doar 3 zile ramase. Conform datelor de astazi, peste 28% din transa de retail a fost deja subscrisa, iar ordinele mari au inceput sa apara, primul ordin de aproximativ 1 mil. RON fiind plasat in sedinta de ieri. Conform celor de la Ziarul Financiar, interesul incepe sa creasca pe masura ce ne apropiem de finalul perioadei de oferta. Tot la ZF, CEO-ul Liviu Dobre a discutat astazi despre perspectivele Agricover din acest an. Pentru a afla mai multe detalii despre liderul pietei de agribusiness si modalitatea subscrierii in oferta, accesati acest link. 

STIAI CA?[edit | ]

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, guvernul american a comandat companiei Disney mai multe filme de propaganda pentru a creste moralul populatiei. Printre ele se numara si 'Der Fuehrer's Face', care il avea protagonist pe Donald Duck.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.